Hírek, cikkek

ÁSZ: előrelépés történt a kórházak gazdálkodásában

Előrelépés történt a kórházak gazdálkodásában, a huszonnégy vizsgált intézményből tizenhat kialakította a gazdálkodásban rejlő kockázatok kezelésének módját és megteremtette a közpénzekkel és az állami vagyonnal való átlátható, elszámoltatható, felelős, korrupciótól védett gazdálkodás garanciális feltételeit 2017 után - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 07. 14.
Tovább

Az EP állásfoglalást fogadott el a járvány utáni uniós közegészségügyi stratégiájáról

Le kell vonni a koronavírus-járvány tanulságait, és az európai "egészségügyi unió" létrehozásával sokkal szorosabbra kell fonni a tagállami együttműködést - szögezték le az Európai Parlament (EP) képviselői pénteken, az EP brüsszeli plenáris ülésén a járvány utáni uniós közegészségügyi stratégiáról elfogadott állásfoglalásukban.

Megjelenés: 2020. 07. 10.
Tovább

Szerdától csak terápiás javallat nélkül forgalmazhatók homeopátiás készítmények

Szerdától csak terápiás javallat nélkül forgalmazhatók homeopátiás gyógyszerek Magyarországon, mivel a forgalomban lévő készítmények esetében klinikai vizsgálattal nem igazolták az indikációjukat.

Megjelenés: 2020. 07. 01.
Tovább

Fejlesztették a betegbiztonságot a PTE Klinikai Központjában

Az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) csaknem 190 millió forintos támogatásával fejlesztette a betegbiztonságot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központja, ahol jelentősen bővültek az infekciókontrollt szolgáló eszközök - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 06. 11.
Tovább

Emmi: júniustól a magánorvosok is az EESZT-be töltik fel a betegek adatait

Júniustól a magánorvosok is az Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) töltik fel betegeik egészségügyi adatait - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap az MTI-vel, kiemelve: minden egészségügyi szolgáltató érdeke a minél hatékonyabb és jobb ellátás.

Megjelenés: 2020. 05. 31.
Tovább

Koronavírus - Több mint 10 ezren vettek részt az országos szűrésen

Mintegy 10 600-an vettek részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, amelynek eredménye így reprezentatív lett - közölte a Semmelweis Egyetem hétfőn a honlapján.

Megjelenés: 2020. 05. 18.
Tovább

Koronavírus - A gyógyszertárak kiskereskedelmi adó fizetése alól mentesítését kéri a szakszövetség

Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) kéri a Pénzügyminisztériumtól (PM) a kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslat felülvizsgálatát és a gyógyszertárak mentesítését a különadó folyamatos megfizetése alól  - közölte a szövetség kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 05. 05.
Tovább

Országos tisztifőorvos: az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra

Az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra és csak előzetes telefonos bejelentkezés után vehetők igénybe - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 05. 05.
Tovább

Drámai változást hozott a kórházi adósságok terén a járvány

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány 2020. március 31-én 32,9 milliárd forint volt, ami februárhoz képest rekordösszeggel, 42,9 milliárd forinttal csökkent.

Megjelenés: 2020. 05. 05.
Tovább

Az OGYÉI figyelmeztetést adott ki a klorokin és a hidroxiklorokin súlyos mellékhatásainak kockázatáról

A klorokinról és a hidroxiklorokinról ismert, hogy szívritmuszavart okozhatnak. Ez súlyosbodhat, ha olyan gyógyszerrel kombinálják, amely hasonlóan hat a szívre. Ilyen gyógyszer például az azithromycin nevű antibiotikum.

Megjelenés: 2020. 04. 27.
Tovább

Koronavírus - Emmi: a kórházaknak el kell végezniük a sürgősségi beavatkozásokat

A kórházaknak továbbra is el kell végezniük a sürgősségi beavatkozásokat - tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben szerdán.

Megjelenés: 2020. 04. 08.
Tovább

Koronavírus - Benkő: ötvenegy kórházban katonák lettek a kórházparancsnokok

Száznyolc kórházból 51-ben katonák lettek a kórházparancsnokok - mondta a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában, ahol azt is közölte: a héten további vállalatokat választhatnak ki, ahol megjelennek majd a honvédelmi irányító törzsek.

Megjelenés: 2020. 03. 31.
Tovább

Koronavírus - A kórházparancsnokok feladata a védekezés segítése

A kórházparancsnokok feladata az, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi intézményeknek abban, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások, illetve az, hogy gondoskodjanak az eszközök vagyonbiztonságáról - mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, országos kórházfőparancsnok az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 03. 30.
Tovább

Koronavírus - Emmi: az új kézikönyv hatékony segítséget nyújt a kórházaknak

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter irányításával elkészült a kórházak számára az új koronavírus okozta fertőzések diagnózisának és terápiájának kézikönyve, ami több ország jó gyakorlatait veszi alapul a magyarországi viszonyokra adaptálva - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 03. 28.
Tovább

Leállt a csepeli gasztroenterológia, nincs 65 év alatti orvos

Több más ellátás is korlátozottan fog működni, például a bőrgyógyászat vagy a reumatológia.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

A gyógyszergyártók támogatják a kormányzat intézkedéseit

A hazai gyógyszeripari szervezetek és tagvállalataik minden tőlük telhető módon támogatják a kormány és az egészségügyi-járványügyi hatóságok munkáját.

Megjelenés: 2020. 03. 14.
Tovább

A MESZK elnökségének rendkívüli közleménye

Javasolják az egészségügyi képzésben részt vevő nagykorú diákok éa a nyugdíjas szakdolgozók bevonását az alapápolási feladatokba, valamint távolléti díj megfizetését.

Megjelenés: 2020. 03. 13.
Tovább

Van több mint félévnyi tartalék a gyógyszergyártásban

Számos kínai gyógyszergyárnak le kellett állnia a koronavírus-járvány miatt. Feller Antal, a vezető magyar gyógyszernagykereskedő vállalat, a Hungaropharma vezérigazgatója szerint a gyógyszerellátási láncban összességében legalább 6 hónapos tartalék van.

Megjelenés: 2020. 03. 11.
Tovább

Magyarország jelölheti ki az új egészségkutatási irányokat

A jövőben Magyarország jelölheti ki az új egészségkutatási irányokat, miután a Massachusetts Institute of Technology LinQ Catalyst programjában kiemelt státust kapott.

Megjelenés: 2020. 03. 09.
Tovább

KSH adatok a hazai egészségügy működéséről

 A háziorvosi rendszerben 2018-ra 10%-os volt a dolgozói létszámcsökkenés.

Megjelenés: 2020. 03. 09.
Tovább

Koronavírus - próbára teszi az egészségügyi rendszert

A kevésbé hatékonyan működő egészségügyi rendszerekben a gyógyulásra kisebb az esély.

Megjelenés: 2020. 03. 05.
Tovább

Hol épül a szuperkórház?

Néhány hónapon belül döntés születhet az új zöldmezős beruházás keretében megépülő budapesti centrumkórház helyszínéről.

Megjelenés: 2020. 03. 05.
Tovább

Beszállítók nélkül leáll az egészségügyi ellátás

A kórházak mintegy 80 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak. A kintlévőség a kisebb gyártókat tönkre teszi, de már a nagyobbaknak is gondot okoz.

Megjelenés: 2020. 03. 05.
Tovább

Az elmúlt 30 év legnagyobb járóbeteg-ellátást érintő fejlesztése indul el Budapesten

Budapesten az elmúlt 30 év legnagyobb járóbetegellátási-rendszert érintő fejlesztése indul el, amelynek célja, hogy minőségibb, egészségesebb és hosszabb életet biztosítanak a fővárosban élőknek - mondta Karácsony Gergely főpolgármester szerdán, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat  (ZESZ) új diagnosztikai centrumának átadóján.

Megjelenés: 2020. 03. 04.
Tovább

Sztrájktárgyalás - a harmadik forduló eredményei

A MOK által módosított 2019-es, korábbi bérfejlesztési tervet még pontosítani kell. A tárgyalás március 16-án folytatódik.

Megjelenés: 2020. 03. 04.
Tovább

MGYK: stabil a patikák gazdálkodása, de a béreken változtatni kell

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) megítélése szerint a gyógyszertárak többségének stabil, hosszú távú működése biztosított, de a patikában dolgozók átlagbérét emelni kell és garantálni a kisforgalmú patikák működtetési feltételeit.

Megjelenés: 2020. 03. 03.
Tovább

Ismét növekszik Magyarországon a táppénzes napok száma

Az elmúlt években ismét emelkedett Magyarországon a táppénzes napok száma, valamint az ehhez kapcsolódó egészségbiztosítási kiadás is.

Megjelenés: 2020. 03. 03.
Tovább

Nemzetközi iránymutatások arról, hogyan kell a gyógyszerészeknek kezelniük a legújabb koronavírus-kitörést

A Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség által közzétett dokumentum célja, hogy segítse a gyógyszerészeket és a gyógyszertári dolgozókat a betegség terjedésének megelőzésében és hozzájáruljon annak hatékony kezeléséhez az egészségügyi rendszerben.

Megjelenés: 2020. 03. 03.
Tovább

Vizsgálja az OLAF a magyar egészségügyi gigakartell ügyét

Szabályosan valósult-e meg a több tízmilliárd forintnyi EU-s pénzből finanszírozott egészségügyi fejlesztés?

Megjelenés: 2020. 02. 26.
Tovább

Ezer kórházi beszállító hitelez

Mintegy ezer kórházi beszállító nem kapta meg számláinak ellenértékét az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) becslései szerint – mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az OSZ főtitkára.

Megjelenés: 2020. 02. 26.
Tovább

Február 29-én zárulnak le a tárgyalások a kórházi beszállítókkal

Hamarosan - február 29-én - zárulnak le a tárgyalások azokkal a kórházi beszállítókkal, amelyeknek egyenként 100 millió forint feletti, összességében pedig 49 milliárd forintnyi a követelésük - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak adott interjújában, amelyet hétfőn tettek közzé az internetes lapok.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

A 2018 végén indult országos vastagbélszűrés eddigi eredményei

Körülbelül háromezer betegnél sikerült még tünetmentes, korai stádiumban felfedni a bajt, ezzel növelve a gyógyulás esélyét.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Nő az egészségügyi intézmények szakemberhiánya

A frissen végzett egészségügyi dolgozóknak csak harmada helyezkedik el a pályán, nő az egészségügyi intézmények szakemberhiánya.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Üres kórházi kasszák

A legnagyobb adós kórházak idei kerete már az év első hónapjában elfogyott. Miután kiegyenlítették a közműszámláikat, már nem volt miből finanszírozniuk a napi betegellátást.

Megjelenés: 2020. 02. 24.
Tovább

Átadták a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított koraszülött osztályát

Átadták a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított koraszülött osztályát. A családbarát szülészetek kialakítására kiírt pályázaton 366,4 millió forintot nyert el az intézmény erre a célra.

Megjelenés: 2020. 02. 21.
Tovább

Az egészségügy jövője: a szektor gyorsabb ütemben digitalizálódik a vártnál

Az egészségügy digitális forradalma közel 20 éve van napirenden, de a jövőben felgyorsult ütemű változás várható. Ez derül ki a Roland Berger „Az egészségügy jövője: a szektor gyorsabb ütemben digitalizálódik a vártnál” (Future of Health: An industry goes digital – faster than expected) című tanulmányából. A Roland Berger szerint 2025-ig gyökeres változások várhatók az egészségügyi piacon.

Megjelenés: 2020. 02. 20.
Tovább

Ápolóhiány minden megyében

Óriási hiány mutatkozik az ápolókból Magyarországon. A helyzetet képzési ösztöndíjjal orvosolná a kormány.

Megjelenés: 2020. 02. 20.
Tovább

A kórházi várólisták alakulása

Mennyit változtak a kórházi várólisták a tavalyi állapotokhoz képest a NEAK aktuális adatai alapján?

Megjelenés: 2020. 02. 20.
Tovább

Megkapták az ígért pluszforrást a közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések

Megkapták a havi 250 ezer forint kiegészítő támogatást a közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 02. 19.
Tovább

Világszínvonalú szív- és érrendszeri központ épülhet Miskolcon

Jelenleg nincs Magyarországon olyan intézmény, ahol a szív- és érrendszeri betegségek diagnosztikáját és terápiáját is egy tömbben végeznék el. Az új, ötszintes komplexum célja - amely mintegy 13 ezer négyzetméternyi területen vár kialakításra - ez a teljeskörű ellátás lenne.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

EESZT: Hol tart jelenleg a magánellátók kötelező csatlakozása?

Az EESZT-t használó egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nő. Az ország teljes lefedettsége - a közfinanszírozott szolgáltatók után - a magánellátók bevonásával valósul meg. Számukra 2020. január 1-jéig volt kötelező a csatlakozás dokumentációjának előkészítése és beadása, 2020. június 1-jétől pedig rájuk is vonatkozik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT-be) való adatszolgáltatási kötelezettség. 

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Tízmilliárd forint a fővárosi járóbeteg-ellátás fejlesztésére

Megszületett a megállapodás a fővárosi járóbeteg-ellátás támogatásáról. Hétfőn este jelent meg az a kormányhatározat, amely 2020-ban erre a célra tízmilliárt forint forrást biztosít az Egészséges Budapestért Program (EBP) keretében.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

A kórházi adósságok kezelésének hosszú távú megoldását sürgetik az egészségügyi beszállítók

A kórházi adósságok problémájának partnerségen alapuló, átlátható, hosszú távú megoldását sürgetik az egészségügyi beszállítók.

Megjelenés: 2020. 02. 10.
Tovább

Háziorvosok indítanak új szolgáltatásokat Zalaegerszegen

Elsősorban a 60 év feletti korosztály és a gyerekek esetében a betegségmegelőzést és a szűrést, továbbá a lelki egészség támogatását biztosító programot indít újabb két zalaegerszegi háziorvosi praxisközösség, aminek révén a város és környéke lakóinak kétharmadát érik el a prevenciós szolgáltatások.

Megjelenés: 2020. 01. 27.
Tovább

Évi kétmilliárdból megszüntetnék Budapesten a CT- és MR-várólistákat

Évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében - mondta a főpolgármester pénteken Budapesten.

Megjelenés: 2020. 01. 17.
Tovább

Az orvosi kamara egy komplex rendszer részeként képzeli el az orvosi bérrendezést

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy komplex rendszer részeként képzeli el az orvosi bérrendezést - erről a kamara elnöke beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 01. 15.
Tovább

Az EU-ban először Horvátországban indítanak nemzeti tüdőrák-szűrőprogramot

Horvátország az első olyan európai uniós ország, ahol nemzeti tüdőrák-szűrőprogramot indítanak 50 és 70 év közötti aktív, illetve 15 éve leszokott dohányosok számára, akik legalább 30 doboz cigarettát szívtak el évente - közölte a horvát sajtó kedden.

Megjelenés: 2020. 01. 14.
Tovább

Huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási támogatást január közepétől

Huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási (tb-) támogatást január 15-től - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten.

Megjelenés: 2020. 01. 10.
Tovább

Közel 80 milliárd forintos kormányzati támogatást kapnak a kórházak

Jelentős, közel 80 milliárd forintos kormányzati támogatást kapnak a kórházak.

Megjelenés: 2020. 01. 06.
Tovább

Megkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása

Az ellátórendszer korszerűsítésével, a hozzáférhetőség javításával és az ezeket lekövető finanszírozás bevezetésével elkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása - közölte az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 01. 06.
Tovább