Hírek, cikkek

Sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott mellrákban szenvedő beteget

Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben - adta hírül hétfőn a The Guardian című brit napilap honlapja.

Megjelenés: 2018. 06. 04.
Tovább

Agydaganat elleni védőoltással értek el ígéretes eredményeket

A felnőttek leggyakoribb, legagresszívebb agydaganata elleni védőoltással értek el ígéretes eredményeket nemzetközi klinikai tesztek során - adta hírül a BBC News.

Megjelenés: 2018. 05. 30.
Tovább

Új terápiák a limfóma kezelésében

A nyirokcsomó daganatos megbetegedésének, a limfómának a legújabb terápiás lehetőségeiről tanácskoznak Debrecenben. A háromnapos rendezvényen több mint 130 előadást tartanak a szakemberek – köztük a Debreceni Egyetem orvosai.

Megjelenés: 2018. 05. 25.
Tovább

A túlzásba vitt higiénia állhat a gyermekkori leukémia hátterében

A minden baktériumot kiirtó tisztaság okozza a gyermekkori leukémia leggyakoribb formáját egy vezető brit kutató szerint.

Megjelenés: 2018. 05. 22.
Tovább

Kilégzési teszt diagnosztizálja a nyelőcső- és gyomorrákot

Nagy pontossággal képes sikeresen kimutatni a nyelőcső- és a gyomorrákot a Londoni Imperial College kutatói által kifejlesztett kilégzési teszt.

Megjelenés: 2018. 05. 20.
Tovább

A felébresztett immunrendszer kisöpri a daganatot

Az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadítja a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott kombinált immunstimuláns kezelés.

Megjelenés: 2018. 05. 19.
Tovább

A rákos áttétek terjedését meggátló hatóanyagot azonosítottak

Amerikai kutatók új hatóanyagot azonosítottak, amely képes meggátolni a hasnyálmirigy- és más daganatok áttétel útján való terjedését egérkísérletekben.

Megjelenés: 2018. 05. 17.
Tovább

A rák és a köszvény kezelésében is segítséget jelenthet magyar kutatók új eredménye

A vörösvérsejtek felszínén található egyik transzportfehérje új változatára bukkantak az MTA-TTK Enzimológiai Intézet és az Országos Reumatológia és Fizioterápiás Intézet kutatói, akiknek felfedezése a rák és a köszvény kezelésében is új eredményeket hozhat.

Megjelenés: 2018. 05. 11.
Tovább

Forradalmi módszer a gyógyszerrezisztens tumorsejtek elleni harcban

A tumorok kiújulásának és a metasztázisok kialakulásának fő oka továbbra is a daganatsejteknek a kemoterápiával szembeni rezisztenciára való képessége, de egy új kutatás eredményei szerint a tumorsejteknek ez a képessége kikapcsolható lehet.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Kutatók elkészítették az agyi vérerek részletes térképét

Svéd kutatók elkészítették az agyi vérereket és az úgynevezett vér-agy gátat alkotó sejtek részletes molekuláris atlaszát, amely új információkkal segíti az agy különböző betegségeinek kutatását.

Megjelenés: 2018. 05. 08.
Tovább

Fény derült az inzulinrezisztencia és a magasabb rákkockázat közötti összefüggésre

Már több évtizede ismert, hogy a magas inzulinszintű betegeknél nagyobb a daganatok kialakulásának kockázata. Most viszont a Joslin Diabetes Center kutatói azt fedezték fel, hogy az inzulin által kifejtett hatás csökkenése is hasonló következménnyel járhat.

Megjelenés: 2018. 05. 02.
Tovább

Egy A-vitamin származék szelektíven elpusztítja a tumor-őssejteket

Az A-vitaminból mesterségesen előállított aciklusos retinoidról már igazolták, hogy megelőzi a hepatoelluláris karcinóma kiújulását, de egy új kutatás szerint a vegyület a tumor-őssejtek egy speciális csoportját támadja meg, és ez által megakadályozza új tumorok kialakulását.

Megjelenés: 2018. 04. 24.
Tovább

Vizeletmintából is kimutathatóak lehetnek a daganatos betegségek

Egy japán vállalat hamarosan megkezdi annak az új diagnosztikai eljárásnak a kipróbálását, amelynek segítségével vizeletmintákból is ki lehet mutatni a daganatok jelenlétét.

Megjelenés: 2018. 04. 18.
Tovább

Az immunterápia bizonyítottan javítja a tüdőrákos betegek túlélését

A Genfben megrendezett idei Európai Tüdőrák Kongresszuson közzétett eredmények szerint az immunterápia hosszú távú előnyökkel jár a tüdőrákos betegek túlélésére nézve.

