Hírek, cikkek

Növekedésihormon-elégtelenség kezelése

Mikor eredményes a növekedésihormon-elégtelenség éveken át tartó kezelése és melyek az ehhez vezető út lépései?

Megjelenés: 2021. 03. 29.
Tovább

Az akromegália diagnosztikája

Az akromegália folyamatosan emelkedett növekedési hormon (growth hormone, GH) következtében kialakuló kórkép. A magas GH szint a hepatikus inzulinszerű növekedési faktor-1 (insulin-like growth factor-1, IGF-1) szekrécióját okozza, melynek eredményeképpen a kórkép jellegzetes klinikai megjelenési formája alakul ki. A klinikai diagnózis gyakran késik, mivel az akromegália tünetei lassan, több év alatt alakulnak ki. Az epiphyseális csontosodás előtt jelentkező GH-túlsúly gyermek- és pubertáskorban pituiter gigantizmust okoz.

Megjelenés: 2021. 03. 09.
Tovább

Növekedésihormon-elégtelenség kivizsgálása gyermekeknél

A növekedésihormon-hiány (GHD) előfordulása 1:4000 és 1:10000 közötti a világon. A diagnózis felállítása a következő három kritériumon alapul: 1. a növekedés progresszív elmaradása; 2. más kimutatható ok hiánya; 3. elégtelen növekedésihormon-termelési kapacitás. Ezek a kritériumok kellően szenzitívek, de nem specifikusak. A kórisme kimondása még ma is komoly kihívást jelent a valódi „aranystandard” hiánya, és a rendelkezésre álló diagnosztikai tesztek viszonylag gyenge teljesítménye miatt.

Megjelenés: 2021. 02. 15.
Tovább

Az acromegalia története

Számos ország, de főleg az északi népek (dán, finn, norvég, svéd) népmese világában szerepelnek óriások. Az ír legendák óriás királya Finn MacCool volt, de számos más ír legendában is szerepelnek óriások, és földrajzi nevek (pl. Giant’s Causeway) is vannak róluk elnevezve.

Megjelenés: 2021. 01. 26.
Tovább

Az acromegalia gyógyszeres kezelése

A növekedésihormon-túlprodukciót gyermekkorban az epiphysisfugák záródása előtt gigantismusnak, felnőttkorban acromegáliának nevezzük. Az esetek 98%-ában oka a hypophysis benignus adenomája (hypophysis-carcinoma igen ritka), ritkán ectopiás növekedésihormon- (GH) vagy növekedésihormon-releasing hormon (GHRH) termelő neuroendokrin tumor okozza a megbetegedést. Ritka betegség, prevalenciája köszönhetően a korszerűbb diagnosztikus lehetőségeknek gyakoribb mint korábban gondoltuk, 100-120/millió lakos. Férfiak és nők azonos arányban érintettek, átlagéletkor a felfedezéskor 40-50 év között.

Megjelenés: 2020. 11. 24. | Frissítve: 2020. 11. 23.
Tovább

A fülzsírból kimutatható egy stresszhormon szintje

A fülviaszból kimutatható a kortizol nevű stresszhormon szintje - állapították meg a kutatók, akik szerint a módszer segítheti a depresszió vagy a stresszel összefüggő állapotok jobb diagnosztizálását és kezelését.

Megjelenés: 2020. 11. 04.
Tovább

„300 ezer hiányzó gyermeken” segíthet a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium

2,5 milliárd forintos állami támogatással megalakult a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium, amely a Pécsi Tudományegyetem vezetésével összefogja majd a következő években a terméketlenség orvoslását célzó hazai kutatások jelentős részét.

Megjelenés: 2020. 10. 28.
Tovább

A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

Megjelenés: 2020. 07. 03.
Tovább

Először figyelték meg tudósok, hogyan okoz a túl sok testzsír 2-es típusú diabéteszt

Először figyelték meg tudósok, hogy a túl sok zsír a májból a hasnyálmirigybe terjedve 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

Megjelenés: 2020. 06. 24.
Tovább

A fogamzásgátló tabletta strukturális változást okoz az agyban egy új tanulmány szerint

Agykutatással foglalkozó tudósok megállapították, hogy a fogamzásgátló tabletta hatására jelentősen csökken a hipotalamusz mérete az agyban.

Megjelenés: 2020. 02. 12.
Tovább