Hírek, cikkek

Egy új kutatás szerint a diabétesz "öt különböző betegség"

Svéd kutatók csütörtökön tanulmányt jelentettek meg a világ egyik legelismertebb orvosi szaklapjában, a Lancetben, melyben öt új csoportra osztották a cukorbetegség fajtáit.

Megjelenés: 2018. 03. 02.
Tovább

Jelentős fejlesztéseket hozott 2017 a diabétesz terápiájában

2017-ben jelentős előrelépések születtek a diabétesz kezelésében, a szövődmények megismerésében és a betegek állapotának monitorozását elősegítő eszközök kifejlesztésében.

Megjelenés: 2018. 01. 10.
Tovább

Új gyógyszerek, amelyeket 2017-ben engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség az idei évben is számos új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát engedélyezte, amelyek közül néhány már Magyarországon is kapható. Az új gyógyszerek javallatai között szerepel a rheumatoid arthritis, a COPD, a tüdőrák, a diabétesz, a psoriasis és a sclerosis multiplex.

Megjelenés: 2018. 01. 02.
Tovább

Ígéretes eredményeket értek el kutatók a diabétesz terápiájában egy új módszerrel

Amerikai kutatók felfedezése új kezelési lehetőséget nyithat meg az 1-es és 2-es típusú diabétesz kezelésében, ami a betegek számára lehetővé tenné az inzulin alkalmazásának abbahagyását.

Megjelenés: 2017. 12. 20.
Tovább

A pszoriázis súlyossága összefügg a diabétesz-kockázattal

A pszoriázisban szenvedő betegeknél magasabb a 2-es típusú diabétesz kockázata, és a cukorbetegség kialakulásának kockázata jelentős mértékben emelkedik a pszoriázis súlyosságával arányosan.

Megjelenés: 2017. 11. 21.
Tovább

Egy új kutatás feltárja a diabéteszes lábfekélyek valódi következményeit

Egy új kutatás szerint az elfertőződött diabéteszes lábfekélyben szenvedő betegek prognózisa rosszabb, mint ahogyan az eddig feltételezték. A kutatásban részt vevő betegek több mint felénél 1 év múlva sem gyógyult meg a fekély, és hét betegből egynél teljes vagy részleges amputációt kellett végezni.

Megjelenés: 2017. 11. 14.
Tovább

Diabétesz világnap - Egyre több nőt érint a cukorbetegség

Magyarországon 772 ezren szenvednek cukorbetegségben, és az adatok szerint a betegek több mint a fele nő - mondta Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a diabétesz világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Megjelenés: 2017. 11. 07.
Tovább

Egy kutatás szerint az erek lehetnek a diabétesz következő terápiás célpontjai

A vérerek tápanyag-szállításban betöltött szerepe gyakran nem kap elég figyelmet, de a Yale egyetem egy kutatócsoportja most feltárta egy protein szerepét a zsírsavak transzportjában, ami a 2-es típusú diabétesz jövőbeli terápiájára is kihatással lehet.

Megjelenés: 2017. 09. 20.
Tovább

Új kezelési lehetőség az 1-es típusú diabétesz terápiájában

Egy új ausztrál kutatás eredménye hamarosan megoldást nyújthat az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek számára.

Megjelenés: 2017. 09. 13.
Tovább

Az érszűkület és a cukorbetegség együtt megsokszorozza az amputáció veszélyét

Magyarországon évente mintegy négyezer lábamputációra kerül sor a felnőtt lakosság körében az alsó végtag érszűkülete miatt, pedig a műtétek egy nagy része megelőzhető lenne.

Megjelenés: 2017. 09. 07.
Tovább

MikroRNS-ek segíthetnek a hyperglycaemia kezelésében

A Tokohu Egyetem kutatói a mikroRNS-ek két új típusát azonosították, amelyek állatkísérletekben javították a diabéteszes hyperglycaemiát az által, hogy az inzulintermelő pancreassejtek proliferációját fokozták. Ez a kulcsfontosságú felfedezés új diabétesz elleni terápiás stratégiák kifejlesztését teheti lehetővé.

