Hírek, cikkek

Alacsonyabb LDL-koleszterin szintre lenne szükség?

A magas kockázatú betegek LDL-koleszterin szintjét tovább kellene csökkenteni. Ennek tudományos bizonyítékait az Európai Belgyógyászok Nemzetközi Kongresszusán Wiesbadenben foglalták össze egy előadásban.

Megjelenés: 2019. 03. 03.
Tovább

A tejtermékek fogyasztása csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Összefüggést talált a tejtermékek rendszeres fogyasztása és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között egy nemzetközi kutatás.

Megjelenés: 2019. 03. 01.
Tovább

Hosszú távú mortalitás értékelése vérnyomás- és lipidszint-csökkentő terápiát követően

Magas vérnyomásban szenvedő betegeknél nincsenek megfelelően dokumentálva a különböző vérnyomás-csökkentő és lipidcsökkentő kombinációs terápiák hosszú távú kardiovaszkuláris és mortalitási kimenetelei, amit egy új, 16 éves utánkövetést értékelő elemzés igyekszik pótolni.

Megjelenés: 2019. 02. 26.
Tovább

Magasabb sztatin adagok felírása és az adherencia javítása életmentő lehet

Több ezer szívinfarktus és kardiovaszkuláris eredetű haláleset megelőzhető lehet az által, hogy a betegeknek nagyobb adagú sztatint írnak fel az orvosaik és azt az utasításoknak megfelelően szedik.

Megjelenés: 2019. 02. 21.
Tovább

Káros lehet a magas HDL-szint

Atlantai kutatók megcáfolták a „jó koleszterin”-paradigmát. Az erre vonatkozó eredményeket a müncheni Európai Kardiológiai Kongresszuson mutatták be.

Megjelenés: 2019. 02. 15.
Tovább

A sztatinokkal kapcsolatos új kutatási eredmények

Amerikai kutatók szerint vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és koleszterinszint-csökkentők kombinációja 44 százalékkal csökkenti az először előforduló stroke gyakoriságát. A kutatás eredményeit az Amerikai Stroke Szövetség nemzetközi konferenciáján tették közzé.

Megjelenés: 2019. 02. 10. | Frissítve: 2019. 02. 11.
Tovább

A szívbetegségek és a stroke kezelésére szolgáló új gyógyszerek fejlesztésével kapcsolatos eredmények

A szívbetegségeket és az agyvérzést is magában foglaló kardiovaszkuláris betegségekben sokszor ugyanazok a kockázati tényezők, és a különböző kórképek gyakran együttesen fordulnak elő.

Megjelenés: 2019. 02. 07.
Tovább

Az aszpirin hatása a vaszkuláris események és daganatos betegségek kockázatára a testtömeg és a dózis függvényében

A minden betegnél azonos adagban alkalmazott aszpirin mérsékelt előnyökkel járt a kardiovaszkuláris események hosszútávú prevenciójában, valószínűleg a nagyobb testtömegű betegek aluldozírozása következtében, illetve a kisebb testtömegű betegek túl nagy adagokkal való kezelése miatt.

Megjelenés: 2019. 02. 03.
Tovább

Hipertónia nap Debrecenben: ismertetik az új ajánlásokat

Első alkalommal ismertetik széles szakmai közönség előtt a Magyar Hypertonia Társaság napokban megjelent új ajánlásait a magas vérnyomás kezelésére szombaton Debrecenben, a 16. alkalommal megrendezett országos hipertónia napon - mondta a tudományos tanácskozás elnöke.

Megjelenés: 2019. 01. 27.
Tovább

Az egészséges idős embereknek inkább árt, mint használ a naponta szedett aszpirin

A jó egészségnek örvendő idős embereknek nem kellene napi szinten aszpirint szedniük, mivel a gyógyszernek semmilyen jótékony hatása sincsen a 70 év felettiek szervezetére, ugyanakkor növelheti az akár halálos kimenetelű belső vérzés kockázatát - figyelmeztetnek a kutatók.

Megjelenés: 2019. 01. 13. | Frissítve: 2019. 01. 14.
Tovább

Végzetes lehet a COPD és a szívelégtelenség téves klasszifikációja

Mind a szívelégtelenség, mind a COPD gyakori megbetegedés az idősek körében, és hátterük legalább részben feltártnak mondható. Etiológiájukban közös a dohányzás és a szisztémás gyulladás, jellemzőjük a krónikus progresszív, exacerbatiokkal tarkított lefolyás.

Megjelenés: 2019. 01. 08. | Frissítve: 2019. 01. 09.
Tovább

Új kutatási eredmények a kardiológia területén

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésének terén számos új tudományos és klinikai eredmény segíti a kezelőorvosokat a leghatékonyabb terápia kiválasztásában.

Megjelenés: 2018. 12. 20. | Frissítve: 2018. 12. 21.
Tovább

Januártól a Városmajori Klinika kardiológusait is riaszthatják a mentők

Akut, intenzív ellátáshoz szükséges eszközökkel és gyógyszerekkel felszerelt mentőautót kapott a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika.

Megjelenés: 2018. 12. 19.
Tovább

A háromféle vérnyomás-csökkentőt tartalmazó tabletta hatékonyabb

A háromféle vérnyomás-csökkentő hatóanyag kis dózisait kombináló tablettával szignifikánsan nagyobb mértékben sikerült a betegeknél elérni a vérnyomás célértéket, mint a szokásos terápia során alkalmazott készítményekkel.

Megjelenés: 2018. 12. 17.
Tovább

A krónikus betegek helyes gyógyszerelésével jelentősen csökkenthető a sürgősségi esetek száma

A sürgősségi ellátás világszerte jelentős terhet jelent mind a betegek, mind az egészségügyi ellátórendszerek számára. A sürgősségi esetek számának jelentős emelkedése késleltetheti vagy meghiúsíthatja az elektív beavatkozásokat, meghosszabbítja a várakozási időket és fokozza a noszokomiális infekciók kockázatát.

Megjelenés: 2018. 12. 17.
Tovább

Forradalmasította az infarktusellátást a Semmelweis Budapest Award idei díjazottja

A Semmelweis Egyetem (SE) legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos elismerését, a Semmelweis Budapest Awardot, a szívinfarktus-ellátás forradalmasításáért veheti át a világ egyik legismertebb klinikai kutató kardiológus professzora, Petr Widimsky.

Megjelenés: 2018. 12. 08.
Tovább

Elvégezték a negyvenedik gyermek-szívtranszplantációt

Elvégezték a negyvenedik gyermek-szívtranszplantációt a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Gyermekszív Központjában.

Megjelenés: 2018. 11. 30.
Tovább

A középkorúak szívének állapota összefügg a demencia kockázatával

A JAMA Neurology folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint ugyanazok a kockázati tényezők, amelyek a szívinfarktussal és agyvérzéssel vannak összefüggésben - hypertonia, diabétesz, dohányzás -, kapcsolatban vannak a demencia kialakulásának magasabb kockázatával is.

Megjelenés: 2018. 11. 25.
Tovább

A sztatinok hosszú távú szedése fokozhatja a cukorbetegség kockázatát

Egy átfogó kutatás szerint a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott sztatinok hosszú távú szedése az arra hajlamos betegeknél 30 százalékkal fokozza a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Megjelenés: 2018. 11. 22.
Tovább

Kardiovaszkuláris betegségekkel kapcsolatos új kutatási eredmények

Amerikai kutatók szerint a tumorellenes szerek egy csoportja hatékony lehet a hipertónia kezelésében, az immunrendszer meglepő szerepet játszik a szívinfarktus utáni folyamatokban, és egy hatóanyag forradalmi áttörést hozhat a szívinfarktus kockázatának csökkentésében.

Megjelenés: 2018. 11. 18.
Tovább

Húsadóval csökkentenék az egészségügyi kiadásokat brit kutatók

A vörös és feldolgozott húsokra kivetett adóval évente világszerte több mint 220 ezer ember halálát lehetne megelőzni és 40 milliárd dollár megtakarítást elérni az egészségügyi kiadások terén - állítják az Oxfordi Egyetem kutatói.

Megjelenés: 2018. 11. 08.
Tovább

Halálos kombináció a szívelégtelenség és a stroke

Az EuroHeartCare 2017 keretében prezentált kutatás szerint a szívelégtelenség és a stroke kombinációja nagyon gyakran halálos kimenetelű. A korábban stroke-on átesett, szívelégtelenségben szenvedő betegeknél magasabb a depresszió, a hospitalizáció és a halálozás kockázata, mint a stroke nélküli kórelőzményű betegeknél.

Megjelenés: 2018. 11. 02.
Tovább

Az affektív temperamentumok és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolatát keresik a SOTE kutatói

A személyiségünk egyes veleszületett jellegzetességeinek betegségekre hajlamosító hatását vizsgálják a Semmelweis Egyetem kutatói. Az évek óta tartó vizsgálat során sikerült azonosítani olyan temperamentumtípusokat, melyek kapcsolatba hozhatók a magas vérnyomással vagy a koszorúér-betegséggel.

Megjelenés: 2018. 10. 30.
Tovább

Virtuális egészségügyi asszisztenst fejlesztésében vettek részt magyar kutatók

Virtuális egészségügyi asszisztenst fejlesztettek magyar, portugál és svéd kutatók - közölte a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-vel hétfőn.

Megjelenés: 2018. 10. 29.
Tovább

Inhalációs nanorészecskékkel a szívbetegségek kezeléséért

Olasz és német kutatók kifejlesztett egy olyan nanorészecskés inhalátort, ami szívbetegségek kezelésének új módját teszi lehetővé.

Megjelenés: 2018. 10. 23.
Tovább

Összefügghet a koleszterinszint és az Alzheimer-kór kockázata

Egy nemzetközi kutatócsoport igazolta, hogy koleszterinszint fontos szerepet tölthet be az Alzheimer-kór kialakulásában és progressziójában.

Megjelenés: 2018. 10. 16.
Tovább

A sztatinok fokozzák a herpes zoster kockázatát

Egy új kutatás alátámasztja azokat a feltételezéseket, amelyek már korábban felvetették, hogy a sztatin típusú lipidcsökkentő hatóanyagok növelik a herpes zoster kialakulásának kockázatát.

Megjelenés: 2018. 10. 03.
Tovább

Nógrád megyében az országos átlag feletti a halálozás

Nógrád megyében jelentősen az országos átlag felett van a halálozás, a férfiaknál 12, a nőknél 9 százalékos az eltérés, emellett a várható élettartam mindkét nem esetében alacsonyabb a magyarországi átlagnál - derül ki a megye egészségi helyzetéről készült beszámolóból, amelyről csütörtökön tárgyalt a nógrádi közgyűlés.

Megjelenés: 2018. 09. 20.
Tovább

Megelőzhető a fiatalkori infarktus

Már gyermekkorban szívinfarktust okozhat a veleszületett magas koleszterinszint, de a korai felismerés életmentő lehet. Az örökletes betegség gyógyításában élen jár a Debreceni Egyetem. Szeptember 19-24. között rendezik a Familiáris Hiperkoleszterinémia Hetét.

Megjelenés: 2018. 09. 18.
Tovább

Átfogó kutatás a jobb életminőségért

Tízezer embernél vizsgálja a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőit a Debreceni Egyetem szeptemberben induló kutatásában. A veszélyeztetetteknek speciális életmód terápiát javasolnak majd a szakemberek a társadalmi innovációs program keretében.

Megjelenés: 2018. 09. 14.
Tovább

Fontos újdonságokról volt szó az ESC idei kongresszusán az acetilszalicilsavval kapcsolatban

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) kongresszusán bemutatott adatokat szem előtt tartva érdemes meggondolni az aszpirin felírását. John Mandrola MD, az Amerikai Kardiológiai Társaság tagjának cikke.

Megjelenés: 2018. 09. 10.
Tovább

Új tanulmány igazolja a diclofenac szív-érrendszeri kockázatát

A diclofenac felírása az utóbbi időben, a kezelés hiányával vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) felírásával szemben, gyakrabban vezetett olyan kardiovaszkuláris eseményekhez, mint a szívinfarktus vagy a stroke. A brit orvosi közlönyben megjelent eredmények alátámasztják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által közzétett aggályokat.

Megjelenés: 2018. 09. 10.
Tovább

Magas vérnyomás: Európában nem változik a határérték

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) müncheni kongresszusán mutatták be a magas vérnyomás kezeléséről szóló új irányelveket. A Társaság a magas vérnyomást továbbra is 140/90 Hgmm felett definiálja, ebben nem követik az amerikai ajánlásokban rögzített 130/80 Hgmm-es értéket.

Megjelenés: 2018. 08. 29.
Tovább

Újabb valsartant gyártó kínai gyár esetén merült fel a hatóanyag-szennyeződés gyanúja (frissítve)

A valsartan hatóanyagú gyógyszerek folyamatban lévő felülvizsgálatával kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség tudomására jutott, hogy egy másik gyártó, a Zhejiang Tianyu által előállított valsartan hatóanyag is tartalmaz N-nitrozo-dimetilamint (NDMA).

Megjelenés: 2018. 08. 13. | Frissítve: 2018. 08. 14.
Tovább

Csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot egy osteoporosis elleni hatóanyag

Egy csípőtörést szenvedett betegeken végzett vizsgálat szerint az alendronát-kezelés még 10 év elteltével is csökkenti a kardiovaszkuláris eredetű halálozás kockázatát.

Megjelenés: 2018. 08. 03.
Tovább

A HIV-fertőzés megduplázza a szívbetegség kockázatát

A HIV-vírussal diagnosztizált embereknél megduplázódik a szívbetegség kockázata - derült ki egy új tanulmányból.

Megjelenés: 2018. 07. 26.
Tovább

Hiány van egyes valsartan helyettesítő készítményekből

Az orvosok megkezdték a betegek átállítását azon 27 valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentőről, amit a hatóságok július negyedikén szennyezés miatt vontak vissza a forgalomból. Azonos hatóanyaggal 24 szer kapható a patikákban, de van ahol már ezeket sem kapni.

Megjelenés: 2018. 07. 17. | Frissítve: 2018. 07. 18.
Tovább

Kapszaicin-származék a legújabb ígéretes elhízás elleni hatóanyag

Új hatóanyagot fejlesztettek ki kutatók a kapszaicinból, amellyel hosszú távú testtömeg csökkenést és a metabolikus státusz javulását sikerült elérni. A készítményből a kapszaicin lassan szabadul fel, így a mellékhatások kialakulása elkerülhető.

Megjelenés: 2018. 07. 18.
Tovább

Egy új antioxidáns megfiatalítja az elöregedett ereket

Egy amerikai kutatás eredményei szerint egy új, specifikusan a mitokondriumokra ható antioxidáns hatására az öregedéssel járó érelváltozások hat héten belül a 15-20 évvel korábbi állapotra állnak vissza.

Megjelenés: 2018. 07. 17.
Tovább

Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek

Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, amelyeket július 4-én vontak ki a forgalomból - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn.

Megjelenés: 2018. 07. 16.
Tovább

Európai intézkedések a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által gyártott valsartan hatóanyagot tartalmazó készítményekkel kapcsolatban

Az Európai Unió 28 tagállamának többsége már kivonta a forgalomból a szennyezőanyagot tartalmazó, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals (ZHP) által gyártott, a valsartan nevű hatóanyagot tartalmazó készítményeket. Megállapították, hogy a gyártó nem sértette meg a szakmai irányelveket, és a hatóságoknak nincs tudomásuk arról, hogy a probléma a cég által készített bármely más gyógyszerhatóanyagot érintené.

Megjelenés: 2018. 07. 09.
Tovább

Bizonyítottan karcinogén hatásúak a felfüggesztett valsartan-tartalmú gyógyszerek

Az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet reagált leggyorsabban az egész Európai Uniót érintő valzartán-szennyeződésre, a szakma fő képviselői pedig megvitatták a lehetséges kockázatokat és következményeket. A gyógyszerellátásban és a gyógyszeres terápiában is várható kimaradások következhetnek – derült ki az OGYÉI sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2018. 07. 04. | Frissítve: 2018. 07. 06.
Tovább

Szakmai testületek ajánlást adtak ki a valsartan-szennyezéssel kapcsolatban

Miután az Egészségügyi Szakmai Kollégium Kardiológia Tagozata, a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Kardiológiai Társaság értesült arról, hogy számos, az angiotenzinreceptor blokkoló (ARB) valsartant tartalmazó készítményben a gyártási folyamat során különböző mennyiségű szennyező anyag keletkezhetett, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) illetékeseivel való egyeztetést követően az alábbi ajánlást teszik.

Megjelenés: 2018. 07. 06.
Tovább

Átadták a nemzeti egészségprogramokat az országos intézetek vezetői

Átadták a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kezelését szolgáló nemzeti egészségprogramokat az országos intézetek vezetői Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének szerdán Budapesten.

Megjelenés: 2018. 06. 27.
Tovább

Határon túli orvosok számára szerveztek továbbképzést Szegeden

Határon túli gyermekgyógyászok és kardiológusok számára szerveztek a Rotary mozgalom Gift of Life programja keretében továbbképzést a veleszületett szívfejlődési rendellenességek felismeréséről és kezeléséről a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Megjelenés: 2018. 06. 15.
Tovább

Az immunsejtek lehetnek a szívinfarktus kezelésének új terápiás célpontjai

A kaliforniai egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy az immunrendszer meglepő szerepet játszik a szívinfarktus utáni folyamatokban. A kutatás eredményei a szívbetegségek új terápiás eljárásainak kifejlesztéséhez is hozzájárulhatnak.

Megjelenés: 2018. 06. 12.
Tovább

WHO: a dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon

A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodája kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2018. 05. 29.
Tovább

Megoszlik a szakértők véleménye az új vérnyomás célértékekről

Az új kutatási eredmények által szolgáltatott adatok alapján az Egyesült Államokban nemrég új szisztolés vérnyomás célértékeket rögzítő irányelvek léptek életbe, de ennek kapcsán számos kérdés is felmerült a vérnyomás-csökkentés klinikai gyakorlatával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Az elhízás és más kockázati tényezők állnak a fiatalkori szívmegállás hátterében

A Cedars-Sinai új kutatása szerint az elhízásnak és egyéb gyakori kardiovaszkuláris kockázati tényezőknek van a legnagyobb szerepe a fiatal korban előforduló hirtelen szívmegállásban, ami alátámasztja a korai szűrés fontosságát.

Megjelenés: 2018. 04. 30.
Tovább

A D-vitamin hatásos lehet a szívkárosodás megelőzésében és gyógyításában

Az Ohio-i egyetem kutatói feltárták, hogy a D3-vitamin szignifikáns mértékben képes helyreállítani a kardiovaszkuláris rendszerben keletkezett károsodásokat, amelyeket okozhat hypertonia, diabetes vagy atherosclerosis.

Megjelenés: 2018. 04. 08.
Tovább