Hírek, cikkek

Az év kiemelkedő egészségügyi szakdolgozóit díjazta a kamara Budapesten

A 2018-as év kiemelkedő egészségügyi szakdolgozóit tüntette ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) országos szervezete Budapesten pénteken.

Megjelenés: 2018. 12. 07.
Tovább

Az OTH új módszertani levelet tett közzé az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének és felügyeletének megerősítésével kapcsolatban

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2018. november 28-án módszertani levelet adott ki az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének és felügyeletének megerősítésére intézményi és egyéni kockázatértékelésen keresztül címmel.

Megjelenés: 2018. 12. 04.
Tovább

Gyógyszerkutatási központot hoznak létre a Semmelweis Egyetemen

Gyógyszerkutatási központot hoznak létre a Semmelweis Egyetemen, a volt Schöpf-Merei Kórház területén és a Hőgyes utcai épülettömb fejlesztésével - tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.

Megjelenés: 2018. 11. 29.
Tovább

Gyógyszerfejlesztő szakemberek európai értekezlete zajlott Budapesten

A Semmelweis Egyetemen rendezték meg a mintegy hétezer gyógyszerfejlesztő szakembert képviselő IFAPP (International Federation of Associations of Pharmaceutical Physicians) európai értekezletét, melynek fő témája a klinikai gyógyszerfejlesztés (pharmaceutical medicine) volt.

Megjelenés: 2018. 11. 27. | Frissítve: 2018. 11. 28.
Tovább

Kilencmilliárd forintot kap a felnőtt pszichiátriai ellátás fejlesztése

Három projekt keretében összesen 9 milliárd forintot fordíthat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a felnőtt pszichiátriai ellátórendszer fejlesztésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból - jelentették be kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2018. 11. 27.
Tovább

A munkaerőhiány és a patikák működtetése a legnagyobb kihívás a gyógyszerészeknek

A gyógyszerészek számára a munkaerőhiány, a gyógyszertárak fenntartható működtetése, a fiatal szakemberek patikai tulajdonhoz jutása és a degresszív árrés a legfontosabb kihívás - állapította meg a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) megbízásából készült országos, reprezentatív felmérés.

Megjelenés: 2018. 11. 21.
Tovább

Szimpózium a komplex gyógyszerekről

A biológiai és nem-biológiai komplex gyógyszerek helyettesíthetősége, vagyis a készítmények szabadalmi lejáratát követő biohasonlóság vizsgálata és szabályozása volt az egyik kiemelt témaköre annak a nemzetközi gyógyszerkutatási konferenciának, amelyet immár harmadik alkalommal rendeztek meg a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének főszervezésében.

Megjelenés: 2018. 11. 15.
Tovább

Betegtájékoztató kampányt indít két egészségügyi szakmai kamara

Országos betegtájékoztató kampányt indít a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK).

Megjelenés: 2018. 11. 14.
Tovább

Nyolcmilliárdból húsz egynapos sebészet létesül az országban

Nyolcmilliárd forintos összköltséggel egynapos sebészeti ellátóhelyeket alakítanak ki húsz helyszínen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) projektje keretében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Székesfehérváron.

Megjelenés: 2018. 11. 14.
Tovább

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá az egyházi kórházak

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá a Szent Ferenc-kórház, a Betegápoló Irgalmasrendi Kórházak, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és a kórházak vezetői kedden Budapesten.

Megjelenés: 2018. 11. 13.
Tovább

Egy év alatt ötszázmillió adat került fel az elektronikus egészségügyi rendszerbe

Több mint ötszázmillió egészségügyi adat - e-recept, betegdokumentum, ellátási információ - került fel az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe (EESZT) az indulás óta eltelt egy évben.

Megjelenés: 2018. 11. 12.
Tovább

1,3 millió adag influenzavakcina áll a legveszélyeztetettebbek rendelkezésére

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

Megjelenés: 2018. 11. 09.
Tovább

Megújul és átalakul a Szent János Kórház

Jelentős beruházások lesznek a Szent János Kórházban, az intézmény középső része teljesen megújul, és nagyobb szerepet kap a Kútvölgyi szakrendelő is - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn.

Megjelenés: 2018. 10. 29.
Tovább

300 milliárd forint a magánegészségügyi szolgáltatók éves forgalma

Folyamatosan nő a magánegészségügyi szolgáltatások iránti igény Magyarországon, iparági felmérések szerint a privát szolgáltatók forgalma elérte az évi 300 milliárd forintot, ugyanekkor ennek mintegy harmada a szürkegazdaságba megy - mondta Leitner György, a Primus Egyesület elnöke kedden sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Megjelenés: 2018. 10. 16.
Tovább

29 új gyógyszerkészítmény befogadásáról döntöttek

Huszonkilenc új, az adott betegség kezelésében leghatékonyabb innovatív gyógyszer, illetve ezek indikációjának tb-támogatásba történő befogadásáról döntött az egészségügyi kormányzat.

Megjelenés: 2018. 10. 13.
Tovább

Kampány indult a biztonságos gyógyszerhasználatért

Orvosok és egészségügyi szakemberek részvételével tudatformáló kampány hívja fel a figyelmet a gyógyszerek helyes otthoni tárolására, valamint a biztonságos gyógyszerhasználat és a lejárt gyógyszerek környezettudatos megsemmisítésének fontosságára.

Megjelenés: 2018. 10. 12.
Tovább

Négy szabálysértő gyógyszertár működési engedélyét vonta vissza az OGYÉI

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet négy olyan gyógyszertár működési engedélyét vonta vissza, amelyek súlyosan megsértették a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat.

Megjelenés: 2018. 10. 03.
Tovább

Ismét rekordmagas a kórházi adósságállomány

Augusztus végére megközelítette a 42 milliárd forintot a magyar kórházak lejárt tartozásainak összértéke. Az adósság csaknem felének (45 százalék) kifizetése több mint két hónapja csúszik – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból.

Megjelenés: 2018. 09. 24.
Tovább

100 éves a debreceni orvosképzés

Többhetes programsorozattal ünnepli a debreceni orvosképzés 100. évfordulóját a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara. A centenárium jegyében gálaestet, medikus hetet, tudományos előadásokat és könyvbemutatót is tartanak.

Megjelenés: 2018. 09. 21.
Tovább

Nógrád megyében az országos átlag feletti a halálozás

Nógrád megyében jelentősen az országos átlag felett van a halálozás, a férfiaknál 12, a nőknél 9 százalékos az eltérés, emellett a várható élettartam mindkét nem esetében alacsonyabb a magyarországi átlagnál - derül ki a megye egészségi helyzetéről készült beszámolóból, amelyről csütörtökön tárgyalt a nógrádi közgyűlés.

Megjelenés: 2018. 09. 20.
Tovább

Az összes Calcium Sandozt kivonták a forgalomból

Befejeződtek a Calcium Sandoz pezsgőtabletta OGYÉI-s laborvizsgálatai, amik azzal zárultak, hogy a hatóság a

Megjelenés: 2018. 09. 17.
Tovább

Szabálytalanságokat talált az ÁSZ kórházak ellenőrzésekor

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) öt egészségügyi intézménynél - közölte a számvevőszék kommunikációs osztályának vezetője Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2018. 09. 14.
Tovább

Megkezdődött az egészségügyi magánszolgáltatók kötelező csatlakozása az EESZT-hez

Megkezdődött az egészségügyi magánszolgáltatók kötelező csatlakozása az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez, vagyis az EESZT-hez - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2018. 09. 14.
Tovább

Szakdolgozók nélkül nincs sikeres gyógyítás

Egészségügyi szakdolgozók cseréltek tapasztalatot és bővítették tudásukat a VII. Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferencián a Debreceni Egyetem Klinikai Központban augusztus 31-én. A kongresszuson adták át az egykori kiváló ápolónőről elnevezett életműdíjat.

Megjelenés: 2018. 09. 01.
Tovább

Több száz homeopátiás szert vontak ki a forgalomból súlyos kockázatok miatt

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) az egyik jelentős amerikai homeopátiás cég, a King Bio Inc. termékeinek visszahívását rendelte el, mert azok veszélyesek lehetnek az egészségre.

Megjelenés: 2018. 09. 01.
Tovább

Kaotikus állapotok a Honvédkórházban

A Honvédkórház sürgősségi osztályán először az önkéntes túlmunka szerződéseiket mondták fel a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosai, majd több orvos is jelezte távozását, végül a mai nappal az osztályvezető is beadta a felmondását.

