Címke: idegrendszer

Az idegrendszeri betegségek új terápiáit kutatják Pécsen

Olyan új eljárások kidolgozása a cél, amelyek kezelési alternatívákat ajánlanak az idegrendszeri betegeknek.

Megjelenés: 2024. 02. 26. | Frissítve: 2024. 02. 24.
Tovább

Az idegsejtek vizsgálatának új lehetőségét tárták fel

Geometriai megoldás segít elkerülni a káros interferenciát az idegrendszerben, derül ki a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont közleményéből.

Megjelenés: 2023. 11. 20.
Tovább

Új hatóanyagot fejlesztettek ki a tartós izomgörcsök kezelésére Magyarországon

Új hatóanyagot fejlesztettek ki magyar szakemberek a stroke és más idegrendszeri betegségek után fellépő tartós izomgörcsök kezelésére - jelentette be az ELTE Motor Farmakológiai Kutatócsoportjának kutatásvezetője.

Megjelenés: 2020. 07. 20.
Tovább

Élő mohával kezelnének gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségeket

Élő mohával kezelne gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségeket az a kutatócsoport, amely az Alzheimer-kór, valamint egyéb memóriazavarok és neuropszichiátriai betegségek molekuláris mechanizmusait vizsgálja magyar részvétellel.

Megjelenés: 2019. 11. 04.
Tovább

A Parkinson-kórral kapcsolatos legújabb kutatási eredmények

1990 és 2015 között a Parkinson-kórban szenvedő betegek száma megduplázódott, mára eléri a 6 milliót. A népesség öregedése miatt ez a szám 2040-re ismét meg fog duplázódni, amihez hozzájárul az iparosodás terjedésének fokozódása és a várható élettartam növekedése.

Megjelenés: 2019. 05. 07.
Tovább

A kalciumszint befolyásolhatja a Parkinson-kór kialakulását

Egy új kutatás eredményei szerint a kalcium túl magas szintje hozzájárulhat az olyan toxikus lerakódások kialakulásához, amelyek a Parkinson-kór fő jellemzői.

Megjelenés: 2018. 12. 24.
Tovább

A tartós stresszhatásért felelős új agyi folyamatot azonosítottak magyar kutatók

A késleltetett stresszreakcióért és a stressz hosszabb távú hatásaiért felelős új agyi folyamatot azonosítottak a Semmelweis Egyetem kutatói a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében.

Megjelenés: 2018. 09. 13.
Tovább

Nemzetközi projekt indul a látás megismerésére magyar kutatók vezetésével

Állatkísérletekkel és gépi intelligenciával vizsgálhatja a látás idegrendszeri folyamatait egy magyar vezetésű kutatócsoport. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban dolgozó Orbán Gergő és nemzetközi csapata csaknem másfél millió dollárt nyert el egy hároméves projektre.

Megjelenés: 2018. 04. 11.
Tovább

Mély agyi stimulációval próbálják felvenni a harcot az Alzheimer-kór ellen amerikai kutatók

Míg az Alzheimer-kór kezelésében a legtöbb gyógymód a memória javítását célozza meg, az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvostudományi Központjának kutatói mély agyi stimulációs eljárással próbálkoznak a betegek problémamegoldó és döntéshozó képessége csökkenésének lelassítására.

Megjelenés: 2018. 01. 30.
Tovább

Asztrociták gyújtják a fényt az éjszakában

Az idegrendszer működésével kapcsolatos alapvető felfedezést tettek az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának kutatói. Eredményük hozzájárulhat a kognitív zavarok jobb megértéséhez és hatékonyabb kezeléséhez is.

Megjelenés: 2017. 07. 24.
Tovább

Ideg-, immun- és izomrendszeri betegségeket kutató program indult Szegeden

Az idegrendszeri, gyulladásos és izomszövet károsodással járó betegségek gyógyításának új lehetőségeit vizsgáló kutatási program indult Szegeden uniós támogatással.

Megjelenés: 2017. 03. 02.
Tovább