Hírek, cikkek

Vasárnap rendezik a 30. rákellenes világnapot

A Magyar Rákellenes Liga a jubileumi évben mindenkit 30 perc közös mozgásra invitál, és egyéb programmal is várja az érdeklődőket és érintetteket.

Megjelenés: 2022. 04. 08.
Tovább

Húgyhólyagrák: megjelent az ESMO guideline magyar kiadásban

A Klinikai Onkológia különszámaként megjelent az ESMO útmutatója a húgyhólyagrák diagnózisáról, kezeléséről és a betegkövetésről.

Megjelenés: 2022. 04. 07.
Tovább

Letették az onkodiagnosztikai központ alapkövét

Letették a több mint 30 milliárd forintból megépülő onkodiagnosztikai központ alapkövét az Országos Onkológiai Intézet (OOI) területén pénteken.

Megjelenés: 2022. 04. 01.
Tovább

A mesterséges édesítőszerek növelhetik a rákkockázatot

A kutatók három mesterséges édesítőszert vizsgáltak meg, ezek 3-14 százalékkal növelték a rák kialakulásának kockázatát.

Megjelenés: 2022. 04. 01.
Tovább

Napok alatt végzett a rákkal az egereken kipróbált új kezelés

Nem maga a gyógyszer, hanem a bejuttatása a forradalmi újítás.

Megjelenés: 2022. 03. 16.
Tovább

Összefüggést találtak a bőrrák és az autoimmun betegségek között

A bőrrák és egy sor más autoimmun betegség között találtak genetikai kapcsolatot ausztrál kutatók.

Megjelenés: 2022. 03. 14.
Tovább

Új, olcsó ultrahangos módszer a prosztatarák szűrésére

Valamivel kisebb pontossága mellett előnye, hogy rövidebb ideig tart, nem olyan drága, mint az MRI, minden betegen elvégezhető.

Megjelenés: 2022. 03. 10.
Tovább

Elhízás ellen is hatékony lehet egy kínai rákgyógyszer

A kamptotecint eddig Kínában daganatos betegek kezelésére használták, mivel egy DNS-javító enzim gátlójaként azonosították.

Megjelenés: 2022. 02. 28.
Tovább

A vegetáriánusok 14 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg rákban, mint a húsevők

Egy nagyszabású brit kutatás szerint a növényi étrenden élők 14 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg rákban, mint a húsevők; a halat is fogyasztók kockázata 10 százalékkal kisebb.

Megjelenés: 2022. 02. 26.
Tovább

Fagyasztással kezeltek daganatos betegeket a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják.

Megjelenés: 2022. 02. 18.
Tovább

Magyarország vezeti a rák miatti halálozási statisztikát Európában

Az európai onkológiai betegek a rákkezelésben tapasztalható megalázó egyenlőtlenség megszüntetését kérik.

Megjelenés: 2022. 02. 16.
Tovább

Javítható a daganatos gyermekek túlélési aránya

A Nemzetközi Gyermekrák Elleni Világnap idei támogató kampányának szlogenje: „A megfelelő kezelés, a megfelelő időben, a megfelelő egészségügyi csapattal."

Megjelenés: 2022. 02. 15.
Tovább

Koleszterinszint-csökkentő szerrel lehet csökkenteni a mellrákos áttét esélyét

A kutatók csökkentették a tüdőáttétet azáltal, hogy egereket koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel – sztatinokkal – kezelték.

Megjelenés: 2022. 02. 09.
Tovább

Társadalombiztosítási befogadásra várakoznak újabb terápiák

Könnyen javíthatók lennének a legújabb onkológiai terápiákhoz való hozzáférés esélyei, írja a Rákellenes Világnap alkalmából kiadott közleményében az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

Megjelenés: 2022. 02. 04.
Tovább

Nagyot javultak a tüdőrákosok túlélési esélyei

Egy friss kutatásban 42 ezer beteg adatait elemezve közel 70 százalékos növekedést mértek az 5 éves túlélésben a tüdőrákosoknál.

Megjelenés: 2022. 02. 03.
Tovább

A rák korai diagnosztikáját segítő kutatási program zárult le

Daganatos betegségek korai diagnosztikáját, monitorozását és személyre szabott terápiáját segítő kutatási program zárult le Szegeden, a négyéves, uniós támogatással megvalósult projektben informatikai, daganatkutatási és közvetlenül a betegellátásban is tevékenykedő tagokból álló öttagú konzorcium vett részt.

