Hírek, cikkek

A vérrögképződést is vizsgálják a kutatócsoportok

A kutatások célja a mindennapi diagnosztikában és betegellátásban is alkalmazható korszerű eljárások kifejlesztése.

Megjelenés: 2021. 08. 06.
Tovább

Kapcsolatot mutattak ki bizonyos vércsoportok és 49 betegség között

Kapcsolatot mutattak ki bizonyos vércsoportok és 49 betegség fokozott kockázata között a svédországi Karolinska Intézet kutatói, akik több mint ötmillió svéd ember adataira és csaknem ezer betegségre terjesztették ki a tanulmányukat, megállapítva egyebek között, hogy a B-s vércsoport védelmet nyújthat a vesekövek ellen.

Megjelenés: 2021. 04. 28.
Tovább

A rosszindulatú daganattal asszociált vénás tromboembólia rivaroxabanterápiája

A rosszindulatú daganattal asszociált trombózis (RAT) rivaroxabanterápiáját elemző kohorszvizsgálat eredményei a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center intézetéből.

Megjelenés: 2020. 06. 23.
Tovább

Betegpreferenciák a nem K-vitamin típusú oralis antikoagulánsoknál stroke-prevencióban

A betegpreferenciák ismerete egyre fontosabbá válik a klinikai és népegészségügyi döntéshozatal során. Egy új kutatás azt értékelte, hogy milyen betegpreferenciák jellemzőek a pitvarfibrillációban szenvedő betegekre a nem K-vitamin antagonista oralis antikoagulánsok különböző tulajdonságait tekintve.

Megjelenés: 2020. 04. 07.
Tovább

Az MTA Lendület program új eredményei segíthetnek a daganatos sejtek gyógyszerekkel szembeni ellenállásának leküzdésében

A Semmelweis Egyetemen működő MTA-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia kutatói egy olyan molekuláris folyamatra bukkantak, amely fontos szerepet játszik a daganatos sejtek gyógyszerekkel szembeni ellenállásában.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Elektív kardioverzió előtt adott antikoagulánsok összehasonlítása

Pitvarfibrillációban az elektromos kardioverzió előtti antikoagulálás időtartama az ajánlások szerint legalább három hét. A túl nagy késlekedés azonban számos kockázattal jár. Az új típusú oralis antikoagulánsok a várakozási idő rövidítésére kínálnak lehetőséget.

Megjelenés: 2019. 11. 12.
Tovább

REGINA: nem billentyűeredetű pitvarfibrilláló idős betegek új típusú orális véralvadásgátló kezelésének klinikai vizsgálata

Az itt részletezett prospektív, valós körülményeket tükröző klinikai vizsgálat a nyolcvanas éveikben járó, nem billentyűeredetű pitvarfibrillációban szenvedő betegek nem K-vitamin antagonista típusú szájon át szedhető véralvadásgátló (NOAC) alapú terápiájának hatásosságát és biztonságosságát értékeli.

Megjelenés: 2019. 07. 02.
Tovább

Esetismertetés

K. J. 78 éves nőbeteg 2018. októberében jelentkezett először szakrendelésünkön jelentős nyugalmi nehézlégzés és lábdagadás, csökkent terhelhetőség miatt, kardiális dekompenzáció miatti hospitalizáció után 1-2 héttel. 1 hetes otthoni vérnyomásprofiljában magas, 150 és 210 Hgmm közötti vérnyomásokat, magas (80-110/perc) pulzusszámokat, laborjaiban enyhe veseelégtelenséget, magas lipideket, vércukorértéket, vashiányos anaemiát és szubterápiás INR-t találtunk, EKG-ján magas kamrafrekvenciájú permanens pitvarfibrilláció volt látható.

Megjelenés: 2019. 06. 12.
Tovább

A magas vasszint növelheti bizonyos stroke-típusok kockázatát

Egy új kutatás szerint magasabb lehet bizonyos stroke-típusok kockázata azoknál a betegeknél, akiknek magas a szérum vasszintje.

Megjelenés: 2019. 03. 12.
Tovább

Az EMA CHMP bizottsága hét új gyógyszer forgalomba hozatalát hagyta jóvá

Az Európai Gyógyszerügynükség CHMP bizottsága hét gyógyszer forgalomba hozatalával kapcsolatban adott ki pozitív vélemény decemberi ülésén, valamint hat készítmény esetében támogatta új javallat engedélyezését.

Megjelenés: 2018. 12. 18.
Tovább

A krónikus betegek helyes gyógyszerelésével jelentősen csökkenthető a sürgősségi esetek száma

A sürgősségi ellátás világszerte jelentős terhet jelent mind a betegek, mind az egészségügyi ellátórendszerek számára. A sürgősségi esetek számának jelentős emelkedése késleltetheti vagy meghiúsíthatja az elektív beavatkozásokat, meghosszabbítja a várakozási időket és fokozza a noszokomiális infekciók kockázatát.

Megjelenés: 2018. 12. 17.
Tovább

Modern orvoslás – a személyre szabott medicina új lehetőségei az egészségügyben

2018. november 8-9-én került megrendezésre a 27. Semmelweis Symposium. Idén a személyre szabott orvoslás témakörében 33 előadást hallhattak a résztvevők az onkológia, hematológia vagy ritka betegségek új diagnosztikai és terápiás lehetőségeiről.

Megjelenés: 2018. 11. 15.
Tovább

Oltás válthatja fel a jövőben a véralvadásgátlókat

Oltás válthatja fel majdan a szájon átszedhető véralvadásgátló gyógyszereket, hogy csökkentsék a vérrögök okozta másodlagos stroke kockázatát egy új japán kutatás szerint.

Megjelenés: 2018. 10. 29.
Tovább

Bélbaktériumok enzimjeivel előállítható a 0-s vércsoport

Egy kutatás során a tudósok olyan enzimet állítottak elő, mely az A és B vércsoport antigénjeinek eltávolításával 0 vércsoportot eredményez – és így „univerzális” vérpótlást jelenthet a transzplantációban.

Megjelenés: 2018. 08. 29.
Tovább

A TARDIS vizsgálat tanulságai: fókuszáltabb klinikai vizsgálatokra van szükség a stroke prevenció értékelésében

A stroke utáni azonnali antitrombotikus terápia fontos az ismétlődő stroke kockázatának minimalizálása érdekében, de a legoptimálisabb gyógyszerek köre még nincs világosan meghatározva, a trombózis prevenciójának hatékonyságát pedig a vérzési kockázattal szemben kell értékelni.

Megjelenés: 2017. 12. 27.
Tovább

Rövid távú szteroidkezelés után is gyakoriak a súlyos mellékhatások

Az Egyesült Államokban minden évben több millió alkalommal írnak fel orvosok a betegeiknek egy heti szteroidkezelést, többnyire hátfájás enyhítésére vagy egy makacs köhögés, esetleg allergiás tünetek mérséklésére. Egy új kutatás eredményei viszont azt igazolják, hogy nagyobb körültekintéssel kellene eljárniuk, mivel még a rövid távú kezelés is potenciálisan súlyos mellékhatásokkal járhat.

Megjelenés: 2017. 12. 23.
Tovább

Több C-vitamin és kevesebb érbetegség – ezért dolgoznak a L’Oréal és az UNESCO díjazottjai

Munkájáért ma ismét két kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémián a „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” 4 000 0000 Ft összdíjazású elismerését, amely fiatal nőket ösztönöz tudományos munkájukban. A rangos díjat idén Dr. Tóth Szilvia Zita növénybiológusnak és Dr. Wohner Nikolett kutatóorvosnak ítélte az akadémikusokból álló zsűri.

Megjelenés: 2017. 09. 28. | Frissítve: 2017. 09. 29.
Tovább

Jelentősen csökkenti a vérzés kockázatát a kettős antitrombotikus terápia

Egy új kutatás igazolta, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő és sztent beültetésen átesett betegeknél biztonságosabb a csak kétféle véralvadásgátlót tartalmazó terápia alkalmazása, mint a három hatóanyagból álló standard kezelés.

Megjelenés: 2017. 08. 29.
Tovább

A stroke kockázati tényezői és kezelési lehetőségei

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és első helyen áll azon betegségek között, melyek tartós rokkantságot okoznak. Évi 45–50 ezer új beteg írható a stroke számlájára, becslések szerint 180 ezren élnek a betegség több-kevesebb maradványtünetével.

Megjelenés: 2017. 07. 19.
Tovább

Daganatot és diabéteszt is okozhat a hemokromatózis

A hemokromatózis (vastúlterhelődés) tünetszegény, nehezen felismerhető, örökletes betegség, amely a kutatások szerint hozzávetőleg minden kétszázadik embert érintheti idehaza – mondja Dr. Várkonyi Judit a Hemokromatózis Világnapja alkalmából.

Megjelenés: 2017. 06. 09.
Tovább

Új elmélet az aszpirin daganatellenes hatásának magyarázatára

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy az aszpirin rendelkezik tumorellenes hatással. Bár az acetilszalicilsav még nem elfogadott eleme a daganatellenes terápiának, az amerikai Preventive Services Task Force már javasolja az alkalmazását egyes esetekben felnőttek számára kolorektális daganatok megelőzése céljából.

Megjelenés: 2017. 05. 09.
Tovább

Egységesítésre kerülnek az enoxaparin tartalmú gyógyszerek kísérőiratai

Az EMA CHMP Bizottsága elfogadta az enoxaparin készítmények kísérőirataiban a hatásosságra és biztonságosságra vonatkozó információk egységes jelölését.

Megjelenés: 2017. 04. 19.
Tovább

Új eredmények a vesekárosodást okozó gyógyszerekkel és gyógyszerkölcsönhatásokkal kapcsolatban

A közelmúltban több kutatás eredménye megjelent, amelyek egyes hatóanyagok vesekárosító hatását igazolják, és hatósági részről is szükségessé tettek gyógyszerbiztonsági figyelmeztetés közzétételét.

Megjelenés: 2017. 03. 28.
Tovább

Veseelégtelenséget okozhat a warfarin

Az Intermountain Medical Center Heart Institute kutatásának eredményei szerint a warfarinnal kezelt, pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél magasabb a veseelégtelenség kialakulásának kockázata, ha a véralvadásgátló szintje nincs megfelelően beállítva.

Megjelenés: 2017. 03. 16.
Tovább

Új hemofíliaellenes készítményt engedélyezett az EMA

Az alfa-szuszoktokog nevű hatóanyagot tartalmazó Obizur a VIII-as faktor ellen termelődő antitestek okán kialakult szerzett hemofíliában szenvedő betegek vérzéses epizódjainak kezelésére szolgáló gyógyszer.

Megjelenés: 2015. 11. 26.
Tovább

A thrombosishajlam öröklődhet

A vénás thromboembolia a harmadik leggyakoribb keringési betegség a coronariabetegség és a stroke után. A malmöi Elsődleges Egészségügyi Kutatóközpont kutatói feltérképezték a vénás thromboembolia örökletes faktorainak jelentőségét a teljes svéd populációban. Tanulmányozták a betegségben szenvedők gyermekeinek kockázatát, összevetve azokkal a gyerekekkel, akiknek a szüleinek nincs vénás thromboemboliája.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább