Hírek, cikkek

A SOTE kutatói a migrén és a különböző stresszhatások feldolgozása közötti új összefüggéseket tártak fel

A migrén és a különböző stresszhatások feldolgozása közötti összefüggéseket vizsgálta több kutatásban is a Gyógyszerhatástani Intézetben a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében működő Genetikai Agyi Képalkotó Migrén Kutatócsoport.

Megjelenés: 2020. 02. 04.
Tovább

A Parkinson-kór már az ember születése előtt elkezdődhet

A Parkinson-kór eredete a születés előttre vezethető vissza azoknál az embereknél, akiknél 50 éves koruk előtt fejlődik ki a degeneratív idegrendszeri betegség amerikai kutatók tanulmánya szerint.

Megjelenés: 2020. 01. 28.
Tovább

Több mint száz génhez köti az autizmust a téma eddigi legnagyobb kutatása

Több mint száz gén játszhat szerepet az autizmus spektrumzavar (ASD) kialakulásában - állapította meg a témához köthető eddigi legnagyobb génkutatás.

Megjelenés: 2020. 01. 27.
Tovább

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy idős betegnek Szegeden

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek szerdán a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép-Európában elsőként alkalmazott eljárás az agyi elektromos aktivitás valósidejű detektálására és rögzítésére is alkalmas.

Megjelenés: 2020. 01. 22.
Tovább

Mesterséges intelligenciával javítható a stroke betegek akut ellátása

Mérhetően gyorsult az agyi érkatasztrófán átesett betegek ellátásának folyamata, és a betegek nagyobb hányada részesült kezelésben annak a mesterséges intelligenciára épülő szoftvernek köszönhetően, amit bő fél évig használtak ingyenesen a Neurológiai Klinikán.

Megjelenés: 2020. 01. 07.
Tovább

A vegán és a vegetáriánus étrend a stroke nagyobb kockázatával járhat együtt

A stroke nagyobb kockázatával nézhetnek szembe a vegetáriánus és a vegán étrend követői egy nagy szabású új kutatás szerint.

Megjelenés: 2019. 12. 29.
Tovább

Magyar kutatók új kapcsolatot tártak fel az idegsejtek és az agy fő immunsejtjei között

A most felfedezett kapcsolat segíthet a sérült idegsejtek megmentésében, és akár teljesen új terápiás irányokat nyithat a stroke-ban és más idegrendszeri betegségekben.

Megjelenés: 2019. 12. 13.
Tovább

Az influenzaoltás nagymértékben csökkenti a hipertóniás betegek mortalitását

Az ESC kongresszuson prezentált kutatás eredménye szerint a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adott influenza elleni oltás 18 százalékkal csökkentette a mortalitást.

Megjelenés: 2019. 12. 03.
Tovább

Felfedezték az összefüggést az Alzheimer-kór és az agyi immunsejtek között

Amerikai kutatók felfedezték az összefüggést az Alzheimer-kór és az agyi immunsejtek között - számolt be róla a Medicalxpress.com.

Megjelenés: 2019. 11. 20.
Tovább

Roska Botond neurobiológus kapta a Semmelweis Budapest Awardot

Roska Botond neurobiológus kapta a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerését, a Semmelweis Budapest Awardot.

Megjelenés: 2019. 11. 18.
Tovább

Új, kísérleti antitest terápia hozhat áttörést a stroke kezelésében

2010-ben világszerte a halálesetek mintegy 25 százalékának hátterében a trombózis állt, amelynek kialakulásában a vérlemezkék kulcsszerepet játszanak.

Megjelenés: 2019. 11. 12.
Tovább

Élő mohával kezelnének gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségeket

Élő mohával kezelne gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségeket az a kutatócsoport, amely az Alzheimer-kór, valamint egyéb memóriazavarok és neuropszichiátriai betegségek molekuláris mechanizmusait vizsgálja magyar részvétellel.

Megjelenés: 2019. 11. 04.
Tovább

Harmadával csökkenti a szélütés kockázatát egy négy hatóanyagot tartalmazó készítmény

Harmadával csökkenti a szélütés kockázatát egy tabletta, amely négy hatóanyagot tartalmaz - ezt állapította meg egy új tanulmány.

Megjelenés: 2019. 11. 03.
Tovább

Fontos szerepe lehet a kalciumnak az időskori memóriaromlásban

A leicesteri egyetemen végzett kutatás eredményei olyan új betekintést nyújthatnak a kognitív funkciók időskori romlásának okaiba, ami forradalmasíthatja a kezelési lehetőségeket.

Megjelenés: 2019. 10. 30.
Tovább

Egy új hatóanyag elősegítheti a mielinhüvely gyógyulását idegrendszeri betegségekben

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy olyan molekulát, amely elősegíti az idegsejteket körülvevő mielinhüvely újjáépülését, és ez által javíthatja különböző idegrendszeri betegségekben, például szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotát.

Megjelenés: 2019. 10. 30.
Tovább

A csípős ételek növelhetik a demencia kockázatát

A rendszeresen chilit vagy jalapeno paprikát fogyasztó idősebb embereknél nagyobb a kockázata a demencia kialakulásának - ezt állapították meg a Dél-ausztráliai Egyetem és a Katari Egyetem tudósai egy hosszú távú kutatásban.

Megjelenés: 2019. 10. 16.
Tovább

Neurológiai betegségek elleni új molekulákkal kapcsolatos kutatási eredmények

Jelenleg több mint 500 gyógyszer fejlesztése van folyamatban különböző neurológiai betegségek kezelésére. A neurológiai zavarok közé több mint 1000 olyan betegség tartozik, amelyek az agyat és az idegrendszert érintik, és ezek a betegségek mintegy 100 millió embert érintenek az Egyesült Államokban, ami a lakosság közel egyharmada.

Megjelenés: 2019. 09. 16.
Tovább

Az antikolinerg szerek fokozhatják a demencia kockázatát

A nottinghami egyetem kutatói által végzett vizsgálat eredményei szerint a demencia kockázata csaknem 50 százalékkal magasabb volt azoknál az 55 év feletti betegeknél, akik legalább három évig antikolinerg hatású gyógyszereket szedtek.

Megjelenés: 2019. 09. 07.
Tovább

Új eredmények az agykutatásban

A Nemzeti Agykutatási Program második szakaszában résztvevő három egyetemi munkacsoport számolt be a program félidejéig elért eredményeiről a Debreceni Egyetem Idegtudományi Doktori Iskolájának szeptember 6-ai szimpóziumán, az Élettudományi Központban.

Megjelenés: 2019. 09. 07.
Tovább

Egy antihipertenzív hatóanyag lelassíthatja az Alzheimer-kór progresszióját

Az Alzheimer-kór progressziójának gátlására alkalmas kezelési lehetőségeket kutató amerikai tudósok azt fedezték fel, hogy a vérnyomáscsökkentő nilvadipin alzheimeres betegeknél fokozta a véráramlást az agy memóriáért és tanulásért felelős területein.

Megjelenés: 2019. 09. 03.
Tovább

A memóriával kapcsolatos fontos felfedezést tettek az MTA agykutatói

Az emlékek kialakulásában alapvető szerepet játszó idegpályát találtak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (KOKI) kutatói.

Megjelenés: 2019. 08. 31.
Tovább

Egyes antiepileptikumok fokozhatják az öngyilkos magatartás kockázatát

Egy svéd kutatás szerint az epilepsziában, idegfájdalom terápiájában és szorongásos zavarokban alkalmazott gabapentinoidokkal való kezelés növelheti az öngyilkosság, véletlen túladagolás, sérülések és közúti balesetek kockázatát.

Megjelenés: 2019. 08. 27.
Tovább

Az antidiabetikumokkal való kezelés gátolhatja az Alzheimer-kór kialakulását

A USC Dornsife kutatói szerint a 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek védő hatásúak lehetnek az Alzheimer-kórral és a demencia más típusaival szemben.

Megjelenés: 2019. 07. 26.
Tovább

A nők között több az Alzheimer-kóros, mint a férfiak között

Több az Alzheimer-kóros a nők között, mint a férfiak között. Az okok feltárásában új kutatások hoztak eredményt - adta hírül a BBC News szerdán.

Megjelenés: 2019. 07. 17.
Tovább

A stroke kezelésével kapcsolatos legújabb kutatási eredmények

Holland kutatók új, kísérleti antitest hatásosságát értékelték stroke kezelésében, amerikai kutatók szerint a hosszú távú aszpirinkezelés nem annyira hatékony az alacsony stroke kockázatú betegeknél, mint ahogyan azt eddig gondolták, a stroke utáni felépülés mértékét pedig vértérfogat-csökkentő műtét javíthatja.

Megjelenés: 2019. 07. 09.
Tovább

Az idegek áthuzalozása visszafordíthatja a kar és a kéz bénultságát

Az idegek áthuzalozásával ausztrál sebészeknek sikerült helyreállítaniuk lebénult betegeknél a kar és kéz mozgatásának képességét, lehetővé téve, hogy önállóan tudjanak enni és eszközöket használni.

Megjelenés: 2019. 07. 06.
Tovább

Agyi stimulációval sikerült "megfiatalítani" a memóriát

Az agy meghatározott helyének elektromos stimulációjával jelentős javulást értek el amerikai tudósok az úgynevezett munkamemóriában, bár egyelőre csak rövid időre - számolt be róla a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2019. 06. 23.
Tovább

Immunpszichiátria: az immunrendszer hatása a mentális egészségre

Folyamatosan emelkedik azoknak a betegségeknek a száma, amelyek hátterében a kutatások alátámasztják az immunrendszerrel való kapcsolatot, és az utóbbi időben az immunrendszeri zavarok mentális betegségek kialakulásában játszott szerepe is egyre nagyobb figyelmet kap.

Megjelenés: 2019. 06. 13.
Tovább

Parkinson-kórban szenvedők mozgását javították kanadai kutatók egy új kezeléssel

Már a szabadban is tudnak sétálni korábban otthonukhoz kötött Parkinson-kóros páciensek kanadai kutatók egy új kezelésének köszönhetően - számolt be a szakértők szerint nagy reményekre okot adó eredményekről a BBC News.

Megjelenés: 2019. 06. 06.
Tovább

Az autizmus új okaira bukkantak kutatók a hulladék DNS-ben

Amerikai kutatók mesterséges intelligencia alkalmazásával igazolták, hogy az úgynevezett hulladék DNS mutációi autizmust okozhatnak.

Megjelenés: 2019. 06. 04. | Frissítve: 2019. 06. 05.
Tovább

Kismértékben növelheti az Alzheimer-kór kockázatát a hosszú távú hormonterápia

Kismértékben növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát a hosszú távon, szájon át alkalmazott hormonterápia menopauza utáni nők esetében - derítették ki finn kutatók.

Megjelenés: 2019. 05. 25.
Tovább

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai tudósok, akik azt remélik, eredményeik nyomán olyan gyógyszerek fejleszthetők ki, amelyekkel meg lehet állítani, esetleg vissza is lehet fordítani az elbutulást - számolt be róla a BBC News.

Megjelenés: 2019. 05. 20.
Tovább

Az elhízás káros hatással van a kognitív képességekre

Egy új kutatás szerint az elhízás károsítja a vér-agy gátat, ami a különböző kognitív képességek, például tanulási képességek és memória romlásához vezethet.

Megjelenés: 2019. 05. 14.
Tovább

Csontvelőátültetéssel "fiatalították meg" öregedő egerek agyát

Fiatal egerek csontvelőjének átültetésével "fiatalították meg" öregedő egerek agyát a kutatók, megakadályozva a rágcsálók kognitív hanyatlását.

Megjelenés: 2019. 05. 10.
Tovább

A Parkinson-kórral kapcsolatos legújabb kutatási eredmények

1990 és 2015 között a Parkinson-kórban szenvedő betegek száma megduplázódott, mára eléri a 6 milliót. A népesség öregedése miatt ez a szám 2040-re ismét meg fog duplázódni, amihez hozzájárul az iparosodás terjedésének fokozódása és a várható élettartam növekedése.

Megjelenés: 2019. 05. 07.
Tovább

Parkinson-kór pandémia fenyegeti az emberiséget

Az emberiség történetének nagy részében a Parkinson-kór ritka betegségnek számított, de a demográfiai változások és az iparosodás káros hatásainak következtében egyre valószínűbb egy globális Parkinson-kór pandémia kialakulása.

Megjelenés: 2019. 05. 04.
Tovább

Sebészeti beavatkozással javítható a stroke utáni felépülés mértéke

Az Amerikai Stroke Szövetség nemzetközi konferenciáján prezenált eredmények szerint egy minimálisan invazív műtéti beavatkozással az agyból eltávolított nagyobb vérmennyiség hatására a vérzéses stroke utáni funkcionális felépülés esélye jelentősen növelhető.

Megjelenés: 2019. 05. 03.
Tovább

A demencia új típusát azonosították

Amerikai kutatók a demencia új típusát azonosították, tünetei az Alzheimer-kórhoz hasonlóak.

Megjelenés: 2019. 05. 02.
Tovább

A stroke kockázati tényezőivel és kezelésével kapcsolatos új kutatási eredmények

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és első helyen áll azon betegségek között, melyek tartós rokkantságot okoznak. Évi 45–50 ezer új beteg írható a stroke számlájára, becslések szerint 180 ezren élnek a betegség több-kevesebb maradványtünetével.

Megjelenés: 2019. 04. 21.
Tovább

Kulcsfontosságú tényezőt azonosítottak a Parkinson-kór kialakulásában

Kutatók azonosítottak egy olyan molekulát, amely fontos szerepet játszik a Parkinson-kór kialakulásában. A felfedezés új terápiás lehetőségek kifejlesztésében nyújthat támpontot, illetve a korai diagnózis és a prevenció terén is áttörést hozhat.

Megjelenés: 2019. 04. 16.
Tovább

Középkorúaknál a magas vérnyomás növeli a demencia kialakulásának kockázatát

A kezeletlen artériás hipertónia jelenti a legnagyobb kockázatot agyvérzés, agyi léziók, kisebb vérzések vagy mikroinfarktusok kialakulására, hosszú távon pedig a kognitív zavarok kockázata is nő.

Megjelenés: 2019. 04. 08.
Tovább

Már a tünetek előtt jelzi az Alzheimer-kórt egy vérvizsgálat

Már a feledékenység és a többi tünet megjelenése előtt megbízhatóan jelzi az Alzheimer-kórhoz vezető agyi károsodásokat egy egyszerű vérvizsgálat egy új kutatás szerint.

Megjelenés: 2019. 04. 04.
Tovább

A gyógyszerrezisztens epilepszia hátterében álló új mechanizmust tártak fel

Egy német tanulmányból kiderül, miért nem segít sok páciensnek az epilepszia kezelésére egyik leggyakrabban alkalmazott hatóanyag, a carbamazepin. A kutatás a Journal of Neuroscience c. folyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2019. 04. 01.
Tovább

Őssejtekből előállított neuronokkal javítható lehet az epilepsziás betegek állapota

Az Egyesült Államokban a népesség 1,2%-a, azaz 3,4 millió ember szenved aktív epilepsziában. Bár a betegek többsége reagál a gyógyszeres kezelésre, de az epilepsziás betegek 20-40 százalékánál több antiepileptikum kipróbálása után is jelentkeznek görcsrohamok.

Megjelenés: 2019. 03. 28.
Tovább

Az időskori demencia előrejelzését könnyíthetik meg magyar kutatók eredményei

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Természettudományi Kutatóközpontjának (TTK) munkatársai a kóros agyi öregedés mesterséges intelligenciával történő hatékonyabb előrejelzésében értek el fontos előrelépést.

Megjelenés: 2019. 03. 22.
Tovább

Egy antidepresszáns hatóanyag visszafordíthatja az időskori demenciát

Egy új kutatás szerint a szenzoros és kognitív agyi funkciók öregedéssel összefüggő romlásának hátterében valójában a neuronok plaszticitásának csökkenése áll, és nem az idegsejtek számának csökkenése.

Megjelenés: 2019. 03. 20.
Tovább

A posztmenopauzális hormonterápia nem növeli a stroke kockázatát

A Karolinska Intézet által végzett új kutatás szerint a posztmenopauzális hormonterápia nincs összefüggésben a fokozott stroke-kockázattal abban az esetben, ha a hormonterápiát korán elkezdik. A kutatás eredményei a PLOS Medicine folyóiratban jelentek meg.

Megjelenés: 2019. 03. 18.
Tovább

A hypothyreosis túlkezelése fokozhatja a stroke-kockázatot

Egy új kutatás eredményei szerint a hypothyreosis elleni gyógyszerek túlzott mértékű alkalmazása fokozhatja a pitvarfibrilláció kockázatát, ami a stroke kialakulásának hátterében lévő, gyakori szívritmuszavar.

Megjelenés: 2019. 03. 17.
Tovább

A vakbél eltávolítása összefüggésben van a Parkinson-kór kockázatával

Svéd és amerikai kutatók újszerű összefüggést fedeztek fel a gasztrointesztinális gyulladás, ezen belül is a vakbélgyulladás és az vakbél eltávolítása, illetve a Parkinson-kór eredete között.

Megjelenés: 2019. 03. 15. | Frissítve: 2019. 03. 14.
Tovább

A magas vasszint növelheti bizonyos stroke-típusok kockázatát

Egy új kutatás szerint magasabb lehet bizonyos stroke-típusok kockázata azoknál a betegeknél, akiknek magas a szérum vasszintje.

Megjelenés: 2019. 03. 12.
Tovább