Hírek, cikkek

Ötvenhárom állami kórház szülészetét fejlesztik

Ötvenhárom közfinanszírozott egészségügyi intézmény szülészetét fejlesztik 3,3 milliárd forintból- jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Megjelenés: 2019. 12. 12.
Tovább

Lesújtó képet fest a magyar egészségügyi állapotokról a friss EU-s jelentés

A 2000 óta tapasztalható javulás ellenére Magyarország egészségi állapot mutatói még mindig elmaradnak a legtöbb uniós országétól, ami egyfelől az egészségtelen életmódra, másfelől az egészségügyi ellátás korlátozott hatékonyságára vezethető vissza.

Megjelenés: 2019. 12. 06.
Tovább

Kinevezték az új országos tisztifőgyógyszerészt

2019. december 1-jei hatállyal dr. El Koulali Zakariás tölti be az országos tisztifőgyógyszerészi tisztséget.

Megjelenés: 2019. 12. 02.
Tovább

Kincses Gyula lett a Magyar Orvosi Kamara új elnöke

Kincses Gyula lett a Magyar Orvosi Kamara új elnöke. A kamara tisztújító küldöttközgyűlésén szombaton a jelenlévő küldöttek 202 szavazattal támogatták az új elnököt, míg Éger István korábbi elnök 120 szavazatot kapott.

Megjelenés: 2019. 11. 30. | Frissítve: 2019. 12. 02.
Tovább

A hagyományos kínai orvoslás szabályozatlanságában rejlő kockázatokra figyelmeztetnek az európai akadémiák

Az európai tudományos és orvosi akadémiák közös állásfoglalásban reagáltak az Egészségügyi Világszervezet döntésére, mely felvette diagnosztikai kódrendszerébe a hagyományos kínai orvoslás fogalmait.

Megjelenés: 2019. 11. 19.
Tovább

Vényköteles lesz néhány ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapító

Jövő év május 1-jével vénykötelessé válnak egyes ibuprofén és dexibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók - közölte honlapján a gyógyszerhatóság.

Megjelenés: 2019. 11. 18.
Tovább

Házi gyermekorvosok: meg kell változtatni a finanszírozást!

Meg kell változtatni a házi gyermekorvosi ellátás finanszírozását ahhoz, hogy kevesebb orvos el tudjon látni több gyermeket a szakegyesület elnöke szerint.

Megjelenés: 2019. 11. 13.
Tovább

Törvényjavaslat készült az áldoktorok ellen, büntethető lesz a kuruzslás

Törvényjavaslatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a parlamentnek az áldoktorok, kuruzslók tevékenységének visszaszorításáért, a büntetőjogban is megjelenik a kuruzslás vétsége.

Megjelenés: 2019. 11. 13.
Tovább

Közösen indítanak nővérképzést a történelmi egyházak

Közösen indítanak egészségügyi szakképzést a történelmi egyházak.

Megjelenés: 2019. 11. 13.
Tovább

Azonnali információcserét tesz lehetővé az EESZT adatbázisának bővülése

A magán- és állami szektor közötti azonnali információcserét teszi lehetővé az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatbázisának bővülése.

Megjelenés: 2019. 10. 29.
Tovább

Pénzügyi támogatáshoz jutnak az alapellátó fogorvosok

Idén egyszeri kiegészítő juttatást, a jövő évtől pedig havi fix összegű díjemelést kapnak az alap- és szakellátást nyújtó fogorvosok - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2019. 10. 28.
Tovább

Újabb pályázat nyílt meg háziorvosi praxisközösségeknek

Család- és gyermekorvosi praxisközösségek, praxisok és fenntartó önkormányzatok pályázhatnak újabb ötmilliárd forintra a népegészségügyi feladatok hatékonyabb ellátására, illetve prevencióra - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten.

Megjelenés: 2019. 10. 11.
Tovább

Augusztusban mintegy 6 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt adóssága

Augusztusban mintegy 6 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt adóssága, ezzel a nyolcadik hónap végére átlépte az 53 milliárd forintot – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból.

Megjelenés: 2019. 09. 28.
Tovább

Az orvosi kamara a béremelés mellett a közfinanszírozás növelését követeli

A béremelés mellett az egészségügy közfinanszírozásának növelését követelte több száz orvos a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati budapesti nagygyűlésén, amelyet Elhalt ígéretek nyomában - párbeszéd a döntéshozókkal címmel hívott össze az érdekképviselet.

Megjelenés: 2019. 09. 22.
Tovább

Az orvoskamara párbeszédre hívja a döntéshozókat

Fontos kérdések megvitatására hívja az orvosokat a Magyar Orvosi Kamara (MOK); szombaton Elhalt ígéretek nyomában - párbeszéd a döntéshozókkal címmel tartja nagygyűlését a köztestület Budapesten.

Megjelenés: 2019. 09. 19.
Tovább

Konferencia: kiemelten fontos a betegbiztonság növelése

Kiemelten fontos a betegbiztonság növelése, és ez az állami szervek, a szakemberek és a betegek együttműködésével teremthető meg - hangsúlyozta több előadó egy keddi konferencián Budapesten.

Megjelenés: 2019. 09. 17.
Tovább

Nem járhatnak oktatási intézménybe azok az ukrán gyerekek, akik nem kapták meg a védőoltásokat

Nem látogathatják Ukrajnában az iskolákat és az óvodákat azok a gyerekek, akik nem kapták meg időben a kötelező védőoltásokat - figyelmeztetett szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Uljana Szuprun egészségügyi és Lilija Hrinevics oktatási miniszter.

Megjelenés: 2019. 08. 14.
Tovább

Rendkívüli nagygyűlést tart szeptemberben a Magyar Orvosi Kamara

Elhalt ígéretek nyomában címmel rendkívüli nagygyűlést tart szeptember 21-én a Magyar Orvosi Kamara (MOK) - jelentette be a kamara elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2019. 08. 14.
Tovább

Húszszázaléknyi szakdolgozó hiányzik az egészségügyből

A KSH adatai szerint az egészségügyben 5 százalék körüli a szakemberek hiánya, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése viszont a KSH adatainál kétszer-háromszor több üres álláshelyről tanúskodik.

Megjelenés: 2019. 07. 22.
Tovább

Hiányosságokat tártak fel a vészhelyzeti betegellátás ágazati irányításában

Hiányosságokat tárt fel a vészhelyzeti betegellátás ágazati irányításában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2015 és 2017 közötti időszakot érintő ellenőrzésekor.

Megjelenés: 2019. 07. 12.
Tovább

Semmelweis Ignác életműve ma is mérce

Semmelweis Ignác életműve, pályafutása ma is mérce, szerepe a világban rendkívüli, az ő példamutatásában ötvöződik az emberiség és a magyarság minden nemes értéke - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere a Semmelweis-napi elismerések átadásán hétfőn a Pesti Vigadóban.

Megjelenés: 2019. 07. 01.
Tovább

Közép-európai együttműködést sürget az onkológia területén Kásler Miklós

Közép-európai együttműködést sürget az onkológia területén az emberi erőforrások minisztere.

Megjelenés: 2019. 06. 12.
Tovább

MGYK: fontos a gyógyszerhasználati együttműködés erősítése

A gyógyszerhasználati szokások fejlesztése lesz a következő időszak legfontosabb szakmai programja a gyógyszerészek számára - mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a XVI. országos patikanap központi megnyitóján szerdán a kecskeméti Pajzs Patikában.

Megjelenés: 2019. 06. 12.
Tovább

2020-ban több pénz jut a népegészségügy fejlesztésére, a gyógyító-megelőző ellátás céltartaléka csökken

Az Országgyűlésnek kedd délután benyújtott költségvetési javaslat szerint az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) jövő évi előirányzata 2681,4 milliárd forint, szemben az idei 2442 milliárddal.

Megjelenés: 2019. 06. 05.
Tovább

Az orvosképzési curriculum reformja a Semmelweis Egyetemen

2019. május 14-én a két fórumon is hallhattak az érdeklődők az Általános Orvostudományi Kart érintő változásokról.

Megjelenés: 2019. 05. 19.
Tovább

Veszélyben a fővárosi sürgősségi ellátás

A főváros négy sürgősségi centrumából csak egy fogadott súlyos, sokszorosan sérült beteget a hétvégén. Ennyi ügyeleti lemondás már veszélyezteti az ellátás biztonságát - írta a Népszava.

Megjelenés: 2019. 05. 13.
Tovább

A lakosság jól fogadta a gyógyszerszedési szokások javítására összeállított segédletet

A megkérdezettek többsége jól fogadta, hasznosnak ítélte a gyógyszerszedési szokások javítására összeállított, betegeknek szóló segédletet - derült ki a pilot program eredményeit ismertető budapesti szakmai konferencián, pénteken.

Megjelenés: 2019. 04. 26.
Tovább

Átlagosan több mint három hetet kell várni szakrendelésre

Ma átlagosan több mint három hetet kell várnia egy betegnek, hogy bejusson egy szakrendelésre.

Megjelenés: 2019. 04. 09.
Tovább

Tisztifőorvos: szükség van az iskolai egészségfejlesztésre

Szükség van az iskolai keretek között végzett egészségfejlesztésre, hiszen a család mellett az iskola van a legnagyobb hatással a gyerekekre - mondta az országos tisztifőorvos szerdán sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2019. 04. 03.
Tovább

Biztatóak a koraszülött intenzív ellátáshoz kötődő kezdeményezések

Az alapvető jogok biztosa biztatónak tartja a koraszülött intenzív ellátással kapcsolatos kezdeményezéseket, amelyeket felkérésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára és a Semmelweis Egyetem javasolt.

Megjelenés: 2019. 04. 02.
Tovább

Gyógyszerhiányhoz vezethet a rendezetlen Brexit

Ellátási nehézségekhez és hiányhoz vezethet számos gyógyszernél, gyógyszerészeti készítménynél és egészségügyi eszköznél, ha a huszonhetekkel kötött megállapodás nélkül, rendezetlenül szűnik meg a brit európai uniós (EU-) tagság (Brexit) - figyelmeztette az Európai Bizottságot a német egészségügyi miniszter a Handelsblatt című német üzleti lap csütörtöki beszámolója szerint.

Megjelenés: 2019. 03. 29.
Tovább

Folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Idén is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amelynek célja, hogy javuljon a lakosság kedvezőtlen egészségi állapota; a program kibővült egy gyermekeknek szánt prevencióval is - tájékoztatta a program kommunikációs ügynöksége kedden az MTI-t.

Megjelenés: 2019. 03. 27. | Frissítve: 2019. 03. 28.
Tovább

Bővülnek az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér adatbázisai

A kormány fontosnak tartja, hogy az egészségügyben fellelhető betegadatokat "egy csatornába" terelje, ezért a már működő elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) adatbázisai tovább bővülnek - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden, Budapesten.

Megjelenés: 2019. 03. 19.
Tovább

Az MKOT új kemoterápiás protokollok bevezetését javasolja

Több mint harminc új kemoterápiás protokoll hivatalos bevezetését javasolja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT).

Megjelenés: 2019. 03. 18.
Tovább

Házi gyermekorvosok: nincs utánpótlás, sok praxis megszűnhet

A házi gyermekorvosi praxisok megszűnésétől tart a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke, aki szerint az egész alapellátás legnagyobb problémája az elöregedés és az utánpótlás hiánya.

Megjelenés: 2019. 03. 07. | Frissítve: 2019. 03. 10.
Tovább

Egy felmérés szerint a többség büntetné a hálapénz utólagos elfogadását is

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik kutatócsoportja által végzett felmérés szerint a többség, ha rajta múlna, még a hálapénz utólagos elfogadását is büntetné, ugyanakkor azt csak kevesen tudják, hogy a hálapénz műtét előtti elfogadása ma már bűncselekmény.

Megjelenés: 2019. 02. 26.
Tovább

Egyedülálló felmérés készül a lakosság egészségi állapotáról

Egyedülálló, több mint 420 ezer adatot tartalmazó adatbázist készítettek debreceni kutatók a lakosság, azon belül az északkelet-magyarországi romák egészségi állapotáról, a vizsgálódás folytatódik - közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtóirodája az MTI-vel.

Megjelenés: 2019. 02. 23.
Tovább

Az Európai Parlament támogatja az orvosi kannabisz legalizálását

Az Európai Uniónak ösztönöznie kell az orvosi kannabisz használatát, az egészségbiztosítási rendszereknek támogatniuk kell a kannabisz alapú gyógyszereket, a hatóságoknak pedig egyértelműen meg kell határozniuk az orvosi kannabisz felhasználási területeit - rögzítették az európai parlamenti (EP-) képviselők szerdán elfogadott állásfoglalásukban.

Megjelenés: 2019. 02. 14.
Tovább

Elindult az európai gyógyszer-azonosítási rendszer

Mostantól egyedi kóddal azonosítják a legtöbb gyógyszert a patikákban és a kórházakban - közölte a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt. szombaton az MTI-vel.

Megjelenés: 2019. 02. 11.
Tovább

A kormány komoly szerepet szán a megelőzésben az egészségfejlesztési irodáknak

Az egészségfejlesztési irodák munkája nagyban segíthet a népbetegségek elleni harcban - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt egy szakmai fórumon kedden Budapesten.

Megjelenés: 2019. 02. 05.
Tovább

5,8 milliárd forint jut újabb praxiközösségekre, cél a népbetegségek megelőzése

Az egészségügyi alapellátás színvonalának további emelése érdekében, praxisközösségek létrehozására 5,8 milliárd forintot különít el a központi költségvetés - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn Dunavarsányban egy ilyen új centrum átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2019. 01. 21. | Frissítve: 2019. 01. 30.
Tovább

Február elején elindul az új Gyógyszerazonosítási Rendszer

2019. február 9-én indul az Európai Gyógyszerazonosítási Rendszer, mely naptól kezdve egyetlen olyan vényköteles gyógyszer sem szabadítható fel a gyógyszergyárakban, mely nem rendelkezik úgynevezett egyedi azonosítóval.

Megjelenés: 2019. 01. 21.
Tovább

A kormány a fiúkra is kiterjesztené a HPV elleni védőoltást

A kormány kiterjesztené 12 éves fiúkra is HPV-védőoltást az iskolai védőoltási program keretében - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy szombati rendezvényen Budapesten.

Megjelenés: 2019. 01. 19.
Tovább

5,8 milliárd forintra pályázhatnak háziorvosi praxisok és praxisközösségek

Család- és gyermekorvosi praxisközösségek, praxisok, illetve fenntartó önkormányzatok 5,8 milliárd forintra pályázhatnak népegészségügyi feladatok hatékonyabb ellátására, illetve prevencióra - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.

Megjelenés: 2019. 01. 16.
Tovább

Év végéig még kötelező kiadni a felírási igazolást

Egy miniszteri rendelet értelmében az e-receptet felíró orvosoknak 2019. december 31-ig kötelező kiállítaniuk az úgynevezett felírási igazolást, és azt külön kérés nélkül is át kell adniuk a betegeknek, közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

Megjelenés: 2019. 01. 14.
Tovább

Emelkedik a szervadományozók száma Németországban

Csaknem egy évtizedig tartó folyamatos csökkenés után tavaly ismét nőtt a szervadományozók száma Németországban.

Megjelenés: 2019. 01. 13.
Tovább

Jelentős fejlesztések történtek a debreceni sürgősségi klinikán

Az egyre gyorsabb és magasabb színvonalú sürgősségi ellátás érdekében végzett fejlesztések új lendületet vettek Debrecenben, mióta 2017 végén a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában létrejött az ország első önálló Sürgősségi Klinikája.

Megjelenés: 2019. 01. 04.
Tovább

A hazai gyógyszeripar fejlődéséről tanácskozott a MAGYOSZ elnöksége

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) csütörtöki elnökségi ülésének vendége volt Dr. György László államtitkár, akinek részvételével a szövetség vezetői áttekintették a hazai gyógyszergyártás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Megjelenés: 2018. 12. 14.
Tovább

Világhírű rákkutató kapta idén a Debrecen-díjat

A daganatkutatásban áttörést elérő Sir David Philip Lane kapta idén a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetést, amelyet csütörtökön adták át a Debreceni Egyetemen. A brit tudós felfedezése többek közt a leukémia gyógyításában jelent előrelépést.

Megjelenés: 2018. 12. 14.
Tovább

Tizennyolc éves a gyermekszívközpont

Tizennyolc éve nyílt meg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Gyermekszív Központja a gyermekkardiológiában és gyermekszív-sebészetben a legmagasabb szintű ellátást nyújtva az országban.

Megjelenés: 2018. 12. 13.
Tovább