Hírek, cikkek

Füstmentes jövő: a füstmentes dohánytechnológiák aeroszol-összetétel vizsgálatának lehetőségei és kihívásai

Az Open Science tudományos nyílt platformon ezúttal három kiemelkedő tudós értékelte a füstmentes dohánytechnológiák kapcsán az aeroszol vizsgálatok lehetőségeit és korlátait.

Megjelenés: 2022. 08. 01. | Frissítve: 2022. 08. 01.
Tovább

Pánhellén konferencia: változó hozzáállás és égető témák a dohányzási ártalmak csökkentésében

A panelbeszélgetés során görög, svéd és lengyel szakértők osztották meg tapasztalataikat és alkottak véleményt az új típusú dohánytechnológiák, népegészségügyi vonatkozásairól.

Megjelenés: 2022. 07. 05. | Frissítve: 2022. 07. 05.
Tovább

Füstmentes jövő: pragmatizmus a dohányzási ártalomcsökkentés és leszokástámogatás jegyében?

Az alternatív technológiákhoz való viszonyulás egyik központi témája a füstmentes társadalom víziója. Egyes szereplők az ártalomcsökkentés érdekében eszközként tekintenek az alternatív nikotinbeviteli eszközökre, mások a dohányzási ártalom körüli vitában nem engednek elutasító álláspontjukból, mivel az új technológiák nikotintartalmuk okán a hagyományos dohánytermékekhez hasonlóan függőséget okoznak.

Megjelenés: 2022. 05. 04. | Frissítve: 2022. 05. 06.
Tovább

A dohányzási ártalomcsökkentés fejlődése a 2021-es évben

Egyre több független vizsgálat, fejlesztés és valós életbeli adat teszi lehetővé a füstmentes technológiák fogyasztókra gyakorolt hatásainak megértését.

Megjelenés: 2022. 03. 30. | Frissítve: 2022. 04. 04.
Tovább

Füstmentes jövő: felszámolható-e a dohányzás okozta szív-érrendszeri és krónikus légúti betegségteher?

Az őszi konferenciaszezonban több platformon szakemberek értékelték és vitatták a dohányzás okozta betegségteher és az alternatív füstmentes technológiák jelenlegi helyzetét. A kialakult párbeszéd központi kérdése, hogy az új füstmentes alternatívák jelentik-e az „arany középutat”, amely mentén hosszú távon akár a dohányzás okozta egészségügyi kockázat  is szignifikánsan mérséklődhet.

Megjelenés: 2022. 03. 01. | Frissítve: 2022. 03. 03.
Tovább

Cigaretta vs. dohányhevítő rendszer: a koszorúérrendszerre, a szívizomműködésre és az általános szív-érrendszeri státuszra gyakorolt hatás vizsgálata

Az elmúlt években számos, az új generációs alternatív füstmentes technológia, így például a dohányhevítő rendszerek emberi szív-érrendszerre gyakorolt hatását kutató vizsgálat zajlott, a különböző erősségű orvosi bizonyítékok folyamatosan gyűlnek. Egy friss tanulmány a hevített dohány fogyasztásakor a szív-érrendszeri működésben jelentkező ártalomcsökkentés mértékét vizsgálta a cigaretta okozta ártalmakkal való összehasonlításban.

Megjelenés: 2022. 02. 10.
Tovább

Füstmentes jövő: az alternatív füstmentes technológiák és az ártalomcsökkentés bioetikai dilemmái

A dohányhevítő rendszerek az elmúlt pár évben komoly szakmai vitákat indítottak a dohányzásról való leszokástámogatás és az ártalomcsökkentés témaköreiben. A vitatott kérdés nem más, minthogy hozzájárulhat-e a dohányhevítő rendszer a dohányzási ártalom és a következményes betegségteher csökkentéséhez?

Megjelenés: 2022. 01. 12. | Frissítve: 2022. 01. 19.
Tovább

Füstmentes jövő: a dohányzás ártalmainak csökkentése az orvosi bizonyítékok fényében

Az alternatív füstmentes technológiák az elmúlt pár évben jelentős, világszerte megfigyelhető változásokat indítottak a dohányzási szokásokban. A kezdetben laborkörülmények között és állatmodelleken vizsgált új technológia egészségre gyakorolt hatásai mára egyre több klinikai vizsgálat és valós életből vett adat alapján is nyomon követhetők. A kutatási kérdés nem kevesebb, minthogy alkalmasak lehetnek-e ezek az alternatív nikotinbeviteli eszközök a dohányzási ártalom és a következményes morbiditás csökkentésére?

Megjelenés: 2021. 12. 13.
Tovább

Interjú dr. Petke Zsolt addiktológussal

Témák: a szenvedélybetegség fogalma, a függőség súlyossága, a dohányzásról való leszokás támogatásának lehetőségei.

Megjelenés: 2021. 10. 08. | Frissítve: 2021. 10. 20.
Tovább

Füstmentes technológiák: ha nem szokik le, tájékozódjon?

A februárban megtartott Open Science virtuális konferencián bemutatásra kerültek a füstmentes dohányhevítő rendszerekkel kapcsolatos legfrissebb vizsgálati eredmények. A klinikai farmakológiai kutatások jelenlegi állását, és a populációszintű ártalomcsökkentés lehetőségeit Andrea Costantini ismertette.

Megjelenés: 2021. 09. 06.
Tovább

Az ártalomcsökkentés szerepe a közegészségügyi szabályozásban - Egy új megközelítés?

Az ártalomcsökkentési stratégiákat a dohányzás területén világszerte nagy vita övezi, miközben az orvostudomány egyéb területein már teljesen magától értetődő az ártalomcsökkentés koncepciójának alkalmazása a különböző terápiák során.

Megjelenés: 2021. 06. 02.
Tovább

 Kutatók adtak választ a kérdésre: mitől igazán ártalmas a dohányzás?

Mi a különbség a füst és a pára között? Utóbbi hogyan képződik a dohányból? Miért kevésbé káros az egyik, mint a másik az emberi szervezetre? Kutatók adtak tudományos magyarázatot ezekre a kérdésekre, beszámolva a saját és a tőlük független kutatóintézetek vizsgálati eredményeiről, valamint megválaszolva az érdeklődők kérdéseit is az első Open Science konferencián.

Megjelenés: 2021. 05. 12.
Tovább

A dohányosok támogatása és mindannyiunk egészségének fejlesztése érdekében megalakult a Dohányzás Visszaszorításának és az Ártalmak Csökkentésének Nemzetközi Szövetsége (SCOHRE)

A dohányzás szabályozására irányuló számos törekvés ellenére a dohányzás okozta megbetegedések következtében minden évben nyolc millióan halnak korai halált. Évtizedek óta ismerjük a dohányzás káros hatásait, ennek ellenére azonban világszerte 1 milliárd ember dohányzik és a dohányosok száma továbbra is növekszik. Az Európai Unió területén a dohányzás a rák okozta halálozás leginkább megelőzhető oka: a rák okozta halálozások 27%-a köthető a dohányzáshoz. Ha teljes mértékben meg tudnánk szüntetni a dohányzást, a tüdőrákos megbetegedések akár 90%-át is képesek lehetnénk elkerülni.

Megjelenés: 2021. 05. 03.
Tovább

A tudományos és orvosi közösség szerepe a dohányzás visszaszorítását célzó stratégiák alakításában

Lehet-e aktív szerepe a tudományos és orvosi közösségnek a dohányzás visszaszorítását célzó stratégiák kialakításában?- tette fel a kérdést Prof. David Khayat onkológus professzor, a francia Nemzeti Rákintézet korábbi vezetője, az ASCO (Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság) korábbi elnökségi tagja.

Megjelenés: 2021. 03. 11. | Frissítve: 2021. 04. 16.
Tovább

Füstmentes jövő (I): Egy életem, egy halálom

A WHO jelentése szerint a világon mintegy 1 milliárd ember dohányzik. Annak ellenére, hogy a dohányzás egészségkárosító hatását mára jól dokumentált, széles körben elérhető bizonyítékok támasztják alá, a fogyasztói magatartás alig, vagy csak átmenetileg változik a megelőzést célzó stratégiák hatására. Így dohányzó férfiként alsó hangon 16 évvel, nőként pedig legalább 19 évvel rövidül az élet. A betegségben eltöltött életévek számának az emelkedéséről nem is beszélve.

Megjelenés: 2021. 03. 25. | Frissítve: 2021. 04. 16.
Tovább

Füstmentes jövő (II): A dohányfüstbe ment terv

Valószínűleg nincs a világon még egy olyan ellentmondásos fogyasztói termékpaletta, mint a dohányiparban. Az ember történetében és a modern társadalomban sem ismeretlenek a legális „drogok” – alkohol, kávé, csokoládé, dohány… Ezek képesek lehetnek egyénenként változó módon befolyásolni az éberségi szintünket, teljesítőképességünket és tudatállapotunkat is. A gyorsan elérhető „tuningolásnak” vagy élvezetnek azonban ára van. Olykor egészen nagy.

Megjelenés: 2021. 03. 25. | Frissítve: 2021. 04. 16.
Tovább

Tudatosság és innováció: füstmentes jövő az ártalomcsökkentés élvonalában?

Magát a dohányt, bár sokan azt mondják, hogy „az ízéért” fogyasztják, valójában a dohányzást a nikotin élettani hatásai miatt élik meg kellemesnek. Kinek ne esne jól egy kis dopamin? Pláne egy olyan világban, ahol a folyamatos teljesítményigény nagy stresszel is jár! Ha pedig a stresszoldás ilyen egyszerűen és gyorsan elérhető, akkor hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni.

Megjelenés: 2021. 03. 25. | Frissítve: 2021. 04. 16.
Tovább