Hírek, cikkek

A technológia fejlődése megváltoztatja a gyógyszeripart

Egyre inkább kitűnik, hogy a gyógyszeripar új úton halad. Ennek legfőbb ismérve, hogy a kémiailag előállított készítmények hanyatlani látszanak, míg a biológiai terápiák alkalmazása virágzik. Egyesek szerint a nagy cégfúziók ideje lejárt, ehelyett a startupok és az egyetemi kutatóhelyek együttműködésében rejlik a jövő.

Megjelenés: 2018. 04. 12.
Tovább

Átadták a Richter molekuláris biológiai laboratóriumát Debrecenben

Átadták a Richter Gedeon Nyrt. új molekuláris biológiai laboratóriumát csütörtökön Debrecenben, az 1,7 milliárdos beruházás húsz új munkahelyet teremt.

Megjelenés: 2018. 03. 31.
Tovább

A gyógyszerellátás közfeladat, ami kiemelt védelmet érdemel

A gyógyszerellátás az egészségügy egyik nélkülözhetetlen eleme, ezért kiemelten fontos a gyógyszertári dolgozók testi épségének védelme. Ezzel nem csak a gyógyszerellátásban dolgozóknak érdemes tisztában lenniük, hanem a gyógyszertári szolgáltatásokat igénybe vevő betegeknek és vásárlóknak is.

Megjelenés: 2018. 03. 29.
Tovább

Megkezdődött a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer felállítása

Mintegy félmilliárd forintból megkezdte a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer felállítását a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt. A rendszer műszaki kiépítését, és az ehhez kapcsolódó technikai feladatokat a német tulajdonú Arvato Systems GmbH informatikai cég végzi - közölte a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) az MTI-vel.

Megjelenés: 2018. 03. 22.
Tovább

Magyarországon a tbc ritka betegségnek számít

Évről évre csökken Magyarországon a tuberkulózisos (tbc-s) betegek száma - mondta az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója a tbc elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2018. 03. 22.
Tovább

Kétmilliárd forint uniós forrás jut a betegbiztonság erősítésére

A beteg- és élelmiszerbiztonság, a táplálkozás-egészségügy és az egészségtudatos magatartás segítése a célja annak a programnak, amelyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) indít kétmilliárd forintos uniós keretösszeggel.

Megjelenés: 2018. 03. 14.
Tovább

Összefoglaló a XXIII. Gyógyszertár-működtetés konferenciáról

A hajdúszoboszlói Béke Hotel adott otthont a 2018. március 2–4. között megrendezett XXIII. Gyógyszertár-működtetés Konferenciának. A résztvevők festői havas környezetben tekintették át a gyógyszerészet legfontosabb kérdéseit. A “párbeszéd rendezvénye” programjait élénk szakmai érdeklődés kísérte.

Megjelenés: 2018. 03. 13.
Tovább

Rohamosan emelkednek az egészségügyi kiadások

Évente átlagosan 4,1 százalékkal nőnek majd az egészségügyi kiadások 2017 és 2021 között világszerte. A magasabb költés ugyanakkor nem feltétlenül jelent jobb egészségügyi eredményeket, az egészségügyi szolgáltatóknak valószínűleg továbbra is csökkenő nyereséggel és növekvő költségekkel kell számolniuk.

Megjelenés: 2018. 02. 27.
Tovább

Az innováció a gyógyszeripar alapja

A gyógyszeripar a magyar gazdaság zászlóshajója, mondta Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke. Ugyanakkor beszélt a 2019-től bevezetésre kerülő uniós jogszabályról is, ami termelékenységrontó lehet.

Megjelenés: 2018. 02. 27.
Tovább

A GDPR az egészségügy mindennapjaiban is jelen lesz

Az Európai Parlament és Tanács Általános Adatvédelmi Rendelete (General Data Protection Regulation, GDPR) kiemelt kezelés alá vonja a személyes egészségügyi adatokat, a cégeknek pedig komoly bírságot szabhat ki, ha nem teljesítik a megfelelő adatkezelésre vonatkozó előírásokat.

Megjelenés: 2018. 02. 16.
Tovább

Februártól csak ellenőrzött étrend-kiegészítőket árulnak a gyógyszertárakban

Az étrend-kiegészítők forgalmazásában érintett szervezetek 2016. május 6-án együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek célja egy olyan rendszer működtetése, amely a piaci szereplők számára egyrészt lehetővé teszi a biztonságos termékek akadálymentes piacra juttatását, másrészt csökkenti az egészségügyi szempontból kockázatot jelentő és megtévesztő jelöléssel ellátott termékek forgalomba kerülését.

Megjelenés: 2018. 01. 28. | Frissítve: 2018. 01. 30.
Tovább

Az e-egészségügy gyermekbetegségei Szlovákiában

Az új rendszer lényege röviden az, hogy a beteg kórlapjához és leleteihez elektronikus formában azonnal hozzá tud férni bármelyik orvos, akit felkeres. Az elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszer tényleges beindítása még hónapokig eltarthat, de az orvosok szerint a betegellátás folyamatos lesz.

Megjelenés: 2018. 01. 15.
Tovább

Szakmai kérdőjelek az EESZT kapcsán

A jelen problémái mellett az egyelőre inkább a jövőt jelentő megoldásokról is beszéltek az eHealth Konferencia „Kórházi informatika új kihívásai” című szekciójának résztvevői. Az előadásokból többek között kiderült az is, mitől lesz okos egy kórház, illetve hogyan járulhat ehhez hozzá az EESZT.

Megjelenés: 2018. 01. 15.
Tovább

Sikeresen befejeződött a strukturális rendszerváltás a gyógyszerellátásban

A patikai ügyeleti rendszer szabályozása idén várható, a gyógyszertári hitelprogram mostanra az utánpótlásnak is kedvez, az e-recepttel kapcsolatban pedig további könnyítő újítások várhatók - egyebek mellett ezekről is beszélt Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Közölte, a 2018-as év egyik fontos feladata lesz a patikákban a betegorientáltabb működés kialakítása.

Megjelenés: 2018. 01. 14.
Tovább

Kiírták az egészségügyi ösztöndíjpályázatokat

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közzétette az idei évre szóló rezidenstámogatási program pályázatait; a hat szakmai területre meghirdetett ösztöndíjprogramra a pályázatokat február 20-ig lehet benyújtani.

Megjelenés: 2018. 01. 11.
Tovább

December 15. után csak e-recept tartalmát lehet elszámolni

December 15. után csak e-recept számolható el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) működésével kapcsolatos keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2017. 11. 28.
Tovább

WHO: növekedni fog az elhízás mértéke a következő években

Az európai országokban az elkövetkezendő időszakban növekedni fog az elhízás mértéke és ez alól csak kevés ország kivétel - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.

Megjelenés: 2017. 11. 27.
Tovább

Egészségügyi vezetők az alapellátás megerősítését szorgalmazzák

Az alapellátás megerősítésének fontosságát, a háziorvosok kompetenciájának bővítését, praxisközösségek kialakítását szorgalmazta több korábbi egészségügyi miniszter, illetve a területért jelenleg felelős államtitkár a Medicina Konferencián rendezett kerekasztal beszélgetésen, pénteken Budapesten.

Megjelenés: 2017. 11. 25.
Tovább

Jelentős az eltérés a várható élettartamban a különböző társadalmi csoportok között

Az utóbbi 15 évben tapasztalható javulás ellenére továbbra is jelentősen elmarad a születéskor várható élettartam Magyarországon az Európai Unió legtöbb tagállamához képest. A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, az egy főre eső egészségügyi kiadások mindössze az uniós átlag felét teszik ki - derült ki az Európai Bizottság (EB) csütörtökön közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2017. 11. 23.
Tovább

A Cseh Orvosi Kamara elhalasztaná az elektronikus vények bevezetését

Az elektronikus vények bevezetésének elhalasztását kérte a prágai kormánytól vasárnap zárult éves közgyűlésén a Cseh Orvosi Kamara (CLK).

Megjelenés: 2017. 11. 13.
Tovább

Éhségsztrájkot folytatnak a lengyel rezidens orvosok

Az egészségügyre fordított kiadások és saját fizetésük emelését is követelő lengyel rezidens orvosok bejelentették: folytatják a múlt héten meghirdetett, szerda reggel felfüggesztett éhségsztrájkjukat, miután eredménytelennek találták a Beata Szydlo kormányfővel folytatott megbeszélést.

Megjelenés: 2017. 10. 12.
Tovább

Centrumkórház lesz az Egyesített Szent István és Szent László Kórház

A fővárosi egészségügyi ellátórendszer fejlesztésén belül centrumkórházi szerepet szánnak az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) és Rendelőintézetnek - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár az intézményben tartott sajtótájékoztatón kedden.

Megjelenés: 2017. 10. 10.
Tovább

AIPM: az új árverseny miatt csökkenhet a választási szabadság

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) elhibázott döntésnek tartja, hogy a megjelent új közbeszerzési eljárásban lebonyolított árverseny nyomán egyes betegcsoportokban csak egyfajta gyógyszer lehet a kötelezően választandó terápia a jövőben.

Megjelenés: 2017. 10. 06.
Tovább

Rekordot döntött a X. PANGEA akció: 123 országban 25 millió hamis tablettát foglaltak le

A 123 ország csaknem 200 hatóságának közreműködésével végrehajtott nemzetközi akció eredményeként 51 millió dollár (kb. 12,8 milliárd forint) értékben, összesen 25 millió hamis tablettát foglaltak le, ami a 2008-ban elkezdett PANGEA akciósorozat óta rekordmennyiségnek számít.

Megjelenés: 2017. 09. 27. | Frissítve: 2017. 09. 27.
Tovább

Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése kezdődik meg

Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése kezdődik - hangoztatta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Kocsis Máté, a Fidesz budapesti választmányának elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2017. 09. 22.
Tovább

Új gyógyszerek forgalomba hozatalát javasolta az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága szeptemberi ülésén tizenhárom gyógyszer forgalomba hozatali engedélyezésével kapcsolatban adott ki pozitív véleményt.

Megjelenés: 2017. 09. 20. | Frissítve: 2017. 09. 21.
Tovább

A homeopátia nem hatékony, és káros is lehet a vezető európai tudósok szerint

Nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, mivel eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől - fogalmazott a szerdán kiadott szakvéleményében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), amely javaslatokat is megfogalmazott, egyebek között a homeopátiás készítmények összetételének feltüntetésére.

Megjelenés: 2017. 09. 21.
Tovább

MGYK: nem rengette meg a gyógyszertárakat a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás

Az előzetes várakozásokkal szemben a forgalmazási engedélyt kérő üzletek száma és az azokben forgalmazott gyógyszerek mennyisége is alulmúlta az előzetes üzleti várakozásokat a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás elmúlt tíz évében - közölte a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke az MTI megkeresésére.

Megjelenés: 2017. 09. 18.
Tovább

WHO-igazgató: jobb, méltányosabb és fenntartható egészségügyre kell törekedni

Az európai emberek egészségi állapota folyamatosan javul, azonban arra kell összpontosítani, hogy jobb, méltányosabb és fenntartható egészséget és jólétet biztosítsunk mindenki számára - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón annak kapcsán, hogy szeptember 11-14-én a magyar fővárosban tartják a WHO európai regionális bizottságának 67. ülését.

Megjelenés: 2017. 09. 08.
Tovább

Javítani kell a lakosság egészségügyi állapotán

Javítani kell a lakosság egészségügyi állapotán, ezzel csökkenthető az ellátórendszer szolgáltatásai iránti igény - jelentette ki az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár szerdán Szegeden.

Megjelenés: 2017. 08. 31.
Tovább

Népszavazási kezdeményezés indul a homeopátia ellen

Népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a homeopátiás szerek gyógyszerként való reklámozása és forgalmazása ellen.

Megjelenés: 2017. 08. 17.
Tovább

Milliárdokért szereznek be orvosi gépeket a fővárosi kórházakba

Várhatóan még ebben a hónapban kiírják a fővárosi kórházfejlesztési projekthez kapcsolódó, összesen 21 milliárd forint keretű, orvosi gép-műszer vásárlását célzó közbeszerzést. Emellett készülnek azok az önkormányzati testületi előterjesztések is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a jelentősebb bontásokkal, építkezésekkel járó kórházi átalakítások megfeleljenek a helyi szintű jogi szabályozásoknak.

Megjelenés: 2017. 08. 15.
Tovább

OGYÉI-főigazgató: az összes hiánycikk gyógyszernek van alternatívája

Az átmenetileg vagy tartósan hiánycikk gyógyszerek helyett minden esetben elérhető helyettesítő termék - erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója beszélt egy szerdai háttérbeszélgetésen.

Megjelenés: 2017. 08. 03.
Tovább

500 millió forint hitelt vettek fel a patikusok a gyógyszerészi hitelprogram keretében

A gyógyszerészi tulajdon növelését támogató intézkedésként a patika hitelprogram keretében tizenhárom gyógyszerész 500 millió forint hitelt vett fel, amelyhez a kormány 90 millió forint kamattámogatást biztosít - közölte az Emmi egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkára a gyógyszerészi kamara sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2017. 07. 31.
Tovább

A nem támogatott gyógyszerek helyettesítéséről

2011 óta az OEP, majd a háttérintézmények átalakítása után a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) félévente hajtja végre az úgynevezett vaklicitet. Az eljárás célja, hogy az egymással helyettesíthető, azonos hatóanyagú és hatáserősségű készítmények ára jelentős mértékben csökkenjen, ezáltal enyhítve a gyógyszerkassza kiadásait.

Megjelenés: 2017. 07. 31.
Tovább

Új gyorsteszt a tuberkulózis diagnosztizálására

Amerikai kutatók kifejlesztették az első tuberkulózis gyorstesztet, amely alkalmas az aktív tbc-fertőzés diagnosztizálására és a betegség súlyosságának meghatározására is.

Megjelenés: 2017. 07. 21.
Tovább

Gyógyszerhamisítás elleni társaságot hoztak létre szakmai szervezetek

Gyógyszergyártók, forgalmazó cégek és szakmai szervezetek a gyógyszerhamisítás ellen létrehozták a Humvo Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt.-t, ezzel egyidejűleg új gyógyszerazonosító rendszert alapítottak, amely az egységes uniós hálózat részeként működik 2019-től - közölte a Richter Gedeon Nyrt. az MTI-vel.

Megjelenés: 2017. 07. 14.
Tovább

Szimpózium a vidéki gyógyszerellátás feltételeinek javításáról

Az MGYK Elnöksége és a Területi Elnökök Értekezlete kezdeményezésére A vidéki kis gyógyszertárak működtetésének szempontjai és lehetőségei címmel miniszimpózumra került sor a budapesti Benczúr Hotelban.

Megjelenés: 2017. 06. 29.
Tovább

Idén és jövőre is 130 ezer forinttal nő a háziorvosi praxisok támogatása

Idén és jövőre is átlagosan 130 ezer forinttal nő a háziorvosi praxisok havi támogatása - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felelős államtitkára csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2017. 06. 02.
Tovább

Berlin nemzetközi összefogást sürget a járványokkal és a rezisztens kórokozókkal szemben

A világméretű járványok és az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók megfékezését szolgáló nemzetközi együttműködés erősítését sürgette Angela Merkel német kancellár és kormányának egészségügyi minisztere pénteken Berlinben a G20 csoport soros német elnökségének keretében rendezett egészségügyi miniszteri találkozón.

Megjelenés: 2017. 05. 21.
Tovább

Csökkent a kórházi várólisták hossza és a várakozási idő is

Nemcsak a kórházi várólisták hossza, hanem a várakozási idő is csökkent az elmúlt években - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2017. 05. 18.
Tovább

Daganatos betegségek diagnózisát segíthetik a felírt gyógyszerek adatai

Angliai kutatók azt vizsgálják, hogy segíthet-e a rákos betegségek korábbi diagnosztizálásában a betegeknek felírt gyógyszerek alapján azonosított jellemzők értékelése.

Megjelenés: 2017. 05. 17.
Tovább

A Teva 500 fős leépítést tervez gödöllői üzemében

A Teva Gyógyszergyár Zrt. (Teva) 500 fős létszámcsökkentést tervez gödöllői termelőüzemében a következő hónapokban azzal a szándékkal, hogy 2018 végéig értékesíti vagy bezárja az üzemet - közölte a társaság kedden.

Megjelenés: 2017. 05. 16.
Tovább

Kibertámadás ért angliai kórházakat

Kibertámadás érte pénteken több brit kórház informatikai és távközlési hálózatát. Theresa May brit miniszterelnök péntek esti nyilatkozata szerint nem a brit egészségügyi rendszer volt az egyetlen célpont, a támadás számos más országra is kiterjedt. A BBC értesülése szerint a kibertámadás jeleit péntek estig 74 országban észlelték.

Megjelenés: 2017. 05. 14.
Tovább

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik a gyógyszerkassza bővülését

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete üdvözölte, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében emelkedett a gyógyszertámogatásra fordított forrás, azonban megjegyezte, hogy ez még mindig elmarad a V4-ek átlagától.

Megjelenés: 2017. 05. 12.
Tovább

A diplomás ápolók mesterfokú képzésével javulhat a betegellátás

A diplomás ápolók mesterfokú képzésével javulhat a betegellátás - mondta a népegészségügyi és egészségügy rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos az MTI-nek.

Megjelenés: 2017. 05. 07.
Tovább

A budaörsi raktártűz nem okoz fennakadást a gyógyszerellátásban

Közel egytucatnyi gyógyszernagykereskedelmi engedéllyel rendelkező cég tárolta készítményeit azon a budaörsi telephelyen, ahol április 25-én tűz ütött ki. A Pharma Park tizenötezer négyzetméternyi területéből ötezer kiégett, kétezerötszáz négyzetméternyi területet pedig füstszennyezés ért.

Megjelenés: 2017. 05. 02.
Tovább

Zajlik az e-egészségügyi szolgáltatási rendszer tesztelése

A novemberi éles indulást megelőzően folyik az e-egészségügyi szolgáltatási rendszer tesztelése. A csatlakoztatandó kórházi informatikai rendszerek szállítói már sok tapasztalattal rendelkeznek, ám az érintett felhasználók, az orvosok mintha még kevés információt kaptak volna.

Megjelenés: 2017. 05. 02.
Tovább

Betegbiztonság növelését célzó pályázatok indulnak az egészségügyben

Mintegy húszmilliárd forint lesz elérhető egészségügyi intézmények számára olyan fejlesztések és szakmai képzések megvalósítására, amelyek a betegek biztonságot növelik - jelentette be csütörtökön Székesfehérváron az egészségügyért, illetve az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

Megjelenés: 2017. 04. 27.
Tovább

A jövő egészségügyének új szempontjait tárja fel az Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának kezdeményezésére 2017. április 18-án megalakult a 21. századi egészségügy helyzetét vizsgáló, a hazai kihívásokra is választ kereső és megoldási javaslatokat kidolgozó Elnöki Bizottság az Egészségért.

Megjelenés: 2017. 04. 20.
Tovább