Hírek, cikkek

Mit tesz a tüdővel a koronavírus?

A koronavírus által okozott tüdőgyulladás azért is különösen veszélyes, mert úgy tűnik, hogy az egész tüdőt érinti, és nem csak annak bizonyos részeit.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

Leáll a nem sürgősségi betegellátás Magyarországon

A korábban tervezett ellátásokat csak sürgős esetben - életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése esetén - végzik el.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

Elhalasztják az egészségügyi bértárgyalásokat a veszélyhelyzet végéig

Elhalasztják az egészségügy területén folyamatban lévő bértárgyalásokat a koronavírus-fertőzés miatti veszélyhelyzet végéig.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

Koronavírus - A kórházakban szüneteltetnek egyes műtéteket és vizsgálatokat

Országszerte szüneteltetik a kórházak a halasztható műtéteket és vizsgálatokat a koronavírus-fertőzés miatt, csak a sürgősségi beavatkozásokat végzik el. A leletkiadásokat is szüneteltetik.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

Túllépte a kétezret a halottak száma, a fertőzés üteme enyhe csökkenést mutat

Az utóbbi huszonnégy órában 349-cel 2158-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság hétfő esti tájékoztatója szerint.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

Koronavírus - Az amerikai Seattle városában megkezdték az első vakcina tesztelését

Megkezdték az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését - jelentette be az amerikai Egészségügyi Intézetek Központja (NIH) hétfőn.  

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

Koronavírus - TAJ szám nélküli személyek járványügyi ellátása (EMMI)

Járványügyi helyzetben az egészségügyi ellátásokra és azok finanszírozására speciális szabályok alkalmazandók, mivel az állam jól behatárolt közegészségügyi érdeke a járvány megfékezése és megelőzése.

Megjelenés: 2020. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - A nyugat-balkáni országokban napról napra egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be

Újabb szigorításokat vezettek be a nyugat-balkáni országok is az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében: megtiltották a belépését a veszélyesnek ítélt országokból érkezőknek, repülőtereket zártak le, Észak-Macedóniában pedig szükségállapotot hirdettek.

Megjelenés: 2020. 03. 15.
Tovább

Már 32 vírusfertőzött van Magyarországon

Újabb két magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel harminckettőre nőtt a Magyarországon diagnosztizált fertőzöttek száma - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra vasárnap reggel feltett közleményben.

Megjelenés: 2020. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - Tudósok bírálják a brit kormány járványkezelési módszerét

Vezető brit egyetemek és kutatóintézetek több száz tudósa nyílt levélben bírálta az új típusú koronavírus okozta járvánnyal szemben alkalmazott brit kormányzati stratégiát, amely az aláírók szerint feleslegesen sodor veszélybe emberéleteket.

Megjelenés: 2020. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - Fertőződés elkerülése – alapvető szabályok mindenki számára (EMMI)

Az új koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében kiemelten fontos, hogy MINDENKI TARTSON BE bizonyos óvintézkedéseket, és segítsen betartani a környezetében is.

Megjelenés: 2020. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - A gyógyszerkiváltás speciális szabályai

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel péntektől felírási igazolás nélkül is kiváltható a hozzátartozó gyógyszere.

Megjelenés: 2020. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - Meghalt az első magyar beteg

Vasárnap sajnos életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel, hozzátéve: a beteg a szállítást követően hunyt el.

Megjelenés: 2020. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - A budapesti Honvédkórház hétfőtől elővizsgálati pontot működtet

Hétfőtől - a koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel - elővizsgálati pontot működtet a budapesti Honvédkórház Róbert Károly körúti székhelyén.

Megjelenés: 2020. 03. 15.
Tovább

A Magyar Orvosi Kamara javaslatcsomagot tett közzé a koronavírus okozta járvány megfékezésére

A betegség terjedésének globális változását figyelemmel kísérve, és a rendelkezésre álló tudományos adatokat elemezve a MOK úgy látja, hogy további intézkedések halaszthatatlan bevezetése is szükséges, mint ahogy az a járvánnyal sikeresen megküzdő országokban történt és amire egészségügyi rendszere kimerülésével több európai országok is kényszerült. 

Megjelenés: 2020. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - Tizennégyen haltak meg Nagy-Britanniában egy nap alatt

Egy nap alatt tizennégyen haltak meg az új típusú koronavírus okozta fertőzésben Nagy-Britanniában - közölte vasárnap délután a brit egészségügyi minisztérium.

Megjelenés: 2020. 03. 15.
Tovább

Koronavírus: az idősek a járvány legveszélyeztetettebb csoportja

Az idősek a koronavírus-járvány legveszélyeztetettebb társadalmi csoportja - hívta fel a figyelmet a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője az operatív törzs vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - Segítsük az időseket! (EMMI)

Ajánlások társasházak, utcák, lakóközösségek, egyházközösségek részére.

Megjelenés: 2020. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - Megjelentek a rendeletek a védekezésről

Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok a Magyar Közlöny legfrissebb, szombati számában.

Megjelenés: 2020. 03. 14.
Tovább

A gyógyszergyártók támogatják a kormányzat intézkedéseit

A hazai gyógyszeripari szervezetek és tagvállalataik minden tőlük telhető módon támogatják a kormány és az egészségügyi-járványügyi hatóságok munkáját.

Megjelenés: 2020. 03. 14.
Tovább

Megnyílt a karantén a Kútvölgyiben

A fertőzésgyanús esetek elkülönítésére kialakított szárnyba már emberek is érkeztek.

Megjelenés: 2020. 03. 14.
Tovább

Koronavírus - Emmi: több ezer doboz maszkot kaptak háziorvosok

Az elmúlt hetekben mintegy négyezer doboz maszkot vehettek át a háziorvosok a mentőállomásokon a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 03. 14.
Tovább

Koronavírus - ITM: gyógyszeres terápia kifejlesztésére alakul magyar konzorcium

Az új koronavírus okozta megbetegedés kezelésére szolgáló gyógyszeres terápia kifejlesztésére alakul magyar konzorcium - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) péntek este az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 03. 14.
Tovább

A WHO szerint már Európa a vírus epicentruma

Európa vált a járvány epicentrumává: innen már több új fertőzöttet és halottat jelentenek, mint a világ többi részéről együttvéve.

Megjelenés: 2020. 03. 14.
Tovább

Elegendő koronavírus-tesztet végeznek Magyarországon?

Elegendő tesztet végeznek-e hazánkban, amivel megállapítják a koronavírus jelenlétét? Hogyan zajlik az ilyen vizsgálat? Tart-e a járvány továbbterjedésétől? – kérdezte az Infovilag dr. Ledia Lazeritől, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) budapesti irodavezetőjétől.

Megjelenés: 2020. 03. 14.
Tovább

Koronavírus - A francia egészségügyi miniszter szerint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek súlyosbítják a betegséget

Nem javasolja gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését a koronavírussal fertőzötteknek Olivier Véran francia egészségügyi miniszter, mert az súlyosbíthatja a betegség lefolyását.

Megjelenés: 2020. 03. 14.
Tovább

Olaszországban egy nap alatt 175 ember halt meg, és majdnem háromezerrel emelkedett a betegek száma

Az utóbbi huszonnégy órában százhetvenöttel 1441-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma majdnem háromezerrel, 21 157-re nőtt.

Megjelenés: 2020. 03. 14.
Tovább

EMMI: intézkedéseket hoztak az emberi élet és az egészségügyben dolgozók védelmében

A fertőzésveszélyes ellátások számának csökkenése, az ellátók adminisztratív terheinek csökkentése és annak érdekében, hogy az egészségügyi kapacitások az új koronavírus elleni védekezésre koncentrálódhassanak, rendeleteket módosított Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere - közölte a tárca szombaton az MTI-vel

Megjelenés: 2020. 03. 14.
Tovább

Pénteken három újabb fertőzött magyart diagnosztizáltak, mindhárman kórházban vannak, jó állapotban

Pénteken három újabb koronavírussal fertőzött magyart diagnosztizáltak. Mindhárman kórházban vannak, jó állapotban - jelentette ki Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Brit kormányfőtanácsos: az önkéntes elkülönítés a leghatékonyabb fellépés

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint az új típusú koronavírus okozta járvány terjedését úgy lehet a leghatékonyabban fékezni, ha a betegek saját magukat különítik el környezetüktől.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Már 19 vírusfertőzött van Magyarországon

Újabb három embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést Magyarországon - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra pénteken feltett közleményben.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

November közepére vezethető vissza a legkorábbi fertőzéses eset Kínában

November közepére vezethető vissza az első olyan eset Kínában, melyben egy páciens megbetegedését igazolhatóan az új típusú koronavírus okozta - írta internetes oldalán egy pénteken megjelent cikkben a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Védőfelszerelés nélkül gondoztak koronavírusos beteget a János Kórházban

A beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, azóta egyiküket sem tesztelték, és továbbra is beosztják őket munkavégzésre.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

A MESZK elnökségének rendkívüli közleménye

Javasolják az egészségügyi képzésben részt vevő nagykorú diákok éa a nyugdíjas szakdolgozók bevonását az alapápolási feladatokba, valamint távolléti díj megfizetését.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

A francia kormány több tíz milliárd eurót fordít a járvány elleni intézkedésekre

Több tíz milliárd eurót fordít a francia kormány az Emmanuel Macron francia államfő által a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére és gazdasági hatásainak tompítására bejelentett intézkedések finanszírozására

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Koronavírus - Általános óvintézkedések  (EMMI)

Az új koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében az alábbi óvintézkedések betartása szükséges.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Koronavírus - Elkülönítés, járványügyi megfigyelés és önmegfigyelés (EMMI)

Elkülönítés, járványügyi megfigyelés és önmegfigyelés - COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Koronavírus - Óvintézkedések gyermekek számára (EMMI)

Eddigi kutatási eredmények gyermekek körében nem számoltak be a betegség súlyos kimenetelének magasabb kockázatáról.
Ennek megfelelően a gyermekek részére az általános óvintézkedések betartása javasolt.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Koronavírus - Óvintézkedések várandósok, kismamák részére (EMMI)

Az új koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében az alábbi óvintézkedések betartása szükséges várandósság esetén.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Koronavírus - Lehetőségek kontaktszám csökkentésére - Közösségi rendezvények (EMMI)

A nagy tömegeket vonzó rendezvények elősegíthetik a COVID-19 vírus cseppfertőzés útján történő gyorsabb terjedését. Ezért 2020.03.11-én Magyarország Kormánya által kontaktszám csökkentésre elrendelte a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartásának tilalmát.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Koronavírus - Óvintézkedések magasabb kockázatú betegcsoportok számára (EMMI)

Koronavírus - Óvintézkedések magasabb kockázatú betegcsoportok számára (EMMI)

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Koronavírus - Tájékoztató munkáltatói lehetőségekhez (EMMI)

Sem a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben (a továbbiakban: Mt.), sem a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvényben nincs külön speciális szabályozás járványveszély esetére azaz, ha közegészségügyi okból prevenciós jelleggel indokolt a munkavállaló munkahelyi távolléte. Általános jelleggel azonban megállapítható, hogy a járványveszély különböző szintű kategóriáiban az ún. állásidő szolgálhat általános jogalapul a foglalkoztatás „szüneteléséhez”. Az állásidőn kívüli egyéb intézkedési lehetőségek korlátozottak.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Koronavírus - Első vonalbeli ellátó orvosok teendői (EMMI)

Teendők új koronavírus fertőzés (COVID-19) gyanújának felmerülésekor háziorvosok, házi gyermekorvosok, alapellátási ügyeletek számára. Használható minden – nem COVID-19 speciális ellátásra kijelölt - egészségügyi szolgáltató orvosa számára.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Koronavírus - Szülők, nagyszülők védelme (EMMI)

Koronavírus - Szülők, nagyszülők védelme (EMMI)

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Koronavírus - Táppénz - információs összefoglaló (EMMI)

Koronavírus -Táppénz - információs összefoglaló (EMMI)

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Egy nap alatt negyedével nőtt a halottak száma Olaszországban, a járvány gócpontja továbbra is Lombardia

Az utóbbi huszonnégy órában kétszázötvennel, 1266-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság péntek esti tájékoztatója szerint

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

A brit kormány életbe léptette a járványkészültség késleltetési szakaszát

A brit kormány életbe léptette csütörtökön az új típusú koronavírus okozta járvány elleni intézkedési terv következő szakaszát, amelynek hivatalosan meghatározott célja, hogy a járvány minél később és minél alacsonyabb szinten érje el csúcspontját.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Ismét csaknem kétszázzal emelkedett és átlépte az ezret a halottak száma Olaszországban

Az utóbbi huszonnégy órában ismét majdnem kétszázzal, 1016-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 15 113-ra nőtt.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Tovább nőtt az új koronavírusos fertőzöttek száma Szlovéniában

Tovább emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma Szlovéniában, egy nap alatt 57-ről 96-ra - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább

Gyorsan terjed a járvány Csehországban, már 94 fertőzött van

Csehországban csütörtök reggelre 94-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, ami harminccal több, mint szerda reggel volt. A fertőzés az ország minden régiójában megjelent.

Megjelenés: 2020. 03. 12.
Tovább