Megjelenés: 2018. 04. 18.
Tovább

Szűréssel a rák ellen

Mintegy 2000 nő hal meg emlőrákban évente Magyarországon, pedig a korai stádiumban felfedezett betegség szinte 100 százalékban gyógyítható. Április 10-én, a nemzeti rákellenes napon a szűrés fontosságára hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Megjelenés: 2018. 04. 11.
Tovább

A daganatellenes terápiákkal kapcsolatos legújabb kutatási eredmények

Az onkológiai terápiák terén számos új, izgalmas eredmény és felfedezés látott napvilágot az utóbbi időben, többek között a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeivel, a reszolvinok szerepével és a béta-blokkolónak az immunterápia eredményességét fokozó hatásával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 04. 03.
Tovább

Hat új gyógyszer engedélyezését hagyta jóvá az EMA márciusban

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága hat gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát javasolta márciusi ülésén.

Megjelenés: 2018. 03. 28.
Tovább

Magyar kutatók részvételével értek el fontos áttörést a felnőttkori leukémia terápiás lehetőségeiben

Egy nemzetközi együttműködésnek sikerült áttörést elérni az egyik leggyakrabban előforduló felnőttkori leukémia, az akut mieloid leukémia terápiás lehetőségeinek kialakításában.

Megjelenés: 2018. 03. 20.
Tovább

Széchenyi-díjat kapott Dr. Kásler Miklós és Dr. Hunyady László

Kásler Miklós onkológust, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosát, aki az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjjal tüntettek ki a nemzeti ünnepen a Parlamentben.

Megjelenés: 2018. 03. 15.
Tovább

Miniatűr tumorok segíthetnek a daganatellenes terápiában

A kutatók új módszert fejlesztettek ki annak előrejelzésére, hogy a daganatos betegek hogyan reagálnak a terápiára: a betegek saját tumorszövetéből laboratóriumi körülmények között miniatűr daganatot növesztettek, ami áttörést hozhat a daganatellenes terápiában.

Megjelenés: 2018. 02. 28.
Tovább

Aggasztó a magyar lakosság egészségi állapota

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának adatainak tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, akkor néhány év múlva szívinfarktus netán  stroke fenyegetheti őket, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről.

Megjelenés: 2018. 02. 23.
Tovább

Az ivóvízben lévő nitrát növeli a kolorektális rák kockázatát

Az ivóvízben lévő nitrát növeli a kolorektális daganatok kockázatát - állapították meg a dániai Aarhusi Egyetem kutatói a témában végzett eddigi legnagyobb és legrészletesebb tanulmány keretében, kimutatva, hogy az ivóvízben jelenleg elfogadott nitrát mennyiségnél jóval alacsonyabb érték esetén is fennáll a kockázat.

Megjelenés: 2018. 02. 22.
Tovább

A daganatos betegek túlélésének javulása mellett egyre több az új megbetegedés is

Szakértők szerint a daganatellenes terápiák hatékonyságának és a túlélési mutatók javulásával párhuzamosan sajnos növekszik a tumoros megbetegedéssel diagnosztizáltak száma is.

Megjelenés: 2018. 02. 07. | Frissítve: 2018. 02. 08.
Tovább

Rekordszámú csontvelő-átültetést végeztek Debrecenben

Minden eddiginél több, összesen 101 csontvelő-transzplantációt végeztek tavaly a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Hematológiai Tanszékén. A jelentős eredmény apropóján tudományos tanácskozást tartottak hétfőn a DAB Székházában.

Megjelenés: 2018. 02. 07.
Tovább

Jelentős fejlesztés előtt áll az Országos Onkológiai Intézet

A 10,3 milliárdos fejlesztés eredményeképpen a XII. kerületi intézetben onkodiagnosztikai központ jön létre. Az új komplexum a daganatos betegek gyors, akár egynapos diagnosztizálását is lehetővé teszi majd, és komplexitásánál fogva jelentősen csökkenti a betegek várakozási idejét is.

Megjelenés: 2018. 01. 30.
Tovább

Mikroszkóp és mesterséges intelligencia együtt a hatékonyabb daganatgyógyításért

Fontos lenne tudni, hogy amikor egy daganatos beteg szövetmintáját elemzik, melyek azok a sejtek, amelyek kulcsszerepet játszanak a betegség előrehaladásában, hiszen ez befolyásolhatja a kezelést is.

Megjelenés: 2018. 01. 22.
Tovább

Az új terápiás és szűrési módszereknek köszönhetően jelentősen csökkent az emlőrák miatti halálozás

Az elmúlt évtizedekben több tucat új emlőrák elleni gyógyszer került forgalomba és vált a klinikai gyakorlat részévé, a mammogram technológia szintén nagy fejlődésen ment keresztül, és az új terápiás és diagnosztikai módszerek eredményei a gyakorlatban is tükröződnek.

Megjelenés: 2018. 01. 10.
Tovább

A béta-blokkolók fokozhatják az immunterápia hatékonyságát

A széles körben alkalmazott és olcsó vérnyomáscsökkentő szerek javíthatják a daganatos betegek túlélését az által, hogy fokozzák az immunterápiás gyógyszerek hatását.

Megjelenés: 2018. 01. 09.
Tovább

Új irányelvek az agyi metasztázisban szenvedő betegek klinikai vizsgálatokban való részvételével kapcsolatban

Az új daganatellenes terápiákat értékelő klinikai vizsgálatok gyakran kizárják a részvételből azokat a betegeket, akiknél a daganat átterjedt az agyra vagy a központi idegrendszerre, vagy ha be is vonták ezeket a betegeket, akkor sem gyűjtöttek releváns adatokat a vizsgálati készítmény agyi hatásaival kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 01. 03.
Tovább

Kásler Miklós: javultak a rákos megbetegedések gyógyulási mutatói

Az ezredforduló óta jelentősen nőtt Magyarországon az onkológiai betegségek előfordulása, ugyanakkor 11-12 százalékkal javultak a gyógyulási mutatók - mondta Kásler Miklós onkológus, egyetemi tanár szerdán az MTI-nek abból az alkalomból, hogy szerkesztésében megjelent Az onkológia alapjai című kötet ötödik, aktualizált és bővített kiadása.

Megjelenés: 2017. 12. 20.
Tovább

Egyre több csonttumoros végtagot lehet ma már megmenteni

Az ortopédiai műtétek csaknem tíz százalékánál ma már csonttranszplantációt alkalmaznak. Ez éves szinten több száz ilyen típusú beavatkozást jelent a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján.

Megjelenés: 2017. 12. 20.
Tovább

Új elmélet a daganatok kialakulásával kapcsolatban

Az általánosan elfogadott elmélet szerint a daganatok kialakulásának forrását a gyorsan osztódó rendellenes sejtek jelentik, de egy új kutatás felvetette, hogy érett sejtek is kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a tumorok kialakulásában.

Megjelenés: 2017. 12. 20.
Tovább

Új diagnosztikai módszerek segíthetik a kardiológusokat és az onkológusokat

Kutatók új diagnosztikai eljárásokat fejlesztettek ki, amelyek jelentős előrelépést hozhatnak a szívinfarktus, az agyi metasztázisok, valamint a petefészekrák kimutatásában.

Megjelenés: 2017. 12. 18.
Tovább

A 75 év feletti betegek alulreprezentáltak a hematológiai daganatok kezelését értékelő vizsgálatokban

A FDA kutatói szignifikáns hézagokat találtak a 75 év felettiek részvételét tekintve a hematológiai daganatos betegségek terápiáját értékelő klinikai vizsgálatokban a hasonló életkorú betegek között tapasztalt incidenciához viszonyítva.

Megjelenés: 2017. 12. 13.
Tovább

Az aszpirin fokozza egyes daganatellenes szerek hatásosságát

Egy új kutatás eredményei szerint az aszpirinnel való kombinálás javítja egyes daganatellenes gyógyszerek hatásosságát olyan tumorok kezelésében, amelyek rezisztensek a terápiára.

Megjelenés: 2017. 12. 06.
Tovább

Maláriaellenes szerek javíthatják a daganatellenes kezelések hatásosságát

Egy új klinikai vizsgálat szerint a maláriaellenes chloroquine és hydroxychloroquine hatékony lehet bizonyos daganatok kezelésében.

Megjelenés: 2017. 11. 29.
Tovább

Új daganatellenes gyógyszert engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség

Jóváhagyta az EMA a niraparib hatóanyagú új készítmény forgalomba hozatalát, amely ovarium, petevezeték vagy primer peritonealis carcinoma fenntartó kezelésére javallott.

Megjelenés: 2017. 11. 29.
Tovább

Jelentős az eltérés a várható élettartamban a különböző társadalmi csoportok között

Az utóbbi 15 évben tapasztalható javulás ellenére továbbra is jelentősen elmarad a születéskor várható élettartam Magyarországon az Európai Unió legtöbb tagállamához képest. A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, az egy főre eső egészségügyi kiadások mindössze az uniós átlag felét teszik ki - derült ki az Európai Bizottság (EB) csütörtökön közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2017. 11. 23.
Tovább

Kutatók új hatásmechanizmusú tumorellenes molekulát fedeztek fel

A Scripps Research Institute kutatói felfedeztek egy olyan molekulát, amely laboratóriumi körülmények között irreverzibilisen gátolta bizonyos agresszív, terápiarezisztens tumorsejtek növekedését. Ha sikerül tovább fejleszteni az új molekulát, az akár a daganatellenes szerek új osztályának az alapját is jelentheti.

