Hírek, cikkek

Huszonhét ritka anyagcsere-betegségre tudnak szűrni a szegedi gyermekklinikán

Egy 400 millió forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően már huszonhét ritka anyagcsere-betegség újszülöttkori szűrését tudják elvégezni a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

Megjelenés: 2021. 04. 27.
Tovább

Növekedésihormon-elégtelenség kezelése

Mikor eredményes a növekedésihormon-elégtelenség éveken át tartó kezelése és melyek az ehhez vezető út lépései?

Megjelenés: 2021. 03. 29.
Tovább

Az akromegália diagnosztikája

Az akromegália folyamatosan emelkedett növekedési hormon (growth hormone, GH) következtében kialakuló kórkép. A magas GH szint a hepatikus inzulinszerű növekedési faktor-1 (insulin-like growth factor-1, IGF-1) szekrécióját okozza, melynek eredményeképpen a kórkép jellegzetes klinikai megjelenési formája alakul ki. A klinikai diagnózis gyakran késik, mivel az akromegália tünetei lassan, több év alatt alakulnak ki. Az epiphyseális csontosodás előtt jelentkező GH-túlsúly gyermek- és pubertáskorban pituiter gigantizmust okoz.

Megjelenés: 2021. 03. 09.
Tovább

Növekedésihormon-elégtelenség kivizsgálása gyermekeknél

A növekedésihormon-hiány (GHD) előfordulása 1:4000 és 1:10000 közötti a világon. A diagnózis felállítása a következő három kritériumon alapul: 1. a növekedés progresszív elmaradása; 2. más kimutatható ok hiánya; 3. elégtelen növekedésihormon-termelési kapacitás. Ezek a kritériumok kellően szenzitívek, de nem specifikusak. A kórisme kimondása még ma is komoly kihívást jelent a valódi „aranystandard” hiánya, és a rendelkezésre álló diagnosztikai tesztek viszonylag gyenge teljesítménye miatt.

Megjelenés: 2021. 02. 15.
Tovább

Az acromegalia története

Számos ország, de főleg az északi népek (dán, finn, norvég, svéd) népmese világában szerepelnek óriások. Az ír legendák óriás királya Finn MacCool volt, de számos más ír legendában is szerepelnek óriások, és földrajzi nevek (pl. Giant’s Causeway) is vannak róluk elnevezve.

Megjelenés: 2021. 01. 26.
Tovább

A fülzsírból kimutatható egy stresszhormon szintje

A fülviaszból kimutatható a kortizol nevű stresszhormon szintje - állapították meg a kutatók, akik szerint a módszer segítheti a depresszió vagy a stresszel összefüggő állapotok jobb diagnosztizálását és kezelését.

Megjelenés: 2020. 11. 04.
Tovább

„300 ezer hiányzó gyermeken” segíthet a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium

2,5 milliárd forintos állami támogatással megalakult a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium, amely a Pécsi Tudományegyetem vezetésével összefogja majd a következő években a terméketlenség orvoslását célzó hazai kutatások jelentős részét.

Megjelenés: 2020. 10. 28.
Tovább

A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

Megjelenés: 2020. 07. 03.
Tovább

Először figyelték meg tudósok, hogyan okoz a túl sok testzsír 2-es típusú diabéteszt

Először figyelték meg tudósok, hogy a túl sok zsír a májból a hasnyálmirigybe terjedve 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

Megjelenés: 2020. 06. 24.
Tovább

A fogamzásgátló tabletta strukturális változást okoz az agyban egy új tanulmány szerint

Agykutatással foglalkozó tudósok megállapították, hogy a fogamzásgátló tabletta hatására jelentősen csökken a hipotalamusz mérete az agyban.

Megjelenés: 2020. 02. 12.
Tovább

Bizonyították az összefüggést a biológiai óra zavara és a 2-es típusú diabétesz között

Bizonyították az összefüggést a hasnyálmirigy sejtjeiben lévő biológiai óra zavara és a 2-es típusú diabétesz között svájci tudósok - írta a eurekalert.org.

Megjelenés: 2020. 02. 03.
Tovább

Megfejthették, hogyan okoz őszülést a stressz

    Egereken végzett vizsgálatok során megfigyelték, hogy az őssejtek, melyek a bőr és a haj színét meghatározzák, intenzív stressz hatására sérülnek: a sötét szőrű egerek hetek alatt teljesen megőszültek - írja a BBC.com.

Megjelenés: 2020. 01. 24.
Tovább

Az elhízás káros egészségügyi következményeivel kapcsolatos új eredmények

Drasztikusan növelheti a betegségek kockázatát az elhízás egy hosszú távú, nagy létszámú brit tanulmány szerint, egy másik kutatás szerint az elhízás károsítja a vér-agy gátat, ami a különböző kognitív képességek, például tanulási képességek és memória romlásához vezethet.

Megjelenés: 2020. 01. 03.
Tovább

Akár 20 évvel is kitolhatja a menopauza kezdetét egy úttörő brit beavatkozás

Akár 20 évvel is kitolhatja a menopauza kezdetét egy úttörő brit beavatkozás, amely elsősorban a súlyos egészségi problémákkal küzdő nőknek jelenthet segítséget.

Megjelenés: 2019. 11. 19.
Tovább

Több csontritkulás elleni hatóanyag szignifikánsan csökkenti a korai halálozás kockázatát

A Garvan Orvostudományi Kutatóintézet által végzett vizsgálatok eredményei szerint az osteoporosis kezelésére alkalmazott biszfoszfonátok 34 százalékkal csökkentették a korai halálozás kockázatát.

Megjelenés: 2019. 11. 10.
Tovább

A légszennyezés csökkentheti a nők termékenységét

Ha a levegő nagymértékű szennyezettségének vannak kitéve, fiatalabb korban is csökkenhet a nők termékenysége. Az ovarialis rezerv pedig a levegő szennyezettségének növekedésével arányosan csökken – állítja egy olasz tanulmány.

Megjelenés: 2019. 10. 14.
Tovább

Tíz évvel a befejezése után is fokozott rákkockázatot jelent a menopauzális hormonterápia

Több mint tíz évvel a kezelés befejezését követően is fokozott a mellrák kockázata azoknál a nőknél, akik a menopauza tüneteinek enyhítésére alkalmazott hormonterápián esnek át - derült ki egy nagyszabású tanulmányból, amely szerint a kockázat mértéke kétszerese az eddig gondoltnak.

Megjelenés: 2019. 08. 30.
Tovább

A kávé lehet az elhízás és a diabétesz elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

Megjelenés: 2019. 08. 24.
Tovább

Új kezelés hosszabbíthatja meg az előrehaladott mellrákban szenvedők életét

Egy új gyógyszer és a hormonterápia kombinációja meghosszabbíthatja az előrehaladott mellrákban szenvedő nők életét - állapította meg egy új kutatás.

Megjelenés: 2019. 04. 03.
Tovább

Kevés változókorban lévő nő kapja meg a szükséges hormonpótlást

A menopauza éveiben az ösztrogénszint csökkenése miatt számos kórkép kockázata megemelkedik, és bár az érintettek 10-20 százalékának szüksége lenne hormonpótló kezelésre, mégis kevesebb mint egy százalékuk részesül benne – hívta fel a figyelmet Dr. Várbíró Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense.

Megjelenés: 2019. 03. 22.
Tovább

A posztmenopauzális hormonterápia nem növeli a stroke kockázatát

A Karolinska Intézet által végzett új kutatás szerint a posztmenopauzális hormonterápia nincs összefüggésben a fokozott stroke-kockázattal abban az esetben, ha a hormonterápiát korán elkezdik. A kutatás eredményei a PLOS Medicine folyóiratban jelentek meg.

Megjelenés: 2019. 03. 18.
Tovább

A hypothyreosis túlkezelése fokozhatja a stroke-kockázatot

Egy új kutatás eredményei szerint a hypothyreosis elleni gyógyszerek túlzott mértékű alkalmazása fokozhatja a pitvarfibrilláció kockázatát, ami a stroke kialakulásának hátterében lévő, gyakori szívritmuszavar.

Megjelenés: 2019. 03. 17.
Tovább

A magnézium optimalizálja a vérben a D-vitamin szintet

A Vanderbilt-Ingram Rákkutató Központ által végzett randomizált klinikai vizsgálat szerint a magnézium optimalizálja a plazma D-vitamin koncentrációját az által, hogy az alacsony D-vitamin szintű egyéneknél megnöveli azt, magas D-vitamin szint esetén pedig csökkenti.

Megjelenés: 2019. 03. 14.
Tovább

Egy új terápiával helyreállítható az inzulintermelés 2-es típusú diabéteszben

A VDAC1 fehérje gátlásán keresztül az inzulintermelő béta-sejtekben helyreállítható lehet a normális működés, ami a 2-es típusú diabétesz új gyógymódjának és akár megelőzésének lehet az eszköze.

Megjelenés: 2019. 01. 16.
Tovább

Nincs kockázata a bőrön keresztüli hormonpótlásnak egy brit kutatás szerint

A hormonpótló terápia (HRT) egészségi kockázatairól készült újabb nagyszabású brit tanulmány kimutatta, hogy nincs kockázata a hormontapasz, -gél vagy -krém alkalmazásának, a tabletta formában történő hormonpótlás azonban növeli a trombózis kialakulásának lehetőségét.

Megjelenés: 2019. 01. 09.
Tovább

Szűréssel a csípőtörések negyedrésze megelőzhető lenne

A The Lancet hasábjain megjelent publikáció szerint az idős nőknél előforduló csípőtörések 25 százaléka megelőzhető lenne egy egyszerű kérdőív és egy csontsűrűség vizsgálat segítségével.

Megjelenés: 2018. 10. 19.
Tovább

Küszöbön áll az orálisan alkalmazható inzulinkészítmény kifejlesztése

Amerikai kutatók kidolgoztak egy olyan, szájon keresztül alkalmazható gyógyszerformát az inzulin bevitelére, ami drámai módon átformálhatja a cukorbetegek gyógyszeres terápiáját.

Megjelenés: 2018. 10. 06.
Tovább

Korszerű endokrinológiai terápiákról tanácskoztak

A cukorbetegség, a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy betegségeinek legújabb terápiáiról, diagnosztikai lehetőségeiről tanácskoztak az endokrinológusok Hajdúszoboszlón. A háromnapos kongresszuson több mint 300 hazai és külföldi szakember vett rész.

Megjelenés: 2018. 06. 06.
Tovább

A D-vitamin hatásos lehet a szívkárosodás megelőzésében és gyógyításában

Az Ohio-i egyetem kutatói feltárták, hogy a D3-vitamin szignifikáns mértékben képes helyreállítani a kardiovaszkuláris rendszerben keletkezett károsodásokat, amelyeket okozhat hypertonia, diabetes vagy atherosclerosis.

Megjelenés: 2018. 04. 08.
Tovább

Sikeresek a férfi fogamzásgátlóval végzett kutatások

A kutatások szerint biztonságos és hatékony a férfiak számára kifejlesztett, dimetandrolon-undekanoát hatóanyagú fogamzásgátló tabletta egy hónapon keresztül minden nap alkalmazva.

Megjelenés: 2018. 03. 21.
Tovább

Laboratóriumban növesztett csontot ültettek emberbe Izraelben

A páciens zsírsejtjeiből növesztett csontszövetet ültettek be egy beteg lábába Izraelben, a világon elsőként - számol be a Jediót Ahronót napilap szerdai száma.

Megjelenés: 2018. 02. 28.
Tovább

Új eredmények a nemi hormonok és a veserák közötti összefüggéssel kapcsolatban

Egy új kutatás lehet az első, amely leírja az androgének szerepét a veserák kialakulásában, és az eredmények alátámasztják, hogy indokolt lehet a terápia új, az androgén receptort befolyásoló megközelítésének vizsgálata.

Megjelenés: 2017. 10. 18.
Tovább

Fokozott fogászati kontroll szükséges egyes csonterősítő gyógyszert szedőknél

A csontok fokozott törési hajlama ellen kifejlesztett, úgynevezett biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek nélkülözhetetlenek a csontritkulás és egyes csontáttéttel járó daganatok kezelésében, ugyanakkor egy ritkán előforduló, de súlyos mellékhatás miatt fokozott fogászati prevencióra és kontrollra van szükség ezeknél a betegeknél – hívta fel a figyelmet Dr. Vaszilkó Mihály, a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika adjunktusa.

Megjelenés: 2017. 08. 14.
Tovább

A diabétesz kialakulásának kockázata és az endokrin rendszer közötti összefüggések

Több nemzetközi kutatás is foglalkozott a közelmúltban a diabétesz kialakulása és az endokrin, illetve immunrendszer zavarai közötti összefüggések feltárásával, ígéretes eredményekkel.

Megjelenés: 2017. 06. 27.
Tovább

Szoros együttműködés az európai endokrinológiai betegellátásban

A hormonrendszer betegségeinek túlnyomó többsége az ún. ritka betegségek  közé tartozik, felismerésük és kezelésük különleges szaktudást, speciális diagnosztikai és terápiás eszközöket kíván. A betegellátás minőségének a további javítását is szolgálja a közelmúltban létrejött európai szintű endokrinológiai együttműködés, melynek Magyarországról egyedül a Semmelweis Egyetem a tagja.

Megjelenés: 2017. 05. 08.
Tovább

Összefügghet a csökkent pajzsmirigy-működés a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségével

Közel 8500 résztvevő bevonásával végzett vizsgálat alapján kutatók megalapozottnak találták az alacsony pajzsmirigyhormon szint és a 2-es típusú diabétesz magasabb kockázata közötti összefüggést.

Megjelenés: 2016. 10. 04.
Tovább