Hírek, cikkek

Újra több a világban a tbc-s megbetegedés

Hosszú idő után újra több a világban a tbc-s megbetegedés, mert a pandémia miatt sokan nem jutottak el a szűrővizsgálatokra.

Megjelenés: 2021. 10. 15.
Tovább

Új magyar hatóanyag a legsúlyosabb koronavírus-fertőzötteknek

A klinikai vizsgálatoki a kecskeméti, a jászberényi és a gyöngyösi kórházban már elindultak, hamarosan megkezdődhetnek a Dél-pesti Centrumkórházban is.

Megjelenés: 2021. 09. 27.
Tovább

Koronavírus - Életmentő tüdőátültetést végeztek az Országos Onkológiai Intézetben

Életmentő tüdőátültetést végeztek egy koronavírus-fertőzés miatt súlyosan roncsolódott tüdejű 41 éves férfin az Országos Onkológiai Intézetben.

Megjelenés: 2021. 08. 11.
Tovább

Új tüdőszűrőprogram indult az SZTE Radiológiai Klinikáján

A kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő programban 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végeznek ingyenesen CT-vel szűrővizsgálatot.

Megjelenés: 2021. 07. 07.
Tovább

Tömegeket érint a poszt-Covid tüdőkárosodás

A koronavírussal kórházba került betegek körülbelül 40-50 százalékban érintettek az úgynevezett poszt-Covid tüdőkárosodásban.

Megjelenés: 2021. 06. 30.
Tovább

Egyedülálló műtéti eljárást dolgoztak ki a tüdőbetegek számára Szegeden

A világon egyedülálló, a hagyományos gépi lélegeztetésen alapuló és a spontán légzés mellett végzett tüdőműtétek előnyeit ötvöző eljárást dolgoztak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) sebészeti klinikáján - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

Megjelenés: 2021. 06. 18.
Tovább

Kiemelten fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele a súlyos asztmás betegeknek

A súlyos vagy nem megfelelően kezelt asztmás betegek esetében a COVID-19 fertőzés komolyabb lefolyású lehet, és nagyobb kockázattal is járhat, ezért nekik kiemelten fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele – hívja fel a figyelmet a május 5-i Asztma Világnap alkalmából dr. Tamási Lilla egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

Megjelenés: 2021. 05. 05.
Tovább

Koronavírus - A beteg saját felső légútjaiból származó vírusok okozzák a tüdőgyulladást egy magyar kutatás szerint

Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a SARS-CoV-2 vírusok a levegőből közvetlenül a tüdőbe jussanak, a tüdőgyulladást okozó vírusok az érintett beteg felső légútjaiból származnak - derült ki az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK), az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK), a Semmelweis Egyetem és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet munkatársainak részvételével zajló kutatásból, amelynek eredményeit a Scientific Reports című folyóiratban publikálták.

Megjelenés: 2021. 01. 27.
Tovább

Koronavírus - A tipikusnál tovább tart a koronavírus okozta tüdőgyulladás

Más tüdőgyulladásokkal összehasonlítva az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladás súlyos komplikációit a betegség hosszú lefolyása okozhatja, nem pedig az, hogy egy jóval súlyosabb betegségről van szó - vélik az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói.

Megjelenés: 2021. 01. 12.
Tovább

SE: Klinikai vizsgálatok kezdődnek a koronavírus szövődményeinek gyógyítására

November elején kezdődnek a Semmelweis Egyetemen (SE) és egyes hazai járványkórházakban azok a klinikai vizsgálatok, amelyek a koronavírus-fertőzés következtében fellépő tüdőhegesedés kezelésében (tüdőfibrózis) hatékony fluvoxaminterápia eredményességét vizsgálják - közölte az orvosegyetem pénteken az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 11. 06.
Tovább

A világjárvány miatti korlátozások több tízezer idő előtti halált előzhettek meg

A világjárvány megfékezésére hozott korlátozások miatt csökkent a légszennyezés, ez több tízezer idő előtti halálozást előzhetett meg Európában és Kínában - állapította meg egy új kutatás.

Megjelenés: 2020. 10. 15.
Tovább

Kásler: önállóvá vált a magyar tüdőtranszplantációs program

Megkezdte a bécsi egyetemi centrumtól független működését a magyar tüdőtranszplantációs program - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 09. 10.
Tovább

Az Európai Bizottság engedélyezte a nintedanib alkalmazását a tüdőfibrózis harmadik indikációjában

Az Európai Bizottság engedélyezte a nintedanib újabb indikációban való alkalmazását, azoknak a progresszív, krónikus, fibrotizáló interstitialis tüdőbetegségekben (ILD) szenvedő felnőtteknek a kezelésére, akiknél idiopátiás tüdőfibrózis (IPF) nem áll fenn.

Megjelenés: 2020. 08. 05.
Tovább

Téves diagnózisra alapozott kezelés okozhatta Raffaello halálát

Tüdőbaj okozhatta Raffaello Sanzio (1483-1520) reneszánsz olasz festő halálát - derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a művész eltitkolta orvosai elől, hogy a hideg márciusi éjszakákon rendszeresen kijárt a szeretőihez, a szakemberek emiatt pedig félrediagnosztizálták a lázas mestert.

Megjelenés: 2020. 07. 21.
Tovább

Koronavírus: a fertőzés kezelésében alkalmazható hatóanyagot azonosítottak pécsi és osztrák kutatók

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 07. 09.
Tovább

Új alternatívákkal a füstmentes jövőért - Égető veszély

A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már sok minden nem az, aminek korábban gondoltuk. Elérkezett a szemléletváltás ideje, amikor radikálisan megváltozhat az a kép is, amit a dohányzásról eddig alkottunk. A dohányosoknak egyre inkább tenniük kell saját magukért, valamint környezetükért.

Megjelenés: 2020. 06. 02.
Tovább

Koronavírus - Kutatóorvos: egy más betegségre adható gyógyszer segíthet a szövődmények kezelésében

Egy már régóta piacon lévő, más betegségre adható gyógyszer segíthet a koronavírusos megbetegedés tüdőt érintő szövődményeinek kezelésében - mondta el Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Megjelenés: 2020. 04. 16.
Tovább

Új alternatívákkal a füstmentes jövőért

A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már sok minden nem az, aminek korábban gondoltuk. Elérkezett a szemléletváltás ideje, amikor radikálisan megváltozhat az a kép is, amit a dohányzásról eddig alkottunk. A dohányosoknak egyre inkább tenniük kell saját magukért, valamint környezetükért.

Megjelenés: 2020. 04. 03. | Frissítve: 2020. 04. 07.
Tovább

A Roche klinikai vizsgálatot indít a súlyos COVID-19 vírusfertőzés okozta tüdőgyulladás miatt kórházban fekvő betegek gyógyítása érdekében

A Roche bejelentette, hogy az FDA-vel (Amerikai Gyógyszerhatóság) együttműködve egy klinikai vizsgálatot indít a súlyos, COVID-19 vírusfertőzés okozta tüdőgyulladás kezelése céljából.

Megjelenés: 2020. 03. 23.
Tovább

Koronavírus - A légzési és tüdőproblémákban szenvedők esetében a legnagyobb a betegség kockázata

Az olyan betegségek esetében, amelyek légszomjat, asztmás légzést vagy tüdőproblémákat okoznak, nagyobb a kockázata annak, hogy súlyosabb új koronavírus-fertőzés alakul ki egy szerdán közzétett új tanulmány szerint.

Megjelenés: 2020. 03. 19.
Tovább

Mit tesz a tüdővel a koronavírus?

A koronavírus által okozott tüdőgyulladás azért is különösen veszélyes, mert úgy tűnik, hogy az egész tüdőt érinti, és nem csak annak bizonyos részeit.

Megjelenés: 2020. 03. 16.
Tovább

A légszennyezés csökkenése nyomán gyorsan és jelentős mértékben javul az emberek egészsége

A légszennyezés csökkenése gyors és drámai hatással van az ember egészségére, valamint az elhalálozás csökkenésére - derül ki a Nemzetközi Légzőszervi Társaságok Fórumának (FIRS) új tanulmányából.

Megjelenés: 2020. 02. 11.
Tovább

Az amerikai gyógyszerfelügyelet bejelentette, hogy betilt ízesített e-cigarettákat

Betiltja a fodormentás és gyümölcsös ízesítésű patronokkal használatos e-cigarettákataz amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA).

Megjelenés: 2020. 01. 03.
Tovább

Az asztma súlyossága összefügg a légúti mikrobiom összetételével

A washingtoni egyetem új kutatása szerint a felső légutakban élő baktériumok fajtái összefüggésben vannak a gyermekkori asztma tüneteinek súlyosságával.

Megjelenés: 2019. 12. 23.
Tovább

Az E-vitamin-acetát okozhatja az e-cigaretta-járványt

Egyre több bizonyíték utal arra, az E-vitamin-acetát adalékanyag a THC-tartalmú e-cigaretta termékekben fontos szerepet játszik az e-cigarettázással és más párologtató eszközök használatával kapcsolatos megbetegedésekben az Egyesült Államokban - derül ki az amerikai járványügyi központ (CDC) által kiadott több jelentésből.

