Hírek, cikkek

Koronavírus - Meghaladta a félezret a fertőzöttek száma Izraelben

Meghaladta a félezret a fertőzött izraeliek száma, eljárások indultak a rendeletek megszegői ellen - jelentette a helyi média csütörtökön.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Koronavírus - Hetvenháromra nőtt a fertőzöttek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel hetvenháromra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma - közölték csütörtökön a koronavirus.gov.hu honlapon.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Koronavírus - Majdnem 219 ezer a fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 218 815-re nőtt csütörtök reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Az Európai Gyógyszerügynökség tájékoztatót adott ki a nem szteroid gyulladáscsökkentők használatáról koronavírus fertőzés esetén

Az EMA tudatában van a közösségi médiában megjelent híreknek, amelyek szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID), például az ibuprofen, súlyosbíthatják a koronavírus betegség (COVID-19) tüneteit.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Koronavírus - Franciaországban megugrott a halálos áldozatok száma

A Franciaországban kihirdetett általános karantén második napján több mint 50 százalékkal nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig meghaladta szerdán a 9 ezret.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Virológus: legalább egy év szükséges a vakcina kifejlesztéséhez

A koronavírus izolációja ellenére is hosszú idő, legalább egy év szükséges a hatásos vakcina kifejlesztéséhez - mondta a vírus izolációját végző kutatócsoport vezetője.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: hatan súlyos állapotban vannak

Hat súlyos állapotban lévő embert kezelnek intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt - közölte az országos tisztifőorvos csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Koronavírus - Több mint négyszázan haltak meg, több mint négyezer az új fertőzött Olaszországban

Az elmúlt huszonnégy órában 427-tel 3405-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzötteké összesen 41 035-re nőtt.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Karantént rendezhetnek be a kiürített kollégiumokban

Korábban a bezárt egyetemekre hivatkozva küldték haza a diákokat, most kiderült, hogy a tünetmentes fertőzötteknek kell a hely.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Önellátók lehetünk vírusellenes szerből

Semlegesítené a fertőzést a magyar termék.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Száz felett a nagy-britanniai halálos áldozatok száma

Száz fölé emelkedett szerdára az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Lassan kezd újra beindulni az élet a járvány kínai gócpontjában

Lassan kezd újra beindulni az élet az új koronavírus-járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, ahonnan kedd éjfélig már csupán egyetlen újabb esetet jelentettek, a tartomány székhelyén, Vuhanban azonban még mindig terjed a kór.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Mozgosítják az orvosokat Lombardia tartományban

Minden rendelkezésre álló orvos, ápoló és egészségügyben dolgozó személy szolgálatba állását szorgalmazta Attilio Fontana, az északnyugat-olaszországi Lombardia elnöke szerdán, miután a tartományban az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) diagnosztizált betegeinek száma megközelítette a határértéket, amelyet a helyi egészségügyi rendszer el tud bírni.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

A 3D-s nyomtatók menthetik meg a koronavírussal fertőzöttek életét

Orvosi felhasználású, a lélegeztetőgépek részét képező szelepeket kezdett el gyártani egy háromdimenziós nyomtatókkal foglalkozó olasz cég, hogy így segítse a kórházak munkáját: 24 óra alatt 100 darabot készítettek Chiari város kórháza számára.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Járványügyi központ épül Új-Moszkvában

Előre gyártott elemekből álló, több mint 500 férőhelyes járványügyi központ építése kezdődött meg szerdán Új-Moszkvában, az orosz fővároshoz 2012-ben csatolt délkeleti területen.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Spanyolországban több mint 2500 új fertőzöttet szűrtek ki egy nap alatt

Spanyolországban több mint 2500 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki egy nap alatt - mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján szerdán Madridban.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Von der Leyen: a szakértőkön kívül mindenki alábecsülte az új koronavírus veszélyességét

A szakértőkön kívül kezdetben mindenki alábecsülte az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) veszélyességét, most viszont már tudják a döntéshozók, hogy Európára helyeződött át a világjárvány súlypontja - mondta az Európai Bizottság elnöke egy szerdai német interjúban.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Majdnem kétszázezerre emelkedett a fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 199 258-ra emelkedett szerdán reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

A véradásoknál nem végeznek koronavírus-szűrést

A közösségi oldalakon elterjedt információkkal ellentétben a véradásokon nem végeznek koronavírus-szűrést - tájékoztatta az Országos Vérellátó Szolgálat szerdán az MTI-t.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Több száz műtét marad el Debrecenben, Pásztón felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátást

Az elkövetkező két hétben több mint 850 tervezett, de halasztható műtétet törölnek a debreceni fekvőbeteg-ellátó intézményekben az új koronavírus-járvány miatt - közölte az egyetem sajtóirodája kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Franciaországban csaknem hétszázra emelkedett a súlyos betegek száma

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a franciák kedd déltől megkezdték az olaszországihoz és spanyolországihoz hasonló, legalább két hétre szóló általános karantént.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Az EMMI szakmai ajánlásokat tett közzé a koronavírussal szembeni védekezéssel kapcsolatban - frissítve (2020.03.18)!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szakmai anyagokat juttatott el kiadónkhoz a koronavírus-fertőzés hatékony megelőzésének eszközeivel és módjaival kapcsolatban, kérve ezek széles körű megjelentetését. Az ajánlások érintik többek között az egészségügyi szolgáltatókat, munkáltatókat és magas kockázatú csoportokat.

Megjelenés: 2020. 03. 13. | Frissítve: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Ötvennyolcra nőtt a fertőzöttek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 58-ra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma - közölték szerdán a koronavirus.gov.hu honlapon.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Szájmaszkok gyártásába kezdett több intézmény

Többször használható, mosható szájmaszkok előállítására állnak át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) foglalkoztatási programjának üzemei - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

EMMI: Látogatási, kijárási tilalom és felvételi zárlat a szociális intézményekben

Látogatási tilalom van valamennyi szociális intézményben, a gyermekvédelmi szakellátásban, a javítóintézetekben, a családok és gyermekek átmeneti otthonaiban, valamint kijárási tilalom és felvételi zárlat a bentlakásos intézmények lakói esetében a járványügyi veszélyhelyzet miatt.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Kardiológusok: a krónikus betegek ne menjenek rutinvizsgálatra, receptért!

A Magyar Kardiológusok Társasága azt kéri a krónikus szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőktől, hogy a koronavírus-járvány miatt a rutin kontrollvizsgálatok, receptírás miatt ne keressék fel a kórházat, rendelőintézetet.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Az eddigi legmagasabb a halottak száma Olaszországban, 35 ezer fölött a diagnosztizált fertőzötteké

Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legmagasabb halálozási adatnak számító 475-tel 2978-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma 35 713-ra nőtt.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Virológus: nagy a nemzetközi összefogás a kórokozó kutatásában

Német és olasz szakemberek is segítségére voltak magyar kollégáiknak abban, hogy sikerüljön mesterséges körülmények között izolálni a koronavírust - mondta Kiss Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológus.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Az eddigi legmagasabb az új fertőzöttek száma, több mint háromszázan haltak meg Olaszországban

Az utóbbi huszonnégy órában 345-tel 2503-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság kedd esti tájékoztatója szerint.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Az EU szakértői csoportot hoz létre a járvány elleni intézkedések összehangolása érdekében

Az Európai Bizottság tudományos szakértőkből álló csoportot hozott létre az új típusú koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedések összehangolása érdekében - közölte az uniós bizottság kedden.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - Nagy-Britanniában 407-tel 1950-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma

Nagy-Britanniában az elmúlt 24 órában 407 páciens szervezetében azonosították az új típusú koronavírust - közölte kedd délután a brit egészségügyi minisztérium.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - Ukrajna korlátozza a közlekedést, Szerbiában leáll a hivatali ügyintézés

Az ukrán kormány tovább szigorította kedden az új koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket, elrendelve a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok bezárását, valamint a tömegközlekedés drasztikus korlátozását.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Leállt a csepeli gasztroenterológia, nincs 65 év alatti orvos

Több más ellátás is korlátozottan fog működni, például a bőrgyógyászat vagy a reumatológia.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Tisztifőorvos-helyettes: mobil mintavevő egységeket hoznak létre, több kórházat járványkórházzá alakítanak

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban mobil mintatevő egységeket hoznak létre az Országos Mentőszolgálattal együttműködve - közölte az országos helyettes tisztifőorvos az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén kedden, Budapesten.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Gyermekorvosok szervezetei: ne vigyék rendelőbe a fertőzésgyanús gyermekeket!

