Hírek, cikkek

A HPV elleni oltás hatékonyan előzi meg a méhnyakrákot az eddigi legnagyobb kutatás szerint

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltásban részesült nőknél jelentősen kisebb a méhnyakrák kockázata, ez a pozitív hatás kimondottan akkor érvényesül, ha a nőket fiatal korban oltják be - állapították meg a stockholmi Karolinska Intézet tudósai az eddigi legnagyobb népességszintű kutatásukban.

Megjelenés: 2020. 10. 01.
Tovább

Hétnapos lesz a fővárosban a 14 napos szabály

A beutalástól számított hét napon belül végzik el Budapesten a képalkotó-diagnosztikai vizsgálatokat a daganatgyanúval diagnosztizált betegeknek – jelezte Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka.

Megjelenés: 2020. 09. 15.
Tovább

Újabb sugárterápiás gépet kapott az Uzsoki utcai Kórház

Ötszázmillió forint értékben újabb sugárterápiás berendezést kapott az Uzsoki utcai Kórház az Egészséges Budapest Program keretében - jelentette be az emberi erőforrások minisztere keddi sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 09. 01.
Tovább

A fermentált búzacsírakivonat rákellenes hatását vizsgálták magyar kutatók részvételével

A fermentált búzacsírakivonat koncentrátuma tumorellenes hatással bír és jelentősen, mellékhatás nélkül növeli a rákbeteg kísérleti állatok túlélését - derül ki abból a magyar kutatók részvételével történt kutatásból, amelynek eredményét a Scientific Reports című tudományos lapban mutatták be a napokban.

Megjelenés: 2020. 08. 28.
Tovább

Felére csökkentik a nagydiagnosztikai várólistákat a daganatgyanús esetekben

A daganatgyanús megbetegedések esetében 14 napról 7 napra csökkentik a nagydiagnosztikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges várakozási időt Budapesten - jelentette be a főpolgármester szerdán sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2020. 08. 26.
Tovább

Arany nanorészecskék segítségével észlelik a rákos sejtek jeleit ausztrál kutatók

Arany nanorészecskék segítségével ismeri fel a rákot egy új vérvizsgálat, amely a tumoros sejtek által kibocsátott jelek észlelésére is képes.

Megjelenés: 2020. 08. 05.
Tovább

Kutatók, szakpolitikusok és civilek közösen dolgoztak ki akciótervet a daganatos betegekért

Kutatók, szakpolitikai döntéshozók, karitatív és civil szervezetek közösen dolgoztak ki akciótervet azért, hogy javuljanak a daganatos betegek túlélési esélyei - olvasható az Országos Onkológiai Intézet és az Európai Onkológiai Akadémia közös közleményében, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

Megjelenés: 2020. 08. 04.
Tovább

A magas inzulintermelés hasnyálmirigyrákhoz vezethet

Kanadai tudósoknak először sikerült kimutatniuk állatkísérletekben a kapcsolatot a magas inzulinszint és a hasnyálmirigyrák között.

Megjelenés: 2020. 07. 29.
Tovább

A rosszindulatú daganattal asszociált vénás tromboembólia rivaroxabanterápiája

A rosszindulatú daganattal asszociált trombózis (RAT) rivaroxabanterápiáját elemző kohorszvizsgálat eredményei a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center intézetéből.

Megjelenés: 2020. 06. 23.
Tovább

A sugárterápiát egyszerűsítő megoldáson dolgozik az SZTE és a GE Healthcare Magyarország

A sugárterápia tervezését gyorsító, a kezelést hatékonyabbá tevő megoldáson dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a GE Healthcare Magyarország Kft. munkatársai nemzetközi partnereikkel - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Megjelenés: 2020. 06. 20.
Tovább

Világszerte nő a májrák előfordulási aránya

A májrák világszerte növekvő előfordulási arányára hívja fel a figyelmet az Amerikai Rák Társaság (ACS) Cancer című folyóiratának internetes oldalán megjelent új tanulmány.

Megjelenés: 2020. 06. 10.
Tovább

Új alternatívákkal a füstmentes jövőért - Égető veszély

A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már sok minden nem az, aminek korábban gondoltuk. Elérkezett a szemléletváltás ideje, amikor radikálisan megváltozhat az a kép is, amit a dohányzásról eddig alkottunk. A dohányosoknak egyre inkább tenniük kell saját magukért, valamint környezetükért.

Megjelenés: 2020. 06. 02.
Tovább

Közös érdekünk: a füstmentes jövő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentései szerint ma több mint egymilliárd ember dohányzik a világon – és ez a szám a népességnövekedési előrejelzéseket figyelembe véve 2025-ben is hasonlóan alakul majd.

Megjelenés: 2020. 05. 03. | Frissítve: 2020. 05. 12.
Tovább

Génszerkesztéssel állították meg az egyik legagresszívebb mellrák sejtjeinek terjedését

A melldaganatok egyik legagresszívebb formája, a tripla negatív mellrák sejtjeinek terjedését állították meg laboratóriumi kísérletekben a CRISPR nevű génszerkesztést használva.

Megjelenés: 2020. 03. 09.
Tovább

Magyarországon továbbra is riasztóan magas a vastagbélrák gyakorisága és mortalitása

Ma a világon Magyarországon van a legnagyobb esélye annak is, hogy vastagbélrák alakuljon ki egy honfitársunkban és sajnos annak is, hogy ez a betegség halálos lefolyású lesz.

Megjelenés: 2020. 03. 06.
Tovább

Egyre több fiatal nő betegszik meg tüdőrákban

Az OTSZ Online szerint egy 40 országra kiterjedő tanulmány adatai alapján az 50 évesnél fiatalabb nők körében növekszik a tüdőrákos megbetegedések gyakorisága.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Daganatos és autoimmun betegségek kezelésére dolgoztak ki új megoldást szegedi kutatók

Bizonyos daganatos és autoimmun betegségek kezelése során használt, fehérje alapú gyógyszerek sejtbe juttatására dolgoztak ki új megoldást szegedi kutatók - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az MTI-t.

Megjelenés: 2020. 02. 20.
Tovább

Az MTA Lendület program új eredményei segíthetnek a daganatos sejtek gyógyszerekkel szembeni ellenállásának leküzdésében

A Semmelweis Egyetemen működő MTA-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia kutatói egy olyan molekuláris folyamatra bukkantak, amely fontos szerepet játszik a daganatos sejtek gyógyszerekkel szembeni ellenállásában.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Egy új kombinációs terápia jelentősen javítja a májdaganatos betegek túlélését

A PD-L1 inhibitor atezolizumab és a VEGF inhibitor bevacizumab kombinációjával végzett terápia szignifikánsan javítja a nem operálható hepatocelluláris carcinomában (HCC) szenvedő betegek teljes túlélését és a progressziómentes túlélést.

Megjelenés: 2020. 02. 11.
Tovább

Korszakalkotó tanulmány változtathatja meg a daganatos betegségek kezelését

Több mint ezer tudós építette fel a daganatos betegségek eddigi legteljesebb profilját. A korszakalkotó tanulmány teljesen megváltoztathatja a rák kezelését - adta hírül a BBC News.

Megjelenés: 2020. 02. 06.
Tovább

Rákellenes Világnap: fókuszban a megelőzés

A World Cancer Research Fund legfrissebb – a 2018-as évre vonatkozó – adatai szerint a világon összesen mintegy 18 millió újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedés történt, ebből 9,5 millió férfi és mintegy 8,5 millió női megbetegedés történt.

Megjelenés: 2020. 02. 04.
Tovább

A prosztatarák lett a leggyakoribb daganatos betegség Nagy-Britanniában

A prosztatarák lett a leggyakrabban diagnosztizált daganatos betegség Nagy-Britanniában, először előzte meg a mellrákos esetek számát.

Megjelenés: 2020. 01. 28.
Tovább

Egy antiepileptikum hatásos lehet bizonyos típusú agydaganatok ellen

Az epilepszia egyik típusának kezelésére alkalmazott egyik hatóanyag új gyógymódot jelenthet a csecsemőkori malignus agydaganatok kezelésében.

Megjelenés: 2020. 01. 23.
Tovább

Világszerte jelentősen csökkent a daganatos betegségek mortalitása

A Cancer Statistics 2020 jelentés szerint 1991 és 2017 között 29 százalékkal csökkent a daganatos betegségek miatti halálozás, ezen belül a 2016-2017-es csökkenés 2,2 százalékos volt, ami a valaha mért legmagasabb egyéves érték.

Megjelenés: 2020. 01. 22.
Tovább

Az ELTE kutatói beszálltak a krónikus gyulladásokkal és rákos áttétekkel vívott harcba

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fehérjekutatóinak eredményei - amelyeket a FEBS Journal legutóbbi számában jelentettek meg - többek között segítenek tisztázni az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád tagjainak szerepét a krónikus gyulladások és daganatos áttétek kialakulásában.

