Hírek, cikkek

Koronavírus - Romániában is megjelent a fertőzés

Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést - közölték szerda este az egészségügyi minisztérium illetékesei.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Koronavírus - Németországban 24 óra alatt 7 új fertőzést regisztráltak

Felgyorsult a koronavírus terjedése Németországban, a hivatalos adatok szerda esti összesítése alapján 24 óra alatt 7 új fertőzést regisztráltak, és három újabb tartományt ért el a járvány.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Koronavírus - A fertőzés gyanúját is be kell jelenteniük a kórházaknak

Az Országos Tisztifőorvos aktualizált eljárásrendben kiadta, hogy mit kell tenniük a kórházaknak, ha egy betegnél felmerül a koronavírus gyanúja.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Már létező gyógyszerek lehetnek az új koronavírus kezelésének kulcsai

Már létező, kipróbált gyógyszerek lehetnek az új koronavírus kezelésének kulcsai egy európai kutatócsoport szerint.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Koronavírus - Az első horvát fertőzött fivére is beteg

Megfertőződött koronavírussal annak a fiatal horvát férfinak a testvére is, akinek szervezetében elsőként azonosították a vírust az országban, és aki hétfő óta karanténban van egy zágrábi kórház fertőzőosztályán - közölte szerdán a helyi média.

Megjelenés: 2020. 02. 26.
Tovább

Koronavírus - Franciaországban meghalt egy második beteg, az első francia állampolgár

Meghalt egy második beteg szerdára virradó éjjel Franciaországban az új koronavírus okozta megbetegedésben, ő a járvány első francia állampolgárságú áldozata - jelentette be a francia egészségügyi minisztérium.

Megjelenés: 2020. 02. 26.
Tovább

Koronavírus - tovább terjed a járvány Európában

Kimutatták két újabb embernél a koronavírus-fertőzést kedden Németországban két olyan tartományban, amelyet eddig nem érintett a járvány.

Megjelenés: 2020. 02. 26.
Tovább

Koronavírus - Nagy-Britanniában kiterjesztik a szűrést

Nagy-Britanniában jelentősen kiterjesztik a lakosság szűrését annak pontosabb megállapítására, hogy mennyire terjed az országban az új típusú koronavírus okozta megbetegedés.

Megjelenés: 2020. 02. 26.
Tovább

Koronavírus - Terjedésnek indult a vírus Németország legnépesebb tartományában

Terjedésnek indult az új típusú koronavírus Németország legnépesebb és legsűrűbben lakott tartományában, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában.

Megjelenés: 2020. 02. 26.
Tovább

Koronavírus - Részletes tájékoztatást kaptak a háziorvosok a járvány megelőzéséről

Minden szükséges tájékoztatást megkaptak a háziorvosok és házi gyermekorvosok a koronavírus-járvány megelőzéséhez szükséges teendőkről - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 02. 25.
Tovább

Koronavírus - Horvátországban is megjelent a vírus

Horvátországban megjelent az új típusú koronavírus - közölte a kormány.

Megjelenés: 2020. 02. 25.
Tovább

Koronavírus - Az EU 232 millió eurót különít el a vírus visszaszorítására

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására - jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Koronavírus - Emelkedett a halottak és a fertőzöttek száma is Észak-Olaszországban

Újabb idős beteg veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban, ahol már 160 fölé emelkedett a betegek száma - közölte a tartomány kormányzója Attilio Fontana egy hétfői rádió-interjúban.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Kutatók a koronavírus fontos tulajdonságát fedezték fel

Új koronavírus-fertőzött betegek orr- és garatváladékának mintáit vizsgálva kínai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Covid-19 vírus inkább az influenzához hasonlóan viselkedik és nem úgy, mint az azonos családba tartozó SARS-vírus, ezért jóval könnyebben terjed a korábban feltételezettnél.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Koronavírus: van már magyar fertőzött

Kimutatták a koronavírust a Japán mellett karanténba helyezett óceánjáró, a Diamond Princess egyik magyar alkalmazottjánál – jelentette be sajtótájékoztatóján Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Újabb országokban jelent meg a koronavírus

Több országban, Kuvaitban, Bahreinben és Afganisztánban is megjelent a kínai Vuhanból indult koronavírus, közben pedig az illetékes francia miniszter bejelentette: az olaszországi fertőzések miatt nem látja szükségesnek a francia-olasz határ lezárását.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Koronavírus - Tovább nőtt a betegek száma az észak-olaszországi Lombardiában

Az észak-olaszországi Lombardia tartományban 90-re emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma - közölte vasárnap a tartomány jóléti felelőse Giulio Gallera a SkyTg24 hírcsatornán.

Megjelenés: 2020. 02. 23.
Tovább

Koronavírus - Ismét csökkent a napi új fertőzöttek száma Kínában

Ismét csökkent a koronavírussal összefüggésben a napi új fertőzöttek száma Kínában egy nappal a pénteken jelentett emelkedés után.

