Hírek, cikkek

Először figyelték meg tudósok, hogyan okoz a túl sok testzsír 2-es típusú diabéteszt

Először figyelték meg tudósok, hogy a túl sok zsír a májból a hasnyálmirigybe terjedve 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

Megjelenés: 2020. 06. 24.
Tovább

A cukorbetegek sebgyógyulását segítő készítményt fejlesztettek ki Szegeden

A cukorbetegség szövődményeként kialakuló fekélyek és sebek gyorsabb gyógyulását segítő készítményt fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáján - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága hétfőn az MTI-t.

Megjelenés: 2020. 04. 27.
Tovább

Bizonyították az összefüggést a biológiai óra zavara és a 2-es típusú diabétesz között

Bizonyították az összefüggést a hasnyálmirigy sejtjeiben lévő biológiai óra zavara és a 2-es típusú diabétesz között svájci tudósok - írta a eurekalert.org.

Megjelenés: 2020. 02. 03.
Tovább

Kutatók a 2-es típusú diabétesz új kezelési lehetőségét tárták fel

Egy új tanulmány eredménye szerint a zsírszövet által termelt adipszin megvédi az inzulint termelő béta-sejteket a 2-es típusú diabéteszt kiváltó károsodástól.

Megjelenés: 2020. 01. 14.
Tovább

Kutatók feltárták a diabéteszes érkárosodás hátterét

Az UC Davis Health kutatócsoportja azonosította a diabétesz és az egyik legsúlyosabb diabéteszes szövődmény, az érszűkület közötti kapcsolatot, ami hozzájárulhat az érszűkület következtében fellépő betegségek megelőzéséhez.

Megjelenés: 2019. 12. 25.
Tovább

A szemlencse vizsgálatával előre jelezhető a 2-es típusú diabétesz

A szemlencse vizsgálatával előre jelezhető a 2-es típusú diabétesz és az azt megelőző prediabétesz egy új, úttörő tanulmány szerint.

Megjelenés: 2019. 12. 16.
Tovább

Kutatók feltárták, hogy mi áll a diabéteszes betegek fokozott rákkockázata mögött

Amerikai kutatók felfedezték, hogy milyen mechanizmus áll az 1-es és 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél tapasztalt fokozott rákkockázat hátterében.

Megjelenés: 2019. 10. 13.
Tovább

A testtömeg-index helyett a testzsír-index mutatja helyesen a szív- és érrendszeri problémák kockázatát

A cukorbetegek esetében a testtömeg-index helyett a testzsír-index mutatja helyesen a szív- és érrendszeri problémák kockázatát - állapította meg egy új kutatás, amelyet a Kanadai Orvosi Szövetség folyóiratában publikáltak.

Megjelenés: 2019. 09. 23.
Tovább

A kávé lehet az elhízás és a diabétesz elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

Megjelenés: 2019. 08. 24.
Tovább

Az antidiabetikumokkal való kezelés gátolhatja az Alzheimer-kór kialakulását

A USC Dornsife kutatói szerint a 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek védő hatásúak lehetnek az Alzheimer-kórral és a demencia más típusaival szemben.

Megjelenés: 2019. 07. 26.
Tovább

Rohamosan emelkedik a cukorbeteg gyermekek száma

Magyarországon 250-300 frissen diagnosztizált gyermeket érint évente az 1-es típusú diabétesz, ami háromszoros gyakoriságnövekedést jelent az elmúlt 30 évben. Különösen nyugtalanító jelenség, hogy a betegség előfordulása a hat év alatti korosztályban még az idősebb gyerekekkel összehasonlítva is aránytalan mértékben nő.

Megjelenés: 2019. 06. 21.
Tovább

Egy új hatóanyag csökkenti a veseelégtelenség kockázatát diabéteszes betegeknél

Egy új klinikai vizsgálat alátámasztja, hogy a kanagliflozin mintegy harmadával csökkenti a veseelégtelenség kockázatát 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2019. 06. 07.
Tovább

Kutatók a glükagon meglepő tulajdonságát fedezték fel

A glükagont régóta az inzulin hatását ellensúlyozó hormonként határozza meg az orvostudomány, de montreali kutatók nemrég olyan új felfedezést tettek, ami gyökeresen átformálhatja ezt a felfogást.

Megjelenés: 2019. 05. 10.
Tovább

Inzulintermelő sejteket állítottak elő laboratóriumban

Amerikai kutatók a világon első alkalommal transzformáltak humán őssejteket érett inzulintermelő sejtekké, ami az 1-es típusú diabétesz kezelésében forradalmi áttörést eredményezhet.