Megjelenés: 2020. 01. 20.
Tovább

Megnő a szív- és érrendszeri halálozás kockázata a rákbetegeknél

A rákos betegeknél megnő a szív- és érrendszeri problémák kockázta: több mint tíz százalékuk halálát nem a rák, hanem szívbetegség okozza - állapította meg egy hosszú távú, nagy létszámú kutatás.

Megjelenés: 2020. 01. 16.
Tovább

Áttörés jöhet a hasnyálmirigyrák gyógyításában

Állatkísérletek során áttörést érhettek el a hasnyálmirigyrák gyógyításában izraeli kutatók. A PJ34 jelű molekulát eddig a stroke gyógyításában alkalmazták.

Megjelenés: 2020. 01. 14.
Tovább

Az EU-ban először Horvátországban indítanak nemzeti tüdőrák-szűrőprogramot

Horvátország az első olyan európai uniós ország, ahol nemzeti tüdőrák-szűrőprogramot indítanak 50 és 70 év közötti aktív, illetve 15 éve leszokott dohányosok számára, akik legalább 30 doboz cigarettát szívtak el évente - közölte a horvát sajtó kedden.

Megjelenés: 2020. 01. 14.
Tovább

Újabb rákellenes, természetes védelmi rendszert ismertek fel

Újabb rákellenes, természetes védelmi rendszert ismertek fel az MTA-ELTE Lendület Evolúciós Genomika Kutatócsoport munkatársai - olvasható az ELTE Természettudományi Karának MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2020. 01. 07.
Tovább

A mesterséges intelligencia jobban felismeri a mellrákot

Pontosabb a mesterséges intelligencia (AI) az orvosoknál a mellrák mammográfiai diagnosztizálásában a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Megjelenés: 2020. 01. 02.
Tovább

Kutatók azonosították a vastagbélrák új terápiás célpontját

Kanadai kutatók azonosították azt a kulcsfontosságú fehérjét, amely a kolorektális daganatok számos típusánál serkenti a tumor növekedését.

Megjelenés: 2019. 12. 30.
Tovább

A lombikbébi-eljárás segítségével szülő idősebb nőknél növekedhet a mellrák kockázata

Nagyobb lehet a mellrák kockázata azoknál a nőknél, akik 40 évesnél idősebben lombikbébi-eljárással (IVF) lettek várandósak - derült ki egy nagyszabású dán tanulmányból.

Megjelenés: 2019. 12. 30.
Tovább

A kiegészítő gyógynövényes terápiák többet árthatnak a rákbetegeknek, mint használnak

A kiegészítő terápiaként alkalmazott gyógynövényi termékek akadályozhatják a megkezdett hagyományos rákterápia hatását - erre figyelmeztetett a Portugáliában megrendezett, előrehaladott stádiumú mellrákkal foglakozó nemzetközi konferencia (Advanced Breast Cancer Fifth International Consensus Conference) egyik előadója.

Megjelenés: 2019. 12. 28.
Tovább

Kétségbe vonja a vörös hús veszélyességét egy új tanulmány

Egy új tanulmány szerint a legtöbb ember számára értelmetlen visszafogni a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását, mivel "a bizonyítékok gyengék, a kockázat kicsi".

Megjelenés: 2019. 12. 25.
Tovább

Kapcsolat lehet a férfiak meddőségi kezelése és a prosztatarák kockázata között

Azoknál a férfiaknál, akiket termékenységi problémájuk miatt kezeltek, nagyobb prosztatarák-kockázatot állapított meg egy új tanulmány.

Megjelenés: 2019. 12. 20.
Tovább

Gyermekkori leukémiák genetikai hátterét kutatják a SOTE-n

Az Európai Bizottság és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által közösen finanszírozott ERA PerMed program keretében Dr. Bödör Csaba és munkacsoportja a következő hároméves periódusban két spanyol és egy német kutatócsoporttal együtt vizsgálja majd a gyermekkori leukémiák egyik ritka típusában előforduló genetikai eltéréseket, megteremtve ezzel egy új terápiás megközelítés alapjait.

Megjelenés: 2019. 12. 17.
Tovább

Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára a Yale kutatói

Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

Megjelenés: 2019. 12. 15.
Tovább

Több mint 24 milliárdot fordítottak tavaly tüdődaganatos ellátásokra

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 24 milliárd forintot költött tavaly tüdődaganattal összefüggő ellátásokra - közölte az emberi erőforrások minisztere keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2019. 12. 10.
Tovább

Kutatók a hasnyálmirigyrák terjedésének új támadáspontját fedezték fel

Egy nemzetközi kutatócsoport feltárta, hogy az agresszív hasnyálmirigyrák sejtek hogyan változtatják meg a környezetüket annak érdekében, hogy elősegítsék a test más részeibe való eljutásukat, ami a betegség magas mortalitásának hátterében álló metasztázisok oka.

