Hírek, cikkek

Széchenyi-díjat kapott Dr. Kásler Miklós és Dr. Hunyady László

Kásler Miklós onkológust, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosát, aki az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjjal tüntettek ki a nemzeti ünnepen a Parlamentben.

Megjelenés: 2018. 03. 15.
Tovább

Bizonyos fertőzések nagyobb kockázatot jelenthetnek az elhízásnál a szívinfarktus és stroke szempontjából

Egy átfogó kutatás alátámasztotta, hogy a hospitalizációt igénylő fertőzések egyes típusai szignifikánsan növelhetik a szívinfarktus, a stroke és hosszú távon a halálozás veszélyét.

Megjelenés: 2018. 03. 13. | Frissítve: 2018. 03. 14.
Tovább

A szívinfarktus kockázati tényezőivel és kezelési lehetőségeivel kapcsolatos új kutatási eredmények

A közelmúltban számos új kutatási eredmény született a szívinfarktus okainak, kialakulásának feltárásával és kezelési lehetőségeivel kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 03. 10.
Tovább

Debreceni kardiológiai napok: csökkent az infarktusok száma

Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a szívinfarktusos megbetegedések és halálozások száma Magyarországon - hangzott el a debreceni kardiológiai napok keretében tartott sajtótájékoztatón csütörtökön a cívisvárosban.

Megjelenés: 2018. 03. 01.
Tovább

A napi e-cigarettázás majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát

Az e-cigaretta napi használata majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát egy új, nagy létszámú amerikai kutatás szerint.

Megjelenés: 2018. 02. 26.
Tovább

Aggasztó a magyar lakosság egészségi állapota

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának adatainak tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, akkor néhány év múlva szívinfarktus netán  stroke fenyegetheti őket, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről.

Megjelenés: 2018. 02. 23.
Tovább

A TARDIS vizsgálat tanulságai: fókuszáltabb klinikai vizsgálatokra van szükség a stroke prevenció értékelésében

A stroke utáni azonnali antitrombotikus terápia fontos az ismétlődő stroke kockázatának minimalizálása érdekében, de a legoptimálisabb gyógyszerek köre még nincs világosan meghatározva, a trombózis prevenciójának hatékonyságát pedig a vérzési kockázattal szemben kell értékelni.

Megjelenés: 2017. 12. 27.
Tovább

Új diagnosztikai módszerek segíthetik a kardiológusokat és az onkológusokat

Kutatók új diagnosztikai eljárásokat fejlesztettek ki, amelyek jelentős előrelépést hozhatnak a szívinfarktus, az agyi metasztázisok, valamint a petefészekrák kimutatásában.

Megjelenés: 2017. 12. 18.
Tovább

Fokozza a bőrrák kockázatát az egyik széles körben alkalmazott vérnyomáscsökkentő

Egy nemrég publikált dániai kutatás szerint összefüggés van hidroklorotiazid alkalmazása és a bőrrák kockázatának emelkedése között. A kutatók korábban igazolták, hogy a HCT, ami világszerte az egyik leggyakrabban alkalmazott antihypertensivum, fokozhatja az ajakrák kockázatát.

Megjelenés: 2017. 12. 12.
Tovább

Magyarországon továbbra is 140/90 Hgmm a hypertonia határértéke

A közelmúltban kiadott amerikai ajánlások ellenére Európában és hazánkban jelenleg változatlan a magasvérnyomás-betegség határértéke. A 140/90 Hgmm-es es adatot legutóbb 2013-ban vizsgálta felül és erősítette meg az Európai Hipertónia és az Európai Kardiológus Társaság.

Megjelenés: 2017. 12. 10.
Tovább

Az aszpirin fokozza egyes daganatellenes szerek hatásosságát

Egy új kutatás eredményei szerint az aszpirinnel való kombinálás javítja egyes daganatellenes gyógyszerek hatásosságát olyan tumorok kezelésében, amelyek rezisztensek a terápiára.

Megjelenés: 2017. 12. 06.
Tovább

Tudományos ülés a Nemzeti Szívprogram eddigi eredményeiről

A Nemzeti Szívprogram első évének zárásaként tartottak szimpóziumot a Magyar Tudományos Akadémián. A rendezvényen a Semmelweis Egyetem projektben résztvevő intézetei és vállalatok mutatták be eddigi eredményeiket.

Megjelenés: 2017. 12. 03.
Tovább

Elvégezték az ötszázadik szívtranszplantációt Magyarországon

Végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentette meg az ötszázadik hazai szívtranszplantáció a Semmelweis Egyetemen. Jövő héten, december 3-án lesz 50 éve, hogy ezt az eljárást alkalmazzák a világ kardiológiai centrumaiban.

Megjelenés: 2017. 11. 22.
Tovább

Megváltozott a magas vérnyomás definíciója az amerikai irányelvekben

Az Amerikai Szív Szövetség 2003 óta először módosította a hipertónia definícióját, a korábbi 140/90-es értékről levitték a határértéket 130/80 Hgmm-re, mivel a szakértők egybehangzó véleménye az, hogy a magas vérnyomás kezelését hamarabb el kell kezdeni.

Megjelenés: 2017. 11. 22.
Tovább

Daganatellenes szerek lehetnek a magas vérnyomás új gyógyszerei

Amerikai kutatók szerint a tumorellenes szerek egy csoportja hatékony lehet a hipertónia kezelésében, és az új hatásmechanizmusú szerek jelentős előrelépést jelenthetnek a magas vérnyomás terápiájában.

Megjelenés: 2017. 11. 22.
Tovább

Új ellenjavallattal bővült a fingolimod alkalmazási előírása

Gyógyszerbiztonsági tájékoztatást tett közzé az OGYÉI a fingolimod alkalmazásával kapcsolatban, a készítmény szívbetegségben szenvedő betegeknél történő alkalmazására vonatkozó figyelmeztetések szigorodtak.

Megjelenés: 2017. 11. 08.
Tovább

Közvetlen szerepe van a tumornekrózis faktornak a vérnyomás szabályozásában

A Ted Rogers Centre for Heart Research intézet kutatói a tumornekrózis faktor egy meglepő új tulajdonságát fedezték fel, nevezetesen azt, hogy jelentős szerepet játszik a kis erek működésének regulációjában és ez által a vérnyomás egyik fő meghatározója.

Megjelenés: 2017. 11. 07.
Tovább

Azonnali eredményt szolgáltató szívinfarktus-tesztet dolgoztak ki kutatók

Angol kutatók kifejlesztettek egy vérvizsgálatot, amelynek segítségével 20 perc alatt kizárható vagy igazolható a szívinfarktus diagnózisa.

Megjelenés: 2017. 10. 04.
Tovább

Programmal segíti az infarktus utáni felépülést a kardiológusok társasága

Programmal segít a betegeknek az infarktus utáni teljes felépülésben a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT).

Megjelenés: 2017. 09. 19.
Tovább

Nyomtatott tapasszal lesz gyógyítható a szívkárosodás

A minnesotai egyetem biomérnökei kidolgoztak egy forradalmi eljárást, amelynek segítségével 3D nyomtatással olyan tapaszt állítottak elő, ami segíti a szívizomszövet gyógyulását szívinfarktus után. A felfedezés egy jelentős lépés a miokardiális infarktus következtében fellépő szövetkárosodás kezelésében.

Megjelenés: 2017. 09. 04.
Tovább

Csökkentheti a szívinfarktus kockázatát egy gyulladásgátló szer

Egy új kutatás eredményei szerint a kanakinumab forradalmi áttörést hozhat a szívinfarktus kockázatának csökkentésében, akár 15 százalékkal is mérsékelve az ismételt infarktus kockázatát.

Megjelenés: 2017. 08. 30.
Tovább

A nők kisebb valószínűséggel kapják meg a kardiovaszkuláris prevencióra szolgáló sztatinok megfelelő dózisát

A DYSIS vizsgálat eredményei szerint, amelyeket az EDS kongresszuson ismertettek az előadók, azok a nők, akiknél magas a kardiovaszkuláris események kockázata, kisebb valószínűséggel kapják meg a szekunder prevenció esetén ajánlott sztatin adagot.

Megjelenés: 2017. 08. 29.
Tovább

Jelentősen csökkenti a vérzés kockázatát a kettős antitrombotikus terápia

Egy új kutatás igazolta, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő és sztent beültetésen átesett betegeknél biztonságosabb a csak kétféle véralvadásgátlót tartalmazó terápia alkalmazása, mint a három hatóanyagból álló standard kezelés.

Megjelenés: 2017. 08. 29.
Tovább

A diabétesz hosszú távú szövődményeként kialakuló májgyulladás koleszterinszint emelkedést okoz

A müncheni Helmholtz Zentrum és a heidelbergi egyetem kutatásai szerint cukorbetegeknél a májban zajló gyulladásos folyamatok emelkedett koleszterinszintet, és ezen keresztül további vaszkuláris elváltozásokat eredményeznek.

Megjelenés: 2017. 08. 16.
Tovább

Már október elsejétől elveszítheti önállóságát az Országos Kardiológiai Intézet

Október elsejétől elveszítheti a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet az önállóságát, az ország legkomolyabb szívgyógyászata az Egyesített Szent István-Szent László Kórház része lesz – tudta meg a Népszava.

Megjelenés: 2017. 08. 15.
Tovább

Szakértők a sztatinok szélesebb körű alkalmazását sürgetik

A floridai Charles E. Schmidt College of Medicine és a Harvard Medical School világszerte elismert kutatói egy cikkben fejtették ki véleményüket a sztatinok és a diabétesz közötti lehetséges, de nem bizonyított összefüggéssel, illetve a sztatinok rendelésére gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kommentár az American Journal of Medicine folyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2017. 08. 07.
Tovább

A 250 legfontosabb betegség közti kapcsolatokat mutatja meg a Semmelweis Egyetem kutatói részvételével készült új térkép

Elektronikusan elérhető és kereshető ún. multimorbiditási, vagyis különböző betegségek együttjárását mutató térkép készült a Semmelweis Egyetem kutatónak részvételével, amely a 250 legfontosabb betegség közötti kapcsolatokat mutatja.

Megjelenés: 2017. 08. 07.
Tovább

Egy új felfedezés segítségével visszafordítható lehet a szívinfarktus miatti szövetkárosodás

A bristoli egyetem kutatói által tett felfedezés segíthet annak feltárásában, hogy az ereket körbe vevő pericyták hogyan stimulálják a leptin hatására új erek képződését.

Megjelenés: 2017. 07. 26.
Tovább

A szubklinikus hypothyreosis rontja a szívelégtelenségben szenvedő betegek kilátásait

Egy új kutatás eredményei szerint azoknál a súlyosabb szívelégtelenségben szenvedő betegeknél, akiknél magasabb a TSH és T4 pajzsmirigy hormonok szintje és alacsonyabb a T3 szint, nagyobb a valószínűsége a pitvarfibrilláció kialakulásának.

Megjelenés: 2017. 07. 18.
Tovább

Új mechanizmust azonosítottak a széles körben alkalmazott szívelégtelenség elleni szer hatástalanságának hátterében

A béta-blokkolók kulcsfontosságúak a szívelégtelenség kezelésében, de nem minden beteg reagál a gyógyszeres kezelésre, aminek az okát mindeddig nem sikerült felderíteni.

Megjelenés: 2017. 07. 05.
Tovább

A vércsoport befolyásolja a szívinfarktus kockázatát

Kutatók szerint a nullástól eltérő vércsoport kis mértékben fokozhatja a szívinfarktus és a stroke kockázatát, amit az A, B és AB vércsoportra jellemző magasabb véralvadási fehérje szinttel magyaráznak.

Megjelenés: 2017. 06. 20.
Tovább

Aktivált T-sejtek okozhatják az infarktus utáni szívelégtelenséget

A szívinfarktus utáni krónikus gyulladás szívelégtelenséghez és elhalálozáshoz vezethet. A birminghami University of Alabama kutatói igazolták, hogy az aktivált T-sejtek – amelyek az immunrendszer gyulladásos válaszának részét képezik – szükségesek és elégségesek ennek a szívelégtelenségnek az előidézéséhez.

Megjelenés: 2017. 06. 10.
Tovább

A sztatinok hatására javul a szív struktúrája és működése

Az EuroCMR 2017 keretében prezentált kutatás eredményei szerint a sztatinok alkalmazása javítja a szív struktúráját és működését, ami túlmutat a koleszterincsökkentő hatáson.

Megjelenés: 2017. 05. 31.
Tovább

Új elmélet az aszpirin daganatellenes hatásának magyarázatára

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy az aszpirin rendelkezik tumorellenes hatással. Bár az acetilszalicilsav még nem elfogadott eleme a daganatellenes terápiának, az amerikai Preventive Services Task Force már javasolja az alkalmazását egyes esetekben felnőttek számára kolorektális daganatok megelőzése céljából.

Megjelenés: 2017. 05. 09.
Tovább

Május a vérnyomásmérés hónapja

Prof. dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke a Vándorgyűlés szombati programjában elhangzott előadásában a 2017. májusában lebonyolítandó nemzetközi szervezésű programban való részvételre hívta a gyógyszerészeket, amelynek célja, hogy a magas vérnyomás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Megjelenés: 2017. 04. 13.
Tovább

Fagyasztásos eljárással műtik a szívritmuszavart Zalaegerszegen

Katéteren keresztül, fagyasztásos eljárással műtenek szívritmuszavarban szenvedő betegeket a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, ahol a Dunántúlon másodikként alkalmazzák a krioablációnak nevezett eljárást.

Megjelenés: 2017. 04. 11.
Tovább

A hiperkoleszterinémia veszélyei és kezelési lehetőségei

A kardiovaszkuláris megbetegedések világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az Európai Unióban 1,9 millió feletti halálozásért felelnek évente, pedig az egyik legjelentősebb kockázati tényező könnyen kezelhető lenne.

Megjelenés: 2017. 03. 18.
Tovább

Kardiovaszkuláris kutatólaborok létrehozásával nyit a Nemzeti Szívprogram

Az iszkémiás szívbetegség és szívelégtelenség korai felismerését és modern terápiás lehetőségét kutatja a Nemzeti Szívprogram keretei között a Semmelweis Egyetem orvoscsoportja, négy K+F vállalkozással közösen. Ezeknek a kórképeknek a legismertebb következményei a szívizom vérellátási zavara és a hirtelen szívhalál.

Megjelenés: 2017. 03. 17.
Tovább

Glukózszint csökkentési stratégiák és a cardiovascularis kimenetel 2-es típusú diabetesben

Egyes glukózszint-csökkentő gyógyszerek vagy egyéb kezelési stratégiák negatív módon befolyásolhatják a cardiovascularis kimenetelt. A vizsgálat célkitűzés volt kimutatni, melyek ezek a gyógyszerek, terápiás stratégiák, amelyek 2-es típusú diabetes (T2DM) fennállása, vagy kockázata esetén növelik a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. Emellett meg kívánták határozni, hogy mely kockázat hozható kapcsolatba a glikémiás különbségekkel, illetőleg a testsúlykontrollal.

Megjelenés: 2017. 03. 12.
Tovább

Vérnyomáscsökkentés különböző kórképek esetén

A tanulmány tudományos kutatások eredményeit foglalja össze a vérnyomáscsökkentő terápia alkalmazásával kapcsolatban különböző betegségek kezelése esetén.

Megjelenés: 2017. 03. 10.
Tovább

Amilorid, illetve amilorid és HCT glükóztoleranciára és vérnyomásra gyakorolt hatásának összehasonlítása

A tiazid diuretikumok által okozott káliumdepléció eredményeként emelkedik a vér glükózszintje. A kutatók célja annak értékelése volt, hogy kálium-megtartó diuretikummal (amiloriddal) kombinált tiazidkezelés során kivédhető-e a glükózintolerancia, és csökkenthető-e a vérnyomás.

Megjelenés: 2017. 02. 21.
Tovább

A C-vitamin csökkentheti a pitvarfibrilláció kockázatát szívműtét után

A pitvarfibrilláció egy gyakori szívritmuszavar, ami súlyos következményekkel járhat, például stroke vagy szívelégtelenség kialakulásával. Pitvarfibrillációt számos ok kiválthat, és körülbelül a szívműtéten áteső betegek 30 százalékánál fellép posztoperatív pitvarfibrilláció.

Megjelenés: 2017. 02. 08.
Tovább

Fontos LDL-kötő proteint azonosítottak kutatók

A Yale egyetem kutatói azonosítottak egy proteint, amely fontos szerepet játszik az LDL-koleszterin erekben történő lerakódásában. A kutatás eredményei hozzájárulhatnak egy olyan kiegészítő terápia kifejlesztéséhez, amely az LDL felhalmozódásának gátlásán keresztül megelőzheti vagy lelassíthatja az artériák elzáródását, és ezáltal a szívbetegségek kialakulását.

Megjelenés: 2017. 01. 18.
Tovább

Intenzív vérnyomáscsökkentés hatása a kardiovaszkuláris és renális kimenetelre

Az újabb hypertóniás irányelvek szerint megváltoztak a magas kockázatú betegek (kardiovaszkuláris betegségben, vesebetegségben vagy diabéteszben szenvedők) vérnyomáscsökkentésére vonatkozó korábbi ajánlások. Ez az irányváltás jelzi azt a bizonytalanságot, ami az intenzív vérnyomáscsökkentő stratégiák súlyos kardiovaszkuláris vagy renális beavatkozások során jelentős kockázatmérséklés érdekében való alkalmazását övezi.

Megjelenés: 2016. 12. 14.
Tovább

Aktualitások a magasvérnyomás-betegség diagnosztikájában és kezelésében

Évről évre felmerül a kérdés, van-e létjogosultságuk az újabb és újabb ajánlásoknak, irányelv-módosulásoknak. Ha csak arra gondolunk, hogy a magasvérnyomás-betegséggel lazábban-szorosabban kapcsolódó cikkek, összefoglalók száma végtelen (üssük csak be a Google-ba a hypertension címszót, és a másodperc töredéke alatt több mint 19 millió találat érkezik), akkor különös jelentőségű a szakértők ajánlása.

Megjelenés: 2016. 10. 10.
Tovább

Vérnyomásértékek és 12 cardiovascularis betegség: kockázatok, "elvesztett" életévek, életkortól függő társbetegségek

A vérnyomásértékek különböző incidens cardiovascularis betegségekkel kapcsolatos összefüggéseit más-más életkorú korcsoportokban még nem mérték fel pontosan. A jelen vizsgálat 12 különböző cardiovascularis betegség vonatkozásában végzett meta-analízist, mintegy 1,25 millió beteg elemzése révén.

Megjelenés: 2016. 10. 10.
Tovább

Tájékoztató a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltóanyagokról

Átmenetileg csak az egyik oltóanyag elérhető! A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás specifikus megelőzési lehetősége a védőoltás alkalmazása. Az inaktivált vírustartalmú vakcinák az állandóan, rendszeresen, vagy átmenetileg endémiás területeken tartózkodók védelmére szolgálnak. Az oltásokat (az első két adagot mindenképpen) a kullancsok tavaszi aktivitása (a várható expozíció) előtt, azaz télen, fertőzésveszély-mentes időszakban kell elvégezni vagy megkezdeni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább