Hírek, cikkek

Mentősök pályaalkalmassága

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kemény Dénes a dohányzás elleni kampány új "arca"

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya lesz a „Ne szívj tovább!”, dohányzásellenes népegészségügyi kampány következő szakaszának „arca” – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön. A Népligeti Buszpályaudvaron tartott eseményen az is kiderült, hogy az ÁNTSZ már hétezer ellenőrzést végzett országszerte.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ombudsman: létrejöhet az agresszív pszichiátriai betegek gondozását biztosító intézet

Budapest, 2012. február 16., csütörtök (MTI) - Szabó Máté ombudsman tavaly év végi jelentése nyomán megkezdődött az agresszív magatartást tanúsító pszichiátriai betegek tartós gondozását biztosító speciális intézet létrehozásának megtervezése - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Összefügg a P-anyag és a szerzett epilepszia

A P-anyagnak nevezett egyik neuropeptid okozza a görcsöket a horgas galandféreg-fertőzésben szenvedő betegekben – állítják a Baylor Egyetem kutatói.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi államtitkárság: tart az egyeztetés a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszeréről

Budapest, 2012. február 14., kedd (MTI) - Még zajlanak a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerével kapcsolatos egyeztetések - reagált az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-nek a Népszava aznapi cikkére, amely szerint "brutális megszorításokra" készül a kormány a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásánál.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemzeti drogstratégia - a C lista elkészült!

Elkészült a nemzeti drogstratégia úgynevezett C listája, az új pszichoaktív anyagok jegyzéke, amely a konkrét tudatmódosító szerek mellett az alapvegyületeket is tartalmazza; a rendelet a tervek szerint március elsején lép hatályba.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

GYEMSZI-főigazgató: az idén felgyorsul az egészségügyi rendszer átalakítása

Budapest, 2012. február 15., szerda (MTI) - A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója szerint mihamarabb egységesíteni kell az egészségügyi ellátórendszert, ha gyorsan akarnak eredményeket, és minél többet szeretnének megtakarítani; Török Krisztina erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy az egészségügyi intézmények az önkormányzatoktól több lépcsőben központi kézbe kerülnek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OEP: elindult a terápiás regiszter

Budapest, 2012. február 14., kedd (MTI) - A tételes elszámolású gyógyszerekhez kapcsolva februárban elindult a terápiás regiszter, amely alapján nem csak az válik követhetővé, hogy egyes készítményekből mennyi fogyott, hanem azok hatékonysága is - közölte Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kozmetikumok rákkeltő hatása

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Felgyorsul a Ritka Betegségek Nemzeti Tervének készítése

Sajtóközlemény Budapest, 2012. 02. 010.Magyarország Kormánya az európai közösség ajánlásának megfelelően Nemzeti Terv, Cselekvési Program és megfelelő jogi szabályozás útján kíván gondoskodni a ritka betegséggel érintett emberek esélyegyenlőségének megteremtéséről, megfelelő kezelésükről, a velük kapcsolatos állami-társadalmi feladatok komplex szabályozásáról, a betegek életminőségét javító, vagy segítő szervezetek létrehozásáról, együttműködésük koordinálásáról.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi érdekképviseletek: a bértárgyalások sikeréhez garantálni kell a lépcsőzetes bérfelzárkóztatást

Budapest, 2012. február 9., csütörtök (MTI) - Az egészségügyi érdekképviseletek a jelenleg rendelkezésre álló forrásból megvalósítható béremelést akkor tartják elfogadhatónak, ha egyúttal törvényi garanciát kapnak a dolgozók többszöri béremelésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Átadták az Astellas-díjakat

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megkezdődött a kórházi szervdonációs koordinátori hálózat kiépítése

Budapest, 2012. február 7., kedd (MTI) - Megkezdődött a magyarországi szervdonációs koordinátori hálózat kórházi kiépítése; ennek célja, hogy minden potenciális donort felismerjenek és jelentsenek, és ezáltal minél több transzplantáció elvégzésére legyen lehetőség.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszer a nem kissejtes tüdőrák ellen: nivolumab

A nivolumab BMS, daganatellenes szer, javallata szerint a felnőttkori nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére olyan betegeken, ahol a betegség metasztatizált, és a betegek korábban részesültek kemoterápiás kezelésben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A diabetes betegségterhe

A diabetes prevalenciája világszerte emelkedőben van. Az USA-ban 2010-ben 26 millió volt a diabeteses betegek becsült száma és 79 millió (!) a 20 év feletti prediabeteseseké. A CDC (US Centers for Disease Control and Prevention) szerint 2050-re minden harmadik ember diabeteses lesz az Egyesült Államokban. A prevalencia emelkedése nyilvánvalóan elsősorban a 2-es típusú diabetesből (T2DM) adódik, de megfigyelhető az 1-es típusú diabetessel diagnosztizáltak számának emelkedése is. T2DM esetén hatékonynak látszanak a prevenciós stratégiák, az életmódváltoztatás, a testsúly csökkentése, T1DM esetén azonban ilyen módszerekkel nem rendelkezünk…

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Markánsabb véleménynyilvánítást ígér az orvosok ügyeiben a MOTESZ új elnöke

Hiteles és az eddigieknél markánsabb véleménynyilvánítást ígér az orvostársadalmat érintő szakmai és közéleti kérdésekben a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) új elnöke, Poór Gyula - olvasható a MOTESZ MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szívrohamot elszenvedett emberek társainál nő a depresszió és a szorongás kockázata

A szívrohamot elszenvedett páciensek társainál nagyobb arányban emelkedik a depresszió és a szorongás kockázata, mint más halállal végződő vagy nem halálos betegség esetén - állapították meg dán és brit kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szűrővizsgálatokkal a daganatos betegségek korai felismeréséért

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: A rosszindulatú daganatok kérdései, a férfi és női urológiai betegségek megelőzésének és kezelésének legkorszerűbb módszerei állnak a Magyar Urológusok Társasága csütörtökön kezdődött XVI. kongresszusának középpontjában, a rendezvényen részt vesznek az urológiához legközelebb álló társszakmák - uroonkológiai, andrológiai, infektológiai - képviselői is.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szakértők szerint az Alzheimer-kór súlyos terhet jelent a világgazdaság számára

A lakosság elöregedésével párhuzamosan egyre nagyobb súllyal nehezedik az Alzheimer-kór a világgazdaságra a következő években - figyelmeztettek szakértők egy amerikai kongresszusi meghallgatáson.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A thrombosishajlam öröklődhet

A vénás thromboembolia a harmadik leggyakoribb keringési betegség a coronariabetegség és a stroke után. A malmöi Elsődleges Egészségügyi Kutatóközpont kutatói feltérképezték a vénás thromboembolia örökletes faktorainak jelentőségét a teljes svéd populációban. Tanulmányozták a betegségben szenvedők gyermekeinek kockázatát, összevetve azokkal a gyerekekkel, akiknek a szüleinek nincs vénás thromboemboliája.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Daganatosok stroke-veszélyben!

A stroke és az agydaganatok kapcsolata akkor is kézenfekvő, ha nem ok-okozati viszony van köztük. Az átlagéletkor emelkedésével a daganatos betegek száma növekszik, mint ahogy a stroke-osoké is. Ennek megfelelően az egyre magasabb korú személyekben két egymástól független betegség is kialakulhat: agyi érbetegség illetve daganat. A tudományos vizsgálatok azt is igazolták, hogy a test más (nem agyi) rosszindulatú daganataiban szenvedők magasabb arányban kapnak stroke-ot, mint akiknél nincs daganat.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A halálos négyes valóban gyakran halálos

Az orvosok az utóbbi ötven évben ismételten leírták, hogy bizonyos betegségek, kóros állapotok gyakorta járnak együtt, és ez kifejezetten rontja a betegek túlélésének esélyét. Egy amerikai professzor nevezte el halálos négyesnek azt a kombinációt, ha a zsíros has magas vérnyomással, cukorbetegséggel és rossz vérzsírértékekkel együtt észlelhető.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább