Hírek, cikkek

Minőségi hiba miatt vérnyomáscsökkentőket vont ki a forgalomból a hatóság

A gyógyszerészeti intézet négy eltérő típusú Losartan gyógyszert vont ki a forgalomból azido szennyeződés miatt.

Megjelenés: 2021. 09. 09.
Tovább

Kínából származó étrend-kiegészítő kapszula forgalmazását tiltotta meg a Nébih

Férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában mutatott ki jelentős mennyiségű gyógyszer-hatóanyagot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért a hivatal kötelezte a forgalmazót a termék azonnali visszavonására a kereskedelmi forgalomból és a fogyasztóktól, egyúttal megtiltotta további forgalmazását és importálását.

Megjelenés: 2021. 04. 28.
Tovább

Koronavírus - Az EMA és az ECDC a jövőben közösen végzi a koronavírus elleni vakcinák ellenőrzését

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a jövőben közösen végzi az uniós használatra már engedélyezett, koronavírus elleni vakcinák forgalomba hozatala utáni fokozott, biztonságukra, hatékonyságukra és hatásaikra fókuszáló ellenőrzését Európában - erről a két uniós ügynökség tájékoztatott közös közleményben hétfőn.

Megjelenés: 2021. 04. 26.
Tovább

Fontos gyógyszerbiztonsági információ a COVID-19 Vaccine AstraZeneca szuszpenziós injekcióval kapcsolatban

Az AstraZeneca az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel egyetértésben tájékoztatni kívánja az egészségügyi szakembereket a thrombocytopenia és a véralvadási rendellenességek kockázatáról.

Megjelenés: 2021. 03. 25.
Tovább

Az Európai Gyógyszerügynökség az Esmya forgalomba hozatali engedélyének visszavonását javasolta

Az Esmya forgalombahozatali engedélyének visszavonását javasolta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) legutóbbi értékelését követő új ajánlásában.

Megjelenés: 2020. 09. 04.
Tovább

Az OGYÉI új figyelmeztetést tett közzé a klorokin- és a hidroxiklorokin-kezelés kockázatairól

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emlékezteti az egészségügyi szakembereket, hogy szorosan kísérjék figyelemmel a klorokinnal vagy hidroxiklorokinnal kezelt koronavírussal fertőzött betegek állapotát tekintettel a gyógyszerek súlyos mellékhatásaira.

Megjelenés: 2020. 06. 03.
Tovább

Férfiaknak készült étrendkiegészítő kapszulát hív vissza a Nébih

Egészségkárosodási kockázat miatt minőségmegőrzési időre tekintet nélkül kivonatja a forgalomból a férfiaknak készült Boom Boom Extra megnevezésű növényi kivonatokat tartalmazó étrendkiegészítő kapszulát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - jelent meg a hivatal honlapján kedden.

Megjelenés: 2020. 04. 28.
Tovább

Az OGYÉI figyelmeztetést adott ki a klorokin és a hidroxiklorokin súlyos mellékhatásainak kockázatáról

A klorokinról és a hidroxiklorokinról ismert, hogy szívritmuszavart okozhatnak. Ez súlyosbodhat, ha olyan gyógyszerrel kombinálják, amely hasonlóan hat a szívre. Ilyen gyógyszer például az azithromycin nevű antibiotikum.

Megjelenés: 2020. 04. 27.
Tovább

Súlyos mellékhatásokat okozhat egy gyakran alkalmazott izomrelaxáns

Amerikai kutatók tanulmánya szerint egy gyakran felírt izomrelaxáns néhány napos szedését követően az elégtelen veseműködésű betegek nagyobb arányban kerültek kórházba súlyos kognitív panaszok miatt.

Megjelenés: 2019. 12. 11.
Tovább

A hatóság több gyomorsav-csökkentő forgalmazását felfüggesztette

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2019.09.12-én az Európai Bizottság kezdeményezésére vizsgálatot indított a ranitidin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek nitrózamin szennyezésével kapcsolatban.

Megjelenés: 2019. 09. 18. | Frissítve: 2019. 09. 19.
Tovább

Szívműködési zavarokat okozhatnak a fluorokinolon antibiotikumok

Igazolták az összefüggést a leggyakrabban felírt antibiotikumok és kétféle szívműködési rendellenesség kialakulása között.

Megjelenés: 2019. 09. 17.
Tovább

Mértéktelen szőrösödést okozott spanyol kisgyerekeknél egy összekevert gyógyszer

Mértéktelen szőrösödést okozott kisgyerekek testén egy összekevert, hibásan csomagolt gyógyszer - közölte a spanyol egészségügyi miniszter szerdán újságírókkal Madridban.

Megjelenés: 2019. 08. 28.
Tovább

Egyes antiepileptikumok fokozhatják az öngyilkos magatartás kockázatát

Egy svéd kutatás szerint az epilepsziában, idegfájdalom terápiájában és szorongásos zavarokban alkalmazott gabapentinoidokkal való kezelés növelheti az öngyilkosság, véletlen túladagolás, sérülések és közúti balesetek kockázatát.

Megjelenés: 2019. 08. 27.
Tovább

Új elemzés értékelte a védőoltások biztonságosságát

Új, szisztematikus áttekintés értékelte az immunizációt követő mellékhatások okozati összefüggéseit alátámasztó és/vagy cáfoló tudományos bizonyítékokat.

Megjelenés: 2019. 07. 05.
Tovább

A sztatinok mellékhatásait vizsgáló kutatás váratlan előnyös hatást tárt fel

A toledoi egyetem kutatói a sztatinok nemkívánatos hatásainak (homályos látás, memóriazavar, fokozott diabéteszkockázat) vizsgálatakor több, addig ismeretlen, előnyös hatást is felfedeztek.

Megjelenés: 2019. 06. 24.
Tovább

Vénykötelessé válnak bizonyos ibuprofén tartalmú készítmények

Receptkötelessé válik néhány ibuprofén tartalmú gyógyszer, mivel az Európai Bizottság által végeztetett független tanulmány igazolta, hogy napi 2400 mg-nál magasabb dózisban az ibuprofén a trombózisos események fokozott kockázatával társulhat. 

Megjelenés: 2019. 05. 17.
Tovább

Az FDA figyelmeztetést adott ki több altató hatóanyagával kapcsolatban

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság súlyos, esetenként halálos mellékhatások veszélye miatt biztonságossági figyelmeztetés elhelyezésére kötelezte három, álmatlanság kezelésére gyakran felírt hatóanyag forgalmazóját.

Megjelenés: 2019. 05. 07.
Tovább

Új biztonságossági figyelmeztetést adtak ki a fluorokinolonokkal kapcsolatban

Az EMA felülvizsgálta a szisztémás és inhalációs kinolon és fluorokinolon antibiotikumokat, hogy értékelje a súlyos, hosszan tartó (hónapokig vagy évekig tartó), rokkantság és potenciálisan visszafordíthatatlan mellékhatások kockázatát, amelyek elsősorban az izom-csontrendszert és idegrendszert érintik. 

Megjelenés: 2019. 04. 13.
Tovább

Az amerikai felnőttek harmada tudtán kívül depressziót okozó gyógyszert szed

Egy amerikai kutatók által végzett elemzés szerint a felnőtt lakosság több mint egyharmada szed olyan receptköteles gyógyszereket, amelyek potenciálisan depressziót okozhatnak vagy növelhetik az öngyilkosság kockázatát.

Megjelenés: 2019. 03. 19.
Tovább

Súlyos kockázatokkal járhat egyes gyógyszerek és étrend-kiegészítők egyidejű alkalmazása

Angliai kutatók feltárták, hogy bizonyos gyógynövény hatóanyagú készítmények és étrend-kiegészítők és receptköteles gyógyszerek egyidejű szedése komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a betegek számára, különösen idős korban.

Megjelenés: 2019. 03. 10.
Tovább

Nem hatékonyak az elhúzódó köhögés kezelésére szedett gyógyszerek

Nincs rá bizonyíték, hogy az elhúzódó köhögés kezelésére szedett gyógyszerek bármilyen jótékony hatással járnának - állapították meg svájci szakemberek egy új tanulmányban, amely szerint hét páciensből egy ráadásul inkább a negatív mellékhatásait tapasztalja meg ezeknek a készítményeknek.

Megjelenés: 2019. 01. 21.
Tovább

Vénába ültetett szivaccsal enyhíthetőek a kemoterápia mellékhatásai

Vénába ültetett kicsi, 3D nyomtatású szivacskával csökkentenék a kemoterápia  mellékhatásait, többek között a hajhullást és a hányingert. Az eddig állatokon tesztelt eszköz klinikai próbáit tervezik amerikai tudósok - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2019. 01. 11.
Tovább

Az antibiotikumok okozzák a sürgősségi ellátást igénylő gyermekgyógyászati gyógyszerreakciók többségét

A közelmúltban a rohamosan terjedő gyógyszerrezisztens kórokozók miatt jelentősen több figyelem irányult a szükségtelenül felírt antibiotikumokra, de a rövid távú hátrányokról, mint például az allergiás reakciókról és egyéb mellékhatásokról kevesebb szó esik.

Megjelenés: 2018. 12. 16.
Tovább

Új kutatás értékelte az antidepresszánsok veszélyeit

Az antidepresszánsok a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a fiatal és középkorú felnőttek körében, de ebben a korcsoportban viszonylag kevés információ áll rendelkezésre a különböző hatóanyagok biztonságosságával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 11. 23.
Tovább

Az EMA korlátozást vezet be a kinolon és fluorokinolon típusú antibiotikumok alkalmazására vonatkozóan

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága 2018. november 16-án közleményt adott ki a kinolon és fluorokinolon típusú antibiotikumok súlyos és potenciálisan állandósuló mellékhatásai miatt.

Megjelenés: 2018. 11. 19.
Tovább

Biztonságossági figyelmeztetést adott ki az OGYÉI a hidroklorotiazid tartalmú gyógyszerekkel kapcsolatban

A hidroklorotiazid-tartalmú készítmények forgalomba hozatali engedélyeinek jogosultjai az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel egyetértésben figyelmeztetést tettek közzé a nem melanoma típusú bőrrák fokozott kockázatával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 11. 05.
Tovább

Gyógyszerbiztonsági aggály a fluorokinolon típusú antibiotikumokkal kapcsolatban

A fluorokinolon típusú antibiotikumok forgalomba hozatali engedély jogosultjai az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés–egészségügyi Intézettel egyetértésben új figyelmeztetést adtak ki a szisztémásan és az inhalációsan alkalmazott fluorokinolonok használatával összefüggő aorta aneurysma és aorta dissectio kockázata miatt.

Megjelenés: 2018. 10. 24.
Tovább

Egyes antibiotikumok fokozhatják a vesekő kockázatát

Gyermekgyógyászati kutatások alátámasztották, hogy bizonyos antibiotikumokkal történő kezelés során jelentősen megnő a vesekő kialakulásának kockázata, különösen fiatal korban.

Megjelenés: 2018. 10. 21.
Tovább

Kampány indult a biztonságos gyógyszerhasználatért

Orvosok és egészségügyi szakemberek részvételével tudatformáló kampány hívja fel a figyelmet a gyógyszerek helyes otthoni tárolására, valamint a biztonságos gyógyszerhasználat és a lejárt gyógyszerek környezettudatos megsemmisítésének fontosságára.

Megjelenés: 2018. 10. 12.
Tovább

A sztatinok fokozzák a herpes zoster kockázatát

Egy új kutatás alátámasztja azokat a feltételezéseket, amelyek már korábban felvetették, hogy a sztatin típusú lipidcsökkentő hatóanyagok növelik a herpes zoster kialakulásának kockázatát.

Megjelenés: 2018. 10. 03.
Tovább

A losartan esetében is felmerült a hatóanyag-szennyeződés gyanúja

Az Európai Gyógyszerügynökség kiterjesztette a korábban valsartan hatóanyagban talált szennyezőanyagok vizsgálatát az indiai Hetero Labs által gyártott losartanra is, mivel abban is N-nitrozo-dietil-amint mutattak ki.

Megjelenés: 2018. 09. 22.
Tovább

Az összes Calcium Sandozt kivonták a forgalomból

Befejeződtek a Calcium Sandoz pezsgőtabletta OGYÉI-s laborvizsgálatai, amik azzal zárultak, hogy a hatóság a

Megjelenés: 2018. 09. 17.
Tovább

Új tanulmány igazolja a diclofenac szív-érrendszeri kockázatát

A diclofenac felírása az utóbbi időben, a kezelés hiányával vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) felírásával szemben, gyakrabban vezetett olyan kardiovaszkuláris eseményekhez, mint a szívinfarktus vagy a stroke. A brit orvosi közlönyben megjelent eredmények alátámasztják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által közzétett aggályokat.

Megjelenés: 2018. 09. 10.
Tovább

Sok gyógyszer káros hatással van a bélbaktériumokra

Az EMBL kutatói szerint négyből egy gyógyszer gátolja a bélbaktériumok működését, és emiatt antibiotikumszerű mellékhatásokat is okoznak, valamint elősegíthetik az antibiotikum-rezisztencia terjedését.

Megjelenés: 2018. 08. 10.
Tovább

Tizenegy újszülött halála után leállítják a potencianövelővel végzett klinikai vizsgálatot

Nagyjából 10-15 várandós vizsgálati alany nem tudja, károsodott-e gyermeke tüdeje a klinikai vizsgálat alatt, amely során sildenafillal kezelték őket abban a reményben, hogy ennek hatására a magzatok fejlődése felgyorsul.

Megjelenés: 2018. 07. 24.
Tovább

Gyulladásos bélbetegséget okozhatnak egyes antidiabetikumok

Egy kutatás szerint a dipeptidil-peptidáz-4 inhibitor csoportba tartozó antidiabetikumok fokozzák a gyulladásos bélbetegség kockázatát.

Megjelenés: 2018. 06. 12.
Tovább

Mellékhatásokkal kapcsolatos új kutatási eredmények

Kutatók új eredményeket tettek közzé a paracetamol terhesség alatti alkalmazása során észlelt káros hatásokkal, a dipeptidil-peptidáz-4 inhibitor csoportba tartozó antidiabetikumok, egyes antidepresszánsok és bizonyos vaspótló készítmények mellékhatásaival kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 05. 28.
Tovább

Időseknél gyakori a sok mellékhatást okozó gyógyszerek felírása

A magas antikolinerg kockázattal rendelkező gyógyszerek szedése súlyos mellékhatásokat okozhat, például kognitív zavarok, elesés, demencia és halálozás formájában, mégis kevés információ áll rendelkezésre a magas kockázatú antikolinerg szerek felírásával kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 03. 28.
Tovább

Kétmilliárd forint uniós forrás jut a betegbiztonság erősítésére

A beteg- és élelmiszerbiztonság, a táplálkozás-egészségügy és az egészségtudatos magatartás segítése a célja annak a programnak, amelyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) indít kétmilliárd forintos uniós keretösszeggel.

Megjelenés: 2018. 03. 14.
Tovább

Egy új kutatás feltárja a szteroidok hosszú távú mellékhatásai mögött álló mechanizmust

Mélyebb betekintést nyújtanak egy új kutatás eredményei a széles körben alkalmazott hormonok hatásmechanizmusába és mellékhatásaiba.

Megjelenés: 2018. 01. 17.
Tovább

Rövid távú szteroidkezelés után is gyakoriak a súlyos mellékhatások

Az Egyesült Államokban minden évben több millió alkalommal írnak fel orvosok a betegeiknek egy heti szteroidkezelést, többnyire hátfájás enyhítésére vagy egy makacs köhögés, esetleg allergiás tünetek mérséklésére. Egy új kutatás eredményei viszont azt igazolják, hogy nagyobb körültekintéssel kellene eljárniuk, mivel még a rövid távú kezelés is potenciálisan súlyos mellékhatásokkal járhat.

