Hírek, cikkek

Továbbra is Pest megyében a legmagasabb az átoltottság

Az egész országban nőtt az átoltottság az elmúlt egy hétben. A 12 év feletti lakosság átoltottsága 68,4%-os, de mindenhol vannak még, akik nem vették fel az oltást. Az oltatlanokat különösen várják az oltásra az Oltási akcióhéten.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

Több horvát városban azonosították a delta plusz variánst

Hollandiában is rekordot döntött az új fertőzöttek száma, Montenegróban engedélyezték a 12 évnél idősebb gyerekek beoltását.

Megjelenés: 2021. 11. 12.
Tovább

Napi 70 áldozatot szed a hirtelen szívhalál

Hat diák nyolcadikos ballagásuk napján élesztett újra egy férfit, aki a szemük láttára esett össze a villamossíneken.

Megjelenés: 2021. 10. 20.
Tovább

Vitatják a naponta szedett aszpirin kedvező hatását

Bár az aszpirin napi szintű szedését kismértékben régóta javasolják a szív egészségének megőrzése érdekében, egy független szakértői testület – amelynek a megelőzés a szakterülete – szerint téves ez az irányelv – írja az Index.

Megjelenés: 2021. 10. 14.
Tovább

Sokszoros a Covid-halálozás kockázata a láncdohányosoknál

Tízszer nagyobb eséllyel halhat bele a koronavírus-fertőzésbe az, akinek genetikai hajlama van a dohányzásra – írja a hvg.hu.

Megjelenés: 2021. 10. 01.
Tovább

Kardiogenetikai ambulancia az öröklődő betegségek felismerésében

A rendszeres orvosi kontrollnak köszönhető időbeni felismerés, a szövődmények elkerülése akár életet is menthet

Megjelenés: 2021. 09. 30.
Tovább

Szívizomsejtek újraprogramozásával csökkenthető az infarktus okozta károsodás

Egy német és kanadai egyetemek szakembereiből álló kutatócsoport a Science folyóiratban megjelent cikkében arról számolt be, hogy egerekben sikerült az infarktust követő szívizom-károsodásokat helyreállítani a sejtek újraprogramozásával.

Megjelenés: 2021. 09. 29.
Tovább

Fejlesztette az infekciókontrollt az Állami Szívkórház

Az Állami Szívkórház továbbfejlesztette infekciókontroll eszközparkját a betegbiztonság növelése érdekében.

Megjelenés: 2021. 09. 28.
Tovább

A szív- és vázizomzatot vizsgáló kutatási program zárult

A szív- és vázizomzat alkalmazkodó- és teljesítőképességét és regenerációját vizsgáló egymilliárd forintos, csaknem ötéves kutatási program fejeződött be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetésével.

Megjelenés: 2021. 09. 26.
Tovább

A megfelelő hidratálás csökkentheti a szívelégtelenség kockázatát

A szervezet megfelelő mennyiségű és minőségű hidratálása egész életen át csökkentheti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát az amerikai Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet kutatói szerint, akik az Európai Kardiológiai Társaság ez évi kongresszusán mutatják be eredményeiket.

Megjelenés: 2021. 08. 25.
Tovább

Bizonyos megyékben kiugróan sok a krónikus beteg

Magyarországon 2,6 milliónál is több embernek van olyan krónikus betegsége, ami kifejezett veszélyt jelent a Covid-19-ben, írja a Növekedés.hu.

Megjelenés: 2021. 08. 16.
Tovább

Átadták a Pécsi Szívgyógyászati Klinika megújult laborját

Átadták a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Szívgyógyászati Klinikájának megújult hibrid laborját pénteken, ahol új, korszerű röntgenberendezés és ultrahangeszközök segítik a gyógyítást.

Megjelenés: 2021. 07. 23.
Tovább

Mérséklik a koronavírus-fertőzés súlyosságát a sztatinok

A sztatinokat szedő populációban 30 százalékkal alacsonyabb volt a koronavírus-fertőzés miatti elhalálozások száma, írja a PharmaOnline.

Megjelenés: 2021. 07. 22.
Tovább

Új molekulát fedeztek fel Debrecenben, szívgyógyszer lehet belőle

A Debreceni Egyetem (DE) IRONHEART-kutatócsoportja új molekulát fedezett fel, amelyből gyógyszer készülhet a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére - adta hírül az intézmény a honlapján kedden.

Megjelenés: 2021. 06. 29.
Tovább

Felszívódó, átmenetileg használatos pacemakert fejlesztettek ki

Az eszköz anyagának vastagságát úgy tudják beállítani, hogy a különböző igényekhez igazítsák működésének és lebomlásának időtartamát.

Megjelenés: 2021. 06. 29.
Tovább

Ritka szívgyulladás kockázatára int az FDA

A ritka szívgyulladás kockázatára vonatkozó figyelmeztetéssel egészítette ki az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) a koronavírus ellen használt Pfizer/BioNTech- és Moderna-vakcina hivatalos leírását.

Megjelenés: 2021. 06. 27.
Tovább

Nemzeti népegészségügyi program indítását sürgeti egy most véget ért kutatás

A magyar lakosság egészségi állapotának javítása az ország gazdasági versenyképességének javítása miatt is sürgető, nemzeti népegészségügyi program kidolgozására és elindítására van szükség egy a Debreceni Egyetemen (DE) hétfőn ismertetett kutatás eredményei szerint.

Megjelenés: 2021. 05. 10. | Frissítve: 2021. 05. 10.
Tovább

A halálozások csökkentése érdekében végzett kutatásokat három vidéki egyetem

Egy csaknem másfél milliárd forint értékű, négy éven át három vidéki egyetemen zajló, a leginkább halálos betegségek túlélési esélyét növelni hivatott kutatási projekt lezárultáról adott hírt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn.

Megjelenés: 2021. 04. 19.
Tovább

Milliárdos fejlesztés indult az országos kardiovaszkuláris intézetben

Magyarországon még nem elérhető kardiovaszkuláris katéterterápiás és műtéti beavatkozásokat vezet be a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet uniós, külföldi társintézetekkel együttműködve több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból.

Megjelenés: 2021. 03. 17.
Tovább

Hogyan okozhat érelmeszesedést az oxigénhiány?

Az érelmeszesedés közvetett módon a vezető halálok Magyarországon, hiszen számos szív- és érrendszeri megbetegedés hátterében az érfalak megvastagodása, merevvé válása és meszes lerakódásai állnak.

Megjelenés: 2021. 03. 01.
Tovább

Nemzeti Szívprogram: jelentős előrelépések az iszkémiás szívbetegség és a szívelégtelenség gyógyítása terén

Lezárult 2020. november 30-án a Semmelweis Egyetem irányításával 2016. december 1-jén indult 3,6 milliárd forint összköltségvetésű kutatási projekt, a Nemzeti Szívprogram, melynek fő célja az volt, hogy hozzájáruljon a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozás csökkentéséhez.

Megjelenés: 2020. 12. 08.
Tovább

Debreceni Egyetem: gyógyszereket eredményezhetnek a szív- és érkutatások

A fiatal kutatóknak jövőképet, a betegeknek reménységet: új terápiát, új gyógyszereket jelenthet az az egyedülálló szív- és érkutatási program, amely az Európai Unió 1,2 milliárd forintos támogatásával már négy éve tart a Debreceni Egyetemen (DE) - közölte a program szakmai vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2020. 11. 19.
Tovább

Csökkentik a szívmegállás kockázatát az egészséges alvási szokások

Felnőtteknél csökkentik a szívmegállás kockázatát az egészséges alvási szokások egy nagylétszámú új amerikai kutatás szerint.

Megjelenés: 2020. 11. 18.
Tovább

Nőhet a fiatal felnőttkori szívbetegség kockázata a várandós cukorbetegségével

Fokozott lehet a kockázata a szívbetegség kialakulásának azoknál a fiatal felnőtteknél és kamaszoknál, akiknek az édesanyja cukorbetegséggel küzdött a várandósság idején - derült ki egy friss tanulmányból.

Megjelenés: 2020. 09. 28.
Tovább

Személyre szabott terápia segít az érelmeszesedés kezelésében

Magyarországon minden második halálozást szív-érrendszeri betegség okoz, amelyek között kiemelkedik az érelmeszesedés. A tudatosabb életmóddal megelőzhető a betegség, de ha már kialakult, akkor a felismerését követően védelmet biztosítanak a sztatintartalmú gyógyszerek.

Megjelenés: 2020. 09. 28.
Tovább

A halálozások csökkentése érdekében összehangolja tevékenységét három vidéki egyetem

Az akut hasnyálmirigygyulladás, az agyérkatasztrófa, illetve a szívinfarktus és hirtelen szívhalál kezelése kapcsán fog össze egy csaknem másfél milliárd forintos, uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében három vidéki felsőoktatási intézmény - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 07. 06.
Tovább

Csökken a koleszterinszint a nyugati országok, de nő Ázsia lakossága körében

Meredeken csökken a nyugati országok lakosságának koleszterinszintje, de növekszik az alacsony vagy közepes jövedelmű nemzetek népességéé, különösen Ázsiában - derítette ki az eddigi legnagyobb kutatás a koleszterinszint alakulásáról a világ országaiban.

Megjelenés: 2020. 06. 03.
Tovább

Együttes kezeléssel a közös sikerért − XETER® LISONORM® KOMBI a tökéletes összhang

Tudjuk, hogy a magas vérnyomás súlyos kardiovaszkuláris kockázati tényező, és ugyanez mondható el a magas koleszterinszintről, ezen belül elsősorban az emelkedett LDL-koleszterinszintről is. A kettő ráadásul nemegyszer együtt jár. Ilyen esetben nyújthat egyszerű és kézenfekvő kezelésmódot a XETER® LISONORM® KOMBI.

Megjelenés: 2020. 05. 25.
Tovább

Az EMA szerint folytatható a magas vérnyomás, a vese- és a szívbetegség eddigi gyógyszeres terápiája a COVID-19 világjárvány ideje alatt

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is értesült a médiában nemrég megjelent beszámolókról és közleményekről, melyek felvetik, hogy egyes gyógyszerek, például az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlók és az angiotenzin receptor blokkolók (ARB-k vagy szartánok) esetleg rontanak a koronavírus megbetegedésen (COVID-19).

Megjelenés: 2020. 04. 02.
Tovább

Úttörő műtéti módszer négyszerezheti meg a tüdő- és szívátültetéseket

A tüdő- és szívátültetések száma megnégyszereződhet egy "újraélesztő" gépnek köszönhetően, amit egy úttörő műtéti eljárásban használnak Nagy-Britanniában - számolt be róla a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2020. 03. 23.
Tovább

Kardiológusok: a krónikus betegek ne menjenek rutinvizsgálatra, receptért!

A Magyar Kardiológusok Társasága azt kéri a krónikus szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőktől, hogy a koronavírus-járvány miatt a rutin kontrollvizsgálatok, receptírás miatt ne keressék fel a kórházat, rendelőintézetet.

Megjelenés: 2020. 03. 18.
Tovább

A szív betegségeiről tanácskoznak

Mintegy 1000 résztvevőt várnak a jubileumi, 25. Debreceni Kardiológiai Napokra. Az ország egyik legjelentősebb továbbképző kardiológiai eseményét március 11. és 14. között rendezik meg a Debreceni Egyetemen és a Kölcsey Központban.

Megjelenés: 2020. 03. 09.
Tovább

A rostszegény étrend magas vérnyomást okozhat

Magas vérnyomást okozhat a rostszegény étrend - állapította meg egy nemzetközi kutatás, amelyet az ausztráliai Monash Egyetem tudósai vezettek.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten szív- és érrendszeri betegségek kezelésére

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága pénteken az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 02. 21.
Tovább

Extracelluláris vezikulák szerepét kutatják a kardiológiai betegségekben

Színreakción alapuló, extracelluláris vezikulákból történő lipid-meghatározási eljárás fejlesztéséért nyerte el a leginnovatívabb kutatómunkának járó Innovációs Díjat dr. Visnovitz Tamás, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet tudományos munkatársa és kollégái.

Megjelenés: 2020. 02. 12.
Tovább

Bionikus szívet fejlesztettek ki a mesterséges szívbillentyűk tesztelésére

Bionikus szívet fejlesztettek ki kardiológiai eszközök, többek között mesterséges szívbillentyűk tesztelésére a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutató.

Megjelenés: 2020. 02. 03.
Tovább

Korszerű mobilalkalmazás segíthet a hipertónia korai felismerésében

Kardiovaszkuláris életkor kalkulátort és vérnyomásnaplót is tartalmaz a KardioNapló nevű applikáció, amit a XVII. Regionális Hipertónia Napon mutattak be szombaton, a Debreceni Egyetemen. A mobilalkalmazás a hipertónia korai felismerésében és a kezelésben is segíthet.

Megjelenés: 2020. 01. 27.
Tovább

Újdonságok a Hipertónia Napon

Az ország legnagyobb magasvérnyomás-betegséggel foglalkozó szakmai konferenciáját tartják január 25-én a Debreceni Egyetem Aulájában. A XVII. Regionális Hipertónia Napon a diagnosztika és a terápia újdonságai mellett egy applikációt is bemutatnak a szakembereknek.

Megjelenés: 2020. 01. 23.
Tovább

Mesterséges intelligencia segíti a szívelégtelenségben szenvedő betegek kockázatbecslését

Mesterséges intelligencia segíti a szívelégtelenségben szenvedő betegek kockázatbecslését, a rizikóbecslő rendszer a betegek klinikai adatai alapján nyújt segítséget a kezelőorvosnak a magasabb halálozási kockázattal bíró szívelégtelen betegek azonosításában - olvasható a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika keddi közleményében.

Megjelenés: 2020. 01. 21.
Tovább

Megnő a szív- és érrendszeri halálozás kockázata a rákbetegeknél

A rákos betegeknél megnő a szív- és érrendszeri problémák kockázta: több mint tíz százalékuk halálát nem a rák, hanem szívbetegség okozza - állapította meg egy hosszú távú, nagy létszámú kutatás.

Megjelenés: 2020. 01. 16.
Tovább

A szívizomelégtelenség megértését szolgálják a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet kutatásai

A kardiomiopátia és a titin nevű óriásfehérje mutációi közötti összefüggéseket térképezik fel az egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetében.

Megjelenés: 2020. 01. 10.
Tovább

Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a "vérereik életkorából" nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

Megjelenés: 2020. 01. 07.
Tovább

A sugárkezelés hatásosan enyhítette a súlyos szívritmuszavart

A rák ellen is használt sugárkezelés hatásosnak bizonyult a súlyos szívritmuszavar enyhítésére egy új, kis létszámú amerikai kutatásban.

Megjelenés: 2020. 01. 06.
Tovább

Rekordot döntött tavaly a szívtranszplantációk száma Magyarországon

A magyarországi szívtranszplantációs program indulása óta tavaly volt a legtöbb átültetés - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) pénteken az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 01. 03.
Tovább

Az influenzaoltás nagymértékben csökkenti a hipertóniás betegek mortalitását

Az ESC kongresszuson prezentált kutatás eredménye szerint a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adott influenza elleni oltás 18 százalékkal csökkentette a mortalitást.

Megjelenés: 2019. 12. 03.
Tovább

Az E-vitamin megelőzi a szívinfarktus miatti izomkárosodást

A szívinfarktus világszerte vezető haláloknak számít, ezért égető szükség van új terápiás stratégiákra, amelyek segítségével a mortalitás csökkenthető lehet.

Megjelenés: 2019. 11. 16.
Tovább

Kardiológusok feltárták az e-cigaretta ér-, agy- és tüdőkárosító károsító hatását

Feltárták a kutatók azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek előidézik az elektromos cigaretta ér-, agy- és tüdőkárosító hatását.

Megjelenés: 2019. 11. 14.
Tovább

Szív- és érrendszeri halálozások millióit okozhatja az alacsony gyümölcs- és zöldségbevitel

Évente milliók halálát okozhatják a világon olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat.

Megjelenés: 2019. 11. 12.
Tovább

Debreceni kutatók az egészségesebb szívért

Hatékonyabb diagnosztikai módszereket és gyógyító eljárásokat eredményezhet a Debreceni Egyetem egyedülálló kutatási programja, az „Ironheart”. A Szív- és Érkutatási Kiválóságközpont eddigi eredményeiről egy csütörtöki konferencián számoltak be a szakemberek.

Megjelenés: 2019. 11. 10.
Tovább

A szív- és érrendszeri betegségeket kutatják a Debreceni Egyetemen

A szív- és érrendszeri betegségek hatékonyabb kezelését, új gyógyszerek fejlesztését kutatják a Debreceni Egyetemen (DE) - hangzott el az Ironheart ("Vasszív") program csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2019. 11. 07.
Tovább