Hírek, cikkek

Őssejtterápia javíthatja a szklerózis multiplexben szenvedő páciensek állapotát

Egy nemzetközi vizsgálat szerint őssejtterápiával javítani lehet szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát. Az orvosok azonban hangsúlyozták, hogy az eljárás nem alkalmas minden ilyen beteg kezelésére - számolt be róla a BBC News.

Megjelenés: 2018. 03. 19.
Tovább

Bizonyos fertőzések nagyobb kockázatot jelenthetnek az elhízásnál a szívinfarktus és stroke szempontjából

Egy átfogó kutatás alátámasztotta, hogy a hospitalizációt igénylő fertőzések egyes típusai szignifikánsan növelhetik a szívinfarktus, a stroke és hosszú távon a halálozás veszélyét.

Megjelenés: 2018. 03. 13. | Frissítve: 2018. 03. 14.
Tovább

Alzheimer-kutatásért kapta az idei Agy-díjat négy tudós

Az Alzheimer-kór kutatásáért ítélték oda négy tudósnak idén az idegtudomány legjelentősebb elismerését, az egymillió euróval (312 millió forint) járó Agy-díjat - számolt be róla a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2018. 03. 07.
Tovább

Epilepsziás betegek számára fejlesztenek agyi defibrillátort az SZTE kutatói

Epilepsziás betegek számára fejlesztenek agyi defibrillátort a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, az eszköz a nagyon közeli jövőben képes lesz automatikusan leállítani a rohamokat a páciensekben - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

Megjelenés: 2018. 02. 02.
Tovább

Új vérvizsgálattal mutatható ki az Alzheimer-kórra jellemző fehérje

Új vérvizsgálatot fejlesztettek ki japán és ausztrál kutatók, mellyel az Alzheimer-kórral és az elbutulással kapcsolatos ártalmas fehérje kimutatható - írta a BBC News.

Megjelenés: 2018. 02. 01.
Tovább

Mély agyi stimulációval próbálják felvenni a harcot az Alzheimer-kór ellen amerikai kutatók

Míg az Alzheimer-kór kezelésében a legtöbb gyógymód a memória javítását célozza meg, az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvostudományi Központjának kutatói mély agyi stimulációs eljárással próbálkoznak a betegek problémamegoldó és döntéshozó képessége csökkenésének lelassítására.

Megjelenés: 2018. 01. 30.
Tovább

Új sclerosis multiplex elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló, okrelizumab hatóanyagú gyógyszert.

Megjelenés: 2018. 01. 16.
Tovább

A TARDIS vizsgálat tanulságai: fókuszáltabb klinikai vizsgálatokra van szükség a stroke prevenció értékelésében

A stroke utáni azonnali antitrombotikus terápia fontos az ismétlődő stroke kockázatának minimalizálása érdekében, de a legoptimálisabb gyógyszerek köre még nincs világosan meghatározva, a trombózis prevenciójának hatékonyságát pedig a vérzési kockázattal szemben kell értékelni.

Megjelenés: 2017. 12. 27.
Tovább

Sclerosis multiplex kezelésében vizsgálják a szimvasztatint

Angliai kutatók elindítottak egy új vizsgálatot, hogy a szimvasztatin hatását értékeljék sclerosis multiplex kezelésében. A 6 millió font költségű fázis 3 MS-STAT2 vizsgálatot az angliai SM Szövetség, az NHS, az amerikai SM Szövetség és több angliai egyetem finanszírozza, és több mint 1000 beteg fog benne részt venni, akik másodlagos progresszív sclerosis multiplexben szenvednek.

Megjelenés: 2017. 12. 26.
Tovább

Hatékony lehet a glatiramer-acetát a multirezisztens baktériumok ellen

Egy új kutatás eredménye szerint a szklerózis multiplex kezelésére alkalmazott glatiramer-acetát hatásos a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen.

Megjelenés: 2017. 11. 29.
Tovább

Új gént azonosítottak egy ritka betegség kialakulásának hátterében

Több mint kétévnyi kutatómunkával sikerült azonosítani azt a gént, amely felelős lehet egy igen szerteágazó idegrendszeri tüneteket eredményező, eddig tisztázatlan genetikai hátterű ritka neurológiai betegség kialakulásában – mondja a Nemzeti Agykutatási Program során elért, az EMBO Molecular Medicine szaklapban publikált eredményüket ismertetve Dr. Molnár Mária Judit.

Megjelenés: 2017. 11. 19.
Tovább

Pozitívak az új szklerózis multiplex elleni hatóanyag klinikai vizsgálati eredményei

Jó eredményekkel zárult az ozanimod hatásosságát és biztonságosságát értékelő fázis 3 vizsgálat. Az ozanimod egy új típusú orális, szelektív szfingozin-1-foszfát-1 és -5 receptor modulátor, amelyet a vizsgálatban az első vonalbeli kezelésként alkalmazott interferonnal hasonlítottak össze relapszáló szklerózis multiplexben szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2017. 11. 15.
Tovább

Új ellenjavallattal bővült a fingolimod alkalmazási előírása

Gyógyszerbiztonsági tájékoztatást tett közzé az OGYÉI a fingolimod alkalmazásával kapcsolatban, a készítmény szívbetegségben szenvedő betegeknél történő alkalmazására vonatkozó figyelmeztetések szigorodtak.

Megjelenés: 2017. 11. 08.
Tovább

A stroke rizikófaktoraira hívja fel a figyelmet a Magyar Stroke Társaság

Világszerte évente 15 millió ember esik a stroke áldozatául, ugyanakkor minden hatodik percben meghal egy ember szélütés következtében. A rák és a szívbetegségek után a gutaütés a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség.

 

Megjelenés: 2017. 10. 31.
Tovább

Akár Alzheimer-kórra is figyelmeztethet a szaglás romlása

Neurológiai betegségekre, például Alzheimer- vagy Parkinson-kórra is utalhat a szagláscsökkenés, amely akár tumorok vagy különféle endokrinológiai elváltozások első jeleként is megjelenhet – hívta fel a figyelmet Dr. Krasznai Magda.

Megjelenés: 2017. 10. 21.
Tovább

Folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program

További négy évig folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program (NAP), amely működésének első négy évében számos kiemelkedő eredményt hozott - mondta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke pénteken Pécsen, a program záró konferenciáján.

Megjelenés: 2017. 09. 01. | Frissítve: 2017. 09. 15.
Tovább

Új szklerózis multiplex elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a kladribin hatóanyagú tabletta forgalomba hozatalát. A Mavenclad a szklerózis multiplex relapszáló formáiban szenvedő felnőttek kezelésére szolgáló gyógyszer.

Megjelenés: 2017. 09. 13.
Tovább

Elindult az első résztvevő kezelése az Alzheimer elleni szert értékelő klinikai vizsgálatban

Az angliai Heptares Therapeutics közölte, hogy az első egészséges önkéntes megkapta az új Alzheimer-elleni szer első adagját a fázis 1 klinikai vizsgálatban, amelyben az új fejlesztésű muszkarin-agonista hatóanyagot értékelik.

Megjelenés: 2017. 09. 06.
Tovább

Enyhítheti a Parkinson-kór tüneteit a metformin

A tübingeni egyetem kutatói azonosítottak egy olyan proteint, amely fontos szerepet játszik a sejtek energiaegyensúlyában. Ennek a proteinnek a hiányában az energiaegyensúly felborul, ami sejthalálhoz és a Parkinson-kór kialakulásához vezet.

Megjelenés: 2017. 09. 06.
Tovább

Új potenciális fájdalomcsillapítót fedeztek fel kutatók

A texasi egyetem kutatócsoportja egy olyan erős hatású fájdalomcsillapító molekulát fedezett fel, ami egy eddig nem ismert jelátviteli mechanizmuson keresztül fejti ki a hatását.

Megjelenés: 2017. 08. 23.
Tovább

Egy új kutatás szerint a szerotonin hatására súlyosbodhat a tinnitusz

Az új kutatás eredményei szerint a széles körben alkalmazott antidepresszánsok ronthatják a tinnituszt. A Cell Reports augusztus 22-ei számában közzétett tanulmány szerint a fusiform neuronok szerotonin hatására hiperaktívvá válnak.

Megjelenés: 2017. 08. 23.
Tovább

Az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatóinak új eredményei az Alzheimer-kutatásban

Bonyolultabb kockázati tényezők felismerésére is alkalmas új számítógépes módszerrel vizsgálták az Alzheimer-és és az időskori demencia kialakulásának kockázatát az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatói, akik eredményeiket az Archives of Gerontology and Geriatrics című folyóiratban publikálták.

Megjelenés: 2017. 08. 23.
Tovább

Az antidepresszánsok fokozhatják a gyógyszerek bejutását az agyba

Egy állatkísérletes vizsgálat eredménye szerint az amitriptilin átmenetileg gátolja a vér-agy gát működését, és ez által lehetővé teszi hatóanyagok bejutását az agyba.

Megjelenés: 2017. 08. 21.
Tovább

Magyar tudósok felfedezése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását

Áttörést ért el az Alzheimer-kór esetén jelentkező epilepszia diagnosztizálásában egy magyar kutatócsoport. Az epilepsziás működészavar korai kezelése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását, és hozzájárulhat a betegek életminőségének megőrzéséhez is.

Megjelenés: 2017. 08. 08.
Tovább

Szakértők a sztatinok szélesebb körű alkalmazását sürgetik

A floridai Charles E. Schmidt College of Medicine és a Harvard Medical School világszerte elismert kutatói egy cikkben fejtették ki véleményüket a sztatinok és a diabétesz közötti lehetséges, de nem bizonyított összefüggéssel, illetve a sztatinok rendelésére gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kommentár az American Journal of Medicine folyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2017. 08. 07.
Tovább

Diabéteszgyógyszerrel fékezték meg a Parkinson-kórt brit kutatók

A 2-es típusú diabéteszre adott gyógyszerrel állították meg a Parkinson-kór előrehaladását brit kutatók egy kísérletben - írja a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2017. 08. 04.
Tovább

Asztrociták gyújtják a fényt az éjszakában

Az idegrendszer működésével kapcsolatos alapvető felfedezést tettek az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának kutatói. Eredményük hozzájárulhat a kognitív zavarok jobb megértéséhez és hatékonyabb kezeléséhez is.

Megjelenés: 2017. 07. 24.
Tovább

A stroke kockázati tényezői és kezelési lehetőségei

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és első helyen áll azon betegségek között, melyek tartós rokkantságot okoznak. Évi 45–50 ezer új beteg írható a stroke számlájára, becslések szerint 180 ezren élnek a betegség több-kevesebb maradványtünetével.

Megjelenés: 2017. 07. 19.
Tovább

Antiepileptikum állította helyre az agyi aktivitást enyhe Alzheimer-kórban

Az elmúlt évtizedben folyamatosan növekedett azoknak a bizonyítékoknak a száma, amelyek a rohamszerű agyi aktivitást összefüggésbe hozták az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél látott kognitív hanyatlással.

Megjelenés: 2017. 06. 28.
Tovább

Károsodott agysejtekkel lehet összefüggésben az Alzheimer-kór terjedése

Egy új kutatás szerint az Alzheimer-kór, Parkinson és más neurodegeneratív betegségek kórosan működő agysejtekkel lehetnek összefüggésben, amelyek toxikus proteineket termelnek, és ez által megbetegítik a környező sejteket.

Megjelenés: 2017. 06. 19.
Tovább

Precíziós módszerrel követhető nyomon a dopamin szintje az agyban

AZ MIT kutatói kidolgoztak egy módszert az agyban található dopamin mennyiségének meghatározására, amely sokkal pontosabb, mint a korábbi eljárások, és lehetővé teszi a tudósok számára, hogy betekintést nyerjenek a dopaminnak a tanulásban, emlékezésben és érzelmekben játszott szerepére.

Megjelenés: 2017. 06. 06.
Tovább

Magyar kutatók speciális mikrohálózatot azonosítottak az agy félelemközpontjában

Agyunkban számos idegsejttípus található, amelyek egymással összekapcsolódva bonyolult hálózatokat alkotnak. Hájos Norbert, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Lendület Hálózat-Idegélettani Kutatócsoport tudományos tanácsadója és munkatársai kutatásaik során a félelmi memórianyomok kialakításáért felelős agyi régióban azonosítottak egy speciálisan összekapcsolt mikrohálózatot, amely képes lehet hatékonyan szabályozni a vészhelyzetekhez társult emlékek rögzülését.

Megjelenés: 2017. 06. 06.
Tovább

A perifériás idegrendszeri megbetegedések új diagnosztikus lehetőségeit dolgozták ki a Neurológiai Klinikán

A betegellátásban azonnal hasznosuló vizsgálatokat végez a Neurológiai Klinika Nemzeti Agykutatási Program (NAP) B alprogramja keretében működő kétfős kutatócsoportja.

Megjelenés: 2017. 05. 04.
Tovább

Kilátások és új kutatási irányok az Alzheimer-kór terápiájában

A lakosság elöregedésével párhuzamosan egyre nagyobb súllyal nehezedik az Alzheimer-kór a világgazdaságra a következő években - figyelmeztettek szakértők egy amerikai kongresszusi meghallgatáson.

Megjelenés: 2017. 04. 24.
Tovább

Hatásos lehet a Parkinson-kórral szemben egy vastagbélrák elleni szer

A University of Leicester kutatói szerint a Parkinson-kór bizonyos formáiban szenvedő betegeknél előnyös lehet egy daganatellenes gyógyszer alkalmazása.

Megjelenés: 2017. 03. 22.
Tovább

Bélbaktériumok segíthetnek a stroke prevenciójában

Amerikai kutatók szerint bizonyos bélbaktériumok az immunrendszer működésének befolyásolása által csökkenthetik a stroke súlyosságát. A kutatás eredményei új megvilágításba helyezhetik az agyvérzés megelőzésére alkalmazott módszereket.

Megjelenés: 2017. 03. 07.
Tovább

Ideg-, immun- és izomrendszeri betegségeket kutató program indult Szegeden

Az idegrendszeri, gyulladásos és izomszövet károsodással járó betegségek gyógyításának új lehetőségeit vizsgáló kutatási program indult Szegeden uniós támogatással.

Megjelenés: 2017. 03. 02.
Tovább

Everolimus hatása neuroendokrin daganatok kezelésében

Az előrehaladott, progresszív neuroendokrin daganatok kezelési lehetőségei korlátozottak. A legújabb kutatás célja az everolimus hatásosságának és biztonságosságának értékelése volt a tüdő és a gasztrointesztinális rendszer neuroendokrin daganatainak kezelésében.

Megjelenés: 2017. 02. 28.
Tovább

Az agy gyógyulását segítő új idegsejttípust fedeztek fel magyar kutatók

Az új típusú sejtek „alagutakat” képezve segítik a születő idegsejtek célba jutását egy olyan fehérje segítségével, melyet a daganatsejtek egyik félelmetes fegyvereként ismertek korábban. Az eredmény az agysérülések gyógyításának új lehetőségeit kínálhatja.

Megjelenés: 2017. 02. 21.
Tovább

Stroke vagy TIA után diagnosztizált pitvarfibrilláció (metaanalízis)

Pitvarfibrilláció fennállása esetén nagyobb a stroke kockázat azon betegeken, ahol anamnesztikus stroke már szerepelt, bár az oralis antikoaguláns kezelés mintegy 2/3-ával csökkentheti a stroke kiújulásának kockázatát. Nincsen jelenleg konszenzus abban a kérdésben, hogyan kell stroke esetén pitvarfibrilláció irányában vizsgálni, és stroke-ot követő prevalenciája sem ismeretes. Szerzők szisztémás áttekintés alapján készült metaanalízise e kérdéskör tisztázására irányult: megbecsülhető-e az újonnan pitvarfibrilláló betegek aránya stroke-ot, vagy TIA-t követő négy, szekvenciális kardiális monitorozást követően.

Megjelenés: 2017. 02. 16.
Tovább

Új reményt adhat a gyulladásos betegségben szenvedőknek egy kutatás

A queenslandi egyetem kutatói felfedeztek egy új molekuláris triggert, ami a gyulladásos folyamatok gátlásán keresztül a rheumatoid arthritisz, gyulladásos bélbetegség és neurodegeneratív betegségek új kezelési lehetőségeinek kidolgozása előtt nyithat utat.

Megjelenés: 2017. 01. 31.
Tovább

Előrelépés az agyműködés feltérképezésében a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán

A szkizofrénia és a felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kutatásának folytatását, a folyamatok jobb megértését szolgálja a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretein belül lezajlott eszközfejlesztés, aminek köszönhetően már két 256 csatornás „sűrű érzékelős” elektroenkefalográfiás (EEG) készülék áll rendelkezésre a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán – számolt be Dr. Bitter István egyetemi tanár, aki Dr. Czobor Pál docenssel együtt vezeti a kutatást.

Megjelenés: 2017. 01. 19.
Tovább

Új irányvonal az Alzheimer-kór elleni gyógymód kutatásában

A legújabb kutatások szerint az új immunsejtek keletkezésének gátlása csökkentheti az Alzheimer-betegeknél tapasztalható memóriazavarokat. A southhamptoni egyetem kutatói szerint a legújabb eredmények alátámasztják azt a felvetést, mely szerint az Alzheimer-kórt agyi gyulladásos folyamatok okozzák.

Megjelenés: 2017. 01. 03.
Tovább

Új összefüggésre derült fény a diabétesz és az Alzheimer-kór között

Egy új kutatás eredményei szerint a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek használhatók lehetnek az Alzheimer-kór terápiájában és viszont. Az aberdeeni egyetem kutatói azt is felfedezték, hogy az Alzheimer cukorbetegséget okozhat, ellentétben a korábbi elképzeléssel, amely szerint a diabétesz alakul ki először.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Stroke utáni hosszú távú mortalitási adatok

18-50 év közötti, első stroke-ot elszenvedett betegekről kevés adattal rendelkezünk, és azok kizárólag az ischaemiás stroke-ra vonatkoznak. Ezentúl, nem is vették figyelembe e betegek ún. "elvárható mortalitási" adatait.

Megjelenés: 2016. 11. 01.
Tovább

Megtriplázódhat az Alzheimer-betegek száma a következő 20-30 évben

2050-re a mainál akár háromszor több, 130-150 millió Alzheimer-beteg is lehet a világon – mondja a közelgő Alzheimer világnap kapcsán Dr. Kovács Tibor. A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának docense szerint idehaza jelenleg 2-300 ezer demens él, 70 százalékuk az emlékezet elvesztésével kezdődő Alzheimer-kórtól vagy Alzheimer-kórral társult egyéb betegségektől szenved; a nőknél kétszer gyakoribb a betegség előfordulása, mint a férfiaknál.

Megjelenés: 2016. 09. 25.
Tovább

Engedélyezte az EMA a Zinbryta forgalomba hozatalát

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a Zinbryta forgalomba hozatalát. A Zinbryta a sclerosis multiplex relapszáló formáiban (RSM) szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott, 150 mg daklizumabot tartalmaz 1 ml oldatos injekcióban.

Megjelenés: 2016. 07. 27.
Tovább

Génterápiával lesz kezelhető a depresszió?

Amerikai kutatók új célpont befolyásolásán keresztül, génterápia alkalmazásával szeretnének új irányt adni a depresszió kezelésének.

Megjelenés: 2016. 07. 14.
Tovább

A demencia a legdrágább betegség az Egyesült Államokban

Noha a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek sokkal több emberéletet követelnek, mégis a demencia az Egyesült Államok legdrágább betegsége, amely évi 157-215 milliárd dollárjába kerül az amerikai társadalomnak és a családoknak - derült ki a RAND Corporation nevű nonprofit szervezet legfrissebb jelentéséből.

Megjelenés: 2016. 07. 12.
Tovább

Új Parkinson-ellenes gyógyszert engedélyezett az EMA

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség az Ongentys forgalomba hozatalát. Az új készítmény hatóanyaga az opikapon, adjuváns kezelésre javallott a levodopa/DOPA dekarboxiláz (DDC) gátlókat tartalmazó készítmények mellett a Parkinson-kóros és az említett kombinációkra nem stabilizálódó dózis-végi (end-of-dose) motoros fluktuációkat mutató betegeknél.

Megjelenés: 2016. 07. 06.
Tovább