Megjelenés: 2022. 01. 20.
Tovább

Vizsgálják a mellrák elleni védőoltást

A kutatók azonosították a védőoltás hatóanyagát, egy kulcsfontosságú fehérjét, amelyet a rákkezelés Szent Gráljának neveznek.

Megjelenés: 2021. 12. 29.
Tovább

Új potenciális gyógyszercélpont a melanóma kezelésében

A PharmaOnline szerint a Yale Cancer Center kutatói a Nature folyóiratban számoltak be vizsgálatuk eredményéről, mely szerint a KDM5B nevű fehérjének komoly szerepe van abban, hogy a szervezet immunrendszere, vagy az onkológiai kezelések során alkalmazott immunterápiás készítmények ne érjék el a kívánt célt a melanóma elleni küzdelem során.

Megjelenés: 2021. 11. 03.
Tovább

Új berendezés segíti a tüdődiagnosztikát az onkológiai klinikán

A tüdőben talált kisméretű, korai stádiumú daganatok lokalizációjához, megjelöléséhez nyújt segítséget az új berendezés.

Megjelenés: 2021. 10. 19.
Tovább

Az uroonkológia újdonságairól tanácskoznak Debrecenben

Az idei konferencia legfontosabb témája a daganatos betegek kivizsgálása, kezelése, az új kezelési eredmények bemutatása.

Megjelenés: 2021. 10. 08.
Tovább

Mesterséges intelligenciát használó eszköz készül a melanóma korai felismerésére

Mesterséges intelligenciát használó eszköz készül a melanóma korai felismerésére az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársainak közreműködésével.

Megjelenés: 2021. 10. 06.
Tovább

Új kezelés segíti a petefészekrákban szenvedő nőket a Semmelweis Egyetemen

Budapesten elsőként a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Baross utcai részlegén egy 47 éves, előrehaladott petefészek-daganatban szenvedő nőn alkalmazták azt az úgynevezett HIPEC (Hypertermic Intraperitoneal Chemotherapy) kezelést, amely a kiterjedt – hashártya érintettséggel is járó – petefészek-daganatos betegek terápiájában kaphat jelentős szerepet.

Megjelenés: 2021. 09. 29.
Tovább

Innovatív módszer segíthet a daganatos betegeken

Sokszor nem a rák, hanem a szívet érintő szövődmények miatt romlik a daganatos betegek állapota, a CMR növelheti a túlélés esélyét.

Megjelenés: 2021. 09. 14.
Tovább

A túlsúlyos anyák gyermekeinél nagyobb a bélrák kialakulásának kockázata

A terhességük idején túlsúlyos vagy elhízott anyák gyermekeinél nagyobb a kockázata annak, hogy felnőtt korukban bélrák alakuljon ki náluk - állapította meg egy amerikai kutatás 18 ezer ember egészségi állapotát követve.

Megjelenés: 2021. 08. 24.
Tovább

Az alkohol a korábban véltnél gyakrabban okozhat rákot

Az alkoholfogyasztás a korábban véltnél jobban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát - állapították meg az Imperial College London tudósai. Kutatásukból az is kiderült, hogy a kávézás viszont védelmet jelenthet a májrák ellen.

Megjelenés: 2021. 08. 06.
Tovább

Nem csökken a rákhalálozás: évente 30-33 ezer magyar áldozat

Az 1990-es és a 2000-es években, valamint napjainkban is ugyannyian halnak meg daganatos betegségekben, írja a Növekedés.hu.

Megjelenés: 2021. 07. 20.
Tovább

Immunterápiával kezelt tumoros betegeket vizsgáltak az SZBK kutatói

Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) és a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának kutatói immunterápiával kezelt tumoros betegeket vizsgáltak azzal a céllal, hogy azonosítsák azokat a tényezőket, amelyek meghatározzák a terápiára adott egyéni immunválaszt - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel pénteken.

Megjelenés: 2021. 07. 09.
Tovább

Új rákkutatási eredmények a hazai gyakorlatban

Minél hamarabb kerüljenek be a hazai betegellátásba a világ legújabb rákkutatási eredményei – fogalmazza meg célkitűzését a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, amely mától kétnapos tanácskozásán közel négyszáz hazai szakorvossal osztja meg a legfrissebb kutatások tanulságait. Az eredmények egy része akár már ma is alkalmazható a hazai kórházakban.

Megjelenés: 2021. 06. 18.
Tovább

Csúcsinnováció a magyar egészségiparban: vágás nélküli módszerek a rákgyógyításban

A rákkezelésben hatalmas áttörést hozó, Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt indult Magyarországon: a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének kifejlesztésére három éves kutatás kezdődött. 

Megjelenés: 2021. 06. 10.
Tovább

A daganatos elváltozások hatékony diagnosztikáját segítő labort alakítottak ki Szegeden

A daganatos elváltozások hatékony diagnosztikáját segítő laboratóriumot alakítottak ki uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) pathológiai intézetében - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Megjelenés: 2021. 06. 09.
Tovább

Egy új gyógyszer hatékony lehet az örökletes mellrák elleni küzdelemben

Az örökletes mellrák ellen tűnik ígéretesnek egy gyógyszer, amelynek tíz évre tervezett tesztelését a hatékonysága beigazolódása miatt két és fél év után leállították.

Megjelenés: 2021. 06. 04.
Tovább

Egyre gyakoribb a melanoma előfordulása Magyarországon

Egyre gyakoribb a melanoma, a bőr rákos megbetegedésének előfordulása Magyarországon, az újonnan diagnosztizált esetek száma évi háromezerre tehető - derült ki egy a témában tartott csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2021. 06. 03.
Tovább

Dohányzásmentes világnap - Egyre több nő dohányzik, és több közöttük a tüdőrákos

A dohányzás káros következményeire és aggasztó irányára figyelmeztet a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciója a május 31-i dohányzásmentes világnapon.

Megjelenés: 2021. 05. 31.
Tovább

Uniós biztos: a rákos megbetegedések 27 százaléka a dohányzás miatt alakul ki

A rákos megbetegedések 27 százaléka a dohányzás miatt alakul ki - írta Sztella Kiriákídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa a dohányzásmentes világnap alkalmából közétett sajtóközleményében.

Megjelenés: 2021. 05. 30.
Tovább

Magyar innováció a rákdiagnosztikában

Áttörést hozhat a Pozitron-Diagnosztika Központ több százmillió forintos fejlesztése a prosztatarákkal diagnosztizáltak életében; az innovatív magyar egészségügyi cég által kifejlesztett nyomjelző anyag ugyanis a betegeknél az áttéteket minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki - ismertette Szakáll Szabolcs nukleáris medicina szakorvos, a Pozitron-Diagnosztika Központ orvos igazgatója az MTI-nek.

Megjelenés: 2021. 05. 26.
Tovább

Hamarosan új terápiával bővülhet a vérképzőszervi daganatos betegségek kezelése

Megkezdődött a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, az úgynevezett CAR-T kezelés szakmai feltételeinek kialakítása, az új terápia egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lehet eredményes - tájékoztatta a projektben részt vevő Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet csütörtökön az MTI-t.

Megjelenés: 2021. 05. 19.
Tovább

A petefészekrák szűrésével nem sikerült csökkenteni az elhalálozást egy brit kutatásban

Nem sikerült csökkenteni rendszeres éves szűréssel a petefészekrák miatti elhalálozást - derült ki a University College London kutatóinak a The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányából.

Megjelenés: 2021. 05. 19.
Tovább

A csernobili sugárzás okozta egészségkárosodás nem terjedt át a betegek később született gyermekeire

A csernobili sugárzás okozta genetikai változásokat nem örökölték azon szülők később született gyermekei, akiknek egészsége súlyosan károsodott az atomerőmű 35 évvel ezelőtti felrobbanása nyomán keletkezett ionizáló sugárzásban - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport 1987-2002 között született 130 gyermek teljes genomjának vizsgálata alapján.

Megjelenés: 2021. 04. 24.
Tovább

Egészség- és környezetvédelmi kutatási program zárult le a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársainak korábbi eredményein alapuló, mintegy 2 milliárd forintos uniós támogatással megvalósult egészség- és környezetvédelmi kutatási program zárult le az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézményben - tájékoztatta Heffner Péter pályázati irodavezető az MTI-t.

Megjelenés: 2021. 04. 04.
Tovább

A Zika-vírus segített legyőzni a halálos daganatot egéragyakban

A Zika-vírus olyan immunsejteket hoz működésbe, amelyek elpusztítják az agresszív daganatos sejteket az egerek agyában - olvasható egy új amerikai tanulmányban.

Megjelenés: 2021. 03. 25.
Tovább

A Covid-19-ben szenvedő daganatos betegek többségének a többi fertőzötthöz hasonló az immunválasza

A Covid-19-ben szenvedő daganatos betegek többségének a szervezete ugyanannyi antitestet termel, mint a nem rákbeteg fertőzötteké, ám ez a képességük daganatos betegségük típusától és az általuk kapott kezeléstől függ - derítették ki a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem és a Montefiorei Egészségügyi Rendszer kutatói.

Megjelenés: 2021. 03. 22.
Tovább

A tüdődaganatok 70 százaléka korai stádiumban kimutatható CT-vel egy brit kutatás szerint

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára készült kutatás szerint a tüdő rákos daganatainak 70 százaléka korai stádiumban kimutatható CT-vizsgálattal - számolt be róla hétfőn a The Guardian.

Megjelenés: 2021. 02. 15.
Tovább

Az EU négymilliárd eurót fordítana a rák elleni küzdelemre

Az Európai Bizottság szerdán a rák elleni küzdelemmel kapcsolatos átfogó uniós tervet mutatott be, amely az Európai Egészségügyi Unió részeként négymilliárd euróval finanszírozná a daganatos betegségek kutatásával, kezelésével és a megelőzéssel kapcsolatos tevékenységeket.

Megjelenés: 2021. 02. 03.
Tovább

Innovatív gyógyszergyártók: tizennyolc innovatív onkológiai készítmény vár befogadásra

Magyarországon tizennyolc új - egyebek mellett a tüdőkarcióma, mielóma, akut myeloid leukémia kezelésére szolgáló - onkológiai készítmény vár társadalombiztosítási befogadásra, a terápiák új esélyt jelentenek a betegeknek.

Megjelenés: 2021. 02. 03.
Tovább

Apró féreg vezetett áttöréshez a rák egyik ritka típusának kutatásában

Egy nemzetközi kutatócsoport részeként az ELTE kutatói új állatmodellt vezettek be egy ritka, örökletes ráktípus megismeréséhez.

Megjelenés: 2021. 01. 07.
Tovább

Onkológiai társaság: digitálisan tették elérhetővé a legújabb daganatellenes eredményeket

Minden daganatos beteget kezelő orvos számára ingyenesen teszi elérhetővé digitális formában a legfrissebb kutatási eredményeket a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT).

Megjelenés: 2020. 12. 10.
Tovább

SE: a legtöbb szájüregi daganat súlyossá válása megelőzhető évenkénti szűréssel

Európában az első, a világon pedig a harmadik Magyarország lakosságarányosan a szájüregi daganatok gyakoriságát tekintve, azonban a legtöbb szájüregi daganatos betegség súlyossá válása megelőzhető évenkénti szűréssel, amely az állami fogászati rendelőkben díjmentes - hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem (SE) MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2020. 12. 03.
Tovább

Elindult a főváros CT-, MR-programja

Elindult a főváros CT-, MR-programja, amitől rövidebb várólistát és gyorsabb diagnózist várnak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 11. 22.
Tovább

A molekuláris olló hatékonynak bizonyult két agresszív ráktípus kezelésében

A DNS célzott, rendkívül pontos szerkesztését lehetővé tévő CRISPR/Cas9 "molekuláris olló" alkalmazása rendkívül hatékonynak bizonyult két agresszív ráktípus kezelésében egérkísérletek során - jelentették be a Tel-avivi Egyetem kutatói.

Megjelenés: 2020. 11. 19.
Tovább

Az asszisztált reprodukciós eljárások nem növelik a petefészekrák kockázatát egy új kutatás szerint

Az asszisztált reprodukciós eljárások (ART) nem növelik a petefészekrák kialakulásának kockázatát egy új tanulmány szerint, amely a Journal of the National Cancer Institute (JNCI) című orvosi folyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2020. 11. 18.
Tovább