Hírek, cikkek

Új biomarkert fedezhettek fel petefészekrák kemoterápiában

A tumor mikrokörnyezetének viselkedése megjósolhatja a rezisztencia kialakulását platinaalapú kemoterápiában – állítja egy új tanulmány.

Megjelenés: 2019. 08. 06.
Tovább

Daganatos betegségekkel kapcsolatos új kutatási eredmények

Egy új kutatás szerint az enyhe-közepesen súlyos veseelégtelenségben szenvedő betegeknél a daganatkockázat emelkedett lehet, ausztrál kutatók a melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki, amerikai kutatók szerint pedig legalább háromféle, a szájüregben előforduló baktériumfaj is közvetlenül hozzájárulhat a nyelőcsőrák kockázatának emelkedéséhez.

Megjelenés: 2019. 07. 29.
Tovább

Kutatók új, baktérium alapú gyógyszerhordozó rendszert fejlesztettek ki

Amerikai kutatók olyan új gyógyszerhordozó rendszert alkottak meg, amely forradalmasíthatja a daganatellenes kezelési lehetőségek körét.

Megjelenés: 2019. 07. 20.
Tovább

Az aszpirin javíthatja a vastagbélrák szűrés hatékonyságát

A kolorektális daganat világszerte a harmadik leggyakoribb rákos betegség, amely évente 900 ezer halálesetet okoz. Ezeknek a haláleseteknek a többsége kolonoszkópiás szűréssel, korai diagnózissal és műtéttel megelőzhető lenne.

Megjelenés: 2019. 07. 15.
Tovább

Az elhízás már a dohányzásnál is többször okoz rákot Nagy-Britanniában

A rák négy leggyakoribb típusának kialakulásában már nagyobb szerepet játszik az elhízás, mint a dohányzás - állapította meg egy brit kutatószervezet.

Megjelenés: 2019. 07. 03.
Tovább

A sztatinok mellékhatásait vizsgáló kutatás váratlan előnyös hatást tárt fel

A toledoi egyetem kutatói a sztatinok nemkívánatos hatásainak (homályos látás, memóriazavar, fokozott diabéteszkockázat) vizsgálatakor több, addig ismeretlen, előnyös hatást is felfedeztek.

Megjelenés: 2019. 06. 24.
Tovább

A losartan fokozhatja a petefészekrák elleni kezelés hatékonyságát

A vérnyomáscsökkentő hatású losartan új kutatási eredmények szerint javíthatja a petefészekrák ellen alkalmazott kemoterápiás szerek hatásosságát.

Megjelenés: 2019. 06. 22.
Tovább

A nőgyógyászati daganatok kockázatának ismeretét értékelték öt európai országban

A modern egészségügyi ellátórendszerrel rendelkező országokban elő nők egyre gyakrabban szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy részt vegyenek-e nőgyógyászati rákszűrésen, amelynek előnye, hogy segítségével azonosíthatóak a korai fázisú, jól kezelhető daganatok, és ez által csökkenthető a mortalitás kockázata.

Megjelenés: 2019. 06. 14.
Tovább

Közép-európai együttműködést sürget az onkológia területén Kásler Miklós

Közép-európai együttműködést sürget az onkológia területén az emberi erőforrások minisztere.

Megjelenés: 2019. 06. 12.
Tovább

Egy új radiofarmakonnal 30 daganattípus azonosítható

A Journal of Nuclear Medicine folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint a radiofarmakonok egy új osztálya hatékonynak bizonyult közel harmincféle malignus daganattípus nem invazív azonosításában.

Megjelenés: 2019. 06. 11.
Tovább

2018-ban rekordszámú onkológiai készítmény került forgalomba

Egy új elemzés szerint 2018-ban az Egyesült Államokban rekordszámú daganatellenes gyógyszer került forgalomba, összesen 17 indikációban.

Megjelenés: 2019. 06. 04.
Tovább

Okosgyógyszer lehet a metasztatikus emlőrák legújabb ellenszere

Egy amerikai klinikai vizsgálat eredményei szerint hatékony egy új okosgyógyszer a metasztatikus, tripla negatív emlőrák ellen.

Megjelenés: 2019. 06. 01.
Tovább

A fiatal felnőttek körében rohamosan emelkedik az elhízással összefüggő daganatok gyakorisága

A The Lancet folyóiratban közzétett felmérés eredményei szerint az elhízással összefüggő daganatos betegségek gyakoriságának emelkedése a fiatal felnőttek körében ronthatja a rákos betegségek összmortalitásának csökkentésében elért sikereket.

Megjelenés: 2019. 05. 23.
Tovább

Brit kutatók a mellrák tizenegy altípusát azonosították

A mellráknak tizenegy genetikailag különböző altípusa van és ezek mindegyikének más a lefolyása, valamint a kezelés utáni kiújulásának az esélye - derült ki a Nature című tudományos folyóiratban publikált új tanulmányból.

Megjelenés: 2019. 05. 19.
Tovább

Az e-cigaretta egy új kutatás szerint mégsem olyan ártalmatlan alternatívája a dohányzásnak

Az e-cigarettázásnak súlyosabb egészségügyi konzekvenciái lehetnek, mint az korábban gondolták - állítják amerikai kutatók, akik szerint az e-cigarettázás rákkal kapcsolatba hozható genetikai változásokat indíthat el.

Megjelenés: 2019. 05. 14.
Tovább

Magasabb daganatkockázattal lehet összefüggésben a veseelégtelenség

Egy új kutatás szerint az enyhe-közepesen súlyos veseelégtelenségben szenvedő betegeknél a daganatkockázat kis mértékben emelkedett lehet, különös tekintettel a nem melanoma típusú bőrrákra és az urogenitális daganatokra.

Megjelenés: 2019. 05. 13.
Tovább

A gyakoribb kemoterápiás kezelés javítja az emlőrák elleni terápia hatásosságát

Egy új metaanalízis eredményei szerint az emlőrák elleni citotoxikus terápia dózisintenzitás növelésével növelhető a kezelés hatásossága, ami elérhető a kemoterápiás ciklusok közötti időtartam lerövidítésével vagy az egyes gyógyszerek egymás utáni, teljes dózisban történő alkalmazásával.

Megjelenés: 2019. 05. 07.
Tovább

Kombinációs terápiával zsírsejtekké transzformálhatóak az emlőráksejtek

Egy innovatív daganatellenes terápia segítségével a malignus emlőráksejtek zsírsejtekké alakíthatóak, ez által megelőzhető a metasztázisok kialakulása.

Megjelenés: 2019. 04. 28.
Tovább

Új onkológiai központ épül Salgótarjánban

Új onkológiai központ épül Salgótarjánban, a Szent Lázár Megyei Kórházban; a beruházás 13 milliárd 380 millió forintból valósul meg 2020 végére, a Modern városok program keretében.

Megjelenés: 2019. 04. 26.
Tovább

A szervezet belső órája hatással lehet az emlőrák kialakulására

Az orvosok régóta azonosítják a BRCA1 és a BRCA2 génmutációkat az emlődaganat fokozott kockázatával, amerikai kutatók azonosítottak egy másik, a szervezet belső órájának szabályozásában szerepet játszó gént, amely hatással lehet az emlőrákra.

Megjelenés: 2019. 04. 19.
Tovább

A sejtmetabolizmust használja ki egy új kutatás a daganatok ellen

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a sejtmetabolizmus fontos szerepet játszik a sejtek azon képességében, amellyel a túléléshez elengedhetetlen autofágiás mechanizmust el tudják indítani – számos daganat is ezt a folyamatot használja ki a gyógyszerrezisztencia kialakításában.

Megjelenés: 2019. 04. 16.
Tovább

Új kezelés hosszabbíthatja meg az előrehaladott mellrákban szenvedők életét

Egy új gyógyszer és a hormonterápia kombinációja meghosszabbíthatja az előrehaladott mellrákban szenvedő nők életét - állapította meg egy új kutatás.

Megjelenés: 2019. 04. 03.
Tovább

A bél mikróbái elősegíthetik a tumorok növekedését

Nem várt eredményre bukkantak a Technische Universität München (TUM) kutatói. A vastagbélrák kiváltó faktorainak vizsgálatakor az találták, hogy a stresszhatás alatt álló sejt a vastagbél módosult mikrokörnyezetében elősegíti a daganatok kialakulását.

Megjelenés: 2019. 04. 01.
Tovább

Új hatóanyag-csoport hozhat áttörést a petefészekrák gyógyításában

A manchesteri egyetem kutatói feltárták, hogy egy új hatóanyag-csoport képes megállítani a petefészekrák sejtek növekedését.

Megjelenés: 2019. 03. 26.
Tovább

Új kutatási eredmények az emlőrák kezelésében

Egy új metaanalízis eredményei szerint az emlőrák elleni citotoxikus terápia dózisintenzitás növelésével növelhető a kezelés hatásossága, egy amerikai klinikai vizsgálat eredményei szerint hatékony egy új okosgyógyszer a metasztatikus, tripla negatív emlőrák ellen.

Megjelenés: 2019. 03. 26.
Tovább

A testmagasság befolyásolhatja bizonyos ráktípusok kockázatát

Az átlagosnál magasabb embereknél fokozottabb a kockázata bizonyos ráktípusoknak, mivel a magasságukból adódó nagyobb sejtszámuk több veszélyes mutáció kialakulására ad lehetőséget - állítja a Kaliforniai Egyetem evolúciós, ökológiai és szerves biológiai tanszékének egyik munkatársa, aki a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikálta tanulmányát.

Megjelenés: 2019. 03. 24.
Tovább

Új hatóanyaggal legyőzhető lehet a metasztatikus vastagbélrák

A kolorektális daganat az egyik leggyakoribb rákos elváltozás, amely világszerte évente több mint 1,8 millió új megbetegedést okoz. Új terápiás lehetőségek hiányában a magas mortalitási arány miatt a vastagbélrák azok közé a betegségek közé tartozik, amelyek sürgősen új és hatékony terápiás lehetőségek kifejlesztését igénylik.

Megjelenés: 2019. 03. 20.
Tovább

Az MKOT új kemoterápiás protokollok bevezetését javasolja

Több mint harminc új kemoterápiás protokoll hivatalos bevezetését javasolja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT).

Megjelenés: 2019. 03. 18.
Tovább

Mesterséges intelligencia jelezheti előre a petefészekrák túlélési esélyeit

A mesterséges intelligencia pontosabban jósolja meg a petefészekrákos betegek prognózisát, mint a jelenlegi módszerek - állapították meg brit és ausztrál kutatók.

Megjelenés: 2019. 02. 18.
Tovább

A tüdőrák korai diagnosztikájának új lehetőségei

A terápiás lehetőségek folyamatos fejlődése ellenére a tüdőrák továbbra is a vezető daganatos halálozási ok. Kutatók most az exoszómák szerepét vizsgálják a betegség korai stádiumban történő diagnosztizálásában, ami a terápia korai elindítása révén jelentősen javíthatná a betegség kimenetelét.

Megjelenés: 2019. 02. 08.
Tovább

Újabb rákos eseteket hoztak kapcsolatba a mellimplantátumokkal

Újabb rákos eseteket hozott kapcsolatba a mellimplantátummal az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) szerdai jelentése.

Megjelenés: 2019. 02. 07.
Tovább

A nagy dózisú sugárterápia javítja a túlélést előrehaladott daganatos betegségben

Egy új, fázis 2, multicentrikus klinikai vizsgálat eredményeinek első összefoglalója szerint a sugárkezelés újabb, agresszívebb formája – a sztereotaktikus sugárzás – meghosszabbíthatja egyes daganatos betegek életét még a betegség előrehaladott, 4-es stádiumában is, és a kezelés a betegek életminőségét sem rontja.

Megjelenés: 2019. 02. 05.
Tovább

Az aszpirin hatása a vaszkuláris események és daganatos betegségek kockázatára a testtömeg és a dózis függvényében

A minden betegnél azonos adagban alkalmazott aszpirin mérsékelt előnyökkel járt a kardiovaszkuláris események hosszútávú prevenciójában, valószínűleg a nagyobb testtömegű betegek aluldozírozása következtében, illetve a kisebb testtömegű betegek túl nagy adagokkal való kezelése miatt.

Megjelenés: 2019. 02. 03.
Tovább

A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki ausztrál kutatók

A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint "a világon az első" ilyen teszt nagyon sok életet megmenthet.

Megjelenés: 2019. 02. 01.
Tovább

A nők körében 43 százalékkal emelkedhet 2030-ra a tüdőrák miatti halálozás

A Cancer Research folyóiratban publikált kutatás szerint a nők körében mért, a tüdőrákhoz köthető halálozási arány átlagosan 43 százalékkal fog emelkedni 2015 és 2030 között a vizsgált 52 országban. Várhatóan a leggazdagabb országokban, Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon lesz a legmagasabb a halálozási arány.

Megjelenés: 2019. 01. 30.
Tovább

Vérvizsgálattal kimutatható a korai stádiumú hasnyálmirigyrák

Svéd kutatók kifejlesztettek egy olyan vérvizsgálati módszert, amellyel a legkorábbi stádiumban ki lehet mutatni a hasnyálmirigyrákot.

Megjelenés: 2019. 01. 28.
Tovább

Kutatók újabb bizonyítékot találtak a fertőzéses eredetű láz és a daganatos betegségek alacsonyabb incidenciája között

Az orvosi szakirodalom már évtizedek óta gyűjti azokat az esettanulmányokat, amely szerint a fertőzéses eredetű láz és a rákkockázat fordított összefüggésben áll egymással. Az eddig anekdotikus kapcsolatot új kutatási eredmények támasztják alá.

Megjelenés: 2019. 01. 26.
Tovább

A kormány a fiúkra is kiterjesztené a HPV elleni védőoltást

A kormány kiterjesztené 12 éves fiúkra is HPV-védőoltást az iskolai védőoltási program keretében - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy szombati rendezvényen Budapesten.

Megjelenés: 2019. 01. 19.
Tovább

A SOTE Radiológiai Klinikáján végezték az első radioembolizációs daganatterápiát

Egy 72 éves férfin végezték el hazánkban először az úgynevezett radioembolizációs daganatterápiát, mely a hagyományos onkológiai kezelésre nem reagáló, sebészileg el nem távolítható primer és áttétes májdaganatokban szenvedőknek adhat új reményt.

Megjelenés: 2019. 01. 17.
Tovább

Vénába ültetett szivaccsal enyhíthetőek a kemoterápia mellékhatásai

Vénába ültetett kicsi, 3D nyomtatású szivacskával csökkentenék a kemoterápia  mellékhatásait, többek között a hajhullást és a hányingert. Az eddig állatokon tesztelt eszköz klinikai próbáit tervezik amerikai tudósok - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2019. 01. 11.
Tovább

A zoledronsav hatékony lehet az agresszív típusú emlőrákkal szemben

Kutatók felfedezték, hogy az UGT8 enzim fokozza a basalsejtes emlőrák progresszióját, ami az agresszív típusú és gyakran halálos kimenetelű daganatok közé tartozik. Egy új kutatás viszont feltárta, hogy az osteoporosis kezelésére széles körben alkalmazott zoledronsav gátolja az UGT8 enzimet.

Megjelenés: 2019. 01. 07.
Tovább

A székletben található vér többféle súlyos betegség jele lehet

Skót kutatók szerint a székletben megjelenő vér nem csak a vastagbélrák előjele és ez által a prevenció eszköze lehet, hanem más, potenciálisan halálos kimenetelű betegségekben is előfordulhat, például érrendszeri, légúti, vérképzőszervi vagy hormonális elváltozásokban.

Megjelenés: 2019. 01. 05.
Tovább

A tartós antibiotikumszedés a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatot idézhet elő

A hosszú időn át antibiotikumot szedőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatok egy új kutatás szerint.

Megjelenés: 2018. 12. 25.
Tovább

Baktériumok állhatnak a nyelőcsőrák kialakulásának hátterében

Amerikai kutatók szerint legalább háromféle, a szájüregben előforduló baktériumfaj is közvetlenül hozzájárulhat a nyelőcsőrák kockázatának emelkedéséhez.

Megjelenés: 2018. 12. 23.
Tovább

Az EMA CHMP bizottsága hét új gyógyszer forgalomba hozatalát hagyta jóvá

Az Európai Gyógyszerügynükség CHMP bizottsága hét gyógyszer forgalomba hozatalával kapcsolatban adott ki pozitív vélemény decemberi ülésén, valamint hat készítmény esetében támogatta új javallat engedélyezését.

Megjelenés: 2018. 12. 18.
Tovább

Új tüdőrák elleni gyógyszert engedélyezett az FDA

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hatóság engedélyezte a lorlatinib hatóanyagú Lorbrena forgalomba hozatalát, amely egy új generációs ALK/ROS1 tirozin-kináz inhibitor és anaplasticus limfóma-kináz pozitív, metasztatikus nem kissejtes tüdőrák kezelésére javallott.

Megjelenés: 2018. 12. 18.
Tovább

A májdaganatok jelentős része ma már megelőzhető lenne

A májrák a hatodik leggyakoribb daganatos megbetegedés a világon, halálozásban pedig a harmadik helyen áll, ami jól mutatja lefolyásának súlyosságát. A ráktípus jellemzője, hogy kialakulásának hátterében jobbára krónikus vírusfertőzés áll, melyet a hepatitis B-, illetve a hepatitis C-vírus okoz.

Megjelenés: 2018. 12. 18.
Tovább

Világhírű rákkutató kapta idén a Debrecen-díjat

A daganatkutatásban áttörést elérő Sir David Philip Lane kapta idén a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetést, amelyet csütörtökön adták át a Debreceni Egyetemen. A brit tudós felfedezése többek közt a leukémia gyógyításában jelent előrelépést.

Megjelenés: 2018. 12. 14.
Tovább

Jelentős áttörést értek el a rákellenes vakcina fejlesztésében

A rákellenes védőoltás gondolata már több mint 50 éve foglalkoztatja a kutatókat, de egészen a közelmúltig nem sikerült megalapozni a vakcina pontos hatásmechanizmusát.

Megjelenés: 2018. 12. 11.
Tovább

Új kutatási eredmények a kolorektális daganatok terápiájában

A közelmúltban számos új kutatási eredmény látott napvilágot a kolorektális daganatok kezelésével, kemoprevenciójával és gyógyszeres terápiájával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 12. 02.
Tovább