Megjelenés: 2017. 09. 05.
Tovább

Előrelépés a 2-es típusú diabétesz elleni új gyógyszerek fejlesztésében

Ausztrál kutatók által végzett vizsgálat új kezelési lehetőséget nyithat meg a 2-es típusú diabétesz biztonságosabb és hatékonyabb terápiája előtt.

Megjelenés: 2017. 08. 29.
Tovább

Új potenciális fájdalomcsillapítót fedeztek fel kutatók

A texasi egyetem kutatócsoportja egy olyan erős hatású fájdalomcsillapító molekulát fedezett fel, ami egy eddig nem ismert jelátviteli mechanizmuson keresztül fejti ki a hatását.

Megjelenés: 2017. 08. 23.
Tovább

A diabétesz hosszú távú szövődményeként kialakuló májgyulladás koleszterinszint emelkedést okoz

A müncheni Helmholtz Zentrum és a heidelbergi egyetem kutatásai szerint cukorbetegeknél a májban zajló gyulladásos folyamatok emelkedett koleszterinszintet, és ezen keresztül további vaszkuláris elváltozásokat eredményeznek.

Megjelenés: 2017. 08. 16.
Tovább

Szakértők a sztatinok szélesebb körű alkalmazását sürgetik

A floridai Charles E. Schmidt College of Medicine és a Harvard Medical School világszerte elismert kutatói egy cikkben fejtették ki véleményüket a sztatinok és a diabétesz közötti lehetséges, de nem bizonyított összefüggéssel, illetve a sztatinok rendelésére gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kommentár az American Journal of Medicine folyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2017. 08. 07.
Tovább

A 250 legfontosabb betegség közti kapcsolatokat mutatja meg a Semmelweis Egyetem kutatói részvételével készült új térkép

Elektronikusan elérhető és kereshető ún. multimorbiditási, vagyis különböző betegségek együttjárását mutató térkép készült a Semmelweis Egyetem kutatónak részvételével, amely a 250 legfontosabb betegség közötti kapcsolatokat mutatja.

Megjelenés: 2017. 08. 07.
Tovább

Új kezelési lehetőséget fedeztek fel kutatók a diabétesz ellen

Hatékonynak bizonyulhat egy elhízás kezelésére szolgáló gyógyszer a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek terápiájában.

Megjelenés: 2017. 07. 26.
Tovább

Összehasonlító kutatás a különböző inzulinfajtáknak a hypoglycaemiás epizódok számára gyakorolt hatásáról

A JAMA folyóiratban megjelent két tanulmány szerint 32 hetes kezelés során a degludec inzulin nagyobb mértékben csökkentette a hypoglycaemiás epizódok számát az 1-es és 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél, mint a glargin inzulin U100.

Megjelenés: 2017. 07. 05.
Tovább

Kutatók paradigmaváltást sürgetnek a 2-es típusú diabétesz kezelésében

A halálozás egyik vezető oka világszerte a szívbetegség, amit a 2-es típusú diabétesz tovább ront, de a cukorbetegség kezelése ennek ellenére mégis elsősorban a vércukorszint szabályozására fókuszál. A 2-es típusú diabétesznek ez az általánosan elterjedt megközelítése a betegre nézve a szívinfarktus és a stroke nagyobb kockázatával járhat.

Megjelenés: 2017. 06. 28.
Tovább

A diabétesz kialakulásának kockázata és az endokrin rendszer közötti összefüggések

Több nemzetközi kutatás is foglalkozott a közelmúltban a diabétesz kialakulása és az endokrin, illetve immunrendszer zavarai közötti összefüggések feltárásával, ígéretes eredményekkel.

Megjelenés: 2017. 06. 27.
Tovább

Növeli a diabétesz kockázatát az alacsony tesztoszteronszint

Egy új kutatás során először igazolták, hogy az alacsony tesztoszteronszint férfiaknál fokozza a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A kutatók azonosították azt az útvonalat, amelyen keresztül a tesztoszteron közreműködik a vércukorszint szabályozásában.

Megjelenés: 2017. 06. 25.
Tovább

Egy kutatás új mechanizmust tárt fel a BCG vakcina 1-es típusú diabéteszt visszafordító hatásával kapcsolatban

A generikus BCG-vakcina előrehaladott 1-es típusú diabéteszt visszafordító hatását értékelő klinikai vizsgálata során gyűjtött adatok alátámasztják azt a potenciális, új hatásmechanizmust, amely által a BCG vakcina képes lehet az inzulintermelő szigetsejtekkel szembeni megfelelő immunválasz helyreállítására.

Megjelenés: 2017. 06. 21.
Tovább

Cukorbetegség elleni készítmény nyerte az „Év Gyógyszere 2016” díjat

Cukorbetegség kezelésében alkalmazott készítmény nyerte el 2016-ban az „Év Gyógyszere 2016” díjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában.

Megjelenés: 2017. 06. 15.
Tovább

Az antidiabetikumok egy csoportja fokozza a diabéteszes ketoacidózis kockázatát

A New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent kutatás eredményei szerint a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek egy új csoportja fokozhatja a ritka, de súlyos szövődmény, a diabéteszes ketoacidózis kockázatát.

Megjelenés: 2017. 06. 14. | Frissítve: 2017. 06. 14.
Tovább

Daganatot és diabéteszt is okozhat a hemokromatózis

A hemokromatózis (vastúlterhelődés) tünetszegény, nehezen felismerhető, örökletes betegség, amely a kutatások szerint hozzávetőleg minden kétszázadik embert érintheti idehaza – mondja Dr. Várkonyi Judit a Hemokromatózis Világnapja alkalmából.

Megjelenés: 2017. 06. 09.
Tovább

Új mechanizmust tártak fel a 2-es típusú diabétesz hátterében

Kutatók egy új mechanizmust fedeztek fel a 2-es típusú diabéteszre jellemző csökkent inzulintermelés hátterében. A Nature Communications folyóiratban közzétett cikk leírja, hogy az inzulintermelő sejtek hogyan fejlődnek vissza és válnak éretlenné, ezáltal a működésük nem megfelelő. A felfedezés új kezelési módok előtt nyithatja meg az utat.

Megjelenés: 2017. 06. 07.
Tovább

A diabétesz szövődményei és a kezelési lehetőségekkel kapcsolatos kutatási eredmények

2000-ben a diabétesz még csupán 151 millió embert (4,6 százalék) érintett, napjainkra számuk azonban több mint megkétszereződött, és 2030-ig várhatóan 552 millió cukorbeteggel lehet számolni, ami a világ népességének 9,9 százalékát teszi ki. Világviszonylatban az incidenciát szem előtt tartva ez éves szinten 10 millió új esetnek felel meg.

Megjelenés: 2017. 05. 28.
Tovább

Új figyelmeztetést adott ki az FDA a kanagliflozinnal kapcsolatban

2016 májusában az FDA két klinikai vizsgálat időközi eredményei alapján kiadott egy figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy a kanagliflozin alkalmazása növeli az amputáció kockázatát. Most a hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgáló kanagliflozin szedése a láb és lábfej amputációjának fokozott kockázatával jár.

Megjelenés: 2017. 05. 24.
Tovább

Szívgyógyszer csökkentheti a diabéteszes vakság előfordulását

A belfasti Queen’s University és University College London kutatói felfedezték, hogy egy eredetileg kardiovaszkuláris betegségek kezelésére kifejlesztett gyógyszer csökkentheti a diabéteszes vakság kialakulásának gyakoriságát.

Megjelenés: 2017. 05. 11.
Tovább

Új diabétesz elleni kombinációs gyógyszert engedélyezett az EMA

A Suliqua egy kombinált készítmény, mely a glikémiás kontroll javításában egymás hatásmechanizmusát kiegészítő két hatóanyagot tartalmaz: glargin inzulint, amely egy bázis inzulinanalóg, és lixiszenatidot, ami egy GLP-1 receptor agonista.

Megjelenés: 2017. 04. 04.
Tovább

Kutatók a diabétesz elleni szerek új csoportját fedezték fel

Amerikai kutatók nagy valószínűséggel felfedeztek egy új módszert a 2-es típusú diabétesz vizsgálatára, amely akár új kezelési lehetőség felé is utat nyithat.

Megjelenés: 2017. 03. 29.
Tovább

Kettős hatásmódú szer a diabétesz és a csontvesztés ellen

A 2-es típusú diabétesz nyilvánvaló egészségkárosító következményei mellett kisebb figyelmet kap a csonttörések fokozott kockázata, ami szintén a cukorbetegség velejárója. Az alapbetegség miatt duplájára emelkedő törési kockázatot egyes antidiabetikus gyógyszerek tovább fokozzák, különösen poszmenopauzás nőbetegek esetén.

Megjelenés: 2017. 03. 14.
Tovább

Több a cukorbeteg, de csökkent a súlyos szövődmények száma

Több mint hetven százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben, jelenleg hozzávetőleg 772 ezren szenvednek diabéteszben, túlnyomó többségük esetében a túlsúllyal összefüggésbe hozott 2-es típust diagnosztizálják – mondja Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Megjelenés: 2016. 12. 16.
Tovább

Nagy mértékben alulbecsült lehet a diabétesz globális előfordulása

2015-ben a hivatalos Nemzetközi Diabétesz Szövetség a cukorbetegek számát világszerte 415 millióra becsülte, a Monash University által végzett új epidemiológiai kutatás szerint viszont ez a szám elérheti az 520 milliót is.

Megjelenés: 2016. 12. 07.
Tovább

Új diabétesz elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az empagliflozin és linagliptin fix dózisú kombinációját tartalmazó Glyxambi 18 éves és idősebb, 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő felnőttek számára javallott a glikémiás kontroll javítására, ha a metformin és/vagy a szulfanilurea (SU), illetve a Glyxambi külön, monokomponensű szerként alkalmazott egyik hatóanyaga sem biztosít megfelelő glikémiás kontrollt.

Megjelenés: 2016. 11. 28.
Tovább

Új összefüggésre derült fény a diabétesz és az Alzheimer-kór között

Egy új kutatás eredményei szerint a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek használhatók lehetnek az Alzheimer-kór terápiájában és viszont. Az aberdeeni egyetem kutatói azt is felfedezték, hogy az Alzheimer cukorbetegséget okozhat, ellentétben a korábbi elképzeléssel, amely szerint a diabétesz alakul ki először.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Összefügghet a csökkent pajzsmirigy-működés a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségével

Közel 8500 résztvevő bevonásával végzett vizsgálat alapján kutatók megalapozottnak találták az alacsony pajzsmirigyhormon szint és a 2-es típusú diabétesz magasabb kockázata közötti összefüggést.

Megjelenés: 2016. 10. 04.
Tovább

Új gyógyszereket és javallatokat hagyott jóvá az EMA CHMP bizottsága

2016. szeptemberi ülésén az Európai Gyógyszerügynökség több daganatellenes szer, 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgáló kombinációs készítmény és szekunder hiperparatireózis elleni gyógyszer forgalomba hozatalát engedélyezte.

Megjelenés: 2016. 09. 21.
Tovább

Az evolocumab lipidcsökkentő hatása 2-es típusú diabeteszben

2-es típusú diabéteszben fokozott a kardiovaszkuláris betegségek kockázata. A PCSK9 monoklonális antitestekről kimutatták, hogy csökkentik az LDL-koleszterin és más lipidek szintjeit, de diabétesz esetén a hatékonyságuk nem ismert.

Megjelenés: 2016. 09. 21.
Tovább