Hírek, cikkek

Új generikumot és új indikációkat hagyott jóvá az EMA CHMP bizottsága

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága egy generikus gyógyszer engedélyezését és új javallatok jóváhagyását javasolta az októberi ülésén.

Megjelenés: 2017. 10. 18.
Tovább

A koleszterin egyik metabolitja elősegíti az emlőrák terjedését

A magas koleszterinszint és az emlőrák metasztázisképzése között már korábban feltárták az összefüggést, de a pontos mechanizmus nem volt ismert. Amerikai kutatók most igazolták, hogy az összefüggésért a koleszterin egyik metabolitja a felelős, ami bizonyos immunsejteken keresztül fejti ki a hatását, és ennek következtében ezek az immunsejtek nem gátolják a tumorsejtek terjedését, hanem fokozzák azt.

Megjelenés: 2017. 10. 18.
Tovább

Új kutatási eredmények a daganatos betegségek terápiájában

Polio- és Zika-vírus, parazitaellenes szer kerülhet a daganatos betegségek elleni harc fegyvertárába, de folynak kutatások hagyományos és új hatóanyagok kombinációival is, valamint az angiogenezis-gátló terápia elleni rezisztencia gátlásának terén is történt előrelépés.

Megjelenés: 2017. 10. 17.
Tovább

Az MKOT sem ért egyet a daganatellenes terápiák tervezett egységesítésével

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke szerint orvosszakmai érvekkel nem védhető az onkológiai terápiák tervezett egységesítése, az onkológiákon ma még elérhető daganatellenes gyógyszerek alkalmazásának novembertől tervezett korlátozása.

Megjelenés: 2017. 10. 16.
Tovább

Egy új kutatás megkérdőjelezi a daganatellenes gyógyszerek engedélyezési eljárását

Egy új elemzés szerint az EMA által az utóbbi években engedélyezett daganatellenes gyógyszereknek csak alig fele javította a betegek túlélését vagy életminőségét.

Megjelenés: 2017. 10. 10. | Frissítve: 2017. 10. 11.
Tovább

Hatásos lehet a diszulfirám a kemoterápiával szembeni rezisztencia ellen

Pozitív eredménnyel zárult az alkoholfüggőség kezelésére szolgáló diszulfirám laboratóriumi vizsgálata, amelyben kutatók tüdőrákos betegeknél vizsgálták a hatóanyagnak a kemoterápiával szembeni rezisztencia elleni hatását.

Megjelenés: 2017. 10. 10. | Frissítve: 2017. 10. 11.
Tovább

Egyre gyakoribb a hámsejtekből kiinduló bőrrák

Nemcsak pigmentfoltok vagy megváltozott anyajegyek esetén kell bőrrákra gyanakodni, vannak ugyanis bőrszínű kinövések formájában jelentkező, hámsejtekből kiinduló daganatok is, ráadásul egyre gyakoribb az előfordulásuk – hívta fel a figyelmet Dr. Wikonkál Norbert.

Megjelenés: 2017. 10. 10.
Tovább

Gátolja a tumorképződést egy parazitaellenes hatóanyag

Japán és amerikai kutatók igazolták, hogy a parazitaellenes ivermektin gátolja a tumorsejtek növekedését epiteliális petefészekrákban.

Megjelenés: 2017. 10. 04.
Tovább

Az idei év 10 legfontosabb új daganatellenes gyógyszere

1991 és 2014 között az Egyesült Államokban csökkent a daganatos halálozások száma. A legfrissebb adatok szerint a gyógyszeres terápiákkal 2,1 millió beteg életét sikerült megmenteni.

Megjelenés: 2017. 09. 27.
Tovább

Daganatellenes immunválaszt indukál a poliovírus-oltás

Módosított poliovírust alkalmazó kísérleti terápiával sikerült mozgósítani a szervezet tumorellenes mechanizmusait, amelyek a gyulladásos folyamatok aktiválásán keresztül gátolják a tumorsejtek immunreakciót kivédő képességét.

