Címke: füstmentes

A legrosszabb, ha a dohányzók a cigarettánál maradnak

Az *Open Science Tudományos Konferencia szakemberei június végén hetedik alkalommal tartottak élőben közvetített, nyilvános platformbeszélgetést az konferenciasorozat keretein belül. Ezúttal az ártalomcsökkentés, mint a hagyományos dohányzás-megelőzési stratégiák lehetséges kiegészítő eleme volt a téma, amit a tudományosan bevizsgált füstmentes alternatív eszközök vonatkozásában értékeltek a résztvevők.

Megjelenés: 2022. 12. 01.
Tovább

Szerb és magyar szakértők vitatják a dohányártalom-csökkentési stratégiák szerepét

A European Medical Journal kardiológia aloldalán megjelenő interjú a dohányzás okozta ártalom csökkentésének kiegészítő lehetőségeit tárgyalja.

Megjelenés: 2022. 10. 14. | Frissítve: 2022. 10. 19.
Tovább

A legrosszabb, ha a dohányzók a cigarettánál maradnak

Az *Open Science Tudományos Konferencia szakemberei június végén hetedik alkalommal tartottak élőben közvetített, nyilvános platformbeszélgetést.

Megjelenés: 2022. 08. 26. | Frissítve: 2022. 09. 01.
Tovább

Füstmentes jövő: a füstmentes dohánytechnológiák aeroszol-összetétel vizsgálatának lehetőségei és kihívásai

Az Open Science tudományos nyílt platformon ezúttal három kiemelkedő tudós értékelte a füstmentes dohánytechnológiák kapcsán az aeroszol vizsgálatok lehetőségeit és korlátait.

Megjelenés: 2022. 08. 01. | Frissítve: 2022. 08. 01.
Tovább

Pánhellén konferencia: változó hozzáállás és égető témák a dohányzási ártalmak csökkentésében

A panelbeszélgetés során görög, svéd és lengyel szakértők osztották meg tapasztalataikat és alkottak véleményt az új típusú dohánytechnológiák, népegészségügyi vonatkozásairól.

Megjelenés: 2022. 07. 05. | Frissítve: 2022. 07. 05.
Tovább

Füstmentes jövő: pragmatizmus a dohányzási ártalomcsökkentés és leszokástámogatás jegyében?

Az alternatív technológiákhoz való viszonyulás egyik központi témája a füstmentes társadalom víziója. Egyes szereplők az ártalomcsökkentés érdekében eszközként tekintenek az alternatív nikotinbeviteli eszközökre, mások a dohányzási ártalom körüli vitában nem engednek elutasító álláspontjukból, mivel az új technológiák nikotintartalmuk okán a hagyományos dohánytermékekhez hasonlóan függőséget okoznak.

Megjelenés: 2022. 05. 04. | Frissítve: 2022. 05. 06.
Tovább

Füstmentes jövő: felszámolható-e a dohányzás okozta szív-érrendszeri és krónikus légúti betegségteher?

Az őszi konferenciaszezonban több platformon szakemberek értékelték és vitatták a dohányzás okozta betegségteher és az alternatív füstmentes technológiák jelenlegi helyzetét. A kialakult párbeszéd központi kérdése, hogy az új füstmentes alternatívák jelentik-e az „arany középutat”, amely mentén hosszú távon akár a dohányzás okozta egészségügyi kockázat  is szignifikánsan mérséklődhet.

Megjelenés: 2022. 03. 01. | Frissítve: 2022. 03. 03.
Tovább

Cigaretta vs. dohányhevítő rendszer: a koszorúérrendszerre, a szívizomműködésre és az általános szív-érrendszeri státuszra gyakorolt hatás vizsgálata

Az elmúlt években számos, az új generációs alternatív füstmentes technológia, így például a dohányhevítő rendszerek emberi szív-érrendszerre gyakorolt hatását kutató vizsgálat zajlott, a különböző erősségű orvosi bizonyítékok folyamatosan gyűlnek. Egy friss tanulmány a hevített dohány fogyasztásakor a szív-érrendszeri működésben jelentkező ártalomcsökkentés mértékét vizsgálta a cigaretta okozta ártalmakkal való összehasonlításban.

Megjelenés: 2022. 02. 10.
Tovább

Füstmentes jövő: az alternatív füstmentes technológiák és az ártalomcsökkentés bioetikai dilemmái

A dohányhevítő rendszerek az elmúlt pár évben komoly szakmai vitákat indítottak a dohányzásról való leszokástámogatás és az ártalomcsökkentés témaköreiben. A vitatott kérdés nem más, minthogy hozzájárulhat-e a dohányhevítő rendszer a dohányzási ártalom és a következményes betegségteher csökkentéséhez?

Megjelenés: 2022. 01. 12. | Frissítve: 2022. 01. 19.
Tovább

Füstmentes jövő: a dohányzás ártalmainak csökkentése az orvosi bizonyítékok fényében

Az alternatív füstmentes technológiák az elmúlt pár évben jelentős, világszerte megfigyelhető változásokat indítottak a dohányzási szokásokban. A kezdetben laborkörülmények között és állatmodelleken vizsgált új technológia egészségre gyakorolt hatásai mára egyre több klinikai vizsgálat és valós életből vett adat alapján is nyomon követhetők. A kutatási kérdés nem kevesebb, minthogy alkalmasak lehetnek-e ezek az alternatív nikotinbeviteli eszközök a dohányzási ártalom és a következményes morbiditás csökkentésére?

Megjelenés: 2021. 12. 13.
Tovább

Füstmentes jövő (I): Egy életem, egy halálom

A WHO jelentése szerint a világon mintegy 1 milliárd ember dohányzik. Annak ellenére, hogy a dohányzás egészségkárosító hatását mára jól dokumentált, széles körben elérhető bizonyítékok támasztják alá, a fogyasztói magatartás alig, vagy csak átmenetileg változik a megelőzést célzó stratégiák hatására. Így dohányzó férfiként alsó hangon 16 évvel, nőként pedig legalább 19 évvel rövidül az élet. A betegségben eltöltött életévek számának az emelkedéséről nem is beszélve.

Megjelenés: 2021. 03. 25. | Frissítve: 2021. 04. 16.
Tovább

Füstmentes jövő (II): A dohányfüstbe ment terv

Valószínűleg nincs a világon még egy olyan ellentmondásos fogyasztói termékpaletta, mint a dohányiparban. Az ember történetében és a modern társadalomban sem ismeretlenek a legális „drogok” – alkohol, kávé, csokoládé, dohány… Ezek képesek lehetnek egyénenként változó módon befolyásolni az éberségi szintünket, teljesítőképességünket és tudatállapotunkat is. A gyorsan elérhető „tuningolásnak” vagy élvezetnek azonban ára van. Olykor egészen nagy.

Megjelenés: 2021. 03. 25. | Frissítve: 2021. 04. 16.
Tovább

Tudatosság és innováció: füstmentes jövő az ártalomcsökkentés élvonalában?

Magát a dohányt, bár sokan azt mondják, hogy „az ízéért” fogyasztják, valójában a dohányzást a nikotin élettani hatásai miatt élik meg kellemesnek. Kinek ne esne jól egy kis dopamin? Pláne egy olyan világban, ahol a folyamatos teljesítményigény nagy stresszel is jár! Ha pedig a stresszoldás ilyen egyszerűen és gyorsan elérhető, akkor hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni.

Megjelenés: 2021. 03. 25. | Frissítve: 2021. 04. 16.
Tovább

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tüdőgyógyászat Tagozat hevített dohánytermékekkel kapcsolatos állásfoglalása

A hagyományos, a hevített és a füst nélküli dohánytermékek (rágódohány, orron, vagy szájon át fogyasztható dohánytermékek) egyaránt függőséget okoznak és rákkeltők. A dohányzás visszaszorításában és a leszokás támogatásban csak a bizonyított módszerek alkalmazásának van létjogosultsága.

Megjelenés: 2021. 03. 25. | Frissítve: 2021. 04. 16.
Tovább

FDA állásfoglalás

Az alábbi linken megtekinthető az FDA állásfoglalása a téma kapcsán. Ez a magyarországi szabályozást nem érinti.

Megjelenés: 2021. 03. 29. | Frissítve: 2021. 04. 16.
Tovább