Hírek, cikkek

A rosszindulatú daganattal asszociált vénás tromboembólia rivaroxabanterápiája

A rosszindulatú daganattal asszociált trombózis (RAT) rivaroxabanterápiáját elemző kohorszvizsgálat eredményei a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center intézetéből.

Megjelenés: 2020. 06. 23.
Tovább

Betegpreferenciák a nem K-vitamin típusú oralis antikoagulánsoknál stroke-prevencióban

A betegpreferenciák ismerete egyre fontosabbá válik a klinikai és népegészségügyi döntéshozatal során. Egy új kutatás azt értékelte, hogy milyen betegpreferenciák jellemzőek a pitvarfibrillációban szenvedő betegekre a nem K-vitamin antagonista oralis antikoagulánsok különböző tulajdonságait tekintve.

Megjelenés: 2020. 04. 07.
Tovább

Az MTA Lendület program új eredményei segíthetnek a daganatos sejtek gyógyszerekkel szembeni ellenállásának leküzdésében

A Semmelweis Egyetemen működő MTA-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia kutatói egy olyan molekuláris folyamatra bukkantak, amely fontos szerepet játszik a daganatos sejtek gyógyszerekkel szembeni ellenállásában.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Elektív kardioverzió előtt adott antikoagulánsok összehasonlítása

Pitvarfibrillációban az elektromos kardioverzió előtti antikoagulálás időtartama az ajánlások szerint legalább három hét. A túl nagy késlekedés azonban számos kockázattal jár. Az új típusú oralis antikoagulánsok a várakozási idő rövidítésére kínálnak lehetőséget.

Megjelenés: 2019. 11. 12.
Tovább

REGINA: nem billentyűeredetű pitvarfibrilláló idős betegek új típusú orális véralvadásgátló kezelésének klinikai vizsgálata

Az itt részletezett prospektív, valós körülményeket tükröző klinikai vizsgálat a nyolcvanas éveikben járó, nem billentyűeredetű pitvarfibrillációban szenvedő betegek nem K-vitamin antagonista típusú szájon át szedhető véralvadásgátló (NOAC) alapú terápiájának hatásosságát és biztonságosságát értékeli.

Megjelenés: 2019. 07. 02.
Tovább

Esetismertetés

K. J. 78 éves nőbeteg 2018. októberében jelentkezett először szakrendelésünkön jelentős nyugalmi nehézlégzés és lábdagadás, csökkent terhelhetőség miatt, kardiális dekompenzáció miatti hospitalizáció után 1-2 héttel. 1 hetes otthoni vérnyomásprofiljában magas, 150 és 210 Hgmm közötti vérnyomásokat, magas (80-110/perc) pulzusszámokat, laborjaiban enyhe veseelégtelenséget, magas lipideket, vércukorértéket, vashiányos anaemiát és szubterápiás INR-t találtunk, EKG-ján magas kamrafrekvenciájú permanens pitvarfibrilláció volt látható.

Megjelenés: 2019. 06. 12.
Tovább

Esettanulmány

A 78 éves, pitvarfibrillalo, acenocumarolt szedő nőbeteget fulladás, mérhetetlen INR miatt küldi az SBO osztályunkra.

Megjelenés: 2019. 05. 21.
Tovább

A direkt orális véralvadásgátlók és az antiepileptikumok klinikai jelentőségű farmakokinetikai kölcsönhatásai

A direkt orális véralvadásgátlók (DOAC) és az antiepileptikumok (AE) közötti potenciális gyógyszerkölcsönhatások pontos feltérképezése a jelenleg elérhető szakirodalmi adatok alapján korlátozott és klinikai fontossága miatt további vizsgálatok szükségesek.

Megjelenés: 2019. 05. 14.
Tovább

A magas vasszint növelheti bizonyos stroke-típusok kockázatát

Egy új kutatás szerint magasabb lehet bizonyos stroke-típusok kockázata azoknál a betegeknél, akiknek magas a szérum vasszintje.

Megjelenés: 2019. 03. 12.
Tovább

A rivaroxaban és a warfarin alkalmazásának hatékonysága és biztonságossága nem-billentyűeredetű pitvarfibrillációban, nemtől független CHA2DS2-VASc 1 besorolású betegek esetén

A vizsgálat célja a standard (napi 20 mg) rivaroxaban-, illetve warfarin-terápia hatékonyságának és biztonságosságának összehasonlítása nem-billentyűeredetű pitvarfibrillációban, nemtől független CHA2DS2-VASc 1 besorolású betegek esetén.

Megjelenés: 2019. 03. 05.
Tovább