Megjelenés: 2018. 08. 31.
Tovább

Új állásfoglalást adott ki az MTA az alternatív gyógymódokról

A bizonyítékokon alapuló orvoslás elvei és a komplementer eljárások címmel új állásfoglalást adott ki a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya, amely a komplementer gyógymódok jogi szabályozásának szigorítását sürgeti.

Megjelenés: 2018. 08. 29.
Tovább

Valós kockázatokkal jár a homeopátiás szerekbe vetett téves bizalom

A bizonyítékokon alapuló orvoslás szószólói szerint a homeopátia nem más, mint egy bonyolultan, körülményesen – és a betegek számára drágán – kidolgozott placeboterápia, amelyben az alkalmazott készítmények semmilyen hatóanyagot nem tartalmaznak, ezért farmakológiailag teljesen hatástalanok.

Megjelenés: 2018. 08. 14.
Tovább

20 év múlva lehet eredménye az új nemzeti népegészségügyi programnak

Még ebben az évben a kormány elé kerülhet a nemzeti népegészségügyi program, amelynek gerince az öt betegségcsoport  - onkológiai, keringési, mozgásszervi, gyermekgyógyászati és mentális zavarok - megelőzésére és kezelésére kidolgozott nemzeti program - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Megjelenés: 2018. 08. 14.
Tovább

Új kutatás értékeli a rákszűrés összmortalitásra gyakorolt hatását

Gyakran vitatott, hogy van-e, illetve milyen mértékű a rákszűrési programok hatása az összmortalitás csökkenésére. Ez adja a hátterét annak az elemzésnek, amely a különböző rákszűrések lehetséges hatásait vizsgálja két nyugat-európai reprezentatív populációban.

Megjelenés: 2018. 08. 14.
Tovább

Anarchia az egészségügyi intézmények gazdálkodásában

Egészségügyi gazdasági vita kezdődött az állami és szakmai szervezetek között. A kórházak és szakrendelők ellenőrzését végző Állami Számvevőszék elnöke „pénzügyi szempontból botrányosnak” nevezte az egészségügy egyes területein uralkodó helyzetet.

Megjelenés: 2018. 08. 13.
Tovább

A Kórházszövetség visszautasítja az ÁSZ-elnök kijelentéseit

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) visszautasítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének egy hétfői lapinterjúban megjelent kijelentéseit - olvasható a két szervezet szerdai, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatából.

Megjelenés: 2018. 08. 08.
Tovább

Tudományos és gyakorlati érvek igazolják a homeopátia hatástalanságát

Több országban össztűz alá került a homeopátiás gyógymód és elmélet: néhány éve Nagy-Britanniában váltott ki óriási vitát a homeopátiás szerek egyre nagyobb népszerűsége. A brit orvosszövetség legutóbb nem kevesebbet állított, mint hogy a homeopátia „sarlatánság”.

Megjelenés: 2018. 08. 04.
Tovább

Kedden jelenik meg a három centrumkórház tervpályázata

Július 31-én, kedden jelenik meg a három budapesti centrumkórház tervezésére kiírt pályázat - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2018. 07. 30.
Tovább

Július végére elkészülhet a nemzeti rákellenes program

Július 30-ára végleges formájában is elkészülhet a nemzeti rákellenes program - közölte az Országos Onkológiai Intézet (OOI) szombaton az MTI-vel.

Megjelenés: 2018. 07. 28.
Tovább

Több mint egy tucat tudományos testület adott ki közleményt a homeopátia hatástalanságáról

A homeopátiás gyógymódokkal kapcsolatos eltérő tudományos – és áltudományos – viták végére tesznek pontot azoknak a tudományos testületeknek a hivatalos állásfoglalásai, amelyek egyértelműen és minden kétséget kizáróan kijelentik, hogy a homeopátia nem tartozik a bizonyítékokon alapuló gyógymódok közé.

Megjelenés: 2018. 07. 26.
Tovább

Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását

Nagy-Britanniában engedélyezik a marihuána orvosi célú felhasználását. Az erről szóló döntést csütörtökön jelentette be Sajid Javid belügyminiszter, hozzátéve, hogy az orvosok legkésőbb ősztől írhatják fel a kannabiszt tartalmazó gyógyszereket és készítményeket.

Megjelenés: 2018. 07. 26.
Tovább

Nincs pénz az új rákprogramra

Beismerik az elmúlt évek egészségpolitikájának kudarcát az onkológiai intézetben készült nemzeti egészségprogramban. Új tervek vannak, pluszpénz nincs – évente 32-33 ezer ember hal meg rákban.

Megjelenés: 2018. 07. 24.
Tovább

Lassan terjed az EESZT a hazai ellátásban

Egy éve ért finisébe az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér pilot programja, amelynek zárásával szeptembertől megkezdődött a közfinanszírozott szakellátók és a gyógyszertárak csatlakozása a november elsejei kötelező határidőig. 

Megjelenés: 2018. 07. 23.
Tovább

Több pénz jut a magyar egészségügy egyes területeire

A jövő évi költségvetésben 191 milliárd forinttal több jut az ágazatra, a megemelt összegből többek között folytatják az Egészséges Budapest program kórházfejlesztéseit, növelik a rezidensek ösztöndíjait, megerősítik a háziorvosi ellátást, és jövő novembertől újabb nyolc százalékkal emelik az egészségügyi dolgozók bérét.

Megjelenés: 2018. 07. 20.
Tovább

Végzetes következményekkel jár a homeopátia a rákbetegekre nézve

A Yale Egyetem friss kutatása szerint azok a személyek, akik a rákkezelés részeként homeopátiát, gyógynövény- és egyéb alternatív terápiákat használnak, átlagosan kétszer olyan valószínűséggel halnak meg a betegségben, mint azok, akik csak a hagyományos kezelést alkalmazzák. 

Megjelenés: 2018. 07. 20.
Tovább

Később lesz törzskarton, a kollegiális vezetői rendszer viszont októbertől elindul

Bár július 1-jétől tervezték, öt nappal az életbe lépés előtt visszavonták a törzskarton bevezetését előíró rendeletet – derül ki a most megjelent Magyar Közlönyből, ahogyan az is, hogy a kollegiális vezetői rendszert viszont idén októbertől elindítják.

Megjelenés: 2018. 07. 02.
Tovább

101 milliárd forinttal több jut jövőre az egészségügyre

Növekednek az egészségügyre fordítható források a jövő évi költségvetési javaslat szerint; 2018-hoz viszonyítva 101 milliárd forinttal jut több az ágazatra.

Megjelenés: 2018. 06. 13.
Tovább

Hogyan vezessük be a GDPR-t a gyógyszertárban három lépésben?

Az talán már senkinek nem jelent újdonságot, hogy minden gyógyszertár adatkezelőnek számít. Az adatkezelő első feladata, hogy pontosan felmérje a rendelkezésére álló adatok körét, és azokról nyilvántartást készítsen.

Megjelenés: 2018. 06. 08.
Tovább

MGYK: sok megoldandó feladat vár a kormányra

A gyógyszertári ügyelet és a finanszírozás részletes szabályozását minél hamarabb ki kellene dolgoznia az új kormánynak – hangsúlyozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Megjelenés: 2018. 06. 08.
Tovább

Megnyitották az országos patikanapot Tapolcán

A racionális gyógyszerhasználat és a népegészségügyi mozgósítás fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a 15. országos patikanap megnyitóján szerdán Tapolcán.

Megjelenés: 2018. 06. 06.
Tovább

Az AIPM szerint 20-30 milliárd hiányzik a gyógyszerkasszából

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint 20-30 milliárd forinttal kellene kiegészíteni a gyógyszerkasszát, így elérve a visegrádi országok (V4) nettó gyógyszerkiadásának átlagát.

Megjelenés: 2018. 06. 05.
Tovább

Nagyon megugrott a kórházak adósságállománya

Március vége és április vége között nagyot ugrott a magyar kórházak adósságállománya, az egy havi növekedés meghaladta az 5,5 milliárd forintot, a legrosszabb emlékű időket idézve.

Megjelenés: 2018. 05. 28.
Tovább

Alig használják a szakorvosok az EESZT-t

Alig használják a szakorvosok a 20 milliárd forintért kiépített elektronikus adatbázist. Van, aki arra panaszkodik: a fejlesztés miatt csak feleannyi betegre jutna ideje.

Megjelenés: 2018. 05. 27. | Frissítve: 2018. 05. 28.
Tovább

Új biztonsági elemekkel látják el a vényköteles gyógyszereket 2019 februárjától

Kétdimenziós vonalkóddal és egy "dézsmabiztos", manipulálás elleni kóddal is el kell látni a vényköteles gyógyszereket 2019 februárja után egy európai bizottsági döntés nyomán - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-vel.

Megjelenés: 2018. 04. 26.
Tovább