Megjelenés: 2019. 12. 21.
Tovább

Az elektromos cigaretta jelentősen növeli a krónikus tüdőbetegségek kockázatát

Az elektromos cigaretta jelentősen növeli a krónikus tüdőbetegségek, mint az asztma, a bronchitisz és a krónikus obstruktív tüdőbetegség kockázatá.

Megjelenés: 2019. 12. 16.
Tovább

Több mint 24 milliárdot fordítottak tavaly tüdődaganatos ellátásokra

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 24 milliárd forintot költött tavaly tüdődaganattal összefüggő ellátásokra - közölte az emberi erőforrások minisztere keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2019. 12. 10.
Tovább

Új kutatás igazolja a nintedanib hatásosságát

Teljesült a nintedanib értékelésére szolgáló, a progresszív fibrotikus intersticiális tüdőbetegség számos típusára kiterjedő INBUILD vizsgálat elsődleges végpontja.

Megjelenés: 2019. 11. 06.
Tovább

Az e-cigaretta már rövid idő után is gyulladást válthat ki a nem-dohányzóknál

Egy új tanulmány szerint az e-cigaretta "inhalálása" már rövid idő alatt is gyulladást okozhat a sejtekben a nem-dohányzóknál.

Megjelenés: 2019. 10. 17.
Tovább

Először okozhatta elektromos cigaretta egy beteg halálát az Egyesült Államokban

Illinois szövetségi állam illetékesei szerint először okozhatta egy beteg halálát elektromos cigaretta szívása az Egyesült Államokban.

Megjelenés: 2019. 08. 24.
Tovább

Fontos szerepet játszhat az elhízással összefüggő asztmában egy zsírszövet által termelt hormon

Egy új kutatás szerint a zsírszövetből felszabaduló hormon kritikus fontosságú az elhízásos eredetű asztma kialakulásában, és a jövőbeni kezelések új célpontja lehet.

Megjelenés: 2019. 05. 28.
Tovább

A légszennyezettség 20 hónappal rövidíti meg a most született gyerekek életét

A levegőszennyezettség világszerte 20 hónappal rövidíti meg a most született gyerekek várható élettartamát, Ázsiában a legsúlyosabb a helyezet - ezt állapította meg egy nagyszabású tanulmány.

Megjelenés: 2019. 05. 22.
Tovább

Asztma Világnap: Magyarországon évente 20 ezer új beteget diagnosztizálnak

Évente egy közepes méretű városnyi, azaz 15-20 ezer új beteggel bővül az asztmában szenvedők száma, pedig már ma is mintegy 300 ezer diagnosztizált beteg él hazánkban, és feltehetően további 150 ezer ember életét nehezíti meg a betegség – hívták fel a figyelmet tüdőgyógyász szakorvosok az asztma világnapján.

Megjelenés: 2019. 05. 06. | Frissítve: 2019. 05. 07.
Tovább

Kutatók új tuberkulózis elleni terápiát fejlesztettek ki

Az írországi Royal College of Surgeons kutatócsoportja kidolgozott egy olyan új tuberkulózis elleni kezelési módot, amely áttörést hozhat a tbc kezelésében és a fertőzés terjedésének visszaszorításában.

Megjelenés: 2019. 04. 16.
Tovább

A metformin visszafordítja a tüdőfibrózist

Amerikai kutatók első alkalommal igazolták, hogy a már fennálló tüdőfibrózis gyógyszeres kezeléssel visszafordítható – a kutatások szerint a metformin által a sejtmetabolizmusban kiváltott változás áll a kedvező hatás hátterében.

Megjelenés: 2019. 04. 01.
Tovább

Magyarországon már ritka betegségnek számít a tbc

Magyarországon mára már ritka betegségnek számít a tuberkulózis (tbc) - mondta az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

Megjelenés: 2019. 03. 21.
Tovább

Új hatásmechanizmusú szer hozhat áttörést az asztma kezelésében

A leicesteri egyetem kutatói igazolták annak az új vizsgálati készítménynek a hatásosságát, amely egy teljesen új hatásmechanizmuson keresztül enyhíti az asztma tüneteit.

Megjelenés: 2019. 02. 19.
Tovább

Az asztma és a COPD kezelésével kapcsolatos új kutatási eredmények

Új kutatások eredményei szerint a véralvadásgátlásra régóta alkalmazott heparin szignifikánsan javíthatja a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők légzésfunkcióját, egy új hatóanyag segítségével pedig radikálisan csökkenthető a szteroidok adagja súlyos asztmában.

Megjelenés: 2019. 02. 14.
Tovább

Inhalációs szteroidok állhatnak az NTM-fertőzések növekvő kockázatának hátterében

A nem-tuberkulotikus mikobaktériumok (NTM) által okozott fertőzések növekvő száma az inhalációs szteroidok széleskörű alkalmazásával lehet összefüggésben. Az Annals of the American Thoracic Socitey c. online folyóiratban nemrég megjelent eset-kontroll vizsgálat már a harmadik, mely összefüggésbe hozza az asztma vagy COPD kezelésében gyakran alkalmazott gyógyszereket a magasabb megbetegedési kockázattal.

Megjelenés: 2019. 02. 12.
Tovább

Tüdőgyulladás: az alulbecsült ellenfél

A pneumonia diagnosztizálása sok esetben nem egyszerű, a kezelőorvosok gyakran átsiklanak felette, pedig a betegek számára a fertőzés enyhe formájában is előnyös az antibiotikum-kezelés.

Megjelenés: 2019. 02. 04. | Frissítve: 2019. 02. 05.
Tovább

Új antibiotikumkombinációt engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a meropenem és vaborbactam kombinációját tartalmazó gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát, amely szövődményes húgyúti és intraabdominalis fertőzések, valamint kórházban szerzett pneumonia kezelésére javallott.

Megjelenés: 2019. 01. 24.
Tovább

Végzetes lehet a COPD és a szívelégtelenség téves klasszifikációja

Mind a szívelégtelenség, mind a COPD gyakori megbetegedés az idősek körében, és hátterük legalább részben feltártnak mondható. Etiológiájukban közös a dohányzás és a szisztémás gyulladás, jellemzőjük a krónikus progresszív, exacerbatiokkal tarkított lefolyás.

Megjelenés: 2019. 01. 08. | Frissítve: 2019. 01. 09.
Tovább

Új tüdőrák elleni gyógyszert engedélyezett az FDA

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hatóság engedélyezte a lorlatinib hatóanyagú Lorbrena forgalomba hozatalát, amely egy új generációs ALK/ROS1 tirozin-kináz inhibitor és anaplasticus limfóma-kináz pozitív, metasztatikus nem kissejtes tüdőrák kezelésére javallott.

Megjelenés: 2018. 12. 18.
Tovább

A krónikus betegek helyes gyógyszerelésével jelentősen csökkenthető a sürgősségi esetek száma

A sürgősségi ellátás világszerte jelentős terhet jelent mind a betegek, mind az egészségügyi ellátórendszerek számára. A sürgősségi esetek számának jelentős emelkedése késleltetheti vagy meghiúsíthatja az elektív beavatkozásokat, meghosszabbítja a várakozási időket és fokozza a noszokomiális infekciók kockázatát.

Megjelenés: 2018. 12. 17.
Tovább

Új tüdőrák elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a brigatinib hatóanyagú Alunbrig forgalomba hozatalát, amely monoterápiában javallott korábban krizotinibbel kezelt, anaplasticus lymphoma kináz (ALK)-pozitív, előrehaladott nem kissejtes tüdőcarcinomában szenvedő felnőtt betegek számára.

Megjelenés: 2018. 11. 27.
Tovább

Hatékony a bőrgyulladást enyhítő hatóanyag súlyos asztma ellen

A súlyos atópiás ekcéma kezelésére javallott dupilumabbal végzett klinikai vizsgálatok eredményei alátámasztják, hogy az interleukin-4-alfa receptor ellenes hatóanyaggal kezelt asztmás betegek állapota jelentősen javult.

Megjelenés: 2018. 11. 23.
Tovább

Intenzív munkát jelent a tüdőtranszplantált betegek utógondozása

Jelenleg összesen több mint 150 tüdőtranszplantált beteg utógondozását végzi a Pulmonológiai Klinika, amely országos szintű ellátó ebből a szempontból.

Megjelenés: 2018. 11. 07.
Tovább

Új asztmaellenes gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a benralizumab hatóanyagú új, asztma elleni készítményt, amely kiegészítő fenntartó kezelésként javallott felnőtt, súlyos eosinophíliás asztmában szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2018. 10. 17.
Tovább

Folyamatosan emelkedik az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az IPF hete kapcsán elmondta, a betegség gyógymódja jelenleg nem ismert, ám az érintettek életminősége szempontjából igen nagy jelentőséggel bír a korai felismerés és a megfelelő kezelés.

Megjelenés: 2018. 09. 27.
Tovább

Nógrád megyében az országos átlag feletti a halálozás

Nógrád megyében jelentősen az országos átlag felett van a halálozás, a férfiaknál 12, a nőknél 9 százalékos az eltérés, emellett a várható élettartam mindkét nem esetében alacsonyabb a magyarországi átlagnál - derül ki a megye egészségi helyzetéről készült beszámolóból, amelyről csütörtökön tárgyalt a nógrádi közgyűlés.

Megjelenés: 2018. 09. 20.
Tovább