Hírek, cikkek

Konferencia a szervátültetésekről

"Gondolatok a szervátültetett emberek életéről" címmel rendeztek konferenciát szerdán a Magyar Tudományos Akadémián. A rendezvényen felszólalt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyszerészi kamara: súlyos zavarok lehetnek a lakossági gyógyszerellátásban

Budapest, 2012. február 22., szerda (MTI) - A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerint a gyógyszertámogatások további csökkentésével a gyógyszertárak árrésbevételei is tovább csökkenhetnek, ez pedig akár a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait is okozhatja.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Elkészült a Debreceni Egészség Központ fejlesztési projekt

Debrecen, 2012. február 18., szombat (MTI) - Csaknem 12 milliárd forintos beruházással elkészült a Debreceni Egészség Központ fejlesztési projekt; a fejlesztést szombaton az orvoscentrum Kapcsolat napja programjai keretében adta át Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Rácz Róbert hajdú-bihari kormánymegbízott és Kósa Lajos (Fidesz), a város polgármestere.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egyedüli gyógyszergyárként kapott Superbrands díjat a Boehringer Ingelheim

Első alkalommal díjazták Superbrands kitüntetéssel a 125 éves múlttal rendelkező Boehringer Ingelheim gyógyszergyárat. A Superbrands program célja olyan kiemelkedő márkák bemutatása, amelyek pozitív példát jelentenek a fejlődni kívánó piaci szereplők számára. Az elismerés pozitív visszaigazolás nemcsak a Boehringer Ingelheim, hanem partnerei, valamint az orvosok és a betegek számára is, akik megerősítést kapnak abban, hogy egy megkülönböztetett gyógyszergyár kiemelkedő készítményeit alkalmazzák.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csaknem kétszáz, hiányszakmában dolgozó szakorvos kérte tavaly a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt

Budapest, 2012. február 21., kedd (MTI) - Tavaly csaknem kétszáz olyan szakorvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt, akinek a szakterülete Magyarországon már így is hiányszakmának számít - derül ki az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) által az MTI-nek küldött adatokból.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mentősök pályaalkalmassága

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kemény Dénes a dohányzás elleni kampány új "arca"

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya lesz a „Ne szívj tovább!”, dohányzásellenes népegészségügyi kampány következő szakaszának „arca” – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön. A Népligeti Buszpályaudvaron tartott eseményen az is kiderült, hogy az ÁNTSZ már hétezer ellenőrzést végzett országszerte.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ombudsman: létrejöhet az agresszív pszichiátriai betegek gondozását biztosító intézet

Budapest, 2012. február 16., csütörtök (MTI) - Szabó Máté ombudsman tavaly év végi jelentése nyomán megkezdődött az agresszív magatartást tanúsító pszichiátriai betegek tartós gondozását biztosító speciális intézet létrehozásának megtervezése - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Összefügg a P-anyag és a szerzett epilepszia

A P-anyagnak nevezett egyik neuropeptid okozza a görcsöket a horgas galandféreg-fertőzésben szenvedő betegekben – állítják a Baylor Egyetem kutatói.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi államtitkárság: tart az egyeztetés a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszeréről

Budapest, 2012. február 14., kedd (MTI) - Még zajlanak a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerével kapcsolatos egyeztetések - reagált az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-nek a Népszava aznapi cikkére, amely szerint "brutális megszorításokra" készül a kormány a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásánál.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemzeti drogstratégia - a C lista elkészült!

Elkészült a nemzeti drogstratégia úgynevezett C listája, az új pszichoaktív anyagok jegyzéke, amely a konkrét tudatmódosító szerek mellett az alapvegyületeket is tartalmazza; a rendelet a tervek szerint március elsején lép hatályba.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

GYEMSZI-főigazgató: az idén felgyorsul az egészségügyi rendszer átalakítása

Budapest, 2012. február 15., szerda (MTI) - A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója szerint mihamarabb egységesíteni kell az egészségügyi ellátórendszert, ha gyorsan akarnak eredményeket, és minél többet szeretnének megtakarítani; Török Krisztina erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy az egészségügyi intézmények az önkormányzatoktól több lépcsőben központi kézbe kerülnek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OEP: elindult a terápiás regiszter

Budapest, 2012. február 14., kedd (MTI) - A tételes elszámolású gyógyszerekhez kapcsolva februárban elindult a terápiás regiszter, amely alapján nem csak az válik követhetővé, hogy egyes készítményekből mennyi fogyott, hanem azok hatékonysága is - közölte Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója kedden az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kozmetikumok rákkeltő hatása

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Felgyorsul a Ritka Betegségek Nemzeti Tervének készítése

Sajtóközlemény Budapest, 2012. 02. 010.

Magyarország Kormánya az európai közösség ajánlásának megfelelően Nemzeti Terv, Cselekvési Program és megfelelő jogi szabályozás útján kíván gondoskodni a ritka betegséggel érintett emberek esélyegyenlőségének megteremtéséről, megfelelő kezelésükről, a velük kapcsolatos állami-társadalmi feladatok komplex szabályozásáról, a betegek életminőségét javító, vagy segítő szervezetek létrehozásáról, együttműködésük koordinálásáról.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi érdekképviseletek: a bértárgyalások sikeréhez garantálni kell a lépcsőzetes bérfelzárkóztatást

Budapest, 2012. február 9., csütörtök (MTI) - Az egészségügyi érdekképviseletek a jelenleg rendelkezésre álló forrásból megvalósítható béremelést akkor tartják elfogadhatónak, ha egyúttal törvényi garanciát kapnak a dolgozók többszöri béremelésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Átadták az Astellas-díjakat

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Megkezdődött a kórházi szervdonációs koordinátori hálózat kiépítése

Budapest, 2012. február 7., kedd (MTI) - Megkezdődött a magyarországi szervdonációs koordinátori hálózat kórházi kiépítése; ennek célja, hogy minden potenciális donort felismerjenek és jelentsenek, és ezáltal minél több transzplantáció elvégzésére legyen lehetőség.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szívrohamot elszenvedett emberek társainál nő a depresszió és a szorongás kockázata

A szívrohamot elszenvedett páciensek társainál nagyobb arányban emelkedik a depresszió és a szorongás kockázata, mint más halállal végződő vagy nem halálos betegség esetén - állapították meg dán és brit kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Markánsabb véleménynyilvánítást ígér az orvosok ügyeiben a MOTESZ új elnöke

Hiteles és az eddigieknél markánsabb véleménynyilvánítást ígér az orvostársadalmat érintő szakmai és közéleti kérdésekben a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) új elnöke, Poór Gyula - olvasható a MOTESZ MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább