Hírek, cikkek

Fontos gyógyszerbiztonsági információ a COVID-19 Vaccine AstraZeneca szuszpenziós injekcióval kapcsolatban

Az AstraZeneca az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel egyetértésben tájékoztatni kívánja az egészségügyi szakembereket a thrombocytopenia és a véralvadási rendellenességek kockázatáról.

Megjelenés: 2021. 03. 25.
Tovább

Az Európai Gyógyszerügynökség az Esmya forgalomba hozatali engedélyének visszavonását javasolta

Az Esmya forgalombahozatali engedélyének visszavonását javasolta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) legutóbbi értékelését követő új ajánlásában.

Megjelenés: 2020. 09. 04.
Tovább

Az OGYÉI új figyelmeztetést tett közzé a klorokin- és a hidroxiklorokin-kezelés kockázatairól

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emlékezteti az egészségügyi szakembereket, hogy szorosan kísérjék figyelemmel a klorokinnal vagy hidroxiklorokinnal kezelt koronavírussal fertőzött betegek állapotát tekintettel a gyógyszerek súlyos mellékhatásaira.

Megjelenés: 2020. 06. 03.
Tovább

Férfiaknak készült étrendkiegészítő kapszulát hív vissza a Nébih

Egészségkárosodási kockázat miatt minőségmegőrzési időre tekintet nélkül kivonatja a forgalomból a férfiaknak készült Boom Boom Extra megnevezésű növényi kivonatokat tartalmazó étrendkiegészítő kapszulát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - jelent meg a hivatal honlapján kedden.

Megjelenés: 2020. 04. 28.
Tovább

Az OGYÉI figyelmeztetést adott ki a klorokin és a hidroxiklorokin súlyos mellékhatásainak kockázatáról

A klorokinról és a hidroxiklorokinról ismert, hogy szívritmuszavart okozhatnak. Ez súlyosbodhat, ha olyan gyógyszerrel kombinálják, amely hasonlóan hat a szívre. Ilyen gyógyszer például az azithromycin nevű antibiotikum.

Megjelenés: 2020. 04. 27.
Tovább

Súlyos mellékhatásokat okozhat egy gyakran alkalmazott izomrelaxáns

Amerikai kutatók tanulmánya szerint egy gyakran felírt izomrelaxáns néhány napos szedését követően az elégtelen veseműködésű betegek nagyobb arányban kerültek kórházba súlyos kognitív panaszok miatt.

Megjelenés: 2019. 12. 11.
Tovább

A hatóság több gyomorsav-csökkentő forgalmazását felfüggesztette

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2019.09.12-én az Európai Bizottság kezdeményezésére vizsgálatot indított a ranitidin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek nitrózamin szennyezésével kapcsolatban.

Megjelenés: 2019. 09. 18. | Frissítve: 2019. 09. 19.
Tovább

Szívműködési zavarokat okozhatnak a fluorokinolon antibiotikumok

Igazolták az összefüggést a leggyakrabban felírt antibiotikumok és kétféle szívműködési rendellenesség kialakulása között.

Megjelenés: 2019. 09. 17.
Tovább

Mértéktelen szőrösödést okozott spanyol kisgyerekeknél egy összekevert gyógyszer

Mértéktelen szőrösödést okozott kisgyerekek testén egy összekevert, hibásan csomagolt gyógyszer - közölte a spanyol egészségügyi miniszter szerdán újságírókkal Madridban.

Megjelenés: 2019. 08. 28.
Tovább

Egyes antiepileptikumok fokozhatják az öngyilkos magatartás kockázatát

Egy svéd kutatás szerint az epilepsziában, idegfájdalom terápiájában és szorongásos zavarokban alkalmazott gabapentinoidokkal való kezelés növelheti az öngyilkosság, véletlen túladagolás, sérülések és közúti balesetek kockázatát.

Megjelenés: 2019. 08. 27.
Tovább