Hírek, cikkek

A magas vasszint növelheti bizonyos stroke-típusok kockázatát

Egy új kutatás szerint magasabb lehet bizonyos stroke-típusok kockázata azoknál a betegeknél, akiknek magas a szérum vasszintje.

Megjelenés: 2019. 03. 12.
Tovább

Ötperces ultrahangvizsgálattal kideríthető a demenciakockázat

Ötperces ultrahangvizsgálattal kideríthető a demenciakockázat még az előtt, hogy a kognitív hanyatlás tünetei jelentkeztek volna - ismertette egy új kutatás eredményét hétfőn a BBC News.

Megjelenés: 2019. 03. 12.
Tovább

Herpeszvírusok állhatnak az Alzheimer-kór hátterében egy új kutatás szerint

A herpeszvírusok állhatnak az Alzheimer-kór hátterében egy új amerikai kutatás szerint.

Megjelenés: 2019. 03. 03.
Tovább

Új kombinációs terápia javíthatja a stroke-prevenció hatékonyságát

Amerikai kutatók szerint vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és koleszterinszint-csökkentők kombinációja 44 százalékkal csökkenti az először előforduló stroke gyakoriságát. A kutatás eredményeit az Amerikai Stroke Szövetség nemzetközi konferenciáján tették közzé.

Megjelenés: 2019. 02. 26.
Tovább

Megvalósulhat a késői Alzheimer-kór elleni vakcina kifejlesztése

Amerikai kutatók sikeresen neutralizálták azt a tényezőt, amit a késői Alzheimer-kór elsődleges kiváltó okának tartanak, és ez az eredmény megnyithatja az utat egy olyan gyógyszer kifejlesztése előtt, amelyet 40 éves kor előtt kellene elkezdeni szedni annak érdekében, hogy a betegség kialakulását az érintett felnőttek 50-80 százalékánál megelőzze.

Megjelenés: 2019. 02. 17.
Tovább

Egy új kutatás szerint már fiatal korban el kell kezdeni a stroke-prevenciót

A stroke világszerte az összes mozgáskorlátozottsággal járó életév 5 százalékáért és a halálesetek 10 százalékáért felelős. Ezeknek az eseteknek a döntő többsége (a halálozás több mint 75 százaléka és a mozgáskorlátozottsággal járó életévek több mint 80 százaléka) az alacsony és közepes jövedelmű országokban fordul elő.

Megjelenés: 2019. 02. 14.
Tovább

A kávéfogyasztás védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

Egy kanadai kutatás szerint a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen - írta a ScienceDaily.com online tudományos portál.

Megjelenés: 2019. 02. 12.
Tovább

A szívbetegségek és a stroke kezelésére szolgáló új gyógyszerek fejlesztésével kapcsolatos eredmények

A szívbetegségeket és az agyvérzést is magában foglaló kardiovaszkuláris betegségekben sokszor ugyanazok a kockázati tényezők, és a különböző kórképek gyakran együttesen fordulnak elő.

Megjelenés: 2019. 02. 07.
Tovább

Ritka és nehezen diagnosztizálható a mitokondriális betegség

Izomgyengeség, látászavar, nagyothallás, tanulási nehézségek, memóriazavar,  cukorbetegség, epilepszia, fiatalkori stroke, migrén, pajzsmirigy betegség: látszólag egymástól teljesen különböző betegségek, amelyek hátterében gyakran az ún. mitokondriumok, azaz az energiaképzésért felelős sejtalkotók hibás működése áll – mondja Dr. Molnár Mária Judit.

Megjelenés: 2019. 02. 03.
Tovább

Új elemzés vizsgálja a halál orvosi definícióját

Harvardi kutatók egy új összefoglalóban elemezték a halál orvosi meghatározását – azonos-e a halál beállta a légzés, vérkeringés és neurológiai aktivitás integrált működésének megszűnésével? Megállapítható-e a halál beállta súlyos neurológiai károsodás alapján akkor is, ha a biológiai működés intakt?

Megjelenés: 2019. 01. 08. | Frissítve: 2019. 01. 09.
Tovább

Parkinson-kórt okozhat egy gyomorból felszívódó toxin

Egy alacsony dózisú növényvédőszer és a lektin nevű proteinek kombinációja parkinsonismust válthat ki azt követően, hogy a toxin a gasztrointesztinális traktusból eljut az agyba.

Megjelenés: 2019. 01. 02.
Tovább

A kalciumszint befolyásolhatja a Parkinson-kór kialakulását

Egy új kutatás eredményei szerint a kalcium túl magas szintje hozzájárulhat az olyan toxikus lerakódások kialakulásához, amelyek a Parkinson-kór fő jellemzői.

Megjelenés: 2018. 12. 24.
Tovább

A középkorúak szívének állapota összefügg a demencia kockázatával

A JAMA Neurology folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint ugyanazok a kockázati tényezők, amelyek a szívinfarktussal és agyvérzéssel vannak összefüggésben - hypertonia, diabétesz, dohányzás -, kapcsolatban vannak a demencia kialakulásának magasabb kockázatával is.

Megjelenés: 2018. 11. 25.
Tovább

A depresszió felgyorsítja az agy öregedését

A sussex-i egyetem kutatói összefüggést találtak a depresszió és az agy öregedésének sebessége között. Kutatások már korábban is felvetették, hogy a depresszió fokozza az időskori demencia kockázatát, de ez az első bizonyíték, hogy a depresszió kihatással van a kognitív funkció romlására.

Megjelenés: 2018. 11. 17.
Tovább

Hatékony lehet az ibuprofen az Alzheimer-kór prevenciójában

Kanadai kutatók által végzett vizsgálatok szerint a naponta alkalmazott ibuprofen hatékonyan képes megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását, feltéve, hogy a kezelést időben elkezdik.

Megjelenés: 2018. 11. 03.
Tovább

Halálos kombináció a szívelégtelenség és a stroke

Az EuroHeartCare 2017 keretében prezentált kutatás szerint a szívelégtelenség és a stroke kombinációja nagyon gyakran halálos kimenetelű. A korábban stroke-on átesett, szívelégtelenségben szenvedő betegeknél magasabb a depresszió, a hospitalizáció és a halálozás kockázata, mint a stroke nélküli kórelőzményű betegeknél.

Megjelenés: 2018. 11. 02.
Tovább

Az affektív temperamentumok és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolatát keresik a SOTE kutatói

A személyiségünk egyes veleszületett jellegzetességeinek betegségekre hajlamosító hatását vizsgálják a Semmelweis Egyetem kutatói. Az évek óta tartó vizsgálat során sikerült azonosítani olyan temperamentumtípusokat, melyek kapcsolatba hozhatók a magas vérnyomással vagy a koszorúér-betegséggel.

Megjelenés: 2018. 10. 30.
Tovább

Parkinson-kórra utalhat a REM-fázis alatti fokozott izommozgás

Aktívabb az ember álmában, mint eddig vélték: még az egészséges emberek izmai is sokat mozognak - állapították meg az Innsbrucki Egyetem kutatói.

Megjelenés: 2018. 10. 24. | Frissítve: 2018. 10. 29.
Tovább

Felfedezhették a sclerosis multiplex autoantigénjét

Svájci kutatók megtalálhatták a régóta keresett, sclerosis multiplex betegséget kiváltó autoantigént. A Science Translational Medicine-ben közzétett jelentés szerint a GDP-L-fukóz-szintáz enzim olyan részletei jöhetnek szóba, melyeket bélbaktériumok is előállítanak.

Megjelenés: 2018. 10. 26.
Tovább

Az egészséges életmód segít megelőzni a stroke-ot a genetikai kockázat ellenére is

Segít csökkenteni a stroke kockázatát az egészséges életmód még nagy genetikai kockázat esetén is - állapította meg egy nagyszabású nemzetközi kutatás.

Megjelenés: 2018. 10. 26.
Tovább

A stressz és az álmatlanság kulcsrendszerét fedezték fel az agyban az MTA kutatói

A most felfedezett idegsejthálózat felelős azért, hogy beállítsa agyunk éberségi állapotát. Acsády László, Mátyás Ferenc, Komlósi Gergely és munkatársaik (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, illetve MTA Természettudományi Kutatóközpont) eredménye utat nyithat az alvászavarok kezelése és radikálisan új típusú altatók fejlesztése felé.

Megjelenés: 2018. 10. 25.
Tovább

A hosszú távú aszpirinszedés nem minden esetben csökkenti a stroke kockázatát

Az amerikai Intermountain Medical Center Heart Institute kutatói által végzett vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a hosszú távú aszpirinkezelés nem annyira hatékony az alacsony stroke kockázatú betegeknél, mint ahogyan azt eddig gondolták.

Megjelenés: 2018. 10. 17.
Tovább

Összefügghet a koleszterinszint és az Alzheimer-kór kockázata

Egy nemzetközi kutatócsoport igazolta, hogy koleszterinszint fontos szerepet tölthet be az Alzheimer-kór kialakulásában és progressziójában.

Megjelenés: 2018. 10. 16.
Tovább

Először adtak engedélyt Creutzfeldt-Jakob-kóros beteg úttörő antitestes kezelésére

Először adott engedélyt a brit gondnoksági bíróság egy Creutzfeldt-Jakob-szindrómás (CJD) beteg úttörő antitestes kezelésére - számolt be róla a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2018. 10. 10.
Tovább

Az immunszuppresszáns szerek gátolhatják a Parkinson-kór kialakulását

Amerikai kutatók kísérleti azt igazolják, hogy az immunrendszer működését gátló gyógyszereket szedő betegeknél kisebb a Parkinson-kór kialakulásának a valószínűsége.

Megjelenés: 2018. 10. 09.
Tovább

Agresszív T-sejtek súlyosbíthatják a Parkinson-kórt

Parkinson-kórban szenvedő betegeknél bizonyos T-sejtek megtámadják és megölik a középagy dopamintermelő idegsejtjeit. Az erről készült német tanulmány a Cell c. szakfolyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2018. 09. 23.
Tovább

A tartós stresszhatásért felelős új agyi folyamatot azonosítottak magyar kutatók

A késleltetett stresszreakcióért és a stressz hosszabb távú hatásaiért felelős új agyi folyamatot azonosítottak a Semmelweis Egyetem kutatói a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében.

Megjelenés: 2018. 09. 13.
Tovább

Magyar kutatók fedeztek fel egy új agysejt-típust

Szegedi kutatócsoport fedezett fel egy olyan speciális neuront, ami az eddigi ismeretek szerint csak az emberi agyban található meg. Az új felfedezés segíthet az emberi agy egyedülálló működésének mélyebb megértésében.

Megjelenés: 2018. 08. 29.
Tovább

Új kutatási eredmények az Alzheimer-kórral kapcsolatban

Az angliai Heptares Therapeutics közölte, hogy az első egészséges önkéntes megkapta az új Alzheimer-elleni szer első adagját a fázis 1 klinikai vizsgálatban, amelyben az új fejlesztésű muszkarin-agonista hatóanyagot értékelik.

Megjelenés: 2018. 08. 12.
Tovább

Tizenhárom új gyógyszer engedélyezését hagyta jóvá az EMA CHMP bizottsága

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága júliusi ülésén tizenhárom új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalával kapcsolatban adott ki pozitív véleményt.

Megjelenés: 2018. 08. 01.
Tovább

Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását

Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását. Az erről szóló döntést csütörtökön jelentette be Sajid Javid belügyminiszter, hozzátéve, hogy az orvosok legkésőbb ősztől írhatják fel a kannabiszt tartalmazó gyógyszereket és készítményeket.

Megjelenés: 2018. 07. 26.
Tovább

Új migrénellenes hatóanyagot fejlesztenek a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem kutatóinak részvételével dolgoztak ki új technológiát az anyarozs gombaparazita egyik vegyületének az eddiginél hatékonyabb kinyerésére. A speciális hatóanyagot migrénes fájdalomcsillapító hatású készítmények alapanyagaként használja a gyógyszeripar.

Megjelenés: 2018. 07. 23.
Tovább

Egyedülálló embriológiai kutatás a Debreceni Egyetemen

Hogyan hat az ultrahangvizsgálat a fejlődő idegrendszerre? - erre a kérdésre keresik a választ a Debreceni Egyetem tudósai egy világszinten egyedülálló embriológiai kutatásban. Eredményeik akár egyes neurodegeneratív betegségek terápiájához is hozzájárulhatnak.

Megjelenés: 2018. 07. 19.
Tovább

Az epilepszia elleni szerek fokozzák a demencia kockázatát

Finnországi és német kutatók szerrint az antiepileptikumok alkalmazása fokozza az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.

Megjelenés: 2018. 07. 15.
Tovább

Előrelépés az agykutatás új területén

Az Alzheimer-kór kialakulásának megértésében is segíthet az a kutatás, amely az agy eddig ritkán vizsgált területével foglalkozik. A Debreceni Egyetemen országosan egyedülálló módszerrel vizsgálják az idegsejtek és a gliasejtek egymásra hatását.

Megjelenés: 2018. 07. 13.
Tovább

Az SZTE-n is elérhető az új módszer az Alzheimer-kór korai diagnosztizálására

Szegeden, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Nukleáris Medicina Intézetében is elérhető az a vizsgálat, amely a korábbiaknál jóval nagyobb biztonsággal mutatja ki az Alzheimer-kórt – már a betegség korai fázisában. Az elbutulással és leépüléssel járó betegség nem gyógyítható, de a folyamat – ha időben diagnosztizálják – lassítható.  

Megjelenés: 2018. 07. 12.
Tovább

Az FDA jóváhagyta az első kannabisz alapú gyógyszert

Az Amerikai Gyógyszerfelügyeleti Hatóság engedélyezte az első olyan gyógyszer forgalomba hozatalát, amelynek hatóanyaga növényi alapú kannabidiol. A készítmény az antiepileptikumok csoportjába tartozó szerek új osztályának első képviselője.

Megjelenés: 2018. 06. 26.
Tovább

Újdonságok a neurológiában

A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben.

Megjelenés: 2018. 06. 11.
Tovább

Az AIPM szerint 20-30 milliárd hiányzik a gyógyszerkasszából

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint 20-30 milliárd forinttal kellene kiegészíteni a gyógyszerkasszát, így elérve a visegrádi országok (V4) nettó gyógyszerkiadásának átlagát.

Megjelenés: 2018. 06. 05.
Tovább

Először végeztek agyműtétet robot segítségével Magyarországon

Először végeztek agyműtétet robot segítségével Magyarországon. A ROSA nevű, csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével a Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy páciens fejébe az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI).

Megjelenés: 2018. 05. 29.
Tovább

Tízezer embert érint hazánkban a sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos, autoimmun megbetegedése, amely jellemzően 20 és 40 éves kor között jelentkezik, igen szerteágazó tünetekkel, beleértve a homályos vagy kettős látást, a bénulást vagy a vegetatív funkcióromlást – mondta el a Sclerosis Multiplex Világnapja alkalmából Dr. Tegze Nárcisz.

Megjelenés: 2018. 05. 29.
Tovább

WHO: a dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon

A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodája kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2018. 05. 29.
Tovább

Az FDA engedélyezte az első migrénprevencióra szolgáló gyógyszert

Az Amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal jóváhagyta az új, migrénes fejfájás prevenciójára javallott készítmény forgalomba hozatalát.

Megjelenés: 2018. 05. 23.
Tovább

Kutatók elkészítették az agyi vérerek részletes térképét

Svéd kutatók elkészítették az agyi vérereket és az úgynevezett vér-agy gátat alkotó sejtek részletes molekuláris atlaszát, amely új információkkal segíti az agy különböző betegségeinek kutatását.

Megjelenés: 2018. 05. 08.
Tovább

A betegek harmada nem reagál az epilepszia elleni szerekre

A JAMA Neurology folyóiratban megjelent közlemény szerint az epilepsziával újonnan diagnosztizált betegek több mint egyharmada nem reagál az antiepileptikumokkal való kezelésre.

Megjelenés: 2018. 05. 06.
Tovább

Nemzetközi projekt indul a látás megismerésére magyar kutatók vezetésével

Állatkísérletekkel és gépi intelligenciával vizsgálhatja a látás idegrendszeri folyamatait egy magyar vezetésű kutatócsoport. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban dolgozó Orbán Gergő és nemzetközi csapata csaknem másfél millió dollárt nyert el egy hároméves projektre.

Megjelenés: 2018. 04. 11.
Tovább

Egerbe költözött az Országos Gyermek Neuropathia Centrum

Szerdától a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben működik az Országos Gyermek Neuropathia Centrum - tájékoztatta az egri gyógyító intézmény az MTI-t.

Megjelenés: 2018. 04. 04.
Tovább

Jelentősen csökkentheti a migrénrohamok gyakoriságát és súlyosságát egy új terápia

Jelentősen csökkentheti a migrénrohamok gyakoriságát és súlyosságát egy antitestalapú új terápia, amelyet a világon elsőként kifejezetten a migrénrohamok megelőzésére fejlesztettek ki.

Megjelenés: 2018. 04. 03.
Tovább

Őssejtterápia javíthatja a szklerózis multiplexben szenvedő páciensek állapotát

Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát. Az orvosok azonban hangsúlyozták, hogy az eljárás nem alkalmas minden ilyen beteg kezelésére - számolt be róla a BBC News.

Megjelenés: 2018. 03. 19.
Tovább

Bizonyos fertőzések nagyobb kockázatot jelenthetnek az elhízásnál a szívinfarktus és stroke szempontjából

Egy átfogó kutatás alátámasztotta, hogy a hospitalizációt igénylő fertőzések egyes típusai szignifikánsan növelhetik a szívinfarktus, a stroke és hosszú távon a halálozás veszélyét.

Megjelenés: 2018. 03. 13. | Frissítve: 2018. 03. 14.
Tovább