Megjelenés: 2017. 12. 23.
Tovább

Az EMA Farmakovigilancia bizottsága több vizsgálatot indított mellékhatások miatt

A PRAC bizottság novemberi ülésén két biztonságossági vizsgálatot kezdeményezett és lezárt egy ismételt vizsgálatot, amelynek eredményeként bizonyos paracetamol hatóanyagú gyógyszerek forgalomba hozatalának felfüggesztését rendelte el.

Megjelenés: 2017. 12. 04.
Tovább

Ismét lakossági kampányt indított az OGYÉI a gyógyszer-mellékhatások bejelentéséről

November 20–24-e között zajlik több uniós tagállammal egyszerre az OGYÉI lakossági médiakampánya, amelynek célja, hogy minél többen jelentsék a feltételezett gyógyszer-mellékhatásokat.

Megjelenés: 2017. 11. 20.
Tovább

A tartós protonpumpa-inhibitor kezelés növeli a gyomorrák veszélyét

A reflux kezelésére szolgáló protonpumpa-inhibitorok hosszú távú alkalmazása egy új kutatás szerint összefügg a gyomorrák kockázatának megduplázódásával.

Megjelenés: 2017. 11. 02.
Tovább

Új kutatási eredmények és hatósági jelentések gyógyszer-mellékhatásokkal kapcsolatban

Számos új kutatás tárt fel eddig nem ismert vagy nem igazolt mellékhatásokat széles körben alkalmazott hatóanyag-csoportoknál, illetve hatósági figyelmeztetés is megjelent fontos biztonságossági kockázatokkal kapcsolatban.

Megjelenés: 2017. 10. 22. | Frissítve: 2017. 10. 23.
Tovább

Új biztonságossági figyelmeztetés a humán epoetinek által kiváltott súlyos bőrreakciókról

Súlyos bőrreakciókat (SCARs – Severe cutaneous adverse reactions) jelentettek az epoetinekkel kezelt betegeknél. Ezek magukban foglalták a Stevens-Johnson szindróma (SJS) és toxikus epidermális necrolysis (TEN) eseteit, amely esetek közül néhány halálos kimenetelű volt.

Megjelenés: 2017. 09. 27.
Tovább

Újabb fájdalomcsillapító esetében igazolódott a halláskárosító hatás

Amerikai kutatók igazolták, hogy a nem szteroid gyulladásgátló diflunisal gátolja a hallás folyamatában kulcsfontosságú szerepet játszó presztin működését.

Megjelenés: 2017. 09. 06.
Tovább

Fokozott fogászati kontroll szükséges egyes csonterősítő gyógyszert szedőknél

A csontok fokozott törési hajlama ellen kifejlesztett, úgynevezett biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek nélkülözhetetlenek a csontritkulás és egyes csontáttéttel járó daganatok kezelésében, ugyanakkor egy ritkán előforduló, de súlyos mellékhatás miatt fokozott fogászati prevencióra és kontrollra van szükség ezeknél a betegeknél – hívta fel a figyelmet Dr. Vaszilkó Mihály, a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika adjunktusa.

Megjelenés: 2017. 08. 14.
Tovább

Súlyos biztonságossági aggály merült fel bendamusztin készítmények off label alkalmazása során

A közelmúltban végzett klinikai vizsgálatokban fokozott mortalitást figyeltek meg azokban az esetekben, amikor a bendamusztint nem jóváhagyott kombinációban vagy indikációban alkalmazták. A halálos kimenetelű toxicitás főleg (opportunista) fertőzéseknek volt köszönhető, azonban néhány esetben halálos kimenetelű kardio-, neurológiai, és légzőrendszeri toxicitásról is beszámoltak.

Megjelenés: 2017. 05. 24.
Tovább

Sok mellékhatásra csak a gyógyszerek engedélyezése után derül fény

Egy új elemzés szerint az amerikai hatóság által egy évtized során engedélyezett gyógyszerek közel egyharmadánál néhány évvel a jóváhagyás után váratlan, esetenként életveszélyes mellékhatásokról vagy szövődményekről számoltak be.

Megjelenés: 2017. 05. 17.
Tovább