Megjelenés: 2019. 05. 06.
Tovább

Az antidiabetikumokkal kapcsolatos legújabb kutatási eredmények

Egy kutatás szerint a dipeptidil-peptidáz-4 inhibitor csoportba tartozó antidiabetikumok fokozzák a gyulladásos bélbetegség kockázatát, egy új vizsgálatban pedig a másodvonalbeli antidiabetikumok és a kardiovaszkuláris események közötti összefüggést értékelték.

Megjelenés: 2019. 05. 05.
Tovább

A rotavírus vakcina csökkentheti az 1-es típusú diabétesz kockázatát

A rotavírus elleni védőoltás bevezetése előtt a kisgyermekeknél és csecsemőknél előforduló súlyos gasztroenteritisz leggyakoribb oka a rotavírus fertőzés volt. A rotavírus nagyfokú fertőzőképessége miatt a gyermekkori rotavírus fertőzés a nem oltott gyermekek körében univerzálisnak tekinthető.

Megjelenés: 2019. 04. 29.
Tovább

Kapszulába zárt inzulininjekciót fejlesztettek amerikai tudósok

Szederméretű, injekciót tartalmazó kapszulát fejlesztettek ki amerikai tudósok, mely a gyomron át juttatja a vérbe az inzulint. A kapszula formáját a leopárdteknős páncélja ihlette.

Megjelenés: 2019. 04. 29.
Tovább

A cukorbetegség korszerű kezeléséről tanácskoztak Debrecenben

Naponta 10 cukorbeteg lábát amputálják Magyarországon, pedig a betegség kialakulása sok esetben megelőzhető. A prevenció fontosságáról és a korszerű kezelési lehetőségekről tartanak konferenciát Debrecenben, az egyetem szakembereinek részvételével.

Megjelenés: 2019. 04. 29.
Tovább

Ugrásszerűen emelkedik a 2-es típusú diabéteszes esetek száma a 25 év alattiak körében

Angliai adatok azt mutatják, hogy az utóbbi négy évben körülbelül 40 százalékkal nőtt a 2-es típusú diabétesszel kezelt gyermekek és serdülők aránya.

Megjelenés: 2019. 04. 06.
Tovább

Az empagliflozin jelentős mértékben csökkenti a szívelégtelenség miatti hospitalizáció kockázatát

Az EMPRISE real-world vizsgálat eredményei azt igazolták, hogy az empagliflozin alkalmazásához a szívelégtelenség miatti hospitalizáció relatív kockázatának csökkenése társult a DPP-4-gátlókhoz képest, a kardiovaszkuláris betegséggel rendelkező és nem rendelkező 2-es típusú diabéteszes betegek körében.

Megjelenés: 2019. 03. 13.
Tovább

Kutatók a másodvonalbeli antidiabetikumok és a kardiovaszkuláris események közötti összefüggést értékelték

2-es típusú diabéteszben a morbiditás és mortalitás vezető okai a kardiovaszkuláris betegségek, és ezek gyakoriságának csökkentése az antidiabetikus terápia egyik fő célja. Elsővonalbeli kezelésként a metformin a legelterjedtebb hatóanyag, de a másodvonalbeli kezelés kiválasztásával kapcsolatban már nagyobb a bizonytalanság.

Megjelenés: 2019. 03. 11.
Tovább

Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe

Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe, mint ahogy a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásában is - hangzott el az első országos táplálkozástudományi konferencián Debrecenben.

Megjelenés: 2019. 03. 09.
Tovább

Évente ezer ember veszíti el a látását diabéteszes retinopátia miatt

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye. Hatására kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz, hosszútávon pedig vaksághoz vezethet – mondta Dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Megjelenés: 2019. 02. 27.
Tovább

Már két évtizedre előre megjósolható a diabétesz

Akár 25 évvel a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa előtt kisebb anyagcsere-rendellenességek jelezhetik a jövőbeni betegség kialakulásának kockázatát.

Megjelenés: 2019. 02. 18.
Tovább

Új terápiás lehetőség nyílhat meg 2-es típusú diabéteszben

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú az inzulin hatásának helyreállítása. Kutatók azon dolgoznak, hogy kifejlesszenek egy olyan terápiás stratégiát, amely a hormonszenzitív lipáz működését kihasználva javítja az inzulin hatásosságát.

Megjelenés: 2019. 02. 12.
Tovább

Kulcsszerepe lehet a zsírszövetnek a diabétesz progressziójában

Egy új, ausztrál kutatás szerint a korábbi feltételezésektől eltérően a diabétesz kiváltó oka a zsírszövetben keresendő, és a diabétesszel kapcsolatos hagyományos – a máj és hasnyálmirigy szerepére fókuszáló - megközelítés átformálásának az alapja lehet.

Megjelenés: 2019. 01. 20.
Tovább

Egy új terápiával helyreállítható az inzulintermelés 2-es típusú diabéteszben

A VDAC1 fehérje gátlásán keresztül az inzulintermelő béta-sejtekben helyreállítható lehet a normális működés, ami a 2-es típusú diabétesz új gyógymódjának és akár megelőzésének lehet az eszköze.

Megjelenés: 2019. 01. 16.
Tovább

A D-vitamin hiány fokozza a diabétesz kockázatát

Amerikai és koreai kutatók epidemiológiai tanulmánya feltárta, hogy a D-vitamin hiányban szenvedő embereknél sokkal magasabb a diabétesz kialakulásának a kockázata.

Megjelenés: 2018. 12. 22.
Tovább

Egy új kutatás szerint visszafordítható lehet a diabétesz

Egy új kutatás során a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek majdnem felénél 1 év alatt sikerült az életmódváltó program segítségével visszafordítani a betegséget.

Megjelenés: 2018. 12. 13.
Tovább

A 2-es típusú diabétesszel kapcsolatos új kutatási eredmények

A Yale egyetem egy kutatócsoportja feltárta egy protein szerepét a zsírsavak transzportjában, ami a 2-es típusú diabétesz jövőbeli terápiájára is kihatással lehet, a müncheni Helmholtz Zentrum és a heidelbergi egyetem kutatásai szerint pedig a cukorbetegeknél a májban zajló gyulladásos folyamatok emelkedett koleszterinszintet, és ezen keresztül további vaszkuláris elváltozásokat eredményeznek.

Megjelenés: 2018. 11. 25.
Tovább

A sztatinok hosszú távú szedése fokozhatja a cukorbetegség kockázatát

Egy átfogó kutatás szerint a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott sztatinok hosszú távú szedése az arra hajlamos betegeknél 30 százalékkal fokozza a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Megjelenés: 2018. 11. 22.
Tovább

A cukorbetegeknek csupán fele méri naponta vércukorszintjét

A cukorbetegek kétharmada gondolja úgy, hogy egészségesebben étkezik, mióta kiderült betegsége, az orvos javasolta szénhidrát-diétát azonban csak a betegek fele tartja, és ugyancsak a betegek fele méri naponta vércukorszintjét.

Megjelenés: 2018. 11. 14.
Tovább

Húsadóval csökkentenék az egészségügyi kiadásokat brit kutatók

A vörös és feldolgozott húsokra kivetett adóval évente világszerte több mint 220 ezer ember halálát lehetne megelőzni és 40 milliárd dollár megtakarítást elérni az egészségügyi kiadások terén - állítják az Oxfordi Egyetem kutatói.

Megjelenés: 2018. 11. 08.
Tovább

Cukorbetegeknél nagyobb a rosszindulatú szájüregi daganat kockázata

A 2-es típusú, felnőtt korban kialakuló cukorbetegség elősegíti a rosszindulatú szájüregi daganatok kialakulását, terjedését és a túlélési esélyeket is csökkenti – mondta Dr. Ujpál Márta, az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika egyetemi docense.

Megjelenés: 2018. 10. 30.
Tovább

Virtuális egészségügyi asszisztenst fejlesztésében vettek részt magyar kutatók

Virtuális egészségügyi asszisztenst fejlesztettek magyar, portugál és svéd kutatók - közölte a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-vel hétfőn.

Megjelenés: 2018. 10. 29.
Tovább

Nőtt a klinikai gyógyszervizsgálatok száma Debrecenben

Öt év alatt megduplázódott a klinikai gyógyszervizsgálatok száma a Debreceni Egyetemen (DE), az ebből származó árbevétel pedig háromszorosára nőtt és csaknem elérte az 5,5 milliárd forintot - közölte az egyetem gyógyszerfejlesztési koordinációs központjának igazgatója az MTI-vel.

Megjelenés: 2018. 10. 14.
Tovább

Küszöbön áll az orálisan alkalmazható inzulinkészítmény kifejlesztése

Amerikai kutatók kidolgoztak egy olyan, szájon keresztül alkalmazható gyógyszerformát az inzulin bevitelére, ami drámai módon átformálhatja a cukorbetegek gyógyszeres terápiáját.

Megjelenés: 2018. 10. 06.
Tovább

Diabéteszes betegeknél különösen fontos a Pneumococcus elleni immunizáció

Az ősz közeledtével ismét az influenzafertőzésre kezd irányulni a figyelem, az orvosok, gyógyszerészek és a diabéteszes betegek is felkészülnek az oltási szezonra, de ennek ellenére figyelmen kívül hagynak olyan védőoltásokat, amelyek életmentőek lehetnek.

Megjelenés: 2018. 09. 21.
Tovább

Hatékony az új antidiabetikum a testsúly-csökkentésben

Egy új kutatás eredményei szerint az étvágyat szabályozó természetes hormonra hasonlító molekula segíthet a fogyásban olyan túlsúlyos embereknek, akik nem cukorbetegek.

Megjelenés: 2018. 08. 07.
Tovább

Új kutatási eredmények a diabétesz másodvonalbeli terápiájával kapcsolatban

A 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek kezelése során gyakran szükség van a metformin monoterápia hatásának kiegészítésére egyéb vércukorszint-csökkentő szerekkel. Egy angliai kutatás a HbA1c szint és a testtömeg változását, valamint a terápiaperzisztenciát értékelte különböző másodvonalbeli kezelések klinikai gyakorlatában.

Megjelenés: 2018. 07. 18.
Tovább

Kapszaicin-származék a legújabb ígéretes elhízás elleni hatóanyag

Új hatóanyagot fejlesztettek ki kutatók a kapszaicinból, amellyel hosszú távú testtömeg csökkenést és a metabolikus státusz javulását sikerült elérni. A készítményből a kapszaicin lassan szabadul fel, így a mellékhatások kialakulása elkerülhető.

Megjelenés: 2018. 07. 18.
Tovább

Humán klinikai vizsgálati eredmények szerint a verapamil hatékony az 1-es típusú diabétesz ellen

Amerikai kutatók felfedeztek egy új hatóanyagot, amellyel hatékonyan és biztonságosan csökkenthető az inzulinfüggő cukorbetegek inzulinigénye és a hypoglikémiás epizódok gyakorisága.

Megjelenés: 2018. 07. 11.
Tovább

Összefügghet a légszennyezés a cukorbetegséggel

Egy új kutatás szerint kapcsolat áll fenn a diabétesz és a jelenlegi biztonságos szabványoknál jóval alacsonyabb mikroszemcsés levegőszennyezettség között. 

Megjelenés: 2018. 07. 03.
Tovább

Gyulladásos bélbetegséget okozhatnak egyes antidiabetikumok

Egy kutatás szerint a dipeptidil-peptidáz-4 inhibitor csoportba tartozó antidiabetikumok fokozzák a gyulladásos bélbetegség kockázatát.

Megjelenés: 2018. 06. 12.
Tovább

Korszerű endokrinológiai terápiákról tanácskoztak

A cukorbetegség, a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy betegségeinek legújabb terápiáiról, diagnosztikai lehetőségeiről tanácskoztak az endokrinológusok Hajdúszoboszlón. A háromnapos kongresszuson több mint 300 hazai és külföldi szakember vett rész.

Megjelenés: 2018. 06. 06.
Tovább

Fény derült az inzulinrezisztencia és a magasabb rákkockázat közötti összefüggésre

Már több évtizede ismert, hogy a magas inzulinszintű betegeknél nagyobb a daganatok kialakulásának kockázata. Most viszont a Joslin Diabetes Center kutatói azt fedezték fel, hogy az inzulin által kifejtett hatás csökkenése is hasonló következménnyel járhat.

Megjelenés: 2018. 05. 02.
Tovább

Új antidiabetikumokat engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség három új antidiabetikum forgalomba hozatalát hagyta jóvá március elején. Mindhárom készítmény tartalmaz ertugliflozint, kettő pedig kombinációs készítmény, amelyben a második hatóanyag metformin, illetve szitagliptin.

Megjelenés: 2018. 04. 10.
Tovább

A diabétesz fokozza a csonttörések kockázatát

A kardiovaszkuláris funkciót és veseműködést károsító szövődményeken túl a 2-es típusú diabetes a csonttörésnek is ismert kockázati tényezője, de ennek a pontos mechanizmusa eddig nem volt ismert.

Megjelenés: 2018. 04. 07.
Tovább

Egerbe költözött az Országos Gyermek Neuropathia Centrum

Szerdától a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben működik az Országos Gyermek Neuropathia Centrum - tájékoztatta az egri gyógyító intézmény az MTI-t.

Megjelenés: 2018. 04. 04.
Tovább

Vírusok által termelt inzulinszerű anyagok is okozhatnak diabéteszt

Egy váratlan felfedezés eredményeként a Joslin Diabetes Center kutatói négy olyan vírust azonosítottak, amelyek képesek a humán sejtek működését befolyásoló inzulinszerű hormonok termelésére.

Megjelenés: 2018. 04. 04.
Tovább