Gyermekorvosok szervezetei arra kérik a szülőket, hogy koronavírus-fertőzöttség gyanújával ne vigyék gyermeküket a rendelőbe vagy a gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívják telefonon házi gyermekorvosukat vagy a zöldszámok valamelyikét.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

A WHO azt üzeni: Teszteljetek!

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint minden gyanús esetet ki kell vizsgálni.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - Meggyógyult a második beteg Magyarországon

Meggyógyult a második olyan magyarországi beteg, akit az új koronavírus okozta fertőzés miatt ápoltak - közölték a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon hétfőn késő este.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Már 50 koronavírus-fertőzött van Magyarországon

A kormányzati honlap kedd reggel frissített adatai szerint már 50 koronavírus-fertőzött van Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy hétfő óta 11 új beteget regisztráltak. A magyarországi betegek közül 9 iráni, egy brit, egy kazah és 39 magyar állampolgár.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - Németországban kiadták a legmagasabb figyelmeztetést, Hollandiában szigorú intézkedéseket vezettek be

Németországban kedden kiadták a legmagasabb járványügyi figyelmeztetést. Hollandiában  szigorú intézkedéseket vezettek be a fertőzés terjedésének feltartóztatására, bezárnak egyebek mellett minden iskolát, kávéházat, éttermet és marihuánaboltot.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - Megugrott a fertőzöttek száma Spanyolországban, szálloda karanténban, fertőzés a WHO-nál

Spanyolországban meghaladta a tizenegyezret a koronavírus-fertőzöttek száma, egy nap alatt kétezer új esetet regisztráltak, ami csaknem 18 százalékos növekedést jelent - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója kedden Madridban.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Országos tisztifőorvos: sikeresen izolálták az NNK laborjában a koronavírust

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először - jelentette be az országos tisztifőorvos kedden Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - Állatkísérletbe kezdtek vakcina-prototípusokkal Oroszországban

Állatkísérletbe kezdtek orosz tudósok több vakcina-prototípussal - jelentette be Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű állami virológiai és biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Vesztyi Novoszibirszk televíziónak.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: új szakaszába ért a járvány

Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon - jelentette ki az országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

Ausztriában meghaladta az ezret a diagnosztizált fertőzöttek száma

Meghaladta az ezret a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

A Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyén is lesz elővizsgálati pont

A koronavírus terjedése miatt kialakult járványügyi helyzetben a budapesti Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyén is lesz elővizsgálati pont.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

Koronavírus - Egyre több nyugat-balkáni ország vezet be szigorú intézkedéseket

Egyre több nyugat-balkáni ország vezet be szigorú intézkedéseket az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, a fertőzöttek száma azonban napról napra tovább nő.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

Rendkívüli intézkedéseket követel az új koronavírus feltartóztatása kutatók szerint

Az új koronavírus feltartóztatása rendkívüli intézkedéseket követel egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely az új kórokozót tanulmányozva megállapította, milyen gyorsan képes terjedni.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

Elkezdődött a járványügyi mobil kórház építése Kiskunhalason

Elkezdődött egy 150 páciens befogadására alkalmas járványügyi mobil konténerkórház építése Kiskunhalason hétfőn.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

Koronavírus - Harminckilencre nőtt a fertőzöttek száma

Tovább nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon: hétfő reggel már 39 fertőzöttet tartanak számon - olvasható a koronavirus.gov.hu-n elérhető közleményben.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

Koronavírus - Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány

Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány március 16-tól március 24-ig - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány vasárnapi rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább