Hírek, cikkek

Együttes kezeléssel a közös sikerért − XETER® LISONORM® KOMBI a tökéletes összhang

Tudjuk, hogy a magas vérnyomás súlyos kardiovaszkuláris kockázati tényező, és ugyanez mondható el a magas koleszterinszintről, ezen belül elsősorban az emelkedett LDL-koleszterinszintről is. A kettő ráadásul nemegyszer együtt jár. Ilyen esetben nyújthat egyszerű és kézenfekvő kezelésmódot a XETER® LISONORM® KOMBI.

Megjelenés: 2020. 05. 25.
Tovább

Az EMA szerint folytatható a magas vérnyomás, a vese- és a szívbetegség eddigi gyógyszeres terápiája a COVID-19 világjárvány ideje alatt

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is értesült a médiában nemrég megjelent beszámolókról és közleményekről, melyek felvetik, hogy egyes gyógyszerek, például az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlók és az angiotenzin receptor blokkolók (ARB-k vagy szartánok) esetleg rontanak a koronavírus megbetegedésen (COVID-19).

Megjelenés: 2020. 04. 02.
Tovább

Úttörő műtéti módszer négyszerezheti meg a tüdő- és szívátültetéseket

A tüdő- és szívátültetések száma megnégyszereződhet egy "újraélesztő" gépnek köszönhetően, amit egy úttörő műtéti eljárásban használnak Nagy-Britanniában - számolt be róla a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2020. 03. 23.
Tovább

Kardiológusok: a krónikus betegek ne menjenek rutinvizsgálatra, receptért!

A Magyar Kardiológusok Társasága azt kéri a krónikus szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőktől, hogy a koronavírus-járvány miatt a rutin kontrollvizsgálatok, receptírás miatt ne keressék fel a kórházat, rendelőintézetet.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

A szív betegségeiről tanácskoznak

Mintegy 1000 résztvevőt várnak a jubileumi, 25. Debreceni Kardiológiai Napokra. Az ország egyik legjelentősebb továbbképző kardiológiai eseményét március 11. és 14. között rendezik meg a Debreceni Egyetemen és a Kölcsey Központban.

Megjelenés: 2020. 03. 09.
Tovább

A rostszegény étrend magas vérnyomást okozhat

Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend - állapította meg egy nemzetközi kutatás, amelyet az ausztráliai Monash Egyetem tudósai vezettek.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten szív- és érrendszeri betegségek kezelésére

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága pénteken az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 02. 21.
Tovább

Extracelluláris vezikulák szerepét kutatják a kardiológiai betegségekben

Színreakción alapuló, extracelluláris vezikulákból történő lipid-meghatározási eljárás fejlesztéséért nyerte el a leginnovatívabb kutatómunkának járó Innovációs Díjat dr. Visnovitz Tamás, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet tudományos munkatársa és kollégái.

Megjelenés: 2020. 02. 12.
Tovább

Bionikus szívet fejlesztettek ki a mesterséges szívbillentyűk tesztelésére

Bionikus szívet fejlesztettek ki kardiológiai eszközök, többek között mesterséges szívbillentyűk tesztelésére a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutató.

Megjelenés: 2020. 02. 03.
Tovább

Korszerű mobilalkalmazás segíthet a hipertónia korai felismerésében

Kardiovaszkuláris életkor kalkulátort és vérnyomásnaplót is tartalmaz a KardioNapló nevű applikáció, amit a XVII. Regionális Hipertónia Napon mutattak be szombaton, a Debreceni Egyetemen. A mobilalkalmazás a hipertónia korai felismerésében és a kezelésben is segíthet.

Megjelenés: 2020. 01. 27.
Tovább

Újdonságok a Hipertónia Napon

Az ország legnagyobb magasvérnyomás-betegséggel foglalkozó szakmai konferenciáját tartják január 25-én a Debreceni Egyetem Aulájában. A XVII. Regionális Hipertónia Napon a diagnosztika és a terápia újdonságai mellett egy applikációt is bemutatnak a szakembereknek.

Megjelenés: 2020. 01. 23.
Tovább

Mesterséges intelligencia segíti a szívelégtelenségben szenvedő betegek kockázatbecslését

Mesterséges intelligencia segíti a szívelégtelenségben szenvedő betegek kockázatbecslését, a rizikóbecslő rendszer a betegek klinikai adatai alapján nyújt segítséget a kezelőorvosnak a magasabb halálozási kockázattal bíró szívelégtelen betegek azonosításában - olvasható a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika keddi közleményében.

Megjelenés: 2020. 01. 21.
Tovább

Megnő a szív- és érrendszeri halálozás kockázata a rákbetegeknél

A rákos betegeknél megnő a szív- és érrendszeri problémák kockázta: több mint tíz százalékuk halálát nem a rák, hanem szívbetegség okozza - állapította meg egy hosszú távú, nagy létszámú kutatás.

Megjelenés: 2020. 01. 16.
Tovább

A szívizomelégtelenség megértését szolgálják a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet kutatásai

A kardiomiopátia és a titin nevű óriásfehérje mutációi közötti összefüggéseket térképezik fel az egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetében.

Megjelenés: 2020. 01. 10.
Tovább

Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a "vérereik életkorából" nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

Megjelenés: 2020. 01. 07.
Tovább

A sugárkezelés hatásosan enyhítette a súlyos szívritmuszavart

A rák ellen is használt sugárkezelés hatásosnak bizonyult a súlyos szívritmuszavar enyhítésére egy új, kis létszámú amerikai kutatásban.

Megjelenés: 2020. 01. 06.
Tovább

Rekordot döntött tavaly a szívtranszplantációk száma Magyarországon

A magyarországi szívtranszplantációs program indulása óta tavaly volt a legtöbb átültetés - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) pénteken az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 01. 03.
Tovább

Az influenzaoltás nagymértékben csökkenti a hipertóniás betegek mortalitását

Az ESC kongresszuson prezentált kutatás eredménye szerint a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adott influenza elleni oltás 18 százalékkal csökkentette a mortalitást.

Megjelenés: 2019. 12. 03.
Tovább

Az E-vitamin megelőzi a szívinfarktus miatti izomkárosodást

A szívinfarktus világszerte vezető haláloknak számít, ezért égető szükség van új terápiás stratégiákra, amelyek segítségével a mortalitás csökkenthető lehet.

Megjelenés: 2019. 11. 16.
Tovább

Kardiológusok feltárták az e-cigaretta ér-, agy- és tüdőkárosító károsító hatását

Feltárták a kutatók azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek előidézik az elektromos cigaretta ér-, agy- és tüdőkárosító hatását.

Megjelenés: 2019. 11. 14.
Tovább

Szív- és érrendszeri halálozások millióit okozhatja az alacsony gyümölcs- és zöldségbevitel

Évente milliók halálát okozhatják a világon olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat.

Megjelenés: 2019. 11. 12.
Tovább

Debreceni kutatók az egészségesebb szívért

Hatékonyabb diagnosztikai módszereket és gyógyító eljárásokat eredményezhet a Debreceni Egyetem egyedülálló kutatási programja, az „Ironheart”. A Szív- és Érkutatási Kiválóságközpont eddigi eredményeiről egy csütörtöki konferencián számoltak be a szakemberek.

Megjelenés: 2019. 11. 10.
Tovább

A szív- és érrendszeri betegségeket kutatják a Debreceni Egyetemen

A szív- és érrendszeri betegségek hatékonyabb kezelését, új gyógyszerek fejlesztését kutatják a Debreceni Egyetemen (DE) - hangzott el az Ironheart ("Vasszív") program csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2019. 11. 07.
Tovább

Harmadával csökkenti a szélütés kockázatát egy négy hatóanyagot tartalmazó készítmény

Harmadával csökkenti a szélütés kockázatát egy tabletta, amely négy hatóanyagot tartalmaz - ezt állapította meg egy új tanulmány.

Megjelenés: 2019. 11. 03.
Tovább

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyabbak, ha lefekvés előtt veszik be

Akkor fejtik ki legjobban a hatásukat a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, ha lefekvés előtt szedik őket - ezt állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás, amelynek eredményeit a European Heart Journal folyóirat közölte.

Megjelenés: 2019. 10. 24.
Tovább

A hirtelen szívhalál hátterében gyakran néma infarktus áll

Boncolási eredmények igazolják, hogy a koszorúér-betegséggel összefüggő hirtelen szívhalált szenvedő személyek több mint 40 százalékánál korábban nem diagnosztizált miokardiális infarktus zajlott le.

Megjelenés: 2019. 10. 15.
Tovább

Három közegészségügyi intervencióval 94 millió korai haláleset lenne megelőzhető

A Harvard T.H. Chan kutatói által végzett kutatás eredményei szerint a vérnyomás csökkentésére, a sóbevitel csökkentésére és a transzzsírok étrendből való kiiktatására tett világméretű intézkedésekkel a kardiovaszkuláris megbetegedések miatti halálozás incidenciája drasztikusan csökkenthető lenne.

Megjelenés: 2019. 09. 26.
Tovább

A testtömeg-index helyett a testzsír-index mutatja helyesen a szív- és érrendszeri problémák kockázatát

A cukorbetegek esetében a testtömeg-index helyett a testzsír-index mutatja helyesen a szív- és érrendszeri problémák kockázatát - állapította meg egy új kutatás, amelyet a Kanadai Orvosi Szövetség folyóiratában publikáltak.

Megjelenés: 2019. 09. 23.
Tovább

Az infarktusos betegek gyógyszerszedését segítő program indul

A szívinfarktuson átesett betegek gyógyszerszedési hatékonyságát javító programot indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai szervezetekkel együttműködve - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Hankó Zoltán, a kamara elnöke szerdán, budapesti sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2019. 09. 04.
Tovább

Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A kardiológiai betegek részére kialakított egynapos ellátási egységet adtak át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szívgyógyászati Klinikáján hétfőn.

Megjelenés: 2019. 09. 03.
Tovább

Új módszert dolgozott ki a Semmelweis Egyetem kutatója az infarktuskockázat megállapítására

A szívinfarktus korai, személyre szabott előrejelzése a célja Dr. Maurovich-Horvat Pálnak, a Semmelweis Egyetem docensének. Kutatócsoportja az elmúlt években radiomikai három dimenziós mintázatelemzési eljárásokat dolgozott ki, amelyekkel azonosíthatók a nagyrizikójú plakkok a koszorúerekben.

Megjelenés: 2019. 08. 27.
Tovább

Béta-blokkolók hatása a mortalitásra krónikus szívelégtelenségben és pitvarfibrillációban

Magas prevalenciája miatt a krónikus szívelégtelenség továbbra is jelentős közegészségügyi problémát jelent világszerte, amelynek az 5 éves túlélési aránya 50 százalék körüli, ami bizonyos daganatos betegségekénél is számottevően rosszabb.

Megjelenés: 2019. 08. 24.
Tovább

A glükózamin étrend-kiegészítők csökkenthetik a kardiovaszkuláris kockázatot

Egy új elemzés eredménye szerint a glükózamin tartalmú étrend-kiegészítők rendszeres szedése csökkentheti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

Megjelenés: 2019. 08. 06.
Tovább

Összefüggést találtak a szívbetegségek egy jelzőanyaga és a paleoétrend között

Összefügghet a szívbetegségek egy jelzőanyagának nagy mennyisége és a paleoétrend követése egy új ausztrál kutatás szerint.

Megjelenés: 2019. 07. 24.
Tovább

Keringési rendszeri betegségekben hal meg a legtöbb ember az Európai Unióban

Keringési rendszeri betegségekben, elsősorban szívrohamban vagy agyvérzésben hal meg a legtöbb ember az Európai Unióban, a második leggyakoribb halálok a különféle rákos megbetegedés - írta keddi értékelésében az EU statisztikai hivatala (Eurostat).

Megjelenés: 2019. 07. 16.
Tovább

Egy új hatóanyag 60 százalékkal csökkenti a szívinfarktus utáni károsodást

Az Imperial College kutatói felfedeztek egy olyan potenciális új hatóanyagot, amely segítségével szignifikáns mértékben csökkenthető a szívinfarktus által okozott szívizomkárosodás. Az új molekula a stresszre adott válaszreakció befolyásolásán keresztül fejti ki a hatását.

Megjelenés: 2019. 07. 13.
Tovább

A hosszú távú antibiotikumszedés nőknél fokozza a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát

Egyre több kutatási adat támasztja alá, hogy az antibiotikum-expozíció a bélmikrobióta hosszú távú károsodásával van összefüggésben, ami kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához vezethet.

Megjelenés: 2019. 07. 04.
Tovább

A sztatinok mellékhatásait vizsgáló kutatás váratlan előnyös hatást tárt fel

A toledoi egyetem kutatói a sztatinok nemkívánatos hatásainak (homályos látás, memóriazavar, fokozott diabéteszkockázat) vizsgálatakor több, addig ismeretlen, előnyös hatást is felfedeztek.

Megjelenés: 2019. 06. 24.
Tovább

Esetismertetés

K. J. 78 éves nőbeteg 2018. októberében jelentkezett először szakrendelésünkön jelentős nyugalmi nehézlégzés és lábdagadás, csökkent terhelhetőség miatt, kardiális dekompenzáció miatti hospitalizáció után 1-2 héttel. 1 hetes otthoni vérnyomásprofiljában magas, 150 és 210 Hgmm közötti vérnyomásokat, magas (80-110/perc) pulzusszámokat, laborjaiban enyhe veseelégtelenséget, magas lipideket, vércukorértéket, vashiányos anaemiát és szubterápiás INR-t találtunk, EKG-ján magas kamrafrekvenciájú permanens pitvarfibrilláció volt látható.

Megjelenés: 2019. 06. 12.
Tovább

Emberek gyógyítására is alkalmas a "pumpáló szívtapasz"

A szívroham okozta károsodás helyreállításában segíthet a "pumpáló tapasz", amely több millió élő, lüktető őssejtet tartalmaz - számolt be a róla a BBC News kedden.

Megjelenés: 2019. 06. 04.
Tovább

A dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás jobban növeli a nők szívrohamkockázatát

A dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás a nőknél jobban emeli a szívroham kockázatát, mint a férfiaknál - állapította meg az Oxfordi Egyetem új kutatása.

Megjelenés: 2019. 05. 27.
Tovább

A szívet védő jó éjszakai alvás egyik rejtélyét fedték fel amerikai kutatók

Amerikai kutatók közelebb kerültek annak a rejtélynek a megfejtéséhez, hogy miként védi a szívet egy jó éjszakai alvás.

Megjelenés: 2019. 05. 24.
Tovább

Meghalt az 1984 óta más szívével élő cseh férfi

Meghalt az a férfi, aki a leghosszabb ideje élt transzplantált szívvel Csehországban - jelentette kedden a cseh média.

Megjelenés: 2019. 05. 14.
Tovább

Egyre gyakoribb a szívroham a fiatal nők körében

Az egykoron idős férfiak betegségének tartott szívroham egyre gyakrabban fordul elő fiatal emberek, különösen nők körében amerikai kutatók szerint.

Megjelenés: 2019. 04. 12.
Tovább

Középkorúaknál a magas vérnyomás növeli a demencia kialakulásának kockázatát

A kezeletlen artériás hipertónia jelenti a legnagyobb kockázatot agyvérzés, agyi léziók, kisebb vérzések vagy mikroinfarktusok kialakulására, hosszú távon pedig a kognitív zavarok kockázata is nő.

Megjelenés: 2019. 04. 08.
Tovább

Az empagliflozin jelentős mértékben csökkenti a szívelégtelenség miatti hospitalizáció kockázatát

Az EMPRISE real-world vizsgálat eredményei azt igazolták, hogy az empagliflozin alkalmazásához a szívelégtelenség miatti hospitalizáció relatív kockázatának csökkenése társult a DPP-4-gátlókhoz képest, a kardiovaszkuláris betegséggel rendelkező és nem rendelkező 2-es típusú diabéteszes betegek körében.

Megjelenés: 2019. 03. 13.
Tovább

Kutatók a másodvonalbeli antidiabetikumok és a kardiovaszkuláris események közötti összefüggést értékelték

2-es típusú diabéteszben a morbiditás és mortalitás vezető okai a kardiovaszkuláris betegségek, és ezek gyakoriságának csökkentése az antidiabetikus terápia egyik fő célja. Elsővonalbeli kezelésként a metformin a legelterjedtebb hatóanyag, de a másodvonalbeli kezelés kiválasztásával kapcsolatban már nagyobb a bizonytalanság.

Megjelenés: 2019. 03. 11.
Tovább

Súlyos kockázatokkal járhat egyes gyógyszerek és étrend-kiegészítők egyidejű alkalmazása

Angliai kutatók feltárták, hogy bizonyos gyógynövény hatóanyagú készítmények és étrend-kiegészítők és receptköteles gyógyszerek egyidejű szedése komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a betegek számára, különösen idős korban.

Megjelenés: 2019. 03. 10.
Tovább

A nők gyakrabban halnak meg infarktusban, mint a férfiak

Magyarországon a szívinfarktus következtében elhalálozott nők aránya magasabb, mint a férfiaké, ezért is fontos a tünetek korai felismerése és a gyors segítségkérés - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2019. 03. 08.
Tovább

Alacsonyabb LDL-koleszterin szintre lenne szükség?

A magas kockázatú betegek LDL-koleszterin szintjét tovább kellene csökkenteni. Ennek tudományos bizonyítékait az Európai Belgyógyászok Nemzetközi Kongresszusán Wiesbadenben foglalták össze egy előadásban.

Megjelenés: 2019. 03. 03.
Tovább