Megjelenés: 2020. 02. 22.
Tovább

Koronavírus - Ismét emelkedett a napi új fertőzöttek száma Kínában

Ismét emelkedett a koronavírussal összefüggésben a napi új fertőzöttek száma Kínában, de az egy napon belül jelentett gyógyultak száma továbbra is meghaladja az új betegekét.

Megjelenés: 2020. 02. 21.
Tovább

Koronavírus - Jelentősen csökkent a napi új megbetegedések száma Kínában

Jelentősen csökkent a napi új koronavírusos megbetegedések száma Kínában szerda éjfélig, de a hatóságok egyelőre nem jelentették ki, hogy a járvány elérte volna a csúcspontját az országban.

Megjelenés: 2020. 02. 20.
Tovább

Koronavírus - Az időseket és a betegeket sújtja leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint

Több mint 44 ezer koronavírus-fertőzött adatainak elemzése alapján kutatók arra jutottak, hogy az esetek több mint 80 százalékában enyhe lefolyású a betegség, és a más betegségekben szenvedők és az idősek esetében a legnagyobb a vírusfertőzés kockázata.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Koronavírus: továbbra sincs magyar beteg

Továbbra sem lehet tudni olyan magyarról, aki Magyarországon vagy a világban bárhol koronavírussal fertőződött volna meg - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Több mint 80 klinikai vizsgálatot kezdtek Kínában a koronavírus gyógymódjának megtalálására

HIV-vírus elleni gyógyszereket, maláriaellenes szert, őssejtkezelést és a hagyományos kínai gyógyászat szereit is tesztelik kínai kutatók több mint 80 klinikai próbában az új koronavírus gyógymódjának megállapítására - olvasható a Nature című tudományos folyóirat honlapján.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Koronavírus - Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni a járványt Hupejben

Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni az új típusú koronavírus-járvány terjedését a közép-kínai Hupej tartományban, miközben az ország többi részén tovább mérséklődött a napi új fertőzöttek száma.

Megjelenés: 2020. 02. 17.
Tovább

Rendkívüli nehézségeket jelent a vuhani kórházaknak és dolgozóiknak a járvány

A súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elleni küzdelem rendkívüli nehézségeket jelent a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanban működő kórházaknak és dolgozóiknak.

Megjelenés: 2020. 02. 13.
Tovább

Koronavírus - Újabb brit beteg, a karanténban tartottak vírusmentesek

Újabb brit állampolgár szervezetében azonosították szerdán az új típusú koronavírust, így a nagy-britanniai megbetegedések száma kilencre emelkedett.

Megjelenés: 2020. 02. 13.
Tovább

Koronavírus: csökken az új fertőzöttek száma Kínában

Folyamatosan csökken az újonnan diagnosztizált, koronavírussal fertőzött betegek száma Kínában - derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közzétett adataiból.

Megjelenés: 2020. 02. 12.
Tovább

Kutatók szerint a gyerekeket jobban védi immunrendszerük az új vírus ellen

A gyerekeket jobban védi immunrendszerük az új koronavírus ellen - vélik a szakértők. A tudósok arra a jelenségre keresik a magyarázatot, miként lehet, hogy a gyerekek könnyebben "megússzák" a betegség súlyosabb következményeit és kevesebb tünettel kell megküzdeniük.

Megjelenés: 2020. 02. 11.
Tovább

Koronavírus - Rendkívüli ülést tartanak az uniós egészségügyi miniszterek csütörtökön

A Kínában nemrégiben megjelent új vírus aggasztó terjedése miatt az európai uniós tagállamok egészségügyi miniszterei rendkívüli ülést tartanak csütörtökön Brüsszelben, amely "segíteni fogja a tagállamok fellépésének összehangolását" - közölte Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn.

Megjelenés: 2020. 02. 10.
Tovább

Koronavírus - Súlyos közegészségügyi fenyegetésnek minősítette a járványt a brit egészségügyi miniszter

Súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetésnek minősítette az új koronavírus okozta járványt hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Megjelenés: 2020. 02. 10.
Tovább

Koronavírus - Cselekvési tervet dolgozott ki tizenkét fővárosi önkormányzat

A koronavírus-fertőzés elleni fellépés segítésére dolgozott ki cselekvési tervet tizenkét fővárosi önkormányzat.

Megjelenés: 2020. 02. 09.
Tovább

Tovább emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Németországban

Tovább emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, csütörtökön egy nő szervezetében mutatták ki a kórokozót, amelyet így országszerte már tizenhárom fő hordoz bizonyítottan.

Megjelenés: 2020. 02. 06.
Tovább

Koronavírus - Enyhén mérséklődött a betegség halálozási aránya a legsúlyosabban érintett Hupej tartományban

Enyhén mérséklődött az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálozási aránya a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban - számolt be szerdán a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Megjelenés: 2020. 02. 05.
Tovább

Koronavírus - Hongkongban is halálos áldozatot szedett a járvány

Belehalt az egyik hongkongi fertőzött a Közép-Kínából kiindult új koronavírus okozta betegségbe, ezzel a járvány első halálos áldozatát szedte a városban - írta kedden internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Megjelenés: 2020. 02. 04.
Tovább

Továbbra is a közép-kínai Hupej tartományt sújtja leginkább a járvány

A leginkább továbbra is a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Hupej tartományt sújtja az új koronavírus terjedése, a kór ezen a területen szedi halálos áldozatainak túlnyomó többségét - derül ki a kínai Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adataiból.

Megjelenés: 2020. 02. 03.
Tovább

MTA: A koronavírusról és a kialakult járványügyi helyzetről tárgyilagosan

Ahogy arról az elmúlt napok híradásaiból mindenki tájékozódhatott, a világban jelenleg egy új koronavírus (2019-nCoV) okoz járványt. Nagyon sok hivatalos és félhivatalos, hiteles és légből kapott hír jelent meg, így a lehetőségekhez képest szeretnénk szakmai, tárgyilagos tájékoztatást adni a kialakult helyzetről.

Megjelenés: 2020. 02. 03.
Tovább

Újabb fertőzöttet találtak Németországban, megérkeztek a Vuhanból kimenekített németek

Újabb fertőzöttet találtak Németországban, a koronavírust bizonyítottan hordozók száma így nyolcra emelkedett a hatóságok szombat esti összesítése szerint.

Megjelenés: 2020. 02. 02.
Tovább

Az EU 10 millió eurót különít el a koronavírussal összefüggő kutatásokra

Az Európai Unió 10 millió eurót (mintegy 3,36 milliárd forint) különít el a légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírussal összefüggő kutatások támogatására - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Megjelenés: 2020. 01. 31.
Tovább

Koronavírus - Hatra emelkedett a fertőzöttek száma Németországban

Hatra emelkedett az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma Németországban, van köztük egy ötéves gyermek is - jelentették be illetékesek pénteken.

Megjelenés: 2020. 01. 31.
Tovább

Koronavírus - Nagy-Britanniában is megjelent a betegség

Nagy-Britanniában is megjelent az új koronavírus okozta betegség. A brit egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy két páciens szervezetében azonosították a kórokozót Angliában.

Megjelenés: 2020. 01. 31.
Tovább

Koronavírus - Egészségügyi vészhelyzetet rendelt el az olasz kormány

A következő hat hónapra a legmagasabb szintű egészségügyi készültséget léptette életbe az olasz kormány pénteken azt követően, hogy két, Rómában tartózkodó kínai turista koronavírus-fertőzöttnek bizonyult.

Megjelenés: 2020. 01. 31.
Tovább

Koronavírus: Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban

Első ízben terjedt a vírus emberről emberre az Egyesült Államokban. A chicagói esetet Robert Redfield, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója jelentette be csütörtökön.  

Megjelenés: 2020. 01. 30.
Tovább

Franciaországban négyre emelkedett a koronavírus-betegek száma

Egy újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírus okozta megbetegedést Franciaországban, így a bizonyítottan fertőzöttek száma négyre emelkedett - közölték kedden este a francia egészségügyi hatóságok.

Megjelenés: 2020. 01. 29.
Tovább

Ausztrál kutatóknak elsőként sikerült előállítaniuk az új koronavírust

Ausztrál kutatóknak elsőként sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk az új típusú koronavírust Kínán kívül - írja a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2020. 01. 29.
Tovább

Koronavírus: helyben fertőződhetett meg a Németországban ápolt beteg

Nem Kínában, hanem helyben, Bajorország tartományban okozhatta a megbetegedést a koronavírus a Kínából kiindult járvány első megerősített németországi eseténél - jelentették kedden német hírportálok a tartományi hatóságok közlése alapján.

Megjelenés: 2020. 01. 28.
Tovább

Volt tisztifőorvos: frissíteni kell az ország pandémiás tervét

A volt országos tisztifőorvos azt kezdeményezi, hogy frissítsék Magyarország pandémiás tervét, amely azokat az intézkedéseket tartalmazza, amiket egy járvány kitörése esetén kell alkalmazni.

Megjelenés: 2020. 01. 28.
Tovább

Oroszországban újabb intézkedéseket hoztak a koronavírus terjedésének visszaszorítására

Az új koronavírushoz köthető átlagos halálozási ráta nem magas, de meg kell akadályozni, hogy a helyzet kicsússzon az ellenőrzés alól - jelentette ki Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) igazgatója újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Megjelenés: 2020. 01. 27.
Tovább

Egyre gyorsabb ütemben terjed az új koronavírus Kínában

Egyre gyorsabb ütemben terjed az országban  az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző - jelentette ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.

Megjelenés: 2020. 01. 26.
Tovább

Öt embert kezelnek Skóciában koronavírus fertőzésgyanúval

Öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A betegek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak.

Megjelenés: 2020. 01. 23.
Tovább

Oroszország megkezdte az új koronavírus elleni vakcina kidolgozását

Oroszország megkezdte az új kínai koronavírus elleni vakcina kidolgozását, egyúttal az összes határátlépő pontján elrendelte a fokozott egészségügyi ellenőrzés bevezetését - jelentette be Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője újságíróknak nyilatkozva szerdán Moszkvában.

Megjelenés: 2020. 01. 22.
Tovább