Megjelenés: 2017. 11. 15.
Tovább

A krónikus gyulladás által befolyásolt immunsejtek elősegítik a májdaganatok növekedését

A krónikus gyulladásról ismert, hogy meghatározó szerepet játszik számos daganat, de különösen a májrák kialakulásában. A kutatók eddig úgy gondolták, hogy ennek oka az, hogy a gyulladás közvetlen hatást gyakorol a tumorsejtekre az által, hogy fokozza a sejtosztódást és gátolja az apoptózist, de egy új vizsgálat eredményei ettől eltérő mechanizmusra utalnak.

Megjelenés: 2017. 11. 15.
Tovább

Összefoglaló a 2017-es Magyar Orvostudományi Napokról

November 8-9-én, immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar Orvostudományi Napok, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kodály terme adott helyet. A program jelentős részét három szimpóziumban a magyar orvosi diszciplínák helyzetének és jövőjének bemutatása képezte, ugyanakkor főszimpóziumként fontos szerepet kapott a prevenció és a felvilágosítás téma- és problémaköre is.

Megjelenés: 2017. 11. 14.
Tovább

Visszatérhet a mellrák a sikeres kezelés befejezése után 15 évvel

Visszatérhet a mellrák a sikeres kezelés befejezése után 15 évvel - állapította meg egy hosszú távú, több tízezer esetet elemző tanulmány.

Megjelenés: 2017. 11. 12.
Tovább

Közvetlen szerepe van a tumornekrózis faktornak a vérnyomás szabályozásában

A Ted Rogers Centre for Heart Research intézet kutatói a tumornekrózis faktor egy meglepő új tulajdonságát fedezték fel, nevezetesen azt, hogy jelentős szerepet játszik a kis erek működésének regulációjában és ez által a vérnyomás egyik fő meghatározója.

Megjelenés: 2017. 11. 07.
Tovább

A bélbaktériumok fokozzák a kemoterápia hatékonyságát

Francia és amerikai kutatások alátámasztják, hogy a bélrendszerben élő baktériumok befolyásolják a tumorok méretének csökkenését a daganatellenes terápia során.

Megjelenés: 2017. 11. 07.
Tovább

Új vérvizsgálatot fejlesztettek ki kutatók a petefészekrák kimutatására

Angol kutatók új módszert dolgoztak ki a petefészekrák kimutatására, amellyel korai stádiumban és nagy pontossággal kimutatható lesz a daganatos elváltozás.

Megjelenés: 2017. 11. 02.
Tovább

A tartós protonpumpa-inhibitor kezelés növeli a gyomorrák veszélyét

A reflux kezelésére szolgáló protonpumpa-inhibitorok hosszú távú alkalmazása egy új kutatás szerint összefügg a gyomorrák kockázatának megduplázódásával.

Megjelenés: 2017. 11. 02.
Tovább

Új gyógyszerek forgalomba hozatalát engedélyezte az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség kiadta három olyan új gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét, amelyek a CHMP bizottság júliusi ülésén kaptak pozitív véleményt.

Megjelenés: 2017. 10. 25.
Tovább

Új eredmények a nemi hormonok és a veserák közötti összefüggéssel kapcsolatban

Egy új kutatás lehet az első, amely leírja az androgének szerepét a veserák kialakulásában, és az eredmények alátámasztják, hogy indokolt lehet a terápia új, az androgén receptort befolyásoló megközelítésének vizsgálata.

Megjelenés: 2017. 10. 18.
Tovább

Új generikumot és új indikációkat hagyott jóvá az EMA CHMP bizottsága

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága egy generikus gyógyszer engedélyezését és új javallatok jóváhagyását javasolta az októberi ülésén.

Megjelenés: 2017. 10. 18.
Tovább

A koleszterin egyik metabolitja elősegíti az emlőrák terjedését

A magas koleszterinszint és az emlőrák metasztázisképzése között már korábban feltárták az összefüggést, de a pontos mechanizmus nem volt ismert. Amerikai kutatók most igazolták, hogy az összefüggésért a koleszterin egyik metabolitja a felelős, ami bizonyos immunsejteken keresztül fejti ki a hatását, és ennek következtében ezek az immunsejtek nem gátolják a tumorsejtek terjedését, hanem fokozzák azt.

Megjelenés: 2017. 10. 18.
Tovább