Megjelenés: 2019. 11. 25.
Tovább

A bélbaktériumok irányítják a daganatellenes immunválaszt

Egy nemzetközi összefogás keretében több mint 40 kutató részvételével ok-okozati kapcsolatot tártak fel a bél mikrobióta és az immunrendszer daganatellenes aktivitása között.

Megjelenés: 2019. 11. 04.
Tovább

Ígéretesek az új kutatási eredmények a glioblasztóma terápiájában

Az ún. ketogén étrend és egy daganatellenes gyógyszer együttes alkalmazásából álló újfajta rákellenes kezelési módszer ígéretes kísérleti eredményeket hozott egy nemrég publikált tanulmány szerint, amelyben a Semmelweis Egyetem is részt vett egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként.

Megjelenés: 2019. 10. 24.
Tovább

Leginkább a daganatos betegségek gyógyításában várható áttörés a következő tíz évben

Komoly betegségek gyógyításában várható jelentős előrelépés a következő évtizedben, közülük is leginkább a daganatok orvoslásának fejlődésében bíznak a legnagyobb gyógyszergyártók vezetői - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) kutatásának eredményeiből.

Megjelenés: 2019. 10. 21. | Frissítve: 2019. 10. 23.
Tovább

Kutatók feltárták, hogy mi áll a diabéteszes betegek fokozott rákkockázata mögött

Amerikai kutatók felfedezték, hogy milyen mechanizmus áll az 1-es és 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél tapasztalt fokozott rákkockázat hátterében.

Megjelenés: 2019. 10. 13.
Tovább

Az emlőrák exoszómák segítségével képez agyi metasztázisokat

Az áttétes emlőrák jellemzően a csontokat, a tüdőt és az agyat támadja meg, és az agyi metasztázisok különösen veszélyesek: a betegek jelentős része a diagnózis felállítása utáni egy éven belül meghal.

Megjelenés: 2019. 09. 17. | Frissítve: 2019. 09. 18.
Tovább

Mikrorobotok segítségével alkalmazható a hipertermiás kezelés daganatos betegségekben

Kutatók kifejlesztettek egy biológiai úton lebomló mikrorobotot, amely gyógyszerhordozó eszközként alkalmas lehet daganatellenes hatóanyagok célba juttatására.

Megjelenés: 2019. 09. 17.
Tovább

Egy új molekula segítségével teljesen elpusztíthatóak lehetnek a tumorőssejtek

A toledói egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy egy széles körben alkalmazott kemoterápiás hatóanyag továbbfejlesztésével olyan tumorellenes molekulák állíthatóak elő, amelyekkel a tumorőssejtek elpusztíthatóak lehetnek.

Megjelenés: 2019. 09. 06.
Tovább

Amerikai kutatók a hasnyálmirigyrák új gyógymódját vizsgálják

Az Amerikai Rákellenes Szövetség becslései szerint 2019-ben a hasnyálmirigyrák több halálos áldozatot fog követelni, mint az emlőrák, agydaganatok, petefészekrák vagy prosztatarák.

Megjelenés: 2019. 09. 02.
Tovább

Tíz évvel a befejezése után is fokozott rákkockázatot jelent a menopauzális hormonterápia

Több mint tíz évvel a kezelés befejezését követően is fokozott a mellrák kockázata azoknál a nőknél, akik a menopauza tüneteinek enyhítésére alkalmazott hormonterápián esnek át - derült ki egy nagyszabású tanulmányból, amely szerint a kockázat mértéke kétszerese az eddig gondoltnak.

Megjelenés: 2019. 08. 30.
Tovább

Egyre több a bélrákos megbetegedés a fiatal felnőttek körében a fejlett országokban

Egyre több 50 év alatti felnőttnél diagnosztizálnak bélrákot a fejlett országokban két nagyszabású tanulmány szerint.

Megjelenés: 2019. 08. 20.
Tovább

Egy új emlőrák elleni hatóanyag drámai mértékben javítja a túlélést

A nemzetközi klinikai vizsgálat eredményei szerint egy új daganatellenes készítmény drámai mértékben javította a leggyakoribb emlőrák típus túlélési arányát fiatal nők körében.

Megjelenés: 2019. 08. 12.
Tovább