Megjelenés: 2017. 09. 27.
Tovább

Új vérvizsgálat lehet az agyi metasztázisok kimutatásának kulcsa

Amerikai rákkutatók közelebb kerültek annak a vérvizsgálatnak a kifejlesztéséhez, amelynek segítségével azonosíthatóak lesznek azok az emlőrákos betegek, akiknél nagyobb az agyi metasztázisok kialakulásának kockázata, valamint a betegség progressziójának és a terápiás válasznak a monitorozását is lehetővé teszi.

Megjelenés: 2017. 09. 25.
Tovább

Új gyógyszerek forgalomba hozatalát javasolta az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága szeptemberi ülésén tizenhárom gyógyszer forgalomba hozatali engedélyezésével kapcsolatban adott ki pozitív véleményt.

Megjelenés: 2017. 09. 20. | Frissítve: 2017. 09. 21.
Tovább

Az angiogenezis-gátló terápia elleni rezisztencia gátlásának új módját fedezték fel

Egy amerikai kutatócsoport azonosított egy olyan potenciális kezelési stratégiát, amellyel javítható lehet az angiogenezis-inhibitorok hatékonysága.

Megjelenés: 2017. 09. 20.
Tovább

Okos terápiával kicselezhető a daganat ellenállása

A daganatok gyakran ellenállóvá válnak az ellenük bevetett gyógyszerekkel szemben, és a kezelés ellenére tovább növekednek. Szakács Gergely Lendület-ösztöndíjas kutató a daganatok ellenállásának mechanizmusát, a rezisztencia megelőzésének és visszafordításának lehetőségeit vizsgálja.

Megjelenés: 2017. 09. 19.
Tovább

Egy régi daganatellenes szer új hatását fedezték fel

A tumorsejtek szaporodását gátló hatás elérése céljából kifejlesztett gyógyszernek van egy másodlagos hatásmódja: a szervezet saját daganatellenes mechanizmusát mérséklő immunsejteket átalakítja olyan típussá, ami fokozza a daganatellenes immunválaszt. A kutatás eredményeit a New York-i Langone Medical Center munkatársai tették közzé a Cancer Immunology Research című folyóiratban.

Megjelenés: 2017. 09. 13.
Tovább

Nanorészecskék által szállított gyógyszerkombináció segítheti a melanoma kezelését

A Penn State College of Medicine kutatói szerint egy új gyógyszercsoport első képviselője meggátolhatja a melanoma rezisztensé válását az által, hogy hatóanyagok meghatározott kombinációját nanorészecskék segítségével lejuttatja a daganathoz.

Megjelenés: 2017. 09. 11.
Tovább

Új kezelési lehetőség lehet az agyi tumorőssejteket elpusztító Zika-vírus

Annak ellenére, hogy a Zika-vírus katasztrofális károsodást okoz a fejlődő magzatok agyában, a jövőben hatékony terápia lehet a glioblasztoma ellen. A Washington University School of Medicine által végzett új kutatás szerint a vírus elpusztítja az agyi tumorőssejteket, amelyekre jellemző a nagyfokú terápiarezisztencia.

Megjelenés: 2017. 09. 06.
Tovább

Történelmi jelentőségű immunterápiát engedélyeztek az Egyesült Államokban

Történelmi jelentőségűnek nevezett immunterápiát engedélyezett a leukémia egyik fajtájának gyógyítására az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA).

Megjelenés: 2017. 08. 31.
Tovább

A hagyományos és új gyógyszerek kombinációja fokozza a tumorsejtek pusztulását

Világszerte a daganatos betegségek okozzák a legtöbb halálesetet, évente 8,2 millió ember halálát okozva és az Egyesült Államokban az új esetek száma 2017-ben eléri az 1,6 milliót. A betegség globális hatása többmilliárd dolláros költséggel jár, ezért az új hatóanyagok és terápiák kifejlesztése kritikus fontosságú.

Megjelenés: 2017. 08. 30.
Tovább

A C-vitamin elősegítheti a tumorőssejtek pusztulását

A Perlmutter Cancer Center kutatócsoportja által feltárt eredmények szerint a C-vitamin hatására a csontvelőben található rendellenes őssejtek a normális érési folyamatot kövessék ahelyett, hogy elszaporodva hematológiai daganatot okoznának.

