Hírek, cikkek

Visszaesett a vényköteles termékek forgalma januárban

Csaknem 6,6 százalékkal visszaesett a vényköteles termékek forgalma januárban az előző hónaphoz képest, pedig akkor tetőzött a koronavírus-járvány 5. hulláma, derül ki a Napi.hu összeállításából.

Megjelenés: 2022. 03. 16.
Tovább

Sok településen nincs folyamatos gyógyszerellátás

Az egészség nemcsak az orvosi ellátástól függhet, hanem attól is, hogy a felírt recepteket a beteg képes-e beváltani. A GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérését a Portfolio ismerteti.

Megjelenés: 2022. 03. 03.
Tovább

Gyógyszer egyenértékűség változások 2022. február 1-jétől

2022. február 1-jétől az alábbi gyógyszerek kerültek be vagy kerültek törlésre az egyenértékűségi csoportokban.

Megjelenés: 2022. 02. 28.
Tovább

Csökkentené az egészségügy terheit a gyógyszertári oltás

Megfelelő jogszabályi környezetben az oltások gyógyszertári beadása részben tehermentesíthetné az egészségügyi ellátórendszert – mondta a VG-nek Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. vezérigazgatója

Megjelenés: 2022. 02. 16.
Tovább

Illegális állatgyógyszer-árust buktattak le Pest megyében

Magyarországon nem engedélyezett állatgyógyászati készítményeket kínált eladásra az interneten egy magánszemély, állapította meg a próbavásárlást követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih); az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Megjelenés: 2022. 02. 10.
Tovább

Megduplázta éves forgalmát és nyereségét a Pfizer

Csaknem duplájára nőtt a Pfizer bevétele tavaly, nyeresége pedig több mint kétszerese lett az egy évvel korábbinak a gyógyszeripari konszern honlapján publikált éves beszámoló alapján.

Megjelenés: 2022. 02. 09.
Tovább

Innovatív gyógyszeres terápiák támogatása ad új esélyt a magyar betegeknek

Kétéves kihagyást követően született döntés 31 új terápia társadalombiztosítási támogatásba való befogadásról, miközben további 75 új terápia közvetlen döntés előtt áll.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Étrend-kiegészítőt hívtak vissza a forgalomból

Szintetikus gyógyszerhatóanyaggal való szennyeződés miatt visszahívták a forgalomból a Tornado elnevezésű étrend-kiegészítőt, tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.

Megjelenés: 2021. 12. 15.
Tovább

Nőtt a receptköteles D-vitamin-fogyasztás a járvány időszakában

Miként befolyásolta a Sars-Cov-2 járvány a D-vitamin forgalom alakulását, amelynek fogyasztása már a pandémiát megelőzően is „divatossá” vált – vizsgálták hazai kutatók. Az eredményekről a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) szerdai ülésén számoltak be.

Megjelenés: 2021. 12. 09.
Tovább

Erre figyelmeztetnek a gyógyszerészek a negyedik hullámban

Ha másnak váltjuk ki a gyógyszerét, a gyógyszertári dolgozónak rögzítenie kell a kiváltó személy nevét és igazolvány számát.

Megjelenés: 2021. 12. 04.
Tovább

Újabb felvásárlási roham indult a patikákban

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a daganatellenes szerek és a szisztémásfertőzés-ellenes gyógyszercsoport járult hozzá.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

Házipatika Hónapot indított a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület

A főként fiatal gyógyszerészekből álló egyesület novemberben elindította a Házipatika Hónapja kampányát, melynek lényege, hogy az otthon tárolt gyógyszerek helyes használatára hívják fel a laikusok és az egészségügyi dolgozók figyelmét.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

Gyógyszer-házhozszállítás: a szállítókat kell szabályozni

Az OTC-gyógyszerek forgalma az utóbbi években nem a patikákban, hanem főleg a drogériai láncokban nőtt.

Megjelenés: 2021. 11. 12.
Tovább

Paradigmaváltásra van szükség a gyógyszerek és étrend-kiegészítők alkalmazásában

Miközben a reklámok jelentős része gyógyszerek fogyasztására buzdít, az internetes kereskedelem bővülésének köszönhetően dinamikusan nő az étrend-kiegészítők piaca is. Ez új kihívásokat jelent mind a fogyasztók, mind a termékek jogszerű forgalmazását felügyelő hatóságok részére.

Megjelenés: 2021. 11. 12.
Tovább

Kongresszust tartottak a magángyógyszerészek

A gyógyszerészek az elmúlt évben online rendezvények után, október közepén végre újra személyesen találkoztak a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége három évtizedes hagyománnyal rendelkező kongresszusán.

Megjelenés: 2021. 11. 02.
Tovább

Internetes gyógyszerforgalmazás - Korlátozás helyett modern szabályozás bevezetését javasolja a HGYSZ

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) aggályosnak tartja az Országgyűlés által jelenleg is tárgyalt törvényjavaslatot, mely az internetes gyógyszerforgalmazás korlátozását célozza.

Megjelenés: 2021. 10. 27. | Frissítve: 2021. 10. 27.
Tovább

Újabb üzemet avatott az Egis Körmenden

Teljessé vált az országban az Egis onkológiai termékfejlesztési és gyártási infrastruktúrája, valamint új csomagolóüzemet is létrehoztak.

Megjelenés: 2021. 10. 15.
Tovább

Ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlását egy törvénymódosítás

Veszélyeztetheti a gyógyszerbiztonságot, hogy az utóbbi időben egyre több gyógyszertári lánc kötött szerződést csomagküldő szolgálatokkal – mondta a VG-nek Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. A Népszava szerint már a parlamet előtt a vonatkozó törvény módosításáról szóló javaslat.

Megjelenés: 2021. 10. 15.
Tovább

Az egészségügyi szakértők közös európai megoldást sürgetnek a gyógyszerhiány miatt

Négy pontban javasol lépéseket az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége (FEAM) a különféle területeken jelentkező gyógyszer- és terápiáseszköz-hiány enyhítésére.

Megjelenés: 2021. 09. 15.
Tovább

Kilenc százalékkal emelkedett a vényköteles gyógyszerforgalom

A gyenge áprilisi és májusi forgalom után júniusban újra jelentősen, 6,3 százalékkal emelkedett a hazai patikák gyógyszerforgalma, és elérte a 48 milliárd forintot, írja a VG.

Megjelenés: 2021. 08. 19.
Tovább

Koronavírus - Megkezdődött a harmadik orosz vakcinatípus gyártása

Megkezdődött az új típusú koronavírus okozta Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik vakcinatípus, a CoviVac tömeggyártása a moszkvai Csumakov Immunbiológiai Központban - közölte Valerij Falkov orosz oktatási és tudományügyi miniszter csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízió adásában.

Megjelenés: 2021. 03. 25.
Tovább

Koronavírus - Von der Leyen: az EU további oltóanyag beszerzéséről kötött megállapodást a Modernával

Az Európai Bizottság további 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről kötött megállapodást az amerikai Moderna biotechnológiai vállalattal - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán.

Megjelenés: 2021. 02. 17.
Tovább

Gyógyszert is lehet majd árulni a kisboltokban

Patikán kívül is forgalmazható gyógyszerek árusítására is pályázhatnak a falusi kisboltok - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Magyarországon a gyógyszertárral nem rendelkező települések száma eléri az 1500-at, az ott élőké pedig 600 ezerre tehető.

Megjelenés: 2021. 02. 17.
Tovább

Tájékoztató kampány indult a magyar gyógyszerekről

A hazai gyógyszerek megismerése érdekében a Magyar Gyógyszer Védjegy használói átfogó edukációs, országos kampányt indítottak - tájékoztatta az MTI-t a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) szerdán.     

Megjelenés: 2021. 02. 17.
Tovább

Magyosz: a gyógyszergyártás a nemzetgazdaság meghatározó része

A gyógyszergyártás a nemzetgazdaság meghatározó része, és az marad a koronavírus után is - közölte az MTI-vel csütörtökön a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz).

Megjelenés: 2021. 01. 21.
Tovább

Koronavírus - Új magyar gyógyszert engedélyezett az OGYÉI a vírus kezelésére

Új, az Egis gyógyszergyártó vállalat által előállított, favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszert engedélyezett a koronavírus kezelésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - közölte az intézet szombaton az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 12. 19.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: könnyítik a gyógyszerekhez jutást

Jogszabályokkal könnyítik a gyógyszerek elérhetőségét és a hozzájutást a gyógyászati segédeszközökhöz - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki, online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 11. 26.
Tovább

Koronavírus - A kormány megkönnyíti a vakcinák behozatalát

A kormány újabb, a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli védelmi intézkedésről döntött: a magyar emberek egészségének és életének védelmében a kormány egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát.

Megjelenés: 2020. 11. 12.
Tovább

Több mint nyolcmilliárd dollárra büntették a Purdue gyógyszergyárat az opiátválságban játszott szerepéért

Több mint nyolcmilliárd dollárra büntették a Purdue gyógyszergyárat az opiátválságban játszott szerepéért - jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium.

Megjelenés: 2020. 10. 22.
Tovább

A Nébih megtiltotta a Gold Power étrend-kiegészítő forgalmazását

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megtiltotta a Gold Power férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő forgalmazását gyógyszer-hatóanyag tartalom miatt - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 10. 14.
Tovább

Véglegesen elérhető marad a telefonos gyógyszerfelírás

Véglegesen elérhető marad a telefonon keresztüli gyógyszerfelírás lehetősége - közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Megjelenés: 2020. 09. 17.
Tovább

Az Európai Gyógyszerügynökség az Esmya forgalomba hozatali engedélyének visszavonását javasolta

Az Esmya forgalombahozatali engedélyének visszavonását javasolta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) legutóbbi értékelését követő új ajánlásában.

Megjelenés: 2020. 09. 04.
Tovább

A forgalombahozatali engedély megadását javasolták az első COVID-19 elleni gyógyszernek

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) feltételes forgalombahozatali engedély megadását javasolta a remdesivir hatóanyagot tartalmazó Veklury nevű gyógyszernek, amely COVID-19-fertőzés kezelésére adható felnőtteknek és 12. életévüket már betöltött gyermekeknek, ha tüdőgyulladásuk kiegészítő oxigénterápiát igényel.

Megjelenés: 2020. 07. 03.
Tovább

Koronavírus - OGYÉI: csillapodott a gyógyszervásárlási láz

Csillapodott a gyógyszervásárlási láz az elmúlt pár hét óriási fogyasztásbővülése után - mondta Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója pénteken.

Megjelenés: 2020. 03. 27.
Tovább

Koronavírus - Gyógyszerészi kamara: biztosított a gyógyszerek utánpótlása

Biztosított a gyógyszerek folyamatos utánpótlása, ezért nem fontos, hogy azokat több hónapra előre kiváltsák - hívta fel a figyelmet a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerdán.

Megjelenés: 2020. 03. 25.
Tovább

A kormány megtiltotta egy, a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét

A kormány megtiltotta egy a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdán az MTI-vel.

Megjelenés: 2020. 03. 25.
Tovább

Tájékoztatás metamizol tartalmú gyógyszerek vénynélkülivé való átsorolásáról

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ezúton tájékoztatja, hogy az alábbi listában szereplő metamizol hatóanyag-tartalmú készítmények vény nélkül is kiadhatók.

Megjelenés: 2020. 02. 20.
Tovább

OGYÉI: az egyedi azonosítóval még biztonságosabb lett a gyógyszerellátás

Még biztonságosabb lett a hazai gyógyszerellátás a vényköteles gyógyszerek egyedi azonosítóval való ellátásával - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 02. 10.
Tovább

A gyógyszerhatóság további K-vitamin behozatalát engedélyezte

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a folyamatos ellátás érdekében több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte külföldről öt nagykereskedőnek.

Megjelenés: 2019. 06. 25.
Tovább

Február elején elindul az új Gyógyszerazonosítási Rendszer

2019. február 9-én indul az Európai Gyógyszerazonosítási Rendszer, mely naptól kezdve egyetlen olyan vényköteles gyógyszer sem szabadítható fel a gyógyszergyárakban, mely nem rendelkezik úgynevezett egyedi azonosítóval.

Megjelenés: 2019. 01. 21.
Tovább

Az EMA CHMP bizottsága hét új gyógyszer forgalomba hozatalát hagyta jóvá

Az Európai Gyógyszerügynükség CHMP bizottsága hét gyógyszer forgalomba hozatalával kapcsolatban adott ki pozitív vélemény decemberi ülésén, valamint hat készítmény esetében támogatta új javallat engedélyezését.

Megjelenés: 2018. 12. 18.
Tovább

Új tüdőrák elleni készítményt engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a durvalumab hatóanyagú Imfinzi forgalomba hozatalát. A durvalumab egy monoklonális antitest, amely a programozott sejthalál ligand-1 gátlásán keresztül fokozza a daganatellenes immunválaszokat és növeli a T-sejt aktivációt.

Megjelenés: 2018. 11. 01.
Tovább

Egyre több webpatika nyílik Magyarországon

Októberben új szolgáltatás jelent meg a gyógyszerpiacon. A Mobil Gyógyszer portálon a vény nélkül kapható gyógyszerekre leadott rendelést egy órán belül teljesíti a cég a saját futárszolgálatán keresztül.

Megjelenés: 2018. 10. 30.
Tovább

XI. PANGEA akció: 116 országban 500 tonna hamis tablettát foglaltak le

Nemzetközi szinten és Magyarországon is komoly sikerrel zárult a hamis gyógyszerek és étrend-kiegészítők forgalmazása, valamint az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított legnagyobb nemzetközi razzia, a 2018. október 9-16. között lezajlott XI. PANGEA akció. 

Megjelenés: 2018. 10. 24.
Tovább

Kampány indult a biztonságos gyógyszerhasználatért

Orvosok és egészségügyi szakemberek részvételével tudatformáló kampány hívja fel a figyelmet a gyógyszerek helyes otthoni tárolására, valamint a biztonságos gyógyszerhasználat és a lejárt gyógyszerek környezettudatos megsemmisítésének fontosságára.

Megjelenés: 2018. 10. 12.
Tovább

Négy szabálysértő gyógyszertár működési engedélyét vonta vissza az OGYÉI

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet négy olyan gyógyszertár működési engedélyét vonta vissza, amelyek súlyosan megsértették a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat.

Megjelenés: 2018. 10. 03.
Tovább