Megjelenés: 2017. 08. 23.
Tovább

Egy új kutatás áttörést hozhat a vastagbélrák kezelésében

A Massey Cancer Center kutatói preklinikai kísérletekben feltárták a vastagbélrák kialakulásának egy új útvonalát, és ez alapján felvetették egy új kezelési és prevenciós módszer lehetőségét is. Az eredmények valószínűleg más daganattípusok kezelésében, például petefészek-, emlő-, tüdő- és prosztatarákban is alkalmazhatóak lesznek.

Megjelenés: 2017. 08. 16.
Tovább

Az immunterápiára reagáló tüdőrákos betegeknél jelentősen nő a túlélés esélye

Több mint hét évvel a nivolumab immunterápiás hatóanyaggal végzett első klinikai vizsgálatok elindulása után a Johns Hopkins Kimmel Cancer Center kutatói a betegek kis csoportjának elemzése után megállapították, hogy az előrehaladott nem kissejtes tüdőrák ötéves becsült túlélése 16 százalék, összehasonlítva ugyanennek a csoportnak a korábbi túlélési arányával, ami 1-4 százalék között volt.

Megjelenés: 2017. 07. 19.
Tovább

Új leukémia elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség az inotuzumab ozogamicin hatóanyagú új leukémia ellenes gyógyszert, amely újabb előrelépést jelent a prekurzor B-sejtes ALL kezelésében.

Megjelenés: 2017. 07. 19.
Tovább

Új vesefunkció értékelési módszerrel javítható a kemoterápiás szerek adagolása

A cambridge-i egyetem kutatói kifejlesztettek egy új statisztikai modellt a daganatos betegek vesefunkciójának értékelésére. Ez az eddig kidolgozott módszerek közül a legpontosabb, és jelentős segítséget nyújthat az onkológusoknak a betegek biztonságosabb kezelésében.

Megjelenés: 2017. 07. 12.
Tovább

Új hatóanyagok és terápiás módszerek az emlőrák terápiájában

Új kutatási eredmények születtek a triplanegatív emlőrák, az előrehaladott HR-pozitív emlőrák és a HER2-negatív, metasztatikus emlőrák kezelésével kapcsolatban.

Megjelenés: 2017. 07. 10.
Tovább

A biológiai alapkutatást és a személyre szabott daganatterápiát is segíti szegedi kutatók „beszélgető szoftvere”

A képelemző program intelligens kérdésfeltevéssel kommunikál a biológussal/patológussal, és a szakember válaszai alapján folyamatosan tanul. Ezzel képessé válik arra, hogy többmilliárdnyi sejt között olyan új sejttípusokat fedezzen fel, amelyek új információkat adhatnak a biológiai mintákról, utat nyitva a diagnosztika, a célzott gyógyszerkutatás vagy a személyre szabott terápia precizitásának növelése előtt.

Megjelenés: 2017. 07. 06.
Tovább

A bélbaktériumok megváltoztatják a daganatellenes szerek aktivitását

Az UCL kutató által végzett vizsgálat eredményei szerint a daganatellenes szerek aktivitása függ a bélben található mikróbák típusától. A felfedezés alátámasztja a bélbaktériumok befolyásolásának potenciális előnyét a tumorellenes kezelés során, illetve segít annak megértésében, hogy miért van akkora eltérés a kezelés hatékonyságában egyes egyének között.

Megjelenés: 2017. 07. 03.
Tovább

Nyolc új gyógyszer engedélyezését javasolta az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága nyolc új gyógyszer engedélyezésével kapcsolatban adott ki pozitív véleményt, köztük új hepatitisz C, szklerózis multiplex és rákellenes szerekre.

Megjelenés: 2017. 06. 28.
Tovább

Nem elég gyógyszert adni a betegeknek az onkológián

Esterházy Péterről elnevezett emlékparkot avattak fel a rákban elhunyt író tiszteletére Budapesten, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház új onkológiai centruma mellett. Az onkológia több mint ötven kortárs képzőművész felajánlása révén egyedi kiállítási helyszínné változott.

Megjelenés: 2017. 06. 26. | Frissítve: 2017. 06. 26.
Tovább

A daganatellenes immunsejtek meghatározzák a tüdőrákos betegek túlélési esélyeit

Az utóbbi években az immunterápia a szakma és a közvélemény figyelmét is megragadta, mivel hatásos terápia esetén az eredmények lenyűgözőek. De ez a terápia is gyakran kudarcot vall sajnos, és a kutatók nem tudják, miért.

Megjelenés: 2017. 06. 21.
Tovább

Daganatot és diabéteszt is okozhat a hemokromatózis

A hemokromatózis (vastúlterhelődés) tünetszegény, nehezen felismerhető, örökletes betegség, amely a kutatások szerint hozzávetőleg minden kétszázadik embert érintheti idehaza – mondja Dr. Várkonyi Judit a Hemokromatózis Világnapja alkalmából.

Megjelenés: 2017. 06. 09.
Tovább

Új elemzés foglalja össze az onkológiai fejlesztéseket

A WHO szerint 2015-ben a vezető halálok a rák volt, világszerte 8,8 millió halálesetet okozva. Ugyanakkor a daganatos betegségek mortalitása a fejlett országokban 2004 és 2013 között lassú csökkenést mutatott, a legnagyobb mértékű csökkenéssel Franciaországban, az Egyesült Államokban és Japánban.

Megjelenés: 2017. 06. 07.
Tovább

Prioritás a daganatos betegségek miatti halálozás csökkentése

A kormány népegészségügyi prioritásként jelölte meg a rosszindulatú daganatos betegségek okozta halálozás csökkentését, az ennek érdekében elindított szűrések hasznosnak bizonyultak - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának válaszából, amit a jobbikos Sneider Tamás írásbeli kérdésére adott.

Megjelenés: 2017. 06. 02.
Tovább

Új szerek a daganatellenes terápiában

A világon az egyik vezető halálok a rák. Habár az elmúlt évtizedekben zajló kutatásoknak köszönhetően megkétszereződött egyes halálos rákbetegségek túlélési ideje, a kór ma is szedi áldozatait, korra, nemre vagy társadalmi hovatartozásra való tekintet nélkül.

Megjelenés: 2017. 05. 21.
Tovább

Daganatos betegségek diagnózisát segíthetik a felírt gyógyszerek adatai

Angliai kutatók azt vizsgálják, hogy segíthet-e a rákos betegségek korábbi diagnosztizálásában a betegeknek felírt gyógyszerek alapján azonosított jellemzők értékelése.

Megjelenés: 2017. 05. 17.
Tovább

Egy új vérvizsgálattal hamarabb kimutatható a daganatok kiújulása

Egy új felfedezés segítségével angliai orvosok sikeresen mutatták ki vérből rákos betegség kiújulását, nagyjából egy évvel az előtt, hogy az más vizsgálatokkal, röntgennel vagy CT-vizsgálattal észlelhető lett volna.

Megjelenés: 2017. 05. 10.
Tovább

Új elmélet az aszpirin daganatellenes hatásának magyarázatára

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy az aszpirin rendelkezik tumorellenes hatással. Bár az acetilszalicilsav még nem elfogadott eleme a daganatellenes terápiának, az amerikai Preventive Services Task Force már javasolja az alkalmazását egyes esetekben felnőttek számára kolorektális daganatok megelőzése céljából.

Megjelenés: 2017. 05. 09.
Tovább

12-13 százalékkal javult a rákos betegek gyógyításának eredményessége

Az Országos Onkológiai Intézet felmérése szerint 2006 és 2013 között 12-13 százalékkal javult a rákos betegek gyógyításának eredményessége Magyarországon: a legjelentősebb előrelépés a hererák, a szájüregi rákok és az emlőrák esetében történt.

Megjelenés: 2017. 05. 05.
Tovább

Forradalmi eredmények egy új daganatellenes hatóanyaggal történő kezelés során

A krónikus limfocitás leukémia eddig gyógyíthatatlan formáját kezelték sikerrel angliai kutatók egy új kutatás során.

Megjelenés: 2017. 05. 02.
Tovább

Génterápiás eljárás segíthet a metasztázisok megelőzésében

A tumorsejtek terjedése a szervezetben emlőrákos betegeknél a mortalitás fő oka. Most az MIT kutatói által kifejlesztett új génterápiás eljárás segítségével ezek a metasztázisok megelőzhetőek lehetnek.

Megjelenés: 2017. 04. 30.
Tovább

Kampány indult a lágyrészdaganatok korai felismeréséért

Golflabda-kampány indult a lágyrészdaganatok korai felismeréséért, ugyanis ortopéd szakorvosok szerint a betegek többsége csak akkor kerül szakorvoshoz, amikor már a megfelelő, kombinált onkológiai és sebészi ellátás után sem gyógyítható hatékonyan a daganat.

Megjelenés: 2017. 04. 27.
Tovább

Új esélyt adhat egy gyógyszer a neuroendokrin daganatok elleni harcban

Az Európai Neuroendokrin Tumor Szövetség (ENETS) 13. éves gyűlésén egy jelentős előrelépésről számoltak be az inoperábilis neuroendokrin daganatok kezelésében.

Megjelenés: 2017. 04. 26.
Tovább

Új, szájon át alkalmazható metotrexát készítményt engedélyezett az EMA

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a Jylamvo belsőleges oldat forgalomba hozatalát. A Jylamvo milliliterenként 2 mg metotrexátot tartalmaz, javallott aktív rheumatoid arthritis felnőtt betegeknél, súlyos, juvenilis idiopathiás arthritisben, súlyos psoriasisban és akut lymphoblastos leukaemia fenntartó kezelésében.

Megjelenés: 2017. 04. 26.
Tovább

Új tüdőrák elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Alecensa korábban krizotinib-kezelésben részesült, anaplasticus lymphoma-kináz (ALK)-pozitív, előrehaladott, nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC) szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott monoterápiában.

Megjelenés: 2017. 04. 19.
Tovább

Daganatellenes kezelés – diabétesz és hypertonia elleni szerekkel

A baseli egyetem kutatói szerint egy diabétesz elleni és egy antihipertenzív gyógyszer kombinációja eredményesen alkalmazható lehet a daganatok elleni küzdelemben.

Megjelenés: 2017. 04. 17.
Tovább

Új kutatási eredmények a daganatos sejtek terjedésének okaival kapcsolatban

Minden nap több mint 1600 ember hal meg daganatos betegség miatt az Amerikai Egyesült Államokban és 450 Angliában, főként amiatt, hogy a betegség túlságosan előrehaladott fázisban van ahhoz, hogy műtéti úton hatékonyan be lehessen avatkozni, a gyógyszeres kezeléssel szemben pedig rezisztenssé vált. A több évtizedes kutatómunka ellenére a rákos sejtek invazívvá válása mögött álló okok még mindig nem ismertek.

Megjelenés: 2017. 04. 10.
Tovább

Késve kerülnek támogatotti körbe bizonyos onkológiai terápiás készítmények

A korábban ígért tizenöt helyett mindössze hat új onkológiai terápiás készítmény került gyógyszertámogatotti körbe - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményből.

Megjelenés: 2017. 03. 31.
Tovább

A petefészekrák kockázatát növelő új génvariációkat azonosítottak a kutatók

A petefészekrák kialakulásának kockázatát növelő 12 új génvariációt azonosítottak a kutatók, akik a Nature Genetics című folyóiratban ismertették az eredményeiket.

Megjelenés: 2017. 03. 30.
Tovább

Ellenőrizni kell a trasztuzumabbal kezelt betegek szívműködését

A trasztuzumabbal kezelt emlőrákos betegeknél monitorozni kell az esetleges szívkárosodást, életkortól függetlenül. Többek között ez is egy új vizsgálat tanulsága, amelyet kanadai kutatóintézetekben végeztek.

Megjelenés: 2017. 03. 28.
Tovább

Elavult értékelési módszerek akadályozzák a hatékony rákellenes kezelést?

A tumor méretének csökkenése nem az egyetlen mutatója a sikeres daganatellenes kezelésnek. A coloradoi egyetem rákkutatási központja által a Frontiers in Oncology című folyóiratban publikált cikkben egy ígéretes új alternatíváról, a metabolikus képalkotásról írnak.

Megjelenés: 2